גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא עומדים בביקוש: למה גאדג'טים חמים אוזלים כל-כך מהר מהמלאי?

האם במקרה של ה-iPad או ה-Wii מדובר בהערכה לא נכונה של הצלחת המוצרים או רק בתעלול שיווקי ליצירת באזז - והאם עדיף להמתין לחידוש המלאי או ללכת על דגם מתחרה?

עולם הגאדג'טים הפך בשנים האחרונות למבוקש ביותר בתחום הצרכנות. בארה"ב, בסין או אפילו בגרמניה עומדים עשרות אנשים בתור ומחכים לפתיחת החנויות כדי שיוכלו להיות הראשונים לאחוז ב-iPhone החדש, בקונסולה החדשה של נינטנדו או במשחק החדש שהוציאה מיקרוסופט.

חלקם מחכים שם כבר לילה קודם עם שק שינה, אחרים מארגנים לעצמם כיסא נוח, ויש כאלה שאפילו מגיעים עם צידנית כדי להעביר את הזמן עד לפתיחת הדלתות.

הנהירה ההמונית אל עבר גאדג'טים חדשים אמנם משחקת לידיהן של היצרניות, אך לעיתים הן מתקשות לחזות את הדרישה העזה למוצרים. הפופולריות של המוצרים החדשים יוצרת בסופו של דבר מצוקה, בה עולה הביקוש על ההיצע. היצרניות ממהרות לדווח על מחסור, והצרכנים נשארים מאוכזבים.

נינטנדו מכירה את הבעיה הזו מקרוב לאחר שסבלה כבר מספר פעמים ממחסור במלאי של קונסולת ה-Wii שלה מאז יצאה לשוק ב-2007. גם מוצריה של אפל אזלו לא אחת מהחנויות, כמו למשל במקרה של ה-iPad. אפל נאלצה לדחות את ההפצה העולמית שלו, לאחר שחוותה מחסור של מחשב הלוח בארה"ב.

גם ישראל כבר מכירה את התופעה. בארץ אמנם לא תמצאו תורים ארוכים לקראת השקות של מוצרים חדשים (לרוב, כלל אין בישראל השקות חגיגיות), אבל עובדה שהשבוע נרשם בארץ מחסור במכשירי iPhone 4 ברשת סלקום - שבוע וחצי בלבד לאחר ההשקה שלהם.

השקה גלובלית יוצרת מחסור

במקרה של ה-iPhone קשה להאשים את סלקום, שלא דאגה למספיק מכשירים. עד כמה שידוע, אפל לא מפלה אף אחת מהמפעילות בישראל, וכל אחת היתה אמורה לקבל מספר זהה של מכשירים למלאי. ייתכן כי בסלקום מכרו קצת יותר מכשירים משאר המפעילות, כך שבשורה התחתונה גם פרטנר ופלאפון עלולות לסבול בקרוב ממחסור ב-iPhone 4.

מבחינת המפעילות, אגב, מדובר כבר ברוטינה, לאחר שגם בדגם הקודם של ה-iPhone, 3GS, הן נאלצות להתמודד עם חוסרים.

מכשירי ה-iPhone הם לא הגאדג'טים היחידים שהישראלים מנסים לאתר בימים אלה. לצד מחסור זמני בטלפונים של HTC ושל מוטורולה בעבר, בימים האחרונים אי-אפשר לאתר בחנויות את שלט התנועה החדש של פלייסטיישן 3, Move, שבועות בודדים לאחר השקתו בישראל.

"השלט אזל כבר ביום השלישי למכירתו ברשת ביג בוקס", אומר יובל גל, מנכ"ל בסט ביי רשתות (המחזיקה גם בביג בוקס). "הסיבה שמוצרים אוזלים מהמדף בתוך מספר ימים מהרגע שיצאו לחנויות, היא שלעיתים ליצרניות חשוב להשיק אותם במקביל בכמה מדינות בעולם, ואז הביקוש עולה על ההיצע".

לדברי גל, "היצרניות מדווחות על מועדי השקה גלובליים שאפתניים, אבל בסופו של דבר לא עומדות בהם. היתה לנו בעיה דומה גם עם טלוויזיות ה-LED כשהן הגיעו לישראל. היו מגיעות כמויות קטנות שמיד נגמרו, והיינו צריכים לחכות אפילו חודש עד שהמלאי התחדש".

גל מסביר כי בארץ הבעיה היא שהמדינה הקטנה לא תמיד נחשבת מבחינת מלאי מוצרים. "היצרניות הגדולות בקושי סופרות אותנו. המוצרים קודם הולכים לארה"ב ואירופה. החברות לא מחזיקות בדרך-כלל סניף בארץ ועובדות עם יבואן שחשוב לו למכור קודם למדינות גדולות".

מנהל השיווק ברשת באג, אמיר מודן, מסביר כי סיבה נוספת לכך שמוצרים אוזלים מהמלאי בישראל נובעת מהעובדה שלעיתים היבואן מביא לארץ משלוח קטן יחסית כדי לראות אם המוצר תופס בקרב הצרכנים הישראלים. "מכיוון שמדובר בכמות ניסיונית, לוקח זמן לחדש את המלאי", אומר מודן.

אך בזמן שבישראל סובלים ממחסור במוצרים בגלל היקפי אספקה נמוכים, בעולם הסיפור מעט מורכב. איך בעצם קורה שחברות ענק כמו אפל ונינטנדו מגיעות לכדי מחסור במוצרים? איך קורה שהן עמלות במשך חודשים על מועדי השקה ועל מסעות שיווק גרנדיוזיים - ואז מגלות כי המוצר נגמר אחרי שבועות ספורים?

התשובה לכך מעט מסורבלת. החברות טוענות מצידן כי מדובר בהערכה לא נכונה של הביקוש מצד הצרכנים, וכי הנהירה ההמונית היתה מעבר למה שציפו. במקרה כזה הן נאלצות להפעיל מכבש לחצים על היצרניות שמאחורי המוצרים כדי להגדיל את התפוקה שיוצאת ממפעליהן.

מי שמכירה את הלחץ הזה היא חברת פוקסקון הטייוואנית, שבמפעליה הענקיים מייצרים את מוצרי אפל, נינטנדו, נוקיה, סוני ואחרות. הביקוש האדיר למוצרי החברות האלה בעולם גרם לחברה להחליט על הרחבה מאסיבית של מפעליה בשנה הקרובה ולהעסיק עוד 400 אלף עובדים בסין. הלחץ לעמוד בביקושים, יחד עם תנאי העבודה הקשים ממילא, הכריע בשנה החולפת חלק מהעובדים, ששמו קץ לחייהם.

תחזית לא נכונה של התנהגות הצרכנים בהחלט יכולה להיות סיבה להיעדר של מוצרים מהמדפים, אבל לא בטוח שזו הסיבה האמיתית. מי שמכיר מקרוב חברות כמו אפל, עלול לחשוד שמא מדובר בתעלול יח"צני גרידא.

קחו, למשל, את המחסור שנוצר ב-iPad. המוצר שאזל מהמדפים יוצר גל דיווחים בעיתונים ובאתרי האינטרנט, וכך, אחרי מכירות שיא מחשב הלוח החדש, אפל מקבלת כיסוי עיתונאי נוסף על המוצר ובאזז שיווקי שיוצרים ביקוש גבוה עוד יותר למוצר.

היעדר של מוצר מהמדפים אולי יכול ליצור הייפ סביבו, אבל גם יכול להיות חרב-פיפיות עבור היצרן. כשהצרכן עומד בחנות ומגלה כי אזל מלאי ה-iPad, למשל, הוא עשוי לוותר ופשוט לרכוש מחשב לוח מתחרה, נגיד את הגלאקסי טאב של סמסונג.

נכון, בחלק מהמקרים חשיבת המותג קריטית עבור הצרכן, והוא יעדיף להמתין בסבלנות, אך לעיתים הוא גם יעדיף לצאת מהחנות עם מוצר ביד, מאשר לשוב אליה פעם נוספת.

הזמנה מוקדמת ורשימות המתנה

מקדם ההנאה הוא הסיבה המרכזית לכך שמחסור במלאי נוצר בעיקר סביב מוצרי צריכה של אלקטרוניקה בידורית. סביר להניח שאת המקרר החדש של שארפ או את מכונת הכביסה של Bosch לא קשה למצוא בחנויות. אך מוצר שנוצר סביבו באזז ושהוא חלק מחוויית הפנאי של הצרכנים הוא לרוב מבוקש יותר - ולכן צפוי לאזול מהר מהמדפים.

אז תהיה הסיבה אשר תהיה למחסור במוצרים, השאלה היא איך מתמודדים. החברות שעומדות מאחורי המוצרים, כאמור, לוחצות על מפעלי הייצור, אך מה עושות החנויות שמתמודדות עם צרכנים לא סובלניים במיוחד?

גל, שנתקל לאחרונה במחסור בגרסה השחורה של ה-Wii וצופה בעיה דומה עם הגירסה החדשה של משחק פיפ"א, מסביר כי "כל כמות של סחורה שאני יכול להשיג, אני שם את היד שלי עליה. אבל זו בעיה, היבואן רוצה לחלק את המוצר בין כל החנויות של כל הרשתות בארץ. לכן, אני עושה רשימות המתנה ללקוחות".

מודן מסביר כי השיטה דומה גם אצלו. "אנחנו משתדלים לעשות מכירות מוקדמות למוצרים שלנו דרך אתר האינטרנט, ואז לקוחות יכולים להבטיח את הרכישה למוצר. אם המוצר כבר הגיע לחנות ואזל, הלקוח יכול להשאיר מקדמה סמלית ואז ברגע שהמוצר מגיע, הוא מובטח לו".

רשימות המתנה או לא, כנראה שהצרכנים בישראל ובעולם ימשיכו להתמודד עם התופעות של מחסור במלאי. הקושי לאמוד את הצלחתו של מוצר חדש בטרם יציאתו לשוק, לצד הרצון ליצור סביבו באזז בדרכים מלאכותיות, דורשים מהצרכנים סבלנות.

אבל לפעמים משתלם לחכות: משך הזמן העובר עד לחידוש המלאי עשוי להצמיח בינתיים אלטרנטיבות של מוצרים מתחרים, מה שמביא להורדת מחירים. סיבה לאופטימיות.

עוד כתבות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזיג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה ● חברת הלואו קוסט לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות, בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על הביטולים לטיסות באיי יוון ויעדים קרובים נוספים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"