גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתכון לאושר עפ"י פרופ' דניאל כהנמן: לא מכונית יקרה - נוף קסום

כהנמן, חתן פרס נובל לכלכלה וחוקר של נושא האושר: "קניתי לבתי לרגל חתונתה טיול לקניה. זו המתנה הכי מוצלחת שנתתי" ■ ראיון על ההוצאות שהופכות אותנו למאושרים - ועל אלה שלא

מתכננים את חתונת החלומות שלכם? חשבו שנית. אם באושר אתם חפצים, כדאי לכם לחסוך את הכסף הרב מאירוע החתונה לטובת החופשה שאחריה.

כך גורס פרופ' דניאל כהנמן, חתן פרס נובל לכלכלה וחוקר ותיק של נושא האושר.

את הפרס היוקרתי הוא קיבל ב-2002, דווקא לא בזכות תובנותיו בנושא האושר, אלא בגלל מחקריו בתחום של קבלת החלטות ושיפוט סובייקטיבי בתנאים של אי-ודאות, מחקרים להם היה שותף גם פרופ' עמוס טברסקי ז"ל מהאוניברסיטה העברית (ממנו נמנע הפרס בגלל החוק שלא מאפשר לתת אותו למי שכבר נפטר). כך, מבלי שעבר ולו קורס אחד לכלכלה, כהנמן זכה בפרס היוקרתי בתחום, בשורה אחת עם מילטון פרידמן, ג'וזף שטיגליץ, ג'ון נאש ואחרים.

אבל, כאמור, לצד מחקרים על קבלת החלטות, כהנמן בולט בעיסוקו בנושא האושר. כמעט קל להתפתות לשחק עם המלים ולהגדירו "הכהן הגדול של האושר". לאחרונה פורסם מחקר שלו ושל פרופ' אנגוס דיטון, גם הוא מאוניברסיטת פרינסטון בניו-ג'רזי, שבחן את הקשר בין אושר לעושר. עם 450 אלף נשאלים אמריקנים בסקר של גאלופ הם הגיעו למסקנה שלעושר יש השפעה אמיתית על אושרם של אנשים עם הכנסה שנתית של 75 אלף דולר, אבל הרבה פחות כשמדובר במשכורות גבוהות משמעותית.

המחקר זכה לפרסום נרחב. אפילו ב"טהרן טיימס" הוא צוטט, מבלי כמובן להזכיר את המדינה בה נולד כהנמן לפני 76 שנה ובילה חלק גדול מחייו הבוגרים.

המחקר עצמו עסק בשאלה תיאורטית: כיצד העלאה במשכורת תשפיע על רמת האושר. אבל הקשר בין פיננסים לאושר מזמין אותנו לשאלה פרקטית בהרבה - אילו דברים שנצרוך יביאו לנו אושר - ואילו יישארו הבטחה ריקה שמבטיחות הפרסומות.

אשליית המיקוד: מתי באמת נהנים מהחוויה?

"כשאתה חושב על מצרך, אתה מתמקד באספקטים מסוימים של הקנייה, חושב על הקנייה", אומר כהנמן. "את הדוגמה הכי אופיינית הביא חבר שלי במחקר ששאל כמה אתה נהנה מהמכונית שקנית. במחקר זה בדקו את הערך הכספי של המכונית, והיה מיתאם בין השווי שלה לרמת האושר. אבל כשאתה בודק כמה נהנית מהנהיגה הבוקר, אין שום מיתאם. הסיבה היא שכשאני שואל אותך על המכונית, אתה חושב על המכונית, אבל כשאתה נוהג, אתה חושב על דברים אחרים.

"הכלל הוא שכשאתה צורך חוויה, אתה חושב עליה. אבל כשאתה משתמש במקרר יותר גדול, אתה לא חושב עליו. יש תופעה שקראתי לה 'אשליית המיקוד'. הרעיון הוא שאם אתה חושב על אספקט בחיים, תגזים בחשיבותו, אבל כשתחיה אותו, לא תחשוב עליו. הדוגמה שחקרנו היא אם בארה"ב תיהנה יותר במקרה שתעבור לגור בקליפורניה. יש שם מזג-אוויר טוב יותר, אין ספק בכך, אבל האנשים שם לא יותר מאושרים, כי אתה לא חושב על מזג-האוויר כשאתה 'צורך' אותו".

- בעצם חוויות הן צבירת זיכרונות. זה מה שמביא אושר - צבירת הזיכרונות?

"זה מעלה שאלה אחרת. בהרצאה שלי בפברואר דיברתי על 'האני החווה' ו'האני הזוכר'. הדגשתי שגם לזה וגם לזה יש ערך, אבל אני מחשיב את החוויה עצמה יותר מאשר את הזיכרון. אנשים עושים דברים כדי לצבור זיכרונות. זה בולט כשמטיילים. אתה רואה שאנשים מצלמים הרבה כדי לצבור זיכרונות. אני אולי יוצא דופן, אבל אני מקדיש מעט מקום לזיכרונות. אנשים מבלים הרבה יותר זמן בחוויה, אבל הדבר היחיד שנשאר זה זיכרונות".

- צריכה שמתוכננת הרבה זמן קודם מוסיפה לאושר?

"בהחלט. ההיגיון הוא שאנשים מבלים זמן בלחיות אותה לפני שהיא מתרחשת. זה בוודאי נכון גם בצריכה חומרית, אבל רק לטווח קצר.

"כשאתה קונה משהו כמו מכונית, אתה כנראה מגזים - ואת זה יודעים - בהערכה של כמה זמן תשים לב לרכישה. זו אשליית המיקוד. כאשר אנשים יוצאים לטייל במכונית שלהם, התחושה של האושר חוזרת. כך גם כשהם לוקחים מישהו לסיבוב. אז הם באמת חושבים על המכונית, אבל לרוב הם לא חושבים עליה".

- לעומת זאת, רכישת מוצרים חומריים, כמו בית או מסך שטוח, תורמת הרבה פחות לאושר. השפעתם מועטה כי אנו מתרגלים מהר לשינויים בחיים - טובים או רעים?

"יש דברים שמתרגלים אליהם, ויש כאלה שלא. בעניין הטלוויזיה אני משער שמתרגלים. לעומת זאת, לנוף לא מתרגלים. אז מי שקונה נוף יפה ממשיך ליהנות ממנו שנים, כי אתה נהנה ממנו מפעם לפעם ולא כל הזמן. מה קורה למסך הטלוויזיה, אני לא יודע. זה לא ברור לי גם שאנשים באמת נהנים יותר מסרטים צבעוניים מאשר מסרטים לא צבעוניים".

- חתונה יקרה או טיול מסביב לעולם?

בחסות המשבר יש טרנד של צריכה שמתאימה לבילוי בבית, בדגש על בילוי בחיק המשפחה. גם מספר חברות, כמו וול-מארט, למדו זאת. כהגדרתן, הן לא מכרו שולחנות משחק או ברביקיו, אלא חוויות.

"אין ספק שזה כיוון נכון. מה שאנחנו יודעים ממחקרי אושר זה שאחד המרכיבים הבולטים לאושר זה כמה אדם מבלה עם אנשים שהוא אוהב. אם יש מפתח לאושר, זה המפתח. אם במשפחות אוהבים אחד את השני, וזה כמובן לא קורה תמיד, אז זה הדבר שמביא אושר".

- פרופ' אד דיינר מאוניברסיטת אילינוי טוען כי בית עם מטבח יפה לא יביא לאושר, אבל בית עם מסלולי הליכה לידו דווקא כן.

"הוא בהחלט צודק. לי יש בית שקרוב להר, ואני הולך בכל יום 4 מייל, וזו החוויה העיקרית שלי ביום. אני לא חושב על המטבח בבית שלי בברקלי, אלא על ההייקינג".

- לחופשה יש תועלת ייחודית: היא משמחת לפני, כשמתכננים אותה; תוך כדי, כשחווים אותה; ואחריה, בזכות הזיכרונות. יש השפעה גם למשך החופשה, אם היא קצרה או ארוכה?

"האורך לא משנה, כי הוא לא משנה את הזיכרונות. אם יצאת לחופשה של שבועיים או שבוע, זה כמעט אותו דבר. יש למסקנה זו כמובן משמעות כספית. הרי חופשה של שבוע זולה בהרבה".

- יש עוד קסם בחופשה. באופן מוזר, אנחנו זוכרים ממנו כמעט רק מה שהיה טוב. טיולים לרוב אינם מושלמים, אבל אנו זוכרים אותם ככאלה.

"אנשים באמת נהנים יותר לפני ואחרי החופשה. הם גוררים את כל החוויות הנעימות ונוטים למחוק את הפחות נעימות".

- חתונה זו הוצאה רצינית, בוודאי בישראל. כמה היא מביאה אושר?

"אין ספק שאת זה עושים כמעט אך ורק בשביל הזיכרונות. זה מאוד תלוי באנשים. מצד אחד, בוחרים זיכרון. מצד שני, יש לזה חשיבות, גם מצד המשפחה, למשל, שעבורה זו דרך להציג את עצמה.

"האם זה מצדיק את ההשקעה הגדולה? שכל אחד יעשה את החשבון לעצמו. משום מה, חשוב לכל אחד ליצור זיכרונות. בסך-הכול אם הזוג הצעיר היה מחליט לטייל עם הכסף, אולי הוא היה מפיק יותר. אני קניתי לבת שלי לרגל חתונתה טיול לקניה. אני חושב שזו המתנה הכי מוצלחת שנתתי למישהו".

- באופן כללי, חברות מנסות למכור לנו חלום של רכישה תמורת אושר. האסטרטגיה הזו נראית די שקופה. היא עובדת?

"נראה לי שהנטייה לספר תופסת רבים מאיתנו, כך שלקנות כדי לספר לא נראית לי תופעה מאוד מפתיעה לגבי אנשים. בשונה מהשקעה בחוויות, זו לא השקעה אופטימלית.

"האמריקנים מדגישים את הצריכה הרבה יותר מהאירופאים, ששמים יש יותר דגש על חוויות. מבחינת המבנה של התקציב, גם החלוקה היא שונה. בארה"ב יש חופשות מאוד קצרות, ובאירופה הן הרבה יותר ארוכות".

עוד כתבות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם