גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכת הפייננשל פייר-פליי: ככה היא תיראה

כלכלת הכדורגל תעבור שינוי עצום בעקבות הרגולציות של אופ"א. אבל גם זה לא ימנע מהגדולות להמשיך לשלוט במגרש. כי ברייק-איבן של מאות מיליוני אירו בשנה הוא עדיין ברייק-איבן

ההצטרפות למועדון האקסקלוסיבי של הקבוצות שמורשות להשתתף במפעלים של אופ"א (ליגת האלופות, הליגה האירופית והסופר-קאפ) תהפוך לקשה במיוחד בעשור הקרוב, עם כניסתם לתוקף של חוקי הפייננשל פייר-פליי של ארגון הכדורגל האירופי.

משמעות הרגולציות החדשות היא הרבה יותר כבדה ומהותית ממה שניתן לשער: אופ"א הולכת להיכנס עמוק לתוך הוורידים של המועדונים. התנהלות כלכלית הרפתקנית לא תתאפשר יותר. ומי שחושב שאופ"א לא תרשה לעצמה להעיף מהצ'מפיונס ליג קבוצות כמו מנצ'סטר יונייטד או ברצלונה, שיחשוב שוב. מבט על כמה מתקנות הפייננשל פייר-פליי, המפורטות במלואן במסמך בן 91 עמודים שהפיצה אופ"א לאחרונה, מראה עד כמה גדול המהפך שהולכת לעבור בשנים הקרובות כלכלת הכדורגל האירופי.

והוא גם מעלה את התהייה הבלתי נמנעת: האם כל התהליך הזה הוא בכלל כדאי, או שמדובר בעוד תרגיל פוליטי מבריק מבית מדרשו של הנשיא פלאטיני?

***

נתחיל מהסעיף המדובר ביותר בתקנות החדשות - חוק ה"ברייק-איבן" (איזון תפעולי). קודם כל, מה הוא בעצם אומר? עקרונית, שקבוצות יהיו חייבות להעמיד תקציב מאוזן במשך 3 עונות רצופות, כשהחריגה המותרת היא 5 מיליון אירו בלבד. לדוגמה: כדי להשתתף במפעלים של אופ"א בעונת 2015/16, על הקבוצות יהיה להציג דפציט של עד 5 מיליון אירו בלבד בעונות 2012/13-2014/15. טווח הבדיקה הראשוני שתעשה אופ"א לקבוצות יהיה קצר יותר, ויקיף שתי עונות בלבד (2011/12 -2012/13 יהיו המדד לרישיון ההשתתפות במפעלי אופ"א ב-2013/14).

ברצלונה / צילום: רויטרס
ברצלונה. גירעונות? אסור! (צילום: רויטרס)

אבל בואו נעצור רגע. 5 מיליון אירו?! הרי זה מגוחך. איך קבוצה כמו מנצ'סטר סיטי, שדיווחה בעונת 2008/09 על גירעון עתק של 92.6 מיליון ליש"ט, יכולה בכלל לשאוף לעמוד בחוקים האלו? בדיוק בגלל המערב הפרוע הזה שקיים אצל חלק מקבוצות הכדורגל הבכירות של מערב אירופה, אופ"א תעניק שתי "תקופות הסתגלות" לכל הקבוצות שיבקשו אותן. כך למשל, בעונות 2013/14 ו-2014/15, יוכלו הקבוצות שיקבלו את האישור המיוחד לדווח על גירעון של 45 מיליון אירו. בשלוש השנים שלאחר מכן, הסכום ירד ל-30 מיליון אירו - ועל מי שלא יעמוד בו יוטלו סנקציות רק בעונת 2018/19.

הקלה נוספת שבאופ"א נותנים לקבוצות היא "הכנסות עתידיות". כלומר, אם קבוצה תציג גירעונות גדולים יותר מהמותר, אבל מצד שני תציג תוכנית רווח מהותית שתצמצם בתוך שנתיים את הדפציט עד לרמה המקובלת - הרי שבמקרה כזה לא יוטלו סנקציות על המועדון.

באופ"א מציינים שגם לאחר תקופות ההסתגלות, שיסתיימו ב-2018, עשויות להיקבע "תקופות הסתגלות" נוספות.

***

המשמעות הרחבה יותר של חוק ה"ברייק-איבן" היא פשוטה: נגמרו ימי ה"שוגר-דדיס". מציאות שבה רומן אברמוביץ' משקיע בקיץ אחד יותר מ-100 מיליון ליש"ט ברכישת שחקנים עבור צ'לסי ומטלטל את השוק, כבר לא תתרחש יותר.

לצורך חישוב המאזן הכלכלי של קבוצה, יילקחו בחשבון ההכנסות הטבעיות שלה בלבד - מכירות כרטיסים ומנויים, זכויות שידור, מרצ'נדייז, פעילות בשוק ההעברות, או אפילו דברים שקשורים קצת פחות באופן ישיר לקבוצת הכדורגל - כמו השכרה של מגרש האימונים של המועדון.

עכשיו תנסו לדמיין איך ייראה שוק הכדורגל האירופי, אי שם בשנים 2018 או 2019: רומן אברמוביץ', שההפסדים הנקיים של צ'לסי בתקופתו גירדו את החצי מיליארד ליש"ט ב-7 שנים, יהיה רשאי להשקיע בה מכיסו 5 מיליון אירו בלבד במשך 3 שנים.

***

אז איפה בכל זאת יהיה לבעלי הבית מרווח תמרון בלתי מוגבל? סעיף ההוצאות הרלוונטיות לחישוב ה"ברייק-איבן" לא יכלול השקעה במחלקות הנוער, במתקנים חדשים למועדון, בקשרים עם הקהילה ובמפעלות חינוך למיניהן. בקיצור, בתשתיות. אם סילביו ברלוסקוני ירצה להשקיע מיליארד אירו בבניית אצטדיון חדש למילאן, או שדרוג מתקן האימונים של המועדון - אף אחד במשרדי אופ"א בשווייץ לא יתאמץ לעצור אותו.

דבר נוסף שצריך להטריד את המועדונים בעקבות הרגולציות החדשות הוא עניין החובות. לתחשיב "הברייק-איבן" לא ניתן יהיה להכניס כספים שמקורם בהלוואות כאלו ואחרות. המשמעות היא שריאל מדריד וברצלונה לא יוכלו פתאום לסדר את תזרים המזומנים שלהן על-ידי קבלת הלוואה של 150 מיליון אירו מאיזה בנק ביום בהיר אחד, כמו ששתיהן עשו בשנתיים האחרונות.

המועדונים יוכלו אמנם להמשיך ללוות כספים. אבל מעשית, יוכלו להשתמש בכספי ההלוואה רק לצורך בניית מתקנים, טיפוח מחלקות הנוער וכו', ולא כדי לממן את שכר ה-15 מיליון אירו בשנה של רונאלדו בריאל מדריד, למשל.

וויין רוני, אלכס פרגוסון, מנצ'סטר יונייטד, פרמיירליג / צילום: רויטרס
פרגוסון ורוני. הגדולות ימשיכו למשוך אליהן את הכוכבים (צילום: רויטרס)

האם הפייננשל פייר-פליי אומר שבעלים שלקחו הלוואות עתק כדי לממן רכישה של קבוצה יצטרכו כעת לסגור את החוב? לא בהכרח. אם לוקחים כדוגמה את מנצ'סטר יונייטד והדו"חות שלה לעונת 2008/09, בהם היא דיווחה על רווח לפני מס של 48 מיליון ליש"ט, הרי שהקבוצה עומדת בחוק הברייק-איבן: באמצעות ההכנסות העצמיות שלה היא מימנה תשלומי ריבית בשווי 41 מיליון ליש"ט עבור ההלוואות שלקחו הגלייזרים. כלומר, יונייטד מכניסה מספיק כסף ויכולה לחיות מההכנסות שלה אפילו אחרי התרגילים החשבונאיים שעשו לה הבעלים האמריקנים - ומבחינת אופ"א זה יהיה בסדר.

אבל צריך להדגיש שגם כלפי ההלוואות האלו אופ"א תנהל מעקב צמוד: האם הן באמת בעלות יכולת-פירעון, האם היחס בין גובה החוב ליכולת ההכנסות של הקבוצה הוא ריאלי, וכו'. מטרת הפיקוח הזה היא למנוע מקרים כמו אלו של ולנסיה, שהתחילה לבנות אצטדיון חדש בלי שום דרך אמיתית לממן את הפרויקט (שכבר הספיק להיעצר בגלל המשבר הכספי).

***

אז ברור שחוקי הפייננשל פייר-פליי הם לא פחות ממהפכה. אבל האם היא באמת טובה לכדורגל? האם באמת "מצילים את הביזנס שלנו", כמו שתיאר פלאטיני את הרגולציות החדשות?

עסקית, יהיה עכשיו הרבה יותר קל למועדונים להחליף ידיים. פחות חובות, פחות התנהלות מנופחת - רק שיגיע האיש שיביא אל שולחן המו"מ את שווי השוק של המועדון - ואפשר תיק-תק לחתום על עסקה. מועדונים יתנהלו בצורה הרבה יותר "בריאה", מה שאמור למנוע גם קריסות עצובות נוסח פורטסמות'.

אלא שבמובן הספורטיבי לא נרגיש באמת את השינוי. הגדולות ימשיכו להיות גדולות. ברצלונה, ריאל, אינטר, מילאן, באיירן, מנצ'סטר יונייטד, וכו' - כל הקבוצות האלו שיכולת ייצור ההכנסות הטבעיות שלהן היא גדולה יותר - ימשיכו להיות הרחק מעל כולן. כי בסופו של דבר ברייק-איבן של מאות מיליוני אירו בשנה הוא עדיין ברייק-איבן. השחקנים הגדולים והיקרים עדיין יוכלו לשחק רק בקבוצות שמייצרות הכנסה גבוהה.

אז הגדולות בוודאי מרוצות מכל התהליך. בינגו לפלאטיני. מה אכפת לאברמוביץ' להמשיך לעשות בית ספר לפרמיירליג, רק בלי לשפוך על הדרך כספים שיכולים לשמש אותו למאות יאכטות?

הקטנות והבינוניות? אצלן למעשה חיסל פלאטיני את החלום של מיליארדר עשיר שיבוא ויממן אותן באמצעות רכישת שחקנים במאות מיליונים. אבל הוא נתן להן עוד כמה מקומות בליגת האלופות. וגם זה משהו.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס