גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת המטבעות נפתחה

לידיעת בנק ישראל: הפיחות הנמשך בדולר יגרום לכול המדינות לעצור את ייקור הריבית

בעולם מתנהלת מלחמת מטבעות, שמקורה בצניחת הדולר; אם תימשך, והסיכוי לכך סביר, תבלום את מגמת ייקור הריביות במדינות שכבר החלו בכך ותאלצנה אותן להחליש את המטבעות המקומיים בכל מחיר ולהגדיל במישרין את כמויות הכסף במשקיהן. בתרחיש כזה, הדעת נותנת שבישראל יקרו תהליכים דומים.

הכלכלה העולמית לא קרסה במשבר האחרון, אך לא תשוב בקרוב לצמיחה שאפיינה אותה לפניו: בשנים 2004-2007 צמח התוצר הגלובאלי בשיעור ממוצע של 4.9%, וקרן המטבע הבינ"ל צופה שבשנים 2011-2014 הוא יצמח ב-4.5%. המדינות המפותחות תמשכנה להציג צמיחה איטית יחסית, שתסתכם בממוצע ב-2.4% בארבע השנים הבאות, בהשוואה לשיעור ממוצע של 2.9% בארבע השנים שקדמו למשבר.

בעידן הגלובליזציה, מדינות רבות, ובמיוחד מדינות מתעוררות שצמיחתן מהירה, קולטות הון זר וכתוצאה מכך צמיחתן מתאפיינת בלחצים להתחזקות מטבעותיהן המקומיים. בארבעת החודשים האחרונים (נכון ל-28 בספטמבר), התחזקו כנגד הדולר: הדולר האוסטרלי ב-12%!, הריאל של ברזיל ב-6%, הפסו של מכסיקו ב-3%, הרנד הדרום אפריקאי ב-8%, הוון הקוריאני ב-4% והלירה הטורקית ב-6%.

המדינות המתעוררות והמתפתחות צמחו בממוצע 7.7% בארבע השנים לפני המשבר ותצמחנה בקצב מהיר של 6.6% גם בארבע השנים הבאות. כתוצאה, הן תמשכנה להוביל את הצמיחה הגלובאלית, ובשל הרכב המקורות והשימושים ותהליכי העיור (אורבניזציה) והעלייה ברמת החיים של רובן - המטבעות שלהן ימשיכו להתחזק.

כוח האדם הזול ועלות ההון הנמוכה במדינות הללו פיצו עד כה על תיסוף מטבעותיהן, אך לאחרונה הן מתקשות להתמודד עם ההשלכות השליליות שיש לכך על הייצוא. הבעיה קשה עוד יותר שכן קרן המטבע הבינ"ל צופה שנפח הסחר העולמי, שעלה 8.6% בממוצע בארבע השנים לפני המשבר, וקרס 10.7% ב-2009, לא ימהר להתאושש ויעלה 6.1% בלבד ב-2011.

כדי לסבך עוד יותר את המצב, לא רק מטבעות של מדינות מתפתחות מתחזקים. גם יפאן ושווייץ סובלות מכך, משום שהמטבעות שלהן נחשבים מטבעות חוף מבטחים,שנהוג להצטייד בהם כשהכלכלה הגלובאלית מקרטעת - כפי שאכן קורה בחודשים האחרונים.

לאחרונה החלו מדינות רבות לנקוט צעדים נמרצים מבעבר בנושא. למעשה, אנו רואים מערכה כוללת של מדינות הפועלות להחלשת המטבעות שלהן. שר האוצר של ברזיל אומר בלי היסוס שהעולם נמצא במלחמה בינלאומית חדשה - שתכליתה החלשת המטבעות המקומיים. יפאן שבה לשוק מטבע החוץ לראשונה מ-2004 ומכרה יין בסך כ-20 מיליארד דולר. גם קוריאה, שווייץ וכמובן ישראל רוכשות מטבע חוץ ומוכרות את המטבעות המקומיים, כדי להחלישם ולעודד את הייצוא המקומי.

הבעיה היא שכולן עושות זאת בנפרד, בשיטות ובמינונים שונים, חלקן באזהרות מילוליות ואחרות בהתערבויות אגרסיביות. סין מקבעת שנים את היואן לדולר וצוברת יתרות מט"ח בלי הכרה, בצד יתרון תחרותי עצום בייצוא. במצב הנוכחי, כשמטבעות של מדינות מתחרות מתחזקים כל הזמן, הדבר הופך מנקר עיניים יותר ויותר ולא בכדי ארצות הברית וסין במסלול התנגשות בנושא זה. לרוע מזלה של ארצות הברית, סין כבר גדולה כל כך (הכלכלה השנייה בגודלה בעולם במונחי PPP), שלא רבות מעזות להתעמת עימה בנושא.

לאלו הסבורים שהמילה מערכה חזקה מדי, נזכיר את חשיבותן הגדולה והולכת של ברזיל (2.8% מהתוצר העולמי ובקו עלייה מהיר) וסין (9.8% מהתוצר העולמי כיום ולהערכת קרן המטבע הבינלאומית 15.1%! ממנו ב-2015) כמדינות שמחלישות בדרך זו או אחרת את המטבעות שלהן.

נשאלת השאלה מדוע דווקא כעת התחזקות המטבעות של מדינות רבות מהירה כל כך; הרי צמיחתן לא שבה לרמות שהיו לפני המשבר ולא תעשה זאת בקרוב.

התשובה נעוצה בכלכלה בשם ארה"ב והנה ההסבר:

אנו יודעים מהנתונים והמדדים הכלכליים השונים, שארצות הברית מתקשה להתאושש מהמשבר שהחל אצלה בבית ומפגרת בשטח זה אחר מדינות רבות אחרות. בד בבד קובעת קרן המטבע הבינלאומית שהכלכלה הגלובאלית תצמח בקצב איטי מבעבר בשנים הבאות ולכן העוגה הכוללת - עוגת התוצר המתחלקת בין המדינות השונות - תהייה מצומצמת יותר. לכן, כלכלה בסדר הגודל של ארה"ב (כחמישית מהתוצר העולמי, במונחי PPP), תוכל להתחזק רק על חשבונן של מדינות אחרות. השאלה היא - מהיכן תבוא הצמיחה שם.

נראה שהצרכנים האמריקאיים לא יספקו את הסחורה. די אם נזכיר שמדד אמון הצרכנים צנח בחודש שעבר לשפל של 6 חודשים כדי להבין זאת. משק הבית האמריקאי לא ישתחרר מהר מהשחיקה בהכנסה וברכוש, מהאבטלה הגבוהה ומהאשראי המצומצם. אחת האפשרויות הבודדות הניצבות בפני ארצות הברית היא דרך הייצוא, שעל חשיבותו לתוצרה ניתן ללמוד מהנתונים הבאים: ברביע השני היווה ייצוא הסחורות 62% מהעלייה הכוללת בתוצר (שהסתכמה ב-1.6%) ואילו ב-2009 ירד הייצוא והיה אחראי ל-45% מהצטמצמות התוצר בשנה זו, שהסתכמה ב-2.6%.

לנוכח הדשדוש בסחר החוץ הגלובאלי, פיחות בדולר בעולם היא הדרך היחידה כמעט לקדם את הייצוא בתקופה קצרה יחסית. והדולר כאמור נחלש בעולם: כנגד האירו איבד המטבע האמריקאי 13.6% מה-7 ביוני! וגם מטבעות רבים אחרים התחזקו כנגדו במרוצת השנה, כולל השקל. אולם, מתברר שקצב הפיחות הנוכחי בדולר לא מספיק: הגירעון בחשבון הסחר של ארה"ב, שכבר הצטמצם 46% ב-2009, בהשוואה ל-2008, שב והתרחב 25% בשבעת החודשים הראשונים של 2010, בהשוואה לשבעת החודשים הקודמים.

כל עוד הביקושים המקומיים בארה"ב לא מתאוששים, המשק האמריקאי ישים את יהבו על הייצוא ופיחות במטבע המקומי יהיה רצוי מאוד מבחינתו, מה עוד שאין באופק לחצים אינפלציוניים. התבטאויות על צמיחה איטית מהמיוחל בשנים הבאות והותרת הריבית האפסית ללא שינוי חודשים ארוכים קדימה עשויות לקדם זאת. במצב דברים זה, התרחיש הבסיסי הוא שהדולר ימשיך לרדת והלחץ על המטבעות המתחרים ילך ויגדל.

הפיחות בדולר מוזיל בעקביות את המוצרים האמריקאיים בשוקי חו"ל ומשקי הבית בשווקים הללו מגדילים את מרכיב הייבוא מארה"ב בסל הקניות שלהם. הדבר מתבטא הן בסחורות והן בייבוא שירותים, שהרי זול יותר לבקר בארה"ב. כשמדובר במדינות מתעוררות, החוות כאמור במקביל תהליכי אורבניזציה ושיפור ברמת החיים, הנגישות הגבוהה יותר למוצרים ושירותים אמריקאיים מתקדמים בא בזמן ומתאים כמו כפפה ליד.

המשך פיחות בדולר יגרום לכך שהצרכנים בכול מדינה יצרכו פחות מהתוצר המיוצר אצלם בבית והדבר יוליך להאטה בכלכלה ולגידול באבטלה המקומית.

על רקע זה אני צופה שהמשך פיחות בדולר יגרום למדינות שכבר החלו לייקר את הריבית לקטוע את התהליך; במקביל הבנקים המרכזיים שלהן ייאלצו להתחיל או להמשיך להתערב בשוקי המט"ח - לרכוש דולרים, להמירם במטבע מקומי ולספוג, אם בכלל, רק חלק מההזרמות. כך, הן תשאפנה להחליש את המטבעות המקומיים, לייקר את הייבוא האמריקאי ולהגדיל את כמויות הכסף ואת הקניות המקומיות של הצרכנים.

מצבנו הכלכלי טוב, יחסית, אך קשה להניח שנתחמק לחלוטין מתהליך זה. כמו בעבר, הייצוא התעשייתי כמעט לא גדל בהשוואה לחודשים הקודמים. חמור מכך, לולא הטכנולוגיה העילית (ליתר דיוק - מגזר התרופות בה), היה שיעור הייצוא מישראל יורד 6%.

ההאטה באירופה והתחזקות השקל מותירים את רישומם על היצוא הישראלי ואכן, לפי התחזית החדשה של בנק ישראל, ב-2011 יקטן קצב הגידול בייצוא במחצית ויסתכם בפחות מ-6% - נמוך מקצב הגידול בסחר החוץ העולמי. חלקה של ישראל בעוגת סחר החוץ יקטן, והמשק שלנו, תלוי בייצוא.

וכך, אם הדולר ימשיך להיחלש בעולם, גם השקל יוסיף להתחזק כנגדו והלחץ על הייצוא הישראלי ילך ויגדל. בנק ישראל ירכוש כמויות דולרים גדולות נוספות ובשלב מסוים אני מניח שהוא יצטרך לבחון שנית אם העלאה הדרגתית של הריבית המקומית מסתדר עם המציאות בשוקי המט"ח הגלובאליים.

כבר כעת, לא בטוח שהתשובה לשאלה זו חיובית.

רונן מנחם, מנהל היחידה לאסטרטגיה והשקעות בבנק מזרחי טפחות

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?