גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפקתי לקח מקריקס ו-XTL - לא שם את כל הביצים בסל אחד"

אחרי הגאות וההתרסקות עם קריקס, מייקל וייס חוזר להתעניין בביומד המקומי ■ עם חברת ההשקעות החדשה אופוס פוינט, הוא מציע עזרה בדרך לנאסד"ק, אבל מבין שהמשימה קשה

שוק הנפקות הביומד בארה"ב התעורר לחיים, וחברות ישראליות לוטשות אליו עיניים. ואולם, בין השוק הישראלי לבורסה בארה"ב פרוס אוקיאנוס, ולא רק פיזי. החברות ברובן עדיין לא לגמרי בשלות לנאסד"ק, מבחינת התוכן והפרזנטציה כאחד, ויידרשו זמן, הון ומומחיות לביצוע מקצה השיפורים הדרוש.

כעת מציע את עזרתו בכך אדם מוכר לתעשייה - מייקל וייס, מי השתלט וניהל את החברות XTL וקריקס, תוך שהוא מגייס להן מאות מיליוני דולרים. וייס נחשב לבעל מגע קסם מול שוק ההון האמריקני, אך גם לדמות שנויה במחלוקת. שתי החברות הגיעו תחת שרביטו של וייס למצב שבו היו תלויות כמעט לחלוטין בניסוי יחיד ושתיהן נכשלו בו והתרסקו. האם הייתה זו אשמתו של וייס? הרי כישלונות בניסויים בביומד מתרחשים גם בחברות טובות ועם הנהלות מקצועיות. התשובה לשאלה, אם היה ניתן לנהל את החברות אחרת, מגוונת כמעט כמו מספר הנשאלים.

מאמן, לא קפטן

לפני כשנה הקים וייס יחד עם ד"ר לינדסי רוזנוולד, שגם לה מעורבות בעבר בחברות ישראליות, את חברת ההשקעות Opus Point. החברה מאגדת תחתיה מספר קרנות בהיקף כולל של מעל 100 מיליון דולר, שגויסו בעיקר ממוסדיים ומשפחות עשירות.

הקרן מתמחה במדעי החיים ובעיקר בחברות ציבוריות, אותן ניתן להצמיח על-ידי מעורבות פעילה של וייס וצוותו ("'קואצ'ינג' של ההנהלה עד-ידו", לפי הגדרתו). במהלך השנה האחרונה החברה השקיעה בין היתר בחברות AMRN וסאנסיס.

אתמול ביצעה אופוס השקעה של 3 מיליון דולר בבית ההשקעות National Holdings, במטרה להקים תחתיו פעילות מתמחה במדעי החיים. דרך מיזם זה מתכוונים וייס וקבוצתו להשקיע בחברות מדעי חיים שעדיין אינן ציבוריות בארה"ב ולהביאן להנפקה. המיזם יציע גם אפשרות של בנקאות השקעות בלבד, ללא גיוס.

במסגרת המיזם החדש, מפנה וייס את מבטו שוב לשוק הישראלי, ומחפש להשקיע הן בחברות ציבוריות שנסחרות בתל אביב והן בחברות פרטיות, מתוך כוונה לבנות אותן להנפקה בארה"ב. "אנחנו יכולים להביא 5-20 מיליון דולר לחברה, לא בהכרח ישירות מהקרן שלנו, אלא גם מגורמים אחרים שאנחנו מכירים.

"מטרתנו היא לעשות תהליך די דומה למה שעשינו בקריקס ו-XTL, "אלא שכאן המעורבות שלנו תהיה מרוחקת יותר ולא ניקח שליטה בחברות. כך, נוכל להשקיע ולהיות מעורבים במספר חברות בו-זמנית".

בינתיים לא היו לווייס מגעים עם חברות ספציפיות בתחום זה, אך עם רכישת נשיונל הדברים צפויים להשתנות.

* החברות הישראליות, שהיום מדברות על הנפקה בנאסד"ק, אכן יכולות להנפיק?

"אני לא בקיא בחברות ספציפיות. זהו שוק קשה. בשנה האחרונה כמעט כל המשקיעים בהנפקות הביומד בנאסד"ק הפסידו. דווקא בגלל זה, כולם מחכים ל-IPO טוב, שיגיע במחירים הנכונים. בניגוד לחתמים הגדולים, אנחנו בהחלט מרגישים בנוח עם חברות שכרגע שווי השוק שלהן אינו גבוה. הצלחנו עם חברות כאלה בעבר".

ובכל זאת, המודל מעט שונה. "הפקתי לקחים מקריקס ו-XTL. למדתי לא לשים את כל הביצים בסל אחד או שניים למשך 3-4 שנים. בחברות ההן ביססתי אחזקת שליטה ולקחתי חלק פעיל בניהול. כדי להשיא תשואה למשקיעים שלי.

"אני צריך למקסם את ערך תרומתי לחברות על-ידי התמקדות בגיוס הון, ייעוץ והובלה של הנהלות, שהן מראש טובות במה שהן עושות. אני רוצה להיות המאמן ולא הקפטן של הקבוצה.

"חשוב עבור המשקיעים שלי שאבזר סיכונים, כי הביומד הוא תחום קשה ודבר אינו ידוע. לו זה היה קל, חברות התרופות ששופכות מיליארדים על מו"פ, כבר היו מוצאות תרופה לכל מחלה".

בעבר אמר וייס בראיון ל"גלובס" כי כל חברת ביומד צריכה להציע פרופיל סיכוי מול סיכון בינארי, ולא לפזר את מאמציה בין מספר רב של פרויקטים. "ההצעה של חברה צריכה להיות ממוקדת והמשקיע הוא שיבזר סיכונים".

* מה לגבי עובדי החברה ומנהליה? בחברה בינארית, הם לא יכולים לבזר סיכונים ויש צ'אנס סביר לכישלון. מה בכל זאת מניע אותם?

"התקלת אותי. זו באמת שאלה קשה. זה הטבע האנושי להאמין שהמוצר שלך, דווקא הוא זה שיעבוד. כל פעם שמגיעה תרופה לשוק, זה אחרי שמישהו צלח אתגרים לא סבירים בהתמדה עיקשת ולעתים בלתי הגיונית. על כל אחד כזה, יש אלף שהאמינו ולא הצליחו, אבל כולם חולמים ולכולם יש מוטיבציה נהדרת. זו לא בעיה.

"גם לי, בקריקס, הייתה תשוקה כזו. האמנתי, רציתי שהתרופה תעבוד, חשבתי שנוכל לעזור לאנשים. יחד עם עוד אנשים בחברה, התאכזבתי. כמנהל אתה חייב את התשוקה והאמונה, אחרת אין לחברה סיכוי. כמשקיע אסור שתהיה לך תשוקה, עליך להיות ניטרלי".

* חברה כמו קריקס שרוכשת תרופות מבחוץ, עלול להיות חסר לה בסיס מדעי אצלה בבית. זה מפריע?

"זה לא כל-כך משמעותי. מה שחשוב זה הנתונים של אותה התרופה וכן ההנהלה".

"לבנצור היה סיפור מצוין לספר"

לאחרונה מכר וייס מניות של קריקס וחדל להיות בעל עניין. זאת, כשנה וחצי מאז פרישתו מתפקיד מנכ"ל החברה. עם החלפתו במנכ"ל הנוכחי, רון בנצור, שהיה יד ימינו של וייס בקריקס ו-XTL, הוצג בנצור כמי שמציע דרך חדשה, חלופית לזו של וייס, אפילו כמי שמורד מעט ברבו, ובהצלחה לא מבוטלת. מאז חילופי ההנהלה, נסקה המניה במאות אחוזים. היום טוען וייס שהכל התנהל לפי התוכנית שלו עצמו.

לדבריו, "כשקריקס נפלה, ידעתי שאנחנו הולכים לתקופה שקטה, עד שנוכל להציג תמונה חדשה ומושכת. שלושה שבועות אחרי הכישלון בניסוי, התחיל רשמית המיתון. לקריקס היו תרופות וכסף להמשיך, אבל לאף אחד לא היה אכפת מביוטק. החלטתי לשמור על שקט ולתת לחברה להתקדם במשך שנה, בלי שמישהו יבקר אותנו.

"לאחר שנה הכנסתי את רון, מנהל שהכשרתי בצמוד אליי במשך 10 שנים, אדם נהדר וחבר קרוב, ויחד תכננו את ההשקה מחדש של קריקס, ואז החלטתי שגם עבורי, עדיף שיהיה קול אחר. במיוחד אם אני גם בעל מניות. לא במקרה, אחרי שעזבתי היה לרון סיפור מצוין לספר".

* לאחרונה מכרת מניות קריקס וחדלת להיות בעל עניין.

"מכרתי חלק מהמניות, אבל רק מספיק כדי שאוכל למכור ולקנות בלי לדווח, אם אצטרך כספים לאופוס. אני מאוד אוהב את קריקס גם היום. כל עובד שם שכרתי. כל תרופה רכשתי.

"הנתונים עד עכשיו מעולים. יש מוצר סרטן מאוד מלהיב עם שוק גדול, אבל עם סיכון גדול. מנגד, יש תרופה למחלת כליות שדי ברור שהיא עובדת, אבל ישנה שאלה לגבי גודל השוק. היא עשויה להפתיע לטובה. מה יקרה עם החברה ב-5 השנים הקרובות? אני מאמין בה, אבל זה ביוטק. אף אחד לא יודע".

* איך זה לעבוד עם ישראלים?

"אני ממש אוהב ישראלים ומצפה לעבוד אתכם שוב. העבודה עם ישראלים לא כל-כך שונה מאשר בארה"ב. תחום מדעי החיים מאופיין באופן כללי באנשים חכמים מאוד, בעלי דעות נחרצות. ההבדל הוא שבישראל, כשצועקים עליי, אני לא מבין מה אומרים".

וייס בעקבות המודל של פרוסט

משקיע ביומד שרוכש נתח נכבד בבנק השקעות, זה מהלך מעניין, אך לא ממש חסר תקדים. וייס לא מסתיר שחיקה בכך את פיליפ פרוסט, יו"ר טבע, שרכש ב-2006 כ-30% מבנק ההשקעות Ladenburg Thalmann.

לדבריו, "ההשקעה בבנק הייתה רווחית מאוד עבור פרוסט. הוא הגדיל את פעילותם על-ידי בניית תחום הביומד לצד עסקים אחרים. לנשיונל, בה השקענו אנחנו, יש כ-70% מההכנסות של לנדנבורג אבל היא נסחרת רק בעשירית מהשווי".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"