גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעירי ישראל מתפכחים: הרוב לא יקנו דירה יקרה ממיליון ש' - ומעדיפים בית בהתנחלות ממגדלי אקירוב

סקר חדש בדק את כוונות הרכישה של צעירי ישראל: רוצים שכונה שקטה, ליד ההורים והעבודה, אבל עם 4 חד' לפחות ■ והם לא יעמדו ביותר מ-2,500 שקל שכ"ד לחודש

בעת ימי חג הסוכות, במהלכם יגורו ויבקרו מעצבי המדיניות בלא מעט סוכות ארעיות, אולי יתנו להם הזדמנות לחשוב לעומק על פתרונות דיור זולים לטווח הרחוק, שיסייעו לאוכלוסיות צעירות שאינן יכולות לרכוש דירה במחירים הנוכחיים. אותם זוגות צעירים שעדיין חשים - ובצדק - שחלום הדירה רחוק מהישג ידם, שכן הם מתקשים כעת לעמוד גם במחירי הנדל"ן הגבוהים וגם בתנאי המשכנתא שהוקשחו לפני מספר חודשים.

הצעירים מתפכחים

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בסוף הרבעון השני של 2010 עמד מחירה הממוצע של דירת 4 חדרים על 1.5 מיליון שקל בירושלים, 2.1 מיליון שקל בתל אביב, ו-1.3 מיליון שקל בשרון - פי שניים מהמחיר החציוני של דירה בארה"ב. המחיר הממוצע של דירות 3.5-4 חדרים בכל הארץ עומד על 1.05 מיליון שקל.

בפועל, מרבית הצעירים אינם מוכנים להוציא יותר ממיליון שקל על דירה או שאינם שוקלים לרכוש דירה בכלל בתקופה הקרובה - כך עולה ממחקר חדש של מכון המחקר "פאנלס" וחברת הפרסום והשיווק לצעירים "לעומק התודעה", שתוצאותיו מתפרסמות לראשונה ב"גלובס". על השאלה "מהו הסכום אותו תסכים לשלם בעבור דירה" ענו 36% ממדגם מייצג של 500 בני 18 עד 35 מהאוכלוסיה היהודית "עד מיליון שקל". עוד 21% ענו כי "אינם מתכוונים לרכוש דירה". במילים אחרות, 57% מצעירי המדינה אינם רוצים או יכולים לרכוש דירה בעבור יותר ממיליון שקל.

הסכום המקסימלי לרכישה

ובחזרה לנתוני הלמ"ס: לאותו רוב דומם, שממעט לצאת להפגנות ולהשמיע את מחאתו, אין הרבה תקווה לגור במרכז הארץ, שכן דירת 4 חדרים (המוצר השכיח בתחום המגורים, "הביג מאק" של שוק הנדל"ן, כפי שכינה אותה לאחרונה הסטטיסטיקן הממשלתי) בפחות ממיליון שקל ניתן לרכוש רק בחיפה (בעבור 867 אלף שקל), במחוז הדרום (719 אלף שקל), במחוז הצפון (571 אלף שקל), ובקריות (629 אלף שקל). אז תשכחו מהמרכז, גוש דן, השרון, ירושלים ותל אביב.

ואכן, לפי ממצאי המחקר, נראה שהצעירים של היום התפכחו: רק עשירית מהם היו רוצים בחלומם הנדל"ני לגור בתל אביב; 15% חולמים לגור בבית במושב באזור ירושלים; וקרוב ל-28% ציינו שהם היו קונים דירה עם נוף לים אם לא היתה להם מגבלה של כסף. לעומתם, 9% מנשאלים היו רוצים לגור בקיסריה.

החלום הנדלנ

מעדיפים התנחלות על פני מגדלי אקירוב

אבל הצעירים של ימינו אינם רק נהנתנים שחושקים בוילה בקיסריה או בפנטהאוז בתל אביב. 9% מהנשאלים חולמים לגור, תחזיקו חזק, בחווה על רמת הגולן, כ-4% רוצים לגור בהתנחלות וכ-2% מעדיפים לגור בצמוד-קרקע בנגב.

לעומת הצעירים שמוכנים להתיישב בגולן, בשטחים או בנגב, בכל אחד מהישובים רמת השרון, כפר שמריהו וגבעתיים היו רוצים להתגורר 5% מהצעירים, וכ-4% חולמים לגור בישוב ארסוף האולטרה-יוקרתי שעל רצועת החוף שבין הרצליה לשפיים.

שני פרויקטי יוקרה בתל אביב הם מושא חלומותיהם של כ-4% מהצעירים: מגדלי אקירוב (3%) ברחוב פנקס, שהפכו כבר מזמן למושבת המאיון העליון, ומגדל מאייר (1%) שיוקם בשדרות רוטשילד.

רבים מהישובים בהם חולמים הצעירים לגור ידרשו מהם להשיל כמה מיליוני שקלים, לכל הפחות, על מנת לרכוש דירה. במציאות, הצעירים מוכנים להוציא הרבה פחות על בית: 36%, כאמור, מוכנים להוציא עד מיליון שקל; 26% ישלמו בין מיליון ל-1.2 מיליון שקל; ו-12% מוכנים לשלם 1.2 מיליון שקל עד 1.5 מיליון שקל לדירה. רק 4% מוכנים לשלם 1.5 מיליון שקל עד 2 מיליון שקל על דירה (סכום שאינו מספיק לרכישת דירת 4 חדרים בתל אביב, כאמור), ורק כאחוז אחד מהנשאלים יסכים לשלם למעלה מ-2 מיליון שקל. השאר - לא מתכוונים כלל לרכוש דירה.

לא מוכנים להצטמצם

האם הצעירים מוכנים להתפשר על דירות קטנות יותר על מנת לשלם פחות? התשובות לשאלה זו עלולות לאכזב את שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, שפועל על מנת לקדם מכרזים לדירות קטנות. מהסקר עולה אמנם כי צעירים בין הגילאים 18-25 יסתפקו בדירות קטנות יותר, בנות שלושה חדרים ופחות (76%), בעוד שרוב בני ה-25 עד ה-35 מעוניינים בדירות בנות ארבעה חדרים ומעלה (54%).

גודל הדירה המינימלי

ואם בהתפשרות עסקינן: הצעירים ששוכרים דירות, מסרבים אף הם להוציא סכומי עתק על דיור: רובם המכריע של הצעירים לא משלמים ולא מוכנים לשלם שכר דירה בגובה של 2,500 שקל לחודש ומעלה (56%), אך ראוי לציין שכמעט רבע מהנשאלים בקבוצת הגיל הצעירה יותר (18-24), שבה מקובל לגור עם שותפים, משלמים עד 1,500 שקל בחודש בלבד.

בהקשר זה, יובהר כי שכר הדירה הממוצע בישראל עמד בסוף הרבעון השני על 2,883 שקל לחודש, וכי הדירות היחידות שמושכרות ב-1,500 שקל לחודש או פחות הן דירות 1.5-2 חדרים בחיפה (1,434 שקל לחודש) ובקריות (1,399 שקל לחודש).

הסכום המקסימלי לשכירות

מחפשים שקט ובטחון

שוכרים או קונים, מה שחשוב לצעירים בבואם לבחור מקום מגורים הוא בראש ובראשונה שתהיה זו שכונה שקטה (26%) ובטוחה (כ-17%). הקרבה למקום העבודה ולמקום מגוריהם של ההורים מדורגות שלישית (15%) ורביעית (13%), בהתאמה. באופן טבעי, קרבה לגני ילדים ובתי ספר חשובה פי ארבעה לקבוצת הגיל הבוגרת (25-35) מאשר לקבוצת הגיל הצעירה (18-24).

מעניין שבתחתית סדר העדיפויות - של כל הצעירים - נמצאת הקרבה לרכבת (0.8%), דווקא בזמן שקובעי המדיניות מנסים "לפזר" את האוכלוסיה לפריפריה תוך שהם מדגישים את היתרונות שבתשתיות תחבורה מהירות כגון רכבת, שבעולם כבר מזמן הפנימו את יתרונותיה.

הפרמטר הקריטי בבחירת הדירה

אין חברת נדל"ן שמזוהה עם צעירים

ואם הממשלה לא בהכרח קוראת נכון את "מפת הצעירים", מי כן יוכל? לדברי זיו פופלבסקי, מנכ"ל ובעלים משותף ב"לעומק התודעה", לחברת בנייה שתתמקד בשוק הצעירים קיימת הזדמנות לקבל נתח שוק לא מבוטל. "הצעירים הם שוק גדול ורציני, מכיוון שרוב הזוגות הצעירים בסופו של דבר מעוניינים ומתכננים לרכוש דירה", אומר פופלבסקי. "כיום אין בישראל חברת נדל"ן המזוהה עם צעירים באופן מוחלט; חברה שתפנה אליהם באופן ישיר, תמתג את עצמה כחברה המתמחה בצעירים ותיתן להם מענה הוליסטי המתחשב בצרכיהם, תזכה בנתח שוק גדול ונאמן".

פופלבסקי מציין, כי בפרויקטים כגון "מגדלי הצעירים" בתל אביב רואים לאחרונה "ניצנים של טיפול ממוקד בקהל ועלייה במודעות לדיור של זוגות צעירים, מתוך הבנה שזוגות צעירים מחפשים לרכוש דירה ולא יכולים להרשות לעצמם לעמוד בעליית מחירי הדיור הבלתי ריאלית בשנים האחרונות".

עוד כתבות

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה