גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה איבדה הנבחרת את אהדת הציבור?

היציעים באצטדיון ר"ג לא מתמלאים. על אוהדים שמגיעים למשחקי חוץ אין מה לדבר. והרייטינג? במגמת ירידה ■ סמנכ"ל ההתאחדות, דובר הנבחרת וסוציולוג ספורט מנתחים את התופעה

רק לפני שלושה שבועות יצאו כ-1,500 אוהדי הפועל ת"א עם הקבוצה למשחק בליסבון במוקדמות ליגת האלופות. את מכבי חיפה ליוו בשנה שעברה בקמפיין האירופי כ-1,500 איש בממוצע לכל אחד מהמשחקים בחו"ל, שלא לדבר על כמעט 40 אלף אוהדים שפקדו את אצטדיון רמת גן בשלושת המשחקים של הירוקים בשלב הבתים.

ומה עם קצת כסף לבזבוזים על הנבחרת הלאומית? יהיה נס אם 50 אוהדים יצטרפו לנסיעה למשחק הערב (ג') בפיראוס במוקדמות יורו 2012.

אלו לא רק הנסיעות לחו"ל כמובן. ככל שעוברים הקמפיינים, הנבחרת מתקשה להוציא את האנשים מהבית: למשחק מול קרואטיה בשבת הגיעו לאצטדיון רמת גן 33 אלף צופים, מספר סביר, אבל אם לוקחים את חשיבות המשחק, את מחירי הכרטיסים הזולים ואת העובדה שקרוב לשליש מהכרטיסים חולקו כהזמנות - הרי שלא מדובר בהצלחה. גורם בהתאחדות לכדורגל מודה שלקמפיין הנוכחי של הנבחרת נמכרו פחות מ-3,000 מנויים. איך הגיעה הנבחרת הלאומית למצב שארבע קבוצות בליגת העל מוכרות יותר מנויים ממנה?

***

יש הרבה גורמים כמו כישלונות סדרתיים או האצטדיון הלאומי העלוב, אבל יש גם נסיבות מקלות: "היום יותר ויותר אנשים אוהדים קבוצה על חשבון הנבחרת, וזו לא תופעה שמתרחשת רק אצלנו", מסביר סוציולוג הספורט ד"ר יאיר גלילי. "אלו תהליכים חברתיים גלובאליים שנובעים מירידה בלאומיות לאורך השנים, גם במדינות צעירות כמו ישראל. אם פעם הנבחרת היתה חלק עיקרי מהרגלי הצפייה הספורטיביים שלך כאוהד, היום אתה נחשף הרבה יותר לליגות כמו ליגה אנגלית וספרדית ומתחבר אליהן יותר. מעבר לזה, אנחנו עדים לתהליך שבו הפרט והאינדיבידואל מתחבר לקהילות קטנות יותר. בכדורגל זה תהליך שבולט מאוד: אנשים מתחברים לקבוצה שלהם, לעיר שלהם, ופחות למדינה".

לא מכבר נעשה בבריטניה סקר מקיף בקרב אוהדי כדורגל בממלכה שבו נשאלו לגבי ההעדפה שלהם - ניצחון של הנבחרת הלאומית או של הקבוצה שלהם. התוצאות היו חד-משמעיות: העדפה של ניצחון הקבוצה. "חלק מזה מוסבר גם בקושי שלך כאוהד כדורגל להפוך את עורך במשחק נבחרת", מסביר גלילי. "שחקנים מהקבוצה היריבה שלך שבכל השבוע ובכל השנה אתה נגדם, פתאום אתה צריך לאהוד אותם ולהזדהות איתם כשהם לובשים את חולצת הנבחרת - לא לכולם זה פשוט".

אוהדי נבחרת ישראל בכדורגל / צלם שלומי יוסף
זה לא רק הכישלונות הסדרתיים והאצטדיון העלוב (צילום: שלומי יוסף)

בכל העולם הרבה יותר קל לקבוצות הגדולות למלא אצטדיונים, בהשוואה למשחקי נבחרת. אפילו ביוון, שנתפשת כמדינה עם סממנים לאומיים בהשוואה למדינות אחרות באירופה, רואים את התהליך של חוסר פרגון לנבחרת. רק 15 אלף צופים היו במשחק בסוף השבוע מול לטביה, בעוד שאולימפיאקוס כבר הביאה העונה בליגה לאותו אצטדיון 25 אלף צופים. בוומבלי נרשמה תפוסה של 80% בחודש שעבר במשחק הבית הראשון של נבחרת אנגליה מול בולגריה, בהשוואה לתפוסה קבועה של מעל 95% באולד טראפורד, סטמפורד ברידג', אמירייטס ואנפילד. ואם היציע המזרחי באצטדיון ר"ג מבריח צופים פוטנציאליים, בוומבלי החדש לא צריכים להיות לאוהדים תלונות לגבי הפסיליטיז.

***

סמנכ"ל ההתאחדות לכדורגל, רותם קמר, מסביר שחלק מהעניין הוא גם היכולת של הקהל לזהות סיכויים ותוצאות של הנבחרת לעומת הקבוצות. "ברמת הנבחרת, עלייה לטורניר גדול היא מחסום שמאוד מאוד קשה לעבור אותו, בהשוואה להעפלה היום של קבוצה ישראלית לליגת האלופות. הציבור מבין שהעפלה לליגת האלופות היא הרבה יותר מושגת", אומר קמר. "חוץ מזה, אנחנו מושפעים מאוד מתהליכים של לאומיות ואי אפשר לברוח מזה. כמו שפחות אנשים הולכים למילואים ופחות אנשים מוכנים לתת מעצמם עבור האינטרס הלאומי, ככה זה מתבטא גם בנכונות לבוא ולראות את הנבחרת. אנחנו מדינה שיש בה התחברות לאומית ולכידות רק במצבים שמאיימים עלינו, או על הקיום שלנו".

גלילי מציין כי השחיקה של הסמל הלאומי גורמת גם לשחקנים עצמם להרגיש פחות מחויבים, מה שיוצר מעגל שמזין גם את האוהדים. "קח למשל את הכדורסל ששם זה יותר קיצוני, יותר ויותר שחקני NBA כבר לא מוכנים לבוא ולשחק עבור הנבחרות שלהם ועבור המדינה שלהם. אם פעם אלו היו השחקנים האמריקנים, אז היום אלו גם השחקנים מאירופה. זה חלק מתהליך האינדיבידואליזם. כל אחד מעדיף לעשות היום לביתו, וגם הקהל רואה ומבין שרמת המחויבות של השחקנים היא פחות גדולה מבעבר".

***

דובר הנבחרת, גיל לבנוני, מודה שלא קל למשוך קהל למשחקי הנבחרת. "זה שהרמנו מסך ענק באצטדיון רמת גן או חילקנו חולצות, זה לא מה שמשכנע את האנשים לבוא בסופו של דבר. אחד הדברים שאנשי שיווק שמתעסקים בספורט נשארים מולם חסרי אונים זה התלות בתוצאות. גם כשמכבי תל אביב בכדורסל לא זכתה באליפות ושיחקה בגביע קוראץ', יד אליהו לא היה מלא".

לבנוני מסביר ש"לפני המשחק מול קרואטיה בחרנו להוציא לראיונות את השחקנים הכי חמים מבחינה תקשורתית. אוואט שהוא הקפטן היה אחרי משחק מצוין מול ברצלונה; או דקל קינן שהיה אחרי ניצחון עם בלקפול על ליברפול; הוצאנו לתקשורת את ורמוט שהוא אחד השחקנים הכי מבריקים בליגה וגם את אליניב ברדה שהבקיע צמד בבלגיה ובישל עוד גול והוא היה אייטם חם באותו שבוע".

עד כמה האצטדיון הלאומי הוא לא לגמרי הנקודה, אפשר לראות גם בתהליך הכרסום שעוברת הנבחרת באחוזי הצפייה בטלוויזיה. נתוני הצפייה של הנבחרת עד כה בערוץ 10 עומדים עד עכשיו על 16.4%, ירידה של כ-20% לעומת כמות הצופים בקמפיין מוקדמות מונדיאל 2010 ששודר בערוץ 2, וירידה של כמעט 30% לעומת קמפיין מוקדמות יורו 2008 בערוץ הראשון.

הבשורות הפחות טובות: חוסר העניין הנוכחי בנבחרת (ביציעים ובטלוויזיה) עשוי להיראות הרבה הרבה פחות טוב אם הנבחרת תפסיד ביוון. במקרה כזה, גם את אצטדיון בלומפילד יהיה קשה למלא באוהדי הנבחרת בהמשך הקמפיין.

עוד כתבות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

שמחון לבלומברג: משלחת יוצאת לוושינגטון לסגור הסכם סחר. על אזהרות סוכנויות הדירוג: "תירוצים"

לדברי יועצו הכלכלי הוותיק של ראש הממשלה, ישראל וארה"ב סיכמו מסגרת להסכם סחר הדדי, ומשלחת ישראלית תיסע לוושינגטון השבוע לסגירת הפרטים ● שמחון דחה את האזהרות של סוכנויות הדירוג לפיהן צעדים להחלשת מערכת המשפט עלולים להשפיע על הדירוג

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר קיימא ● סוכנות C, מקבוצת פובליסיס, הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים

ראש האופוזיציה יאיר לפיד (נאום במליאת הכנסת, 05.01.26) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025 – כמה מהם ילידי הארץ?

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025, והנתון עורר סערה במערכת הפוליטית ● יאיר לפיד קבע שאי־אפשר לתרץ את זה באוקראינים שחזרו לארצם - האם הוא צודק? ● המשרוקית של גלובס

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

התחרות תגדל, ומה עם המחירים? סימני השאלה סביב הכניסה האפשרית של אובר

מליאת הכנסת נתנה אור ירוק ראשוני לחוק התחבורה השיתופית, אך הדרך להפעלת השירות בישראל עוד ארוכה ● סימני השאלה לגבי המודל רבים, כשהמבחן יהיה בהורדת מחירי הנסיעה ● עוד על הסוגיה - בכנס "תשתיות לעתיד" של גלובס שייערך ביום ד'

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; מטא ואפל קפצו לקראת הדוחות, מחירי המתכות היקרות זינקו לשיאים חדשים

ה-S&P 500 עלה בכ-0.5% ● קורוויב קפצה במעל 5%, לאחר שאנבידיה הודיעה כי השקיעה בה 2 מיליארד דולר ● הכסף רשם את הזינוק התוך־יומי הגדול ביותר שלו מאז 2008, ואז נסוג מהשיא ● וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● הדולר נחלש בעולם, הין היפני התחזק במעל 1%

משרד הכלכלה מקצץ בתקציבי התוכנית להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, AP ,Sutterstock

רוקן ממשאבים: צמצום פרויקט התעסוקה של משרד הכלכלה

לגלובס נודע כי התקציב שמשרד הכלכלה השקיע בפרויקט "מנהלת המעסיקים" צפוי להצטמצם משמעותית ● כמות העובדים תיחתך בחצי, והמנהלת תיאלץ למצוא מימון ממקורות אחרים ● אלו המשמעויות

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה / צילום: Shutterstock

פי 10 בשלוש שנים: הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה

הגאות בשווקים והקפצת מחירים לקרנות הסל, הזניקו את הכנסות הבורסה ממדדי המניות והאג"ח שאותם היא מייצרת ● כעת היא במו"מ למכירת הפעילות תמורת מאות מיליוני שקלים, אך עשויה להותיר חלק ממנה לעצמה, במטרה להמשיך וליהנות מהצמיחה המהירה בתחום

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

מגדל מאייר ברוטשילד, ת''א. בעיגול: אמנון שעשוע / צילום:  איל יצהר, שלומי יוסף

למכירה ממיליארדר: פנטהאוז ב-75 מיליון שקל

הדופלקס היוקרתי של אמנון שעשוע במגדל מאייר ברחוב רוטשילד בת"א מוצע למכירה ● המותג קפה טורקי עלית במהלך תוכן יוצא דופן עם הזמר טונה, שמוותר על פרסומת קלאסית ומוביל סדרת דוקו קצרה ● איגוד החברות הציבוריות מקים פורום ייעודי לסמנכ"לי כספים ● וגם: מינויים חדשים במינהל התכנון, בפארק עידן הנגב ובבנק ישראל ● אירועים ומינויים