גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": מה באמת שווים הכוכבים בבתי-המלון?

הזמנתם מלון 5 כוכבים ומצאתם את עצמכם בחדר קטן ומלוכלך? ■ "גלובס" מנסה להבין למה דירוג בתי-המלון בעולם אינו אחיד, ומתי יהיו כללים אחידים שיחולו גם על בתי-המלון בארץ

נסיעה לחופשה בחו"ל עלולה להיות מלווה באכזבה מבית-המלון שהוזמן. למרות זמינות המידע ברשת האינטרנט, קיים פעמים רבות פער משמעותי בין תיאור המלון ודירוגו כפי שהוצג על-ידי סוכן הנסיעות או ברשת, לבין התמונה המתגלה במציאות.

חדרים צפופים, רמת תחזוקה ירודה, מיקום ליד כביש ראשי או מזון חדגוני ותפל הם רק חלק מהחוליים שקשה לצפות מראש.

בעיה נוספת קשורה לדירוג המלון, שכן למעט כשמדובר בבתי-מלון השייכים לרשתות בינלאומיות, המקפידות על סטנדרטיזציה בין כל המלונות שבניהולן ועל אחידות השירות הניתן במלונות בדירוג מסוים - אין דין מלון המדורג בדרגת 5 כוכבים בבולגריה, לשם הדוגמה, כדין מלון בדרגת 5 כוכבים בברלין.

אילו כלים נתונים לתייר כדי לבחון מה תהיה במציאות רמת בית-המלון שהזמין? התשובה אינה פשוטה: "הקריטריונים לקביעת רמה של בתי-מלון בעולם אינם אוניברסליים ומוגדרים לפי קריטיריונים הנקבעים על-ידי כל מדינה", מסביר אייל שטרק, מנהל השיווק של חברת התיירות אלדין טרוול (www.aladdintravel.co.il), המתמחה בהזמנת בתי-מלון בעולם.

לדבריו, "יש ערים בעולם המעניקות כוכב נוסף למלונות הנחשבים 'היסטוריים', בעוד שעל-פי רמת הפיתוח והשירותים שלהם הם בדרגה נמוכה יותר. יש מקומות שבהם הדירוג מייצג את דרגת הפיתוח של המלון - גודלו, מספר החדרים שבו, גודל הלובי, הבריכה וכיוצא באלה. זאת בעוד שאין מערכת פיקוח ממשית הבודקת באופן שגרתי את הניקיון, איכות המזון ורמת השירות - היבטים חשובים מאוד בחוויית השהות בבית-מלון".

בחו"ל: אין אחידות

כמעט בכל המדינות המשתייכות לאיחוד האירופאי קיים דירוג רשמי של בתי-מלון. בחלק ממדינות באירופה שייך הגוף המדרג להתאחדות בתי-המלון הארצית, ובחלק אחר הדבר נעשה כפעילות משותפת של הרשות הממשלתית יחד עם התאחדות בתי-המלון הארצית.

בשווייץ, למשל, הקימה התאחדות בתי-המלון גוף דירוג עצמאי, שבודק את העמידה בפועל של בתי-המלון בסטנדרטים שנקבעו. האנשים הקובעים את הסטנדרטים אינם אלה שבודקים אותם בפועל.

בארה"ב השיטה מעט שונה, אבל לא פחות אפקטיבית: הנושא נתון בידי חברות פרטיות המעסיקות עשרות מומחים לתיירות, שבוחנים עשרות אלפי בתי-מלון ומוטלים לפי קריטריונים קבועים, מקצועיים ושוויוניים.

שטרק מסביר כי בפועל, עקב חוסר סיווג אחיד לבתי-המלון בעולם, נוצר מצב שלקוח לא יכול לדעת מה השירותים הניתנים לו בכל מלון. "דירוג אמור להתאים את רמת הציפייה של האורח לתמורה שהוא מקבל", הוא אומר, "אבל בפועל קורה שבמדינה מסוימת מלון המדורג בדרגת 5 כוכבים מספק שירותים כשל בית-מלון בדירוג 3 כוכבים במדינה אחרת".

"כאמור, בכל מדינה נקבע הדירוג על-פי סטנדרטים שונים. לכן יש שונות בין בתי-המלון בעולם המדורגים באותה רמת כוכב", מסביר שטרק. "לדוגמה: בצפון אמריקה החדרים גדולים יותר, ויש בהם יותר מתקנים ברמות כוכבים 2-3 - לעומת אירופה, בה החדרים ברמה נמוכה יחסית, במיוחד בערים".

לכן, לדבריו, הלקוח צריך לבדוק את המפרט המלא של המלון, הכולל את המתקנים ותיאורם, ולהיעזר בחוות-דעת מקצועיות.

אתרי אינטרנט שונים מציעים פתרון לבעייתיות זו כשהם מציעים איפיון מדוקדק לכל השירותים והמתקנים שהמלון מציע ללקוח, כמו קיום חניה במלון, מספר המסעדות במלון, אינטרנט אלחוטי, סגנון החדר (מיני בר, מייבש שיער, קרש גיהוץ ומגהץ בחדר).

אתרים דוגמת טריפ-אדוויזור (www.tripadvisor.com) כוללים חוות-דעת מפורטיות ואובייקטיביות (במרבית המקרים) לגבי בתי-המלון המסוקרים.

ישראל: הדירוג בדרך

עד לפני כ-15שנה היה נהוג בישראל דירוג בתי-מלון שנקבע על-ידי משרד התיירות, אולם מאז בוטל דירוג זה נאסר על בתי-המלון לדרג את עצמם.

אז איך בכל זאת מופיע דירוג בתי-מלון? פרצה בחוק הקיים מאפשרת לסוכני נסיעות להכריז על דירוג בתי-מלון, אולם כאמור דירוג זה הוא עצמאי ואינו מחייב.

לפני מספר חודשים החליט שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, להתחיל בפרויקט דירוג בתי-המלון בישראל באמצעות חברת דירוג בינלאומית חיצונית.

"דירוג בתי-המלון הוא בראש ובראשונה צעד צרכני ממדרגה שנועד לעזור לתיירים הישראלים, כמו גם לתיירים מחו"ל", אומר השר. "כיום יש פעמים רבות פער בין המידע שמקבלים התיירים לבין המציאות. לא אחת אנשים מגיעים לבתי-מלון שמדורגים במדיות שונות כ-5 כוכבים - ומגלים סטנדרט נמוך ושירות מזעזע. עקב הפרצה בחוק סוכני הנסיעות יכולים לדרג כל מלון כראות עיניהם. מצאנו שסוכני נסיעות שעובדים עם רשת בתי-מלון מסוימת מאדירים את בתי-המלון שלה ומעניקים להם דירוג כוכבים גבוה, וכשמדובר מלונות אחרים עימם הם לא קשורים בהסכם בלעדיות הם לא מעניקים להם דירוג".

לדברי מיסז'ניקוב, בפני משרד התיירות עמדו שתי אפשרויות: חקיקת חוק ששולל את הסמכות לדירוג מכלל הגורמים במשק למעט גוף הדירוג שייבחר על-ידי משרד התיירות, או לחילופין להכריז על הצטרפות וולונטרית לדירוג תוך תיאום הצעדים עם התאחדות בתי-המלון והמלונאים. בעקבות שיחות שקיים השר עם בעלי רשתות בתי-המלון הבולטות בישראל (דן, פתאל, אקירוב) שהסכימו להיכנס לתהליך הדירוג, נרתמה גם התאחדות בתי-המלון למהלך.

כך בשבועות הקרובים יתפרסם מכרז בקרב חברות דירוג בינלאומיות ויחד איתה יגובשו הקריטריונים לדירוג שיכללו סעיפים כמו נראות, שירות, גודל חדרים וסעיפים נוספים הנכללים בדירוג בינלאומי.

ההשתתפות בדירוג תהיה וולנטרית, כשהמשמעות היא שבתי-מלון שיסכימו להיכלל בדירוג ידורגו (אולם לא תהיה להם אפשרות לסגת מהדירוג לאחר שזה יתבצע), ובתי-מלון שיבקשו שלא להיכלל לא ידורגו.

המהלך מתוקצב במספר שלבים. השלב הראשון, האמור להתבצע כבר במהלך שנת 2011 בעלות של כמה מיליוני שקלים, יהווה פיילוט וידרג שליש בתי-המלון בארץ.

השלב השני, בו ידורגו שאר בתי-המלון, אמור להתבצע במהלך שנת 2012.

במסגרת המהלך יעניק משרד התיירות תמריצים לבתי-המלון, ותינתן עדיפות לבתי-המלון שידורגו בקליטת כוח-אדם.

לא כולם מרוצים

בהתאחדות בתי-המלון תומכים באופן עקרוני במהלך, אולם לא שלמים עמו ודורשים שלא לחזור על טעויות העבר.

לדברי מנכ"ל ההתאחדות, שמואל צוראל, הדירוג ההיסטורי שנעשה בידי הממשלה חטא למציאות וגרם עוול לבתי-המלון. "אנחנו סקפטיים לגבי הצורך בדירוג", הוא אומר, "שכן זהו צעד שנעשה בניגוד למגמה בעולם. בעידן האינטרנט אין כמעט מי שמסתפק בזה שסוכן הנסיעות אומר לו שמדובר במלון בדירוג 4 כוכבים, והוא רץ ומסתכל באתרים השונים".

לדבריו, "כשמדובר בדירוג, קשה לקלוע לטעם כלל הלקוחות, כיוון שלכל לקוח צרכים שונים, והוא נותן משקל חשיבות שונה לכל אחד מהאלמנטים במלון. איך למשל ידרגו מלונות בוטיק שצצים כפטריות אחרי הגשם? הרי עצם ההגדרה 'מלון בוטיק' נוגדת לחלוטים את עקרונות הסטנדרטיזציה".

לדברי צוראל, הדירוג גרם נזק ושימש כסות לדילמה משפטית האם הלקוח קיבל את התמורה או שלא קיבל את התמורה: "הדירוג לא יפתור את הדילמה, כי סוכני נסיעות גדולים וחשובים בעולם ימשיכו להיות מחויבים ללקוחות שלנו, והם קובעים בעצמם את הדירוג. כל תהליך מיתוג המלונות בעולם ייתר את השיטה הזו, כי הרשתות משקיעות בסטנדרטיזציה של המלונות".

22

עוד כתבות

פרויקט טורבינות רוח של אפקון / צילום: אתר החברה

לאחר פיצוץ שיחות המיזוג: אפקון אנרגיה בדרך להנפקה עצמאית בשנה הקרובה לפי שווי של 240 מיליון שקל לפחות

לגלובס נודע, כי משפחת שמלצר מתכננת כי אפקון אנרגיה תצא השנה לדרך עצמאית באמצעות הנפקה בבורסה, וזאת לאחר שעסקת סאנפלאואר לא צלחה ● השווי שאותו ינסו להשיג בחברה יעמוד על לפחות 240 מיליון שקל

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן, והאם נראה הורדת ריבית נוספת כבר בפברואר?

הקונצנזוס בקרב הכלכלנים למדד בחודש דצמבר עומד על 0.1%-, מה שישקף עלייה קלה לקצב אינפלציה שנתי של 2.5%, אך יש גם מי שצופה עלייה יותר חדה ● בבנק ישראל מעריכים כי כבר ברבעון הראשון, האינפלציה תרד למרכז טווח היעד (2%) ● הכלכלנים לא פוסלים הורדת ריבית נוספת כבר בהחלטה הקרובה פברואר

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי דחה בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברות הפועלות במפרץ חיפה

לאחר יותר מעשור של הליכים, השופט דורון חסדאי קיבל את עמדת החברות הנתבעות בהן פז, חיפה כימיקלים וסונול, ולפיה לא הוכחו זיהום חריג, תחלואה עודפת או קשר סיבתי לפעילות החברות ● נקבע כי התיאוריות המדעיות שעליהן נסמכה הבקשה - נדחו בעבר ונמצאו חסרות ביסוס

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג״ח ייחודי ממשקיעים זרים

הבנק השלים היום גיוס אגרות חוב מגובות משכנתאות ממשקיעים אירופאים בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל ● הגיוס בוצע על רקע המשך מגמת הצמיחה של הבנק ולצורך גיוון מקורות המימון שלו, ומצטרף למגמת גיוסי אג"ח בחו"ל של הבנקים

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים בצעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת, על רקע הדיווחים על כך שארה"ב בדרך לתקיפה באיראן ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסמו שם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים ● מה צפוי מחר במדד למחירים בצרכן בישראל ● וגם: האם הנאסד"ק בדרך לעלייה של 5%? ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

יש לכם משכנתא? יכול להיות שתקבלו בקרוב מעל 1,000 שקל בחודש

תזכיר חוק שפרסם משרד רה"מ מציע לשלם פיצוי חודשי לרוכשי דירות שנטלו משכנתא לפני העלאות הריבית החדות ב-2022 ● בניגוד לתוכנית המקורית של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, אשר עוררה התנגדות חריפה מצד בנק ישראל ומשרד האוצר, המימון לא יגיע ממיסוי הבנקים

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי

ראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

יפן בדרך לבחירות בזק: הבורסה קופצת, המטבע והאג"ח צונחים

ראש ממשלת יפן שוקלת להכריז על בחירות כבר בחודש הבא, כדי לבצר את שלטונה ● בזמן שהין צולל לשפל והתשואות מזנקות, מדד הניקיי קפץ ב–3% על רקע הציפיות להמשך המדיניות הכלכלית המרחיבה

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת לגזור על רונאל פישר 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי, מגיעה להכרעה

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

לפי שווי דמיוני: סבב הגיוס של ואסט דאטה מתל אביב יוצא לדרך

לגלובס נודע כי החברה המעסיקה כ־500 עובדים בישראל נמצאת בישורת האחרונה לקראת גיוס הון ● מדובר על היקף של מיליארד דולר, לפי שווי של כ־25 מיליארד דולר ● בנוסף, ימכרו העובדים והמייסדים מניות במאות מיליוני דולרים בסבב סקנדרי

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של 18־24 מיליון שקל: סניף ג'מבו יוקם בראשון לציון

החנות תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלו ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, ובדרך להתרחב עוד בישראל, וגם בקנדה

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

הפרשה הגיעה לסיום אחרי עשור: ביהמ"ש גזר 9 חודשי עבודות שירות על רונאל פישר

עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של קשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי הגיעה להכרעה ● הפרקליטות דרשה 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, ואילו ההגנה ביקשה להסתפק בעבודות שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● ביהמ"ש קבע כי לאור הפעולות הפסולות והכשלים של מח"ש, עומדת לפישר "הגנה מן הצדק" המצדיקה לחרוג לקולא ממתחם הענישה ההולם

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

כבר לא בונים עליהן: כך הצטמק משקלן של חברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א–35 ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שינוי מגמה: ירידה במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

גורם ביטחוני מעריך: אלו הסיכויים שאיראן תתקוף את ישראל

טראמפ באיום נוסף: "אם איראן תוציא להורג מוחים - נפעל בעוצמה חזקה מאוד" ●  סעודיה, עומאן וקטאר אומרות מאחורי הקלעים לבית הלבן כי ניסיון להפיל את המשטר האיראני יטלטל את שווקי הנפט ● ממשל טראמפ צפוי להודיע היום על מעבר לשלב השני בהסכם לסיום המלחמה בעזה ● סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● עדכונים שוטפים