גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קשה להיות סטודנט בישראל: הוצאות של כ-50 אלף שקל בשנה

קרוב ל-50 אלף שקל מוציא סטודנט ממוצע בכל שנת לימודים מעבר להוצאה על שכר הלימוד - בעיקר על דיור, מזון, תחבורה ותקשורת ■ 28% מהסטודנטים גרים בבית ההורים

עשרות אלפי שקלים מוציא סטודנט ממוצע במהלך שנת לימודים אחת על דיור, תחבורה, מזון וגם בילויים - מלבד הוצאות שכר הלימוד הנכבדות בפני עצמן; בין 36 אלף ל-49 אלף שקל (בחישוב 10 חודשי לימוד) - עד פי חמישה מעלות שכר הלימוד עצמו (כ-10,000 שקל לכל הפחות).

הנתונים נאספו במחקר שערכו מכון המחקר "פאנלס" וחברת הפרסום והשיווק לצעירים "לעומק התודעה", ובו נשאלו מעל 300 סטודנטים לתואר ראשון בנוגע לכמות ההוצאות החודשיות שלהם בתחומים שונים, באמצעות פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4all.

28% מבסטודנטים גרים בבית ההורים ובכך חוסכים את עלויות השכירות וקניית המזון השוטפת לביתם; בקרב מי שאינם גרים בבית ההורים, 32% ציינו כי הם מקבלים עזרה בהוצאות הדיור, וכ-40% מקבלים עזרה מההורים בהוצאות המזון.

אבל גם סעיפים אחרים הם סעיפים שמכבידים על הסטודנטים אך לא ניתן היום להסתדר בלעדיהם: הוצאה על טלפון סלולרי והוצאה על חיבור לאינטרנט הן הוצאות של מאות שקלים בחודש.

"עבור תחבורה מוציאים הסטודנטים מאות שקלים בחודש, ולאחריה בתור - הוצאות הסלולר, שעבורן נעזרים כשליש מהסטודנטים בהוריהם בתשלום החודשי", מספרת שרית שטרנברג, סמנכ"ל המחקר בפאנלס.

11

ההורים מממנים

באילו תחומים נעזרים הסטודנטים בהוריהם? קרוב למחציתם - בהוצאות המזון (47%), 43% בהוצאות הדיור (חלק ניכר מהם מתגורר עם ההורים), שליש מהנשאלים נעזר בתשלום חשבונות הסלולר, ו-27% נעזרים בהורים בהוצאות התחבורה והאינטרנט. כחמישית ממשתתפי הסקר נעזרים בהוריהם ברכישות חד-פעמיות של מחשב וציוד אלקטרוני ומשרדי.

תחום הבילויים הוא התחום בו הסטודנטים נעזרים הכי פחות בהורים; הסטודנטים אף מאמינים כי בתחום הזה יהיה להם קל יותר לקצץ במקרה הצורך, כפי שמעידים קרוב למחצית הנשאלים.

"ניתן לראות שחלק גדול מהסטודנטים לתואר ראשון בישראל גרים בבית הוריהם ונתמכים על-ידם", אומר זיו פופלבסקי, מנכ"ל ובעלים משותף בחברת לעומק התודעה, "דבר המאפשר להם להתפנק בבילויים וברכישות נוספות המוגדרות כמותרות ופינוקים. למרות שזה הדבר הראשון אותו יקצצו הסטודנטים אם יתבקשו לחסוך בהוצאות, הם נמצאים בתקופה בחייהם שעדיין אין להם מחויבות ברמה המשפחתית, מבחינתם הם מרכז העולם, ומאוד חשוב להם לפנק את עצמם כתגמול על התקופה הקשה שהם משקיעים בלימודים. לכן קהל זה מהווה מקור משיכה גדולה בעיני המשווקים".

"כאשר נקודת ההתחלה היא פעמים רבות עבודה במשמרות ותקציב לא גבוה", אומר איציק אליאסי, אחראי מגזרי צמיחה (צעירים, חיילים וסטודנטים) בבנק לאומי, "חשוב מאוד לבנות פרופיל הכנסות - משכורת, מלגות, העברה בנקאית מההורים ועוד - ופרופיל הוצאות מפורט, כדי להימנע מחריגות ומהפתעות לא צפויות".

באמצעות אורי היימן, מנכ"ל חברת "אוצר" ייעוץ ואימון כלכלי, מגיש "גלובס" את המספרים - ואת השיטות לצמצם בהוצאות עבור כל סעיף.

דיור: ההוצאה החודשית הכבדה ביותר: 2,000-3,500 שקל

22

בקרב הסטודנטים שלא גרים אצל ההורים, מדובר על עלויות של בין 2,000 ל-2,500 שקל - כך השיבו 24% ממשתתפי הסקר. כ-20% משלמים עד 2,000 שקל, ו-16% - בין 2,500 ל-3,500 שקל. 28% מהנשאלים, מתברר, מתגוררים בבית הוריהם - ולכן פטורים לכל הפחות מן הסעיף הנכבד הזה.

- איך לחסוך?

אורי היימן מחברת "אוצר" ממליץ:

* שותפים לדירה: דירת שותפים מוכיחה את עצמה כחסכונית, מעצם ההסתפקות בחדר מגורים אחד וחלוקת שאר מתקני הדירה וההוצאות הקבועות בין מספר שותפים. רצוי לחפש את הדירות הפחות מבוקשות, קומות גבוהות ללא מעלית וכדומה.

* דירה לטווח ארוך: בעל נכס ישמח להתעסק כמה שפחות עם מציאת דיירים חדשים, לכן נקודת לחץ במשא-ומתן יכולה להיות הנכונות שלכם לגור בדירה משך כל שנות הלימודים.

* סבסוד מקומי: ערים מסוימות, כמו ירושלים, מעודדות סטודנטים להגיע וללמוד באמצעות סבסוד שכר דירה באזורים מסוימים - סבסוד שיכול להגיע למאות שקלים בחודש עלות.

* עלויות נלוות: במשא-ומתן על השכרת הדירה יש לנסות ולהפחית עד כמה שניתן את העלויות הנוספות לשכר דירה, כגון ערבויות בנקאיות (להתעקש על ערבות בסכום נמוך כמה שיותר או להציע חלופות כמו המחאות ביטחון במקום, חתימה של הורים כערבים וכו'), העמסת ביטוחים על בעל הנכס וכדומה.

* מיקום: ברור הדבר שעלות השכירות של דירה בבאר-שבע למשל זולה יותר מאשר בתל-אביב; גם שיקולים כאלה כדאי להביא בחשבון במכלול השיקולים לבחירת המוסד הלימודי.

תחבורה: הוצאה כבדה ובלתי נמנעת של מאות שקלים בחודש

33

סעיף התחבורה אינו נפקד מרשימת ההוצאות של מרבית הסטודנטים - בין אם מדובר באחזקת רכב פרטי, על כל המשתמע ממנה, ובין אם הסטודנט נעזר במערך התחבורה הציבורית (רכבת, אוטובוסים).

ההוצאה אינה מבוטלת: 30% מהסטודנטים משלמים מעל 500 שקל בחודש כדי להגיע ממקום למקום. 29% משלמים 200-300 שקל, 22% - 300-400 שקל, ו-14% מוציאים 400-500 שקל בחודש.

- איך לחסוך?

* תחבורה ציבורית: למרות הסרבול והקושי, מומלץ להשתמש בתחבורה ציבורית עד כמה שניתן. כרטיס מוזל לתחבורה עירונית - כמו "סטודן" או "חופשי חודשי" - יהיה לרוב הפתרון הזול ביותר.

* אופניים: אם ניתן להתנייד על בסיס אופניים או קורקינט חשמלי - מה טוב.

* נסיעה בקבוצות: מומלץ לגבש קבוצות נסיעה של סטודנטים ברכבים פרטיים, שיערכו ביניהם תורנויות רכב או יחלקו בהוצאות הדלק.

טלפון ואינטרנט: פחות יקר מדיור, יקר כמעט כמו אוכל

44

התקשורת היא דבר יקר, והסטודנט הממוצע מוציא על סלולרי ואינטרנט יחד כ-500-600 שקל בחודש. סעיף הסלולרי הוא הסעיף הכבד יותר, ו-80% מהסטודנטים מוציאים עליו 200-400 שקל. מיעטום מוציא יותר מזה, עוד פחות מוציאים בין 600 ל-800 שקל. 13% מאמינים שזו ההוצאה שקל ביותר לחסוך בה, אם רק רוצים.

האינטרנט עולה להם בדרך-כלל לא יותר מ-100 שקל לחודש, כאשר 16% כלל לא משלמים עבור אינטרנט, ומנצלים ככל הנראה אלטרנטיבות גלישה אחרות.

- איך לחסוך?

"הטריק האמיתי הוא לדבר כמה שפחות", ממליץ אורי היימן:

* מסלולי סטודנטים: יש לבדוק מסלולים, תוך ניצול הטבות סטודנט שמציעות החברות השונות - הן בסלולר והן באינטרנט.

* גלישה חינם: ניצול אלטרנטיבות חינמיות לגלישה, כמו עמדות המחשב הפזורות במוסדות הלימוד השונים.

* פלאי הטכנולוגיה: שימוש בטכנולוגיות "חינמיות" כמו skype.

בילויים: דל בהוצאות וקל לקיצוץ

סעיף הבילויים הוא הראשון שבו יקצצו הסטודנטים בהתאם למצבם - כך על-פי מה שהעידו 48% מנשאלי הסקר. זו אולי הסיבה לכך שקרוב למחצית הנשאלים מוציאים 250-500 שקל על סעיף זה, ו-35% מוציאים אף פחות מכך. רק 14% מוציאים מעל לסכומים אלה על תרבות ופנאי.

קרוב למחצית הנשאלים מאמינים כי יוכלו לקצץ בסעיף זה בהתאם למצבם בקלות יתרה, לעומת סעיפים אחרים.

- איך לחסוך?

היימן ממליץ להגדיר מסגרת תקציב ברורה לבילויים ולתרבות, וכך לשמור על גבולות סבירים ללא בורות מיותרים. "גם לשתות בירה זולה יותר יכול להתברר כלא רע בכלל", הוא אומר.

* חפשו הנחות: אליאסי מבנק לאומי מוסיף: "זכרו לשאול בכל מקום האם יש הנחות לסטודנטים. לא תאמינו לפעמים איפה תזכו להנחה, רק בגלל היותכם סטודנטים".

מזון ומחיה: 20% מוציאים יותר מ-1,000 שקל בחודש

55

לא רק הצבא צועד על קיבתו - יעיד כל סטודנט ממוצע עד כמה האמרה הזו תקפה גם לגביו. הסטודנטים משתתפי הסקר התבקשו להעריך את סך ההוצאות עבור אוכל, כולל אוכל בחוץ. 32% מהם השיבו כי הם מוציאים 500 עד 700 שקל על סעיף זה. 28% מוציאים פחות מ-500 שקל על אוכל, 20% - מעל 1,000 שקל, ו-18% - בין 700 ל-900 שקל. 8% מכלל הנשאלים סבורים כי זה הסעיף הראשון לקיצוץ בהוצאות במידת הצורך.

הנתון המעניין ביותר הוא זה שמגלה עד כמה נסמכים הסטודנטים על שולחנם של הוריהם - כמעט מחציתם נעזרים בהם.

- איך לחסוך?

תקציב סביר לאדם יעמוד על כ-600 שקל לחודש. כיצד תחסכו?

* איפה קונים: מומלץ לרכז את הקניות לפעם בשבוע, רצוי כמובן ברשת זולה.

* כריך מהבית: כדאי להכין סנדוויצ'ים (או אוכל אחר) בבית, ולא להתפתות לאכול קבוע בקפיטריות או בחוץ.

אלקטרוניקה וציוד משרדי: כ-2,000 שקל בשנה

66

בניגוד לשאר הסעיפים, התבקשו כאן הנשאלים לתת הערכה שנתית ולא חודשית - שכן לרוב מדובר ברכישות חד-פעמיות ולא בהוצאה מתמשכת. 16% "סימנו" אותה כהוצאה שבה יוכלו לחסוך בקלות יתרה.

32% מוציאים בין 500 ל-1,500 שקל בשנה. 25% מוציאים פחות מ-500 שקל, ו-22% - בין 1,500 ל-3,000. אחוז גדול יחסית (9%) התקשה לכמת את הוצאותיו.

ומה עם ספרי לימוד, מחברות ושאר ציוד משרדי? הרוב הגדול - 60% - מוציאים על כך פחות מ-500 שקל בשנה. 23% מוציאים עד 1,000 שקל, ו-10% - בין 1,000 ל-2,000.

- איך לחסוך?

* מבצעים: ציוד משרדי אינו מתכלה ואינו מתקלקל, ולכן כדאי לנצל מבצעים כמותיים.

* ספרי לימוד: כדאי לרכוש משומשים. השאלה מהספרייה ודאי מומלצת, כמו גם התייעצות עם סטודנטים מהשנה מעליכם - לגבי שימוש בספרים מסוימים וחוסר שימוש באחרים.

* הימנעו מהדפסות: כסף רב מוקצה לטובת צילום והדפסה. חשבו פעמיים על כל הדפסה.

מבצעים לסטודנטים

* הלוואה לדיור: כלל מימון מקבוצת כלל ביטוח מציעה הלוואה לשכר דירה. מדובר בתוכנית מימון חודשית ל-12 חודשים המעניקה לסטודנט 1,500 שקל בחודש לשם תשלום שכר הדירה. ההחזר מתחיל כעבור שנה בפריסת תשלומים נוחה, המותאמת אישית ליכולת ההחזר.

* פיננסים: בנק לאומי משיק משחק ב-facebook: על הסטודנטים יוטלו משימות מגוונות ומאתגרות במרחב הפיסי והווירטואלי, שכרוכות מן הסתם בגריפת מספר "לייקים" גדול, צבירת כסף וירטואלי ולבסוף - סיכוי לזכייה בפרסים כספיים של 2,500 עד 10,000 שקל למחזיקי חשבון סטודנט בבנק. עוד בלאומי: בפתיחת חשבון סטודנט מקבלים 1,500 שקל במתנה ב-36 תשלומים חודשיים (או 1,300 שקל בתשלום אחד).

* אשראי: סטודנטים שיפתחו חשבון בדיסקונט ויזמינו כרטיס אשראי "מפתח סטודנטים", יקבלו שוברי שי בסך 100 שקל במגוון רשתות מובילות. מי שיפתח הוראת קבע לתוכנית חיסכון בסך 250 שקל ומעלה לחודש, יעביר משכורת חודשית מעל 1,000 שקל או יעביר לחשבון תיק השקעות בסך 25 אלף שקל ומעלה, יוכל לבחור לילה זוגי בצימר, שוברי שי בסך 250 שקל או הנחה למרכזי ספורט בקמפוסים.

* תחבורה: חברת הנסיעות מטרופולין מציעה לסטודנטים מסלולים מוזלים: אשכול דרומי (רלבנטי לאוניברסיטת בן-גוריון ולמכללות באזור) - מנוי המאפשר נסיעה חופשית בקווי מטרופולין בדרום ב-50% הנחה: כרטיס סמסטריאלי - 1,021 שקל, כרטיס שנתי - 2,502 שקל. ניתן לשלם ב-5 תשלומים.

* מדיה: HOT מציעה "טריפל סטודנטים" - חבילה הכוללת כבלים (ממיר, בסיס 3 חבילות), תשתית אינטרנט במהירות 1.5/150 (לא כולל ספק) טלפון קו לייט (12 אגורות לדקה לנייחים), בעלות חודשית של 245 שקל בהתחייבות לשנה. מחיר התקנה: 179 שקל. 013 נטוויז'ן מציעה אינטרנט במהירות 2.5, 5, 10 ו-12 מגה ב-10 שקלים לחודש למשך חצי שנה. בתום חצי השנה התשלום החודשי יעלה ל-29-79 שקל.

* ציוד משרדי: חברת 3M האמריקנית מציעה 20% הנחה על מגוון מוצרי המותגים "פוסט איט" ו-"סקוטש" ברשת קרביץ, ומבצע 3+1 מתנה (הזול מביניהם) על מגוון מוצרי אותם מותגים באופיס דיפו.

* ציוד אלקטרוני: iDigital, נציגת Apple בישראל, מעניקה לסטודנטים שירכשו Mac מדפסת משולבת של Canon במתנה ומגוון הטבות נוספות - 120 שקל הנחה על מגוון תיקי לפטופ, רמקולים למחשב בהנחה, אחריות חינם ועוד. ב"עולם הקולנוע" 20%-30% על מסכי טלוויזיה, מסכי מחשב, מחשבים ניידים ומערכת קולנוע ביתית.

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה