גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה איבדה הנבחרת את אהדת הציבור?

היציעים באצטדיון ר"ג לא מתמלאים. על אוהדים שמגיעים למשחקי חוץ אין מה לדבר. והרייטינג? במגמת ירידה ■ סמנכ"ל ההתאחדות, דובר הנבחרת וסוציולוג ספורט מנתחים את התופעה

רק לפני שלושה שבועות יצאו כ-1,500 אוהדי הפועל ת"א עם הקבוצה למשחק בליסבון במוקדמות ליגת האלופות. את מכבי חיפה ליוו בשנה שעברה בקמפיין האירופי כ-1,500 איש בממוצע לכל אחד מהמשחקים בחו"ל, שלא לדבר על כמעט 40 אלף אוהדים שפקדו את אצטדיון רמת גן בשלושת המשחקים של הירוקים בשלב הבתים.

ומה עם קצת כסף לבזבוזים על הנבחרת הלאומית? יהיה נס אם 50 אוהדים יצטרפו לנסיעה למשחק הערב (ג') בפיראוס במוקדמות יורו 2012.

אלו לא רק הנסיעות לחו"ל כמובן. ככל שעוברים הקמפיינים, הנבחרת מתקשה להוציא את האנשים מהבית: למשחק מול קרואטיה בשבת הגיעו לאצטדיון רמת גן 33 אלף צופים, מספר סביר, אבל אם לוקחים את חשיבות המשחק, את מחירי הכרטיסים הזולים ואת העובדה שקרוב לשליש מהכרטיסים חולקו כהזמנות - הרי שלא מדובר בהצלחה. גורם בהתאחדות לכדורגל מודה שלקמפיין הנוכחי של הנבחרת נמכרו פחות מ-3,000 מנויים. איך הגיעה הנבחרת הלאומית למצב שארבע קבוצות בליגת העל מוכרות יותר מנויים ממנה?

***

יש הרבה גורמים כמו כישלונות סדרתיים או האצטדיון הלאומי העלוב, אבל יש גם נסיבות מקלות: "היום יותר ויותר אנשים אוהדים קבוצה על חשבון הנבחרת, וזו לא תופעה שמתרחשת רק אצלנו", מסביר סוציולוג הספורט ד"ר יאיר גלילי. "אלו תהליכים חברתיים גלובאליים שנובעים מירידה בלאומיות לאורך השנים, גם במדינות צעירות כמו ישראל. אם פעם הנבחרת היתה חלק עיקרי מהרגלי הצפייה הספורטיביים שלך כאוהד, היום אתה נחשף הרבה יותר לליגות כמו ליגה אנגלית וספרדית ומתחבר אליהן יותר. מעבר לזה, אנחנו עדים לתהליך שבו הפרט והאינדיבידואל מתחבר לקהילות קטנות יותר. בכדורגל זה תהליך שבולט מאוד: אנשים מתחברים לקבוצה שלהם, לעיר שלהם, ופחות למדינה".

לא מכבר נעשה בבריטניה סקר מקיף בקרב אוהדי כדורגל בממלכה שבו נשאלו לגבי ההעדפה שלהם - ניצחון של הנבחרת הלאומית או של הקבוצה שלהם. התוצאות היו חד-משמעיות: העדפה של ניצחון הקבוצה. "חלק מזה מוסבר גם בקושי שלך כאוהד כדורגל להפוך את עורך במשחק נבחרת", מסביר גלילי. "שחקנים מהקבוצה היריבה שלך שבכל השבוע ובכל השנה אתה נגדם, פתאום אתה צריך לאהוד אותם ולהזדהות איתם כשהם לובשים את חולצת הנבחרת - לא לכולם זה פשוט".

אוהדי נבחרת ישראל בכדורגל / צלם שלומי יוסף
זה לא רק הכישלונות הסדרתיים והאצטדיון העלוב (צילום: שלומי יוסף)

בכל העולם הרבה יותר קל לקבוצות הגדולות למלא אצטדיונים, בהשוואה למשחקי נבחרת. אפילו ביוון, שנתפשת כמדינה עם סממנים לאומיים בהשוואה למדינות אחרות באירופה, רואים את התהליך של חוסר פרגון לנבחרת. רק 15 אלף צופים היו במשחק בסוף השבוע מול לטביה, בעוד שאולימפיאקוס כבר הביאה העונה בליגה לאותו אצטדיון 25 אלף צופים. בוומבלי נרשמה תפוסה של 80% בחודש שעבר במשחק הבית הראשון של נבחרת אנגליה מול בולגריה, בהשוואה לתפוסה קבועה של מעל 95% באולד טראפורד, סטמפורד ברידג', אמירייטס ואנפילד. ואם היציע המזרחי באצטדיון ר"ג מבריח צופים פוטנציאליים, בוומבלי החדש לא צריכים להיות לאוהדים תלונות לגבי הפסיליטיז.

***

סמנכ"ל ההתאחדות לכדורגל, רותם קמר, מסביר שחלק מהעניין הוא גם היכולת של הקהל לזהות סיכויים ותוצאות של הנבחרת לעומת הקבוצות. "ברמת הנבחרת, עלייה לטורניר גדול היא מחסום שמאוד מאוד קשה לעבור אותו, בהשוואה להעפלה היום של קבוצה ישראלית לליגת האלופות. הציבור מבין שהעפלה לליגת האלופות היא הרבה יותר מושגת", אומר קמר. "חוץ מזה, אנחנו מושפעים מאוד מתהליכים של לאומיות ואי אפשר לברוח מזה. כמו שפחות אנשים הולכים למילואים ופחות אנשים מוכנים לתת מעצמם עבור האינטרס הלאומי, ככה זה מתבטא גם בנכונות לבוא ולראות את הנבחרת. אנחנו מדינה שיש בה התחברות לאומית ולכידות רק במצבים שמאיימים עלינו, או על הקיום שלנו".

גלילי מציין כי השחיקה של הסמל הלאומי גורמת גם לשחקנים עצמם להרגיש פחות מחויבים, מה שיוצר מעגל שמזין גם את האוהדים. "קח למשל את הכדורסל ששם זה יותר קיצוני, יותר ויותר שחקני NBA כבר לא מוכנים לבוא ולשחק עבור הנבחרות שלהם ועבור המדינה שלהם. אם פעם אלו היו השחקנים האמריקנים, אז היום אלו גם השחקנים מאירופה. זה חלק מתהליך האינדיבידואליזם. כל אחד מעדיף לעשות היום לביתו, וגם הקהל רואה ומבין שרמת המחויבות של השחקנים היא פחות גדולה מבעבר".

***

דובר הנבחרת, גיל לבנוני, מודה שלא קל למשוך קהל למשחקי הנבחרת. "זה שהרמנו מסך ענק באצטדיון רמת גן או חילקנו חולצות, זה לא מה שמשכנע את האנשים לבוא בסופו של דבר. אחד הדברים שאנשי שיווק שמתעסקים בספורט נשארים מולם חסרי אונים זה התלות בתוצאות. גם כשמכבי תל אביב בכדורסל לא זכתה באליפות ושיחקה בגביע קוראץ', יד אליהו לא היה מלא".

לבנוני מסביר ש"לפני המשחק מול קרואטיה בחרנו להוציא לראיונות את השחקנים הכי חמים מבחינה תקשורתית. אוואט שהוא הקפטן היה אחרי משחק מצוין מול ברצלונה; או דקל קינן שהיה אחרי ניצחון עם בלקפול על ליברפול; הוצאנו לתקשורת את ורמוט שהוא אחד השחקנים הכי מבריקים בליגה וגם את אליניב ברדה שהבקיע צמד בבלגיה ובישל עוד גול והוא היה אייטם חם באותו שבוע".

עד כמה האצטדיון הלאומי הוא לא לגמרי הנקודה, אפשר לראות גם בתהליך הכרסום שעוברת הנבחרת באחוזי הצפייה בטלוויזיה. נתוני הצפייה של הנבחרת עד כה בערוץ 10 עומדים עד עכשיו על 16.4%, ירידה של כ-20% לעומת כמות הצופים בקמפיין מוקדמות מונדיאל 2010 ששודר בערוץ 2, וירידה של כמעט 30% לעומת קמפיין מוקדמות יורו 2008 בערוץ הראשון.

הבשורות הפחות טובות: חוסר העניין הנוכחי בנבחרת (ביציעים ובטלוויזיה) עשוי להיראות הרבה הרבה פחות טוב אם הנבחרת תפסיד ביוון. במקרה כזה, גם את אצטדיון בלומפילד יהיה קשה למלא באוהדי הנבחרת בהמשך הקמפיין.

עוד כתבות

עו''ד גיא אבני / איור: גיל ג'יבלי

פרשת "מוכר החלומות”: עו"ד גיא אבני ישלם 600 אלף שקל לארבעה משקיעים

ביהמ"ש קבע כי עו"ד גיא אבני, הנאמן של קבוצת בראשית, הפר את חובותיו כנאמן כאשר העביר כספי הלוואות לחברה מבלי לוודא את קיומן של ערבויות בנקאיות ● מדובר בפסק דין אזרחי נוסף נגד אבני, בשורה של תביעות שמנהלים משקיעים שאיבדו את כספם

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, המדד בעלייה: זה השוק הישראלי שמתחיל להתעורר

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסת תל אביב; המניות הביטחוניות שוב נופלות, עין שלישית קורסת ב-23%

המניות הדואליות עולות ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכות ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה