גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיון סוער על תמלוגי הגז בכנסת; נובל אנרג'י: "אם תפרו זכויות - ארה"ב תיקח אתכם לבית דין בינלאומי"

(עדכון) - השופט אייב סופר: "זה יהיה מצער אם ארה"ב וישראל יישבו סכסוך בבית דין אירופי; אסור לישראל להעלות את התמלוגים" תשובה: "אני צריך להגן על המתקנים שלי; להוריד את התמלוגים בחצי!" ■ שלי יחימוביץ': "גם אם יעלו את התמלוגים - היזמים ירוויחו המון כסף"

ראשי תעשיית חיפושי הנפט והגז בישראל הגיעו היום (ג') לדיון בכנסת בנושא הצעת החוק להעלאת התמלוגים כדי להשמיע את טענותיהם נגד העלאתם. הדיון נערך בישיבת ועדת הכלכלה בראשות היו"ר ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד). אתר "גלובס" העביר בשידור חי את הדיון.

ועדת הכלכלה דנה בהצעת החוק של ח"כ כרמל שאמה (ליכוד) להעלות את התמלוגים למדינה על נפט וגז המופק בשטחה ל-20%, לעומת 12.5% כיום. לצד הצעתו של שאמה, מונחת על שולחן הכנסת הצעת חוק נוספת, שהגישה ח"כ שלי יחימוביץ' עם חברי כנסת נוספים. הצעת יחימוביץ' קוראת לרכז את התקבולים מהמיסוי על חברות הנפט והגז בקרן לאומית, בדומה לקרן הפנסיה הנורבגית.

"צריך לעשות את זה באופן שקול ואחראי", אמר אקוניס בפתיחת הישיבה, תוך שהוא מתייחס כמובן להעלאת התמלוגים. "אני דוגל בכלכלה חופשית עם רגישות חברתית. השאלה היא האם אנו מידרדרים להיות שוב כלכלה סובייטית כמו בריה"מ לשעבר או שאנו ממשיכים להיות כלכלה ישראלית פורחת ומשגשגת מהמובילות בעולם. אסור לנו לחזור לשנות ה-70 וה-80. אסור לנו לתת לארגוני שמאל פונדמנטליסטים לנהל את כלכלת ישראל".

משפטו האחרון של אקוניס כבר עורר תרעומת מצד אחת הנוכחות בקהל ואקוניס הורה להוציא אותה מהאולם כבר בשלב מוקדם זה. "אני יודע שאני לא פופולרי ואני יודע שאני אחטוף טוקבקים שליליים באתרים - אבל אני לוקח את זה על עצמי", הוסיף אקוניס. "איאבק עד טיפת דמי האחרונה כדי לא להחזיר את הכלכלה שלנו למצב שבו הנפגע העיקרי היה האזרח. מאוד נחמד לראות את הטוקבקים המוזמנים של הארגונים השונים אבל אני אומר את מה שאני מאמין בו ואני אעשה את מה שאני מאמין בו. אני לא חושב שאזרחי ישראל רוצים כלכלה כמו בצפון קוריאה".

"משרת את בעלי ההון"

אחד המשתתפים בדיון מתח ביקורת על כך שאין נוכחות בדיון לנציגי הקרן החדשה לישראל, שפועלת למען העלאת התמלוגים, ואקוניס השיב מיד: "אולי הם עסוקים בהעברת חומרים לגולדסטון הבא. תסירו את המסיכות - כולם יודעים מה מתרחש פה ותפסיקו להיות צבועים!". ח"כ אורית זוארץ (קדימה) צעקה לעברו: "תגיד שאתה משרת את האינטרסים של בעלי ההון!". גם ח"כ דב חנין (חדש) האשים את אקוניס ב"שירות האינטרסים של בעלי ההון".

ח"כ כרמל שאמה התייחס לכניסתה של איראן לתחום חיפושי הנפט והגז במים הכלכליים של לבנון, ואמר: "לא צריך להיבהל ממעורבות איראנית. אנחנו יודעים להתמודד עם האיראנים. צריך לקבל את ההחלטה על בסיס כלכלי בלבד".

ח"כ יוסי פלד הבהיר בתחילת דבריו כי הוא חף מאינטרסים: "ב-1992 בניתי 1,000 יחידות דיור עם יצחק תשובה לעולים חדשים בדימונה. מאז אין לי שום קשר עסקי ואחר עם אף אחד מהגופים הנוגעים בדבר". לאחר מכן הוא שאל: "האם יש לנו זמן לבזבז על ועדות עכשיו? בעקבות הוועדות יהיו גם דיונים משפטיים וחבל על הזמן. אם נתפשר נחסוך לעצמנו זמן. הצדדים הניצים צריכים לדבר אחד עם השני".

יחימוביץ': "אוצרות הטבע של ישראל שייכים לאזרחי ישראל"

ח"כ יחימוביץ', הידועה בתמיכתה בהעלאת תמלוגי הגז רטרואקטיבית, הגנה על עמדה ואמרה: "הממשלה כל הזמן עושה דברים באופן רטרואקטיבי; היא מעלה מסים, פוגעת בקצבאות הקשישים, משנה מדיניות מיסוי ועוד. זה עניין אידיאולוגי. אל לנו לערער בסמכות שלנו במחוקקים לבצע שינויים כאלה.

"חפשו באתר הכנסת את דבריהם של נובל אנרג'י ודלק ושאר החברות בשנים 2001-2002; אחרי שהתקבלה ההחלטה להעלות את מס החברות, ישבו נציגי משרד המשפטים ואוהד מראני (הממונה על התקציבי באוצר דאז) ואמרו שחייבים לשנות את חוק הנפט מ-1952 כי הוא לא רלוונטי יותר. כבר אז, לפני 10 שנים, ישב אותו גדעון תדמור (מנכ"ל דלק אנרגיה) בשם אותו יצחק תשובה ואמר: 'אתם רוצים לשחוט את התרנגולת עוד לפני שהיא הטילה ביצת זהב אחת'.

"אם היינו מעבירים את התיקון בחוק כבר אז, היינו יכולים להכניס פנימה את תגליות 'תמר', 'דלית' ו'לוויתן'. אל תגידו לי שאנחנו נזכרים עכשיו, כי דנו בזה לפני 10 שנים והם אמרו שזה לא דחוף כי לא מצאו שום תגלית אז. כמה אפשר לעשות מניפולציות עם המציאות? החוק הוא מ-1951 והוא בדיחה לעומת כל המדינות המפותחות. מישהו מפקפק בזה שאוצרות הטבע של מדינת ישראל שייכים לאזרחי מדינת ישראל?! אני רוצה שהיזמים יתעשרו ושיהיה להם תמריץ לחיפוש תגליות נוספות. תבינו, הדיונים האלה לא עוצרים שום חיפוש כי הם יודעים שגם אם יעלו את התמלוגים בצורה משמעותית - הם ימשיכו להרוויח המון כסף. שום דיון כאן לא עוצר אף גיאולוג ושום חיפוש".

"אין פה קוזאקים שמנסים לגזול"

ד"ר יעקב מימרן, הממונה על חיפושי הגז והנפט במשרד התשתיות, ייצג בדיון את עמדת המשרד. מימרן הוא גם חבר בוועדת ששינסקי לבחינת תמלוגי הגז, אך סירב להתייחס לדיוני הוועדה. ועדת ששינסקי אמורה לפרסם את מסקנות הביניים שלה החודש, לאחר דחייה של כחודשיים מהמועד המקורי.

"הוועדה בודקת את הכל והאינטרס העומד לנגד עיניה הוא טובת הציבור", אמר מימרן. "תגליות הגז שנמצאו ואלה שיימצאו הן רכוש מדינת ישראל".

ח"כ ישראל חסון (קדימה) תקף את הנוכחים בדיון מיד בפתיחת דבריו: "אני מקווה לא להרוס את החגיגה אבל ההתנהלות פה ממש אינפנטילית. אני בטוח שהיזמים מבינים שהם עוסקים פה במשאב לאומי וצריכים להיות אחראים מאוד באספקתו בשנים הקרובות. הממשלה עושה פה פעולות נכונות של בדיקה וניתוח; לא נכון לבקש כאן ועכשיו מה המסקנות של ועדת ששינסקי. אין פה קוזאקים שמנסים לגזול והניסיון להציג את היזמים כקוזאקים שגוזלים הוא בבחינת עוול".

בשלב זה תקף ח"כ ניצן הורביץ (מרץ) את חסון ואמר לו: "ולתקוף את אישתו של איתן ששינסקי זה כן בסדר?!". חסון השיב: "רע ועוד רע לא עושה טוב".

"שיחימוביץ' תחפש גז"

גם ח"כ אנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו) הדגישה את כניסתה של איראן לתחום חיפושי הגז בלבנון ואמרה: "כל עיכוב פועל לטובת אויבינו. ישנם גורמים בתוכנו שמנסים לעכב את התגליות; שירותי הביטחון צריכים לבדוק קשר בין אותם גורמים לפעילות חתרנית נגד המדינה. ניסיון לשנות חוזים לאחר חתימתם לא יעמוד במבחן המשפטי. זה לא חוקי ולא מוסרי לדרוש זאת לגבי זיכיונות שניתנו בעבר. יחד עם זאת, יש לשקול שינוי מיסוי על תגליות חדשות. אני מציעה שיחימוביץ' וחברי הכנסת ייקחו קסדות וילכו לחפור ולחפש גז לטובת המדינה". יחימוביץ' השיבה לה עקיצה: "חוקי הכנסת אוסרים לעבוד במקום אחר מלבד בכנסת".

ח"כ דב חנין התרעם על דברי חברי הכנסת מהימין והדגיש: "אנחנו חייבים להעלות את התמלוגים והמסים האלה. אנחנו נמצאים בתחתית הליגה העולמית. אפילו בארה"ב הקפיטליסטית יש יותר תקבולים מישראל. אין פה שום בעיה של רטרואקטיביות והסיסמה הזו היא מסך עשן שהמטרה שלו היא להגן על אינטרסים. תשובה וחבריו יישארו עם רווחים מאוד מאוד גדולים גם אם תתקבל ההצעה הכי מרחיקת לכת - 80% לציבור ו-20% לברוני הגז; מר תשובה, תאמין לי, לך ולנכדיך ולנכדים של נכדיך יהיה הרבה מאוד כסף!".

אקוניס קטע מיד את דבריו ותקף את חנין: "אתה מחזק את דבריי על כלכלה סובייטית ואני אומר לך שזה לא יהיה פה! 80%?! נו באמת". בשלב זה החל הדיון להתחמם והוצת ויכוח קולני בין הנוכחים. "בנורבגיה שיעור התקבולים הוא יותר מ-80%!", צעק הורביץ לעברו של אקוניס, שמצידו לא השיב.

תשובה: "להוריד את התמלוגים בחצי"

"כוכב הדיון" היה ללא ספק יצחק תשובה, כאשר אקוניס דרש מהנוכחים לא להפריע לדבריו. כשאישתו יושבת מאחוריו, הקריא תשובה בהתרגשות נאום שכתב מראש.

"סקטור החיפושים הוא חשוב מאוד לכלכלת ישראל ולמעמדה הגיאופליטי", אמר יצחק תשובה בפתיחת דבריו. "מאז 1952 קדחו בישראל 513 קידוחים - כולם היו עקרים וכל המשקיעים הפסידו את כספם. אף אחד לא חשב לתת פיצוי למשקיעים וכל הסיכון היה עליהם. למרות הסיכון המשכנו לקדוח. הצלחנו לשכנע את נובל אנרג'י להשקיע במדינת ישראל למרות הנחיר הכבד שהיא שילמה בגלל החרם הערבי. את נובל צריך לחבק ולהצדיע בפניהם.

"מחיר החשמל הוזל בשנה האחרונה ב-16% הודות לגז הטבעי. כל אזרח בישראל נהנה מזה. חברת החשמל חסכה 30 מיליארד שקל מאז שהחלה להשתמש בגז. יש שיפור אדיר באיכות הסביבה וניצור גם אלפי מקומות עבודה בעתיד הקרוב. צריך לזכור שנצטרף מימון זר לפתח את הפרויקטים. בנקים זרים אמרו שהם לא ישקיעו בפרויקטים אם לא תהיה יציבות במשטר הפיסקאלי. מדינות אחרות שינו את משטר התמלוגים ונפגעו קשות, כמו מצרים שהעלתה את התמלוגים לפני 3 שנים וכל המשקיעים הזרים עזבו; עכשיו היא הורידה בחזרה את התמלוגים לאפס.

"בארה"ב התמלוגים עומדים היום על 12.5% במים בעומק כזה. בשביל לספק את הגז אני צריך למתוח צינור מאירופה בעלות של 6 מיליארד דולר. אני צריך לשלם על התשתיות ולהגן על המתקנים שלי; אין בארה"ב בעיה של טרור - המשמעות היא שהתמלוגים צריכים לרדת פה בחצי. תבדקו את הדברים לעומק כדי לא להטעות!

"רק אתמול קראנו שהאיראנים יחפשו גז בלבנון. הם יפנו את הכספים לטרור נגד מדינת ישראל. אנחנו מבזבזים זמן והלבנונים והאיראנים יתפסו את מקומנו בשוק האירופי. חשוב שהמדינה תכבד הסכמי עבר; שינויים יכולים להביא לפגיעה בכלכלת ישראל ולהבריח משקיעים זרים. אני מבקש שהוועדה תמליץ להקים צוותי עבודה שיעבדו במשותף עם המשקיעים הזרים והמקומיים כדי שתנופת חיפושי הנפט והגז לא תיעצר. חוסר היציבות הוא האויב הגדול ביותר של הכלכלה החופשית. במעמד זה אני מבטיח שאמשיך להשקיע במדינתנו הקטנה, אחזק אותה, אשמור עליה ואגן עליה למעננו ולמען הדורות הבאים".

לאחר נאומו של תשובה הוא התפנה למתן מענה לשאלות הנוכחים בדיון. יחימוביץ' פנתה לתשובה ושאלה: "אתם לא מסכימים להעלאת התמלוגים אבל להעלאת מס אתם מסכימים נכון?". תשובה ענה לה: "אמרת שאם היינו משנים את התמלוגים לפני 10 שנים אז הדברים היו נראים אחרת. אבל לא היה מה לעשות לפני 10 שנים כי לא היו תגליות. אנחנו חייבים להתחבר לאירופה ולעולם כי רק שם יהיו הרווחים. אם תביני את זה אז משמעות הדברים יהיו אחרים לגביך. אני אומר לך שיש הרבה בעיות".

נציג נובל אנרג'י: "אסור להעלות עכשיו את התמלוגים"

כפי שפורסם אתמול ב"גלובס", גם נובל אנרג'י שלחה דוברים לדיון. ויני זומר, מנהל רגולציה בנובל אנרג'י, הציג את לוסון פרימן, סגן נשיא בנובל אנרג'י, שתורגם על ידי יועץ משפטי של החברה.

"אנחנו נמצאים בישראל כבר 12 שנים", פתח פרימן את דבריו. "כשבחנו את אפשרות ההשקעה בישראל הוצגה בפנינו חוברת שהציגה את הנתונים, כולל התמלוגים. גלינו את קידוח 'מרי' לפני 10 שנים ולקח לנו 4 שנים להקים את התשתיות הנדרשות. המשכנו לקדוח אולם 2 הפרוספקטים הבאים שקדחנו היו יבשים והפסדנו את כספנו. אחרי תגלית 'מרי B' הממשלה בחנה אפשרות של העלאת התמלוגים וסגירת הים בפני קידוחים עד להשלמת בדיקתה. באותו זמן, החברה הבינלאומית היחידה שהייתה כאן החליטה שזה מסוכן מדי והפסיקה את פעילותה כאן. לפני 4 שנים קבעה המדינה שהתמלוגים לא ישונו ופתחה את הים לקידוחים מחדש.

"אנחנו פועלים בישראל וההחלטה של חברת נפט לפעול בישראל היא לא פשוטה; אנו במסע יחד עם מדינת ישראל. כשהגענו לכאן לפני 12 שנים בטחנו בכם והאמנו לכם שלא תעלו את התמלוגים. המשכנו להשקיע כשהבטיחו לנו שלא יהיו שינויים במשטר הפיסקאלי. אנו מקווים להיות פה שנים רבות נוספות ואנו רואים עצמנו שותפים; אנו עדיין נותנים בכם אמון ומקווים שאתם מאמינים לנו".

נציג נוסף מטעם נובל אנרג'י, השופט המפורסם אייב סופר, הגיע גם כן לדיון ואמר: "זה כבוד גדול להופיע פה. התברכתי לבצע פעילות רבה למען ישראל: הייתי השופט במשפטו של אריאל שרון נגד השבועון 'טיים', השתתפי במו"מ של ישראל מול מצרים על הגבולות בטאבה, הצעתי למסד את יחסי ישראל-ארה"ב בתחום הביטחוני ועוד. אחרי שעזבתי את מזכירות המדינה המשכתי לפעול בישראל. אני רואה בהזמנה היום לבוא ולהעיד בוועדה מטעם נובל כהזדמנות ברוכה.

"העדות שלי אינה עוסקת בזכותה של ישראל לשנות את מדיניות התמלוגים שלה. נובל אנרג'י הסתמכה על הזמנה מפורשת והבטחות להשקעה של מיליארדים בתנאים שנקבעו במיזם שנראה באותה עת בעל סיכויים נמוכים להצליח. אם זכויותיה של נובל יופרו, ממשלת ארה"ב תצרך להחליט האם לפעול מטעמה של נובל לקבל פיצוי על מלוא הנזקים שייגרמו לה. הצדדים הסכימו באמנת הידידות ביניהם, שמחלוקת כזו תידון בפני בית הדין הבינלאומי לצדק. אני לא צריך לומר לכם איזה אסון זה יהיה אם 2 בעלות ברית כמו ארה"ב וישראל יצטרכו לפתור סכסוכים בבית דין אירופי. איש אינו רוצה בכך.

"נכון שמשאבי הטבע שהתגלו על ידי נובל שייכים לישראל, אך באמעות חוקיה מדינת ישראל העבירה אספקטים מסוימים של זכויות לנובל, תמורת השקעה מפורשת שהיא לוקחת על עצמה את מלוא הסיכוןץ ישראל העבירה לנובל באמצעות רישיונות וחזקות את הזכות למכור את המשאבים שתגלה. אסור לישראל עכשיו להגדיל את התמלוגים רק בגלל שנובל אנרג'י גילתה יותר גז מכפי שכולם ציפו".

הרב מלכיאור: "כל מי שהלך לבית דין בינ"ל - הפסיד"

עם סיום נאומיהם של נציגי נובל אנרג'י חזרו חברי הכנסת והנוכחים בדיון להתווכח בינם לבין עצמם. הרב מיכאל מלכיאור, מייסד הפורום לפעולה אזרחית, תקף את אקוניס ואמר: "אין שום קשר לקרן החדשה לישראל. אמרת שקיבלנו מהם כסף - אני רוצה לראות את הכסף הזה. איפה הוא? אל תאמץ דברי הסתה". אקוניס התנצל על דבריו וחזר בו מדבריו.

"זה לא עניין של ימין ושמאל", המשיך מלכיאור. "ביקר כאן ראש ממשלת נורבגיה לאחרונה; העלו שם את התמלוגים ל-85% ושם אין ממשלה קומוניסטית. בשנת 2001-2002 החליטה ממשלת ישראל להוסיף מס על התמלוגים ואני לא זוכר שזו הייתה ממשלה קומוניסטית".

מלכיאור התייחס לדבריו של השופט סופר ואמר: "כל מי שהלך לבית דין בינלאומי בנושא זה הפסיד כיוון שלכל מדינה יש ריבונות לקבוע את המסים שלה".

ככל שהדיון התארך נוכח דבריהם הרבים של הדוברים, זעמו חלק מהח"כים על אקוניס בשל החריגה מזמן הדיבור המותר. ח"כ נחמן שי (קדימה) עזב את הדיון בכעס וצעק לעבר אקוניס: "הניהול שלך את הדיון הזה היה מכוער ומביש, ממש כמו הסגנון שלך".

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם