גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חושבים מחוץ לעגלה

Morrisons, הרשת הקמעונאית הרביעית בגודלה בבריטניה, לא מפסיקה לחדש

התחרות העזה בין רשתות הסופרמרקט המובילות בבריטניה מאופיינת בחדשנות יצירתית וביציאות מפתיעות מהמשבצת, מה שהופך אותה לאחת המרתקות בעולם הקמעונאי הגלובלי. רשת Morrisons, שהיא הרביעית בגודלה בבריטניה (לאחר טסקו, ASDA וסיינסברי), מושכת בשנים האחרונות תשומת-לב רבה, וזאת 6 חודשים לאחר שהתמנה המנכ"ל החדש דלטון פיליפס, וכ-3.5 שנים לאחר שמנכ"ל יצירתי וחדשני פיתח אסטרטגיה ייחודית ומצליחה, בניגוד מוחלט להמלצותיהם של בעלי הרשת.

אחד המאפיינים העיקריים של התנהלות הרשת בשנים האחרונות הוא שינוי תכוף יחסית של האסטרטגיה השיווקית/עסקית, המייצג קו ברור של יציאה מהמשבצת, המותאמת היטב לתנאי השוק המשתנים עקב המציאות הכלכלית מחד ומהלכים נועזים וחדשניים לא פחות של המתחרים מאידך.

המנכ"ל הקודם, מארק בולנד ההולנדי, ששימש בתפקידו כ-3 שנים, זכה בשנת 2008 לתואר מנכ"ל השנה בבריטניה, לאחר שהצליח בשיא תקופת המיתון להגדיל בפרקי זמן שונים את הצמיחה של הרשת ב-7.9%, לעומת ASDA החדשנית שהיקף הפעילות שלה גדל ב-7.2%, וטסקו שגדלה ב-4.7% בלבד.

המוטו של בולנד היה פשוט וברור: "אסור לעשות שינוי לשם שינוי". בכך הוא התעלם באופן בוטה מהמשימות שבעלי המניות ביקשו לבצע, כמו למשל מעבר מהיר למכירה מקוונת ופתיחה של תת-רשת לחנויות נוחות. האסטרטגיה הלא שגרתית שלו התבססה על הנחת עבודה שלפיה יש לאתר את היתרונות המובנים של הרשת ולמנף אותם, לפני שמחפשים פתרונות בסביבה השיווקית עצמה.

בולנד החל את תפקידו בזיהוי ובחינה של "היתרונות היחסיים של הרשת, ובאיזה מהם היא מצטיינת". הוא סימן 12 תחומים שנראו כמבטיחים ביותר, והקים 12 קבוצות עבודה, שהורכבו בעיקר ממנהלים צעירים ומבריקים מקרב עובדי החברה. על כל קבוצה הוטל להגיש הצעה כיצד להפוך את התחום שהופקדה עליו ליתרון יחסי של הרשת. בפגישה הראשונה עם קבוצות העבודה אמר: "אנחנו נתקן את העסק שלנו, בלי שנזדקק אפילו לפרויקט חדש אחד". הכלל שקבע היה, שכל אחת מקבוצות העבודה תדווח אליו ישירות באופן שוטף.

אחד היתרונות שזוהו היה שהרשת מחזיקה במפעלים משלה לייצור מזון, מה שהיווה עבורה יתרון תחרותי המבדל אותה מרשתות אחרות, בעיקר בשל היכולת להעביר סחורה לחנויות מהר יותר מאשר המתחרות. ממצא נוסף היה, שהעובדים של הרשת מסורים ומוכנים לעבודה קשה, אך בגלל תרבות ארגונית שקדמה לכניסתו של בולנד לתפקיד, הם פעלו כ"ראש קטן". אחת הסיבות לכך היתה, כי ברשת המעסיקה 135 אלף עובדים לא היה מנהל משאבי אנוש, שהיה אמור ליצור אצל העובדים תחושת שייכות ונכונות לתרום מעבר להגדרת התפקיד המצומצמת של כל אחד מהם.

אך החולשה העיקרית של הרשת בעיניו של בולנד, היתה היעדרה התמוה של יחידה לפיתוח מוצרים חדשים הכוללת צוות לתכנון מחקר שיווקי שוטף. בולנד דאג להקמה של 3 הגופים האלה - משאבי אנוש, פיתוח ומחקר שיווקי.

קבוצות העבודה זיהו כי לרשת פוטנציאל גלום ולא מנוצל של בעלי מקצוע טובים בתחומי האפייה, הבשר והדגים, מה שאפשר לפתח את המיצוב החדש של הרשת כמובילה במוצרי המזון הטריים שלה - מיצוב שהפך גם לבידול העיקרי שלה.

מדיניות המחירים שנקבעה על-ידו היתה פשוטה: להיות זול יותר מטסקו וסיינסברי, ולהתחרות עד הפני האחרון עם ASDA. במקביל הטמיע בולנד בקרב ההנהלה והעובדים מדיניות של פעילות "מתחת למכ"ם", שמשמעותה מינימום חשיפה תקשורתית עם קלפים צמודים לחזה.

אחת מקבוצות העבודה התמקדה בתחום הסביבתי, שהוא קריטי עבור חלק גדול מהצרכנים בבריטניה, והמליצה על תוכנית כוללת, שהביצוע שלה אפשר לרשת להפחית את "טביעות הפחמן" ב-36% ולהעלות את קרנה בקרב הציבור הבריטי.

צוות עבודה אחר פיתח פעילות מרשימה של מעורבות בקהילה, בכך שסיפק לבתי-ספר תווי קנייה שבהם ניתן לקנות זרעים וכלים לגידול של ירקות ופירות, דבר שהפך לסוג של טרנד בקרב המורים והתלמידים. גישה זו השתלבה היטב במסר העיקרי וביתרון היחסי הבולט של הרשת, כרשת מזון המובילה בטריות המזון. במסגרת זו שלחה הנהלת הרשת מכתבים ל-8,000 בתי-ספר, וציפתה ל-1,500 עד 2,000 תגובות. אך בפועל הגיעו 18 אלף בקשות לתווי הקנייה, לאחר ששיווק מפה לאוזן יצר תאוצה למהלך.

דם חדש

בסוף חודש ינואר השנה הופתע ענף המרכולים בבריטניה כאשר המנכ"ל המצליח בולנד הוחלף, מעכשיו לעכשיו, במנכ"ל כמעט בלתי ידוע במונחי העשירון העליון של המנכ"לים בבריטניה ובאירופה. בעלי רשת Morrisons מינו לתפקיד המנכ"ל החדש של הרשת את דלטון פיליפס, ששימש בעבר כמנכ"ל Loblaw, רשת הסופרמרקטים הגדולה ביותר בקנדה הרחוקה, הכוללת כ-1,000 חנויות עם מחזור מכירות של כ-18 מיליארד ליש"ט. ואילו בולנד הצטרף לרשת מרקס אנד ספנסר בתפקיד בכיר.

פיליפס הכריז כי הוא הציב לו למטרה להתחרות ברשת טסקו, שהיא מספר 1 בבריטניה (ומספר 3 בעולם), וברשת ASDA שהיא השנייה בגודלה בבריטניה - רשת-בת של וולמארט, המובילה הגלובלית של רשתות קמעונאיות. "אם לא נהיה הגדולים ביותר, נהיה המהירים ביותר," אמר פיליפס. אחד הצעדים המשמעותיים שלו היה הפיכת 4 מחנויות הרשת למעבדות ניסוי, שבהן יורחב תחום הלא-מזון, הרווחי יותר, על חשבון תחום המכולת. בחנויות מעבדה אלה תהיה נוכחות מרשימה של ביגוד ואופנה, כמו גם מוצרים לבית. פיליפס מדבר על 8 ניסויים שונים שייערכו בחנויות, כמו "בר פירות" ודוכנים לארוחות מוכנות לקחת הביתה. תחום הארוחות המוכנות אינו חדש, והוא עולה כפורח בעיקר בארצות-הברית אך גם באירופה, בשל השינויים בהתנהגות הצרכנים הנובעים מהמספר ההולך וגדל של נשים המצטרפות לשוק העבודה, ומהמספר הגדול של "סינגלס" ומשפחות חד-הוריות, אשר בקושי מסוגלות לנהל משק בית סביר, ואינן יכולות להעמיד לרשות בני הבית ארוחות טעימות ומזינות.

פיליפס אף נתן קרדיט לקודמו, בולנד, על מיתוג הרשת כמובילה במוצרי המזון הטריים, כאשר במרבית חנויותיה הוקם "רחוב השוק" שבו דוכנים של סוחרי דגים, קצבים, ובעלי מקצוע אופייניים לשוק, מה שמקנה לחנויות מראה ייחודי ומדגיש את הקונספט המחודד של טריות. פיליפס הודיע כי ב-3 השנים הקרובות הוא ישקיע 200 מיליון ליש"ט ב-15 מפעלים לייצור מזון השייכים לרשת, כדי לשפר את איכות וטריות המזון המגיע אל חנויותיה.

אך בצד השבחים לקודמו, מבצע פיליפס מהלכים שעצם ביצועם מבטא גם ביקורת על קודמו, אך הם תואמים את המלצותיהם של בעלי הרשת. הוא החליט לצמצם את מספר המותגים בכל קטגוריה, שיצרו אצל הלקוחות בלבול וגרמו להם לחוש כי הם מבזבזים את זמנם בבחירת המותג המתאים להם. לדוגמה - בחנויות הוצעו למכירה 16 מותגים של חומץ בלסמי. כמו כן, על-פי אותה גישה, החליט פיליפס לצמצם את מספר פעולות הקד"מ המתבצעות בו-זמנית ברשת.

רק לפני מספר ימים התפרסם מאמר ב-"Strategy Business", המנתח את הבעייתיות שנוצרה כתוצאה מהמבחר הגדול מדי העומד לרשות הצרכן. בשנת 1949 הגיע מספר הפריטים (מק"טים) בחנות סופרמרקט מצויה ל-3,700, ואילו כיום ישנם בחנות של רשת גדולה כ-45 אלף פריטים, ובחנות של וולמארט - 100 אלף פריטים. מספר זה עולה בטור גיאומטרי בקמעונאות הווירטואלית, כמו באמזון המציעה מבחר של 27 מיליון כותרים של ספרים, או 15 מיליון אופציות לדייטים באתר ההיכרויות Match.com. המבחר הגדול, שנתפס פעם כיתרון, הפך לחיסרון ולחולשה של ממש.

השקעה בחנויות נוחות

פיליפס מתכנן גם להקים תת-רשת גדולה של חנויות נוחות, מאחר שעל-פי סקר שנערך באחרונה נובעת כחמישית מההכנסות בענף קמעונאות המכולת מקניות בחנויות נוחות, המגלגלות מדי שנה יותר מ-30 מיליארד ליש"ט. אך בשלב זה יוקמו על-ידי Morrisons רק 3 חנויות נוחות בכל שנת 2011, כדי לבדוק קונספטים שונים להרצת רשת גדולה ומשמעותית.

פיליפס עומד להשקיע יותר מ-300 מיליון ליש"ט במשך 6 שנים להקמת תשתית אינטרנטית משולבת בין אמצעי התקשורת של הצרכן לבין החנויות הפיזיות, מה שמתואר על-ידי אנליסטים רבים כמודל העתידי של הקמעונאות. מהלך זה תואם גם בדיקה שנערכה על-ידי Morrisons, שהראתה כי ל-7 מיליון צרכנים אין גישה פיזית נוחה לחנויות של הרשת. במסגרת השקעה זו תוטמע טכנולוגיה חדישה בכל אחת מ-425 חנויות הרשת, במרכזים הלוגיסטיים שלה, במפעלי האריזה ובכל אחת מחוליות שרשרת האספקה שלה. כבר עתה צוידו 100 חנויות של הרשת במערכות אלקטרוניות המיועדות לטפל באפליקציות פיננסיות, תשלומי שכר עבודה, CRM, וכמובן בסיס נתונים שיכיל בין השאר גם מידע שיווקי על הלקוחות.

המהלכים החדשים של Morrisons

* הפיכת 4 מחנויות הרשת למעבדות ניסוי, שבהן יורחב תחום הלא-מזון, הרווחי יותר, על חשבון תחום המכולת (אופנה, בר פירות ודוכנים של מזון מוכן)

* צמצום מספר המותגים בכל קטגוריה על מנת לפשט את החלטת הקנייה של הלקוחות בסניפים

* הקמת תת-רשת גדולה של חנויות נוחות. בשלב ראשון יוקמו רק 3 חנויות נוחות, כדי לבדוק קונספטים שונים להרצת רשת גדולה ומשמעותית

* השקעה של 300 מיליון ליש"ט להקמת תשתית אינטרנטית משולבת בין אמצעי התקשורת של הצרכן לבין החנויות הפיזיות

הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי