גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות טכנולוגיה מעניקות שכר שערורייתי - בלי קשר לביצועים

המשקיעים באורקל מרוצים, אבל שכר המנהלים מנקר עיניים: לארי אליסון קיבל 61 מיליון דולר, צפרה כץ "רק" 42.1 מיליון דולר ■ בארטס: ביצועים עלובים, משכורת בשמיים

בכירים בחברת אורקל , לרבות המנכ"ל לארי אליסון והנשיא המשותף הנכנס מארק הרד(עד לא מכבר מנכ"ל HP ), ממשיכים לקבל את התגמולים הגבוהים ביותר בעולם התאגידי. כך עולה מדו"ח חדש של חברת הייעוץ למשקיעים גלאס לואיס.

הדו"ח מציין גם את יאהו , ספרינט-נקסטל ומיקרון כחברות שהיו להן ביצועים עלובים ביחס לשכר הבכירים ב-2009.

כדי לקבוע את היחס בין שכר המנהלים לביצועי החברה נבדקו פרמטרים שונים כמו מחיר המניה, תזרים מזומנים תפעולי וצמיחה ברווח למניה. "אנחנו מתפלאים על כך שהחברה לא שינו את הסטנדרטים בשנה שעברה", נכתב בדו"ח.

במקום הראשון, כמקבל התגמול הגדול ביותר בוול סטריט, נמצא גרגורי מאפי, מנכ"ל ליברטי מדיה , עם תגמול כולל של 188 מיליון דולר ב-2009 - יותר מפי שניים מהמשכורת השערורייתית בזמנו של לויד בלנקפיין, מנכ"ל גולדמן זאקס , שהייתה 70 מיליון דולר ב-2007, טרום המשבר. ככלל, התברגו לרשימה אנשי טכנולוגיה והיי-טק רבים.

אליסון, המייסד ובעל השליטה באורקל, קיבל בשנה שעברה תגמול כולל בסך 61 מיליון דולר, בין הגבוהים ברשימה של גלאס לואיס. נשיאת אורקל, הישראלית צפרה כץ, דורגה בין בעלי השכר הגבוה ביותר שאינם מנכ"לים, עם תגמול של כ-42.1 מיליון דולר.

מהדו"ח עולה כי בכירי אורקל נמנים עם צמרת מקבלי השכר בכל שנה מאז 2007 וכי באורקל נוהגים להעניק לבכירים כמויות מסיביות של אופציות למניות, ללא כל דרישות ביצוע.

הרד, שהצטרף לאורקל בחודש שעבר לאחר שהודח מכהונתו כמנכ"ל HP, צפוי לקבל השנה חבילת שכר "מנקרת עיניים", נכתב בדו"ח, "ויש לו סיבות רבות להיות מרוצה".

מלבד הסכם הפרישה הנדיב שלו עם HP הוא יקבל מאורקל בונוס מרבי של 10 מיליון דולר בתוספת אופציות למניות באותו סכום - "יותר מכפי שהמנכ"ל אליסון עצמו קיבל ב-2009. זו חבילת תגמול כוללת של 76.6 מיליון דולר, סכום שאורקל העריכה כי הוא חיוני כדי לפתות את הרד המובטל לשעבר להצטרף לשורותיה".

בשבוע שעבר לא אישרו בעלי המניות של אורקל באסיפה הצעה לחייב את בכירי החברה לשמור על המניות שלהם אחרי פרישתם ממנה, כדי לצמצם את המימושים הגדולים של האופציות שבידיהם.

בדו"ח ששיגרה אורקל לרשות ניירות ערך היא מסרה שהדירקטוריון שלה אינו מאמין שההצעה נחוצה. "מדיניות התגמול במניות הנוכחית שלנו הייתה ועודנה קריטית לצמיחתנו ולהצלחתנו הפיננסית בטווח הארוך", ציינה החברה.

בעיקר אופציות

שמות אחרים שמוזכרים בדו"ח של גלאס לואיס כוללים את ענקית האינטרנט יאהו, שמינתה את קרול בארטס למנכ"לית בינואר 2009. בארטס הייתה המנכ"לית בעלת השכר הגבוה ביותר ברשימת "25 המתוגמלים יתר על המידה" של גלאס לואיס - רשימה לא מחמיאה במיוחד שבה מדורגות החברות שלדעת חברת הייעוץ יש להן מדיניות שכר שאינה "מקשרת בצורה אפקטיבית את שכר הבכירים לביצועי החברה".

בארטס קיבלה 39 מיליון דולר ב-2009, כ-25 מיליון דולר מהם היו באופציות למניות - ולכן, יש לזכור כי זהו תגמול תיאורטי, "על הנייר". התגמול הכולל של חמשת בכירי יאהו בשנה שעברה היה 60.1 מיליון דולר. דוברת יאהו הדגישה שחבילת השכר של בארטס בשנה שעברה שיקפה אולי עלות של 47 מיליון דולר לחברה, אך השכר בפועל והבונוסים שלה הסתכמו בפחות מ-2.5 מיליון דולר.

יאהו ניסתה לשנות את המודל העסקי שלה בניהולה של בארטס, על-ידי העלאה חדה של שולי הרווח והתמקדות בפרסומות הגרפיות שלה, לעומת מודעות המילים. לשם כך היא אף יצרה ברית אסטרטגית עם מיקרוסופט בתחום המודעות הממוקמות לצד תוצאות חיפושים.

המשקיעים לא התלהבו: מניית יאהו עלתה ב-20% מאז ההודעה על מינוי בארטס, בהשוואה לעלייה של 55% במדד נאסד"ק מאז. בדו"ח צוין כי יאהו מייצגת בעיה שנתקלות בה חברות רבות שנמצאות בקשיים: הן נאלצות לשלם שכר נדיב במיוחד למנהלים כדי לעודד אותם להצטרף וכן להישאר בשורות החברה.

חברות טכנולוגיה נוספות שהתברגו ב"רשימת ה-25" הידועה לשמצה הן ענקית הטלקום ספרינט ויצרנית שבבי הזיכרון מיקרון.

לספרינט יש ייחוס מפוקפק, משום שהיא מופיעה ברשימה זו השנה השלישית ברציפות. למרות שספרינט לא הציגה רווח כלשהו כבר שלוש שנים, החברה שילמה לחמשת מנהליה הבכירים ביותר ב-2009 סך של 26 מיליון דולר. 10.3 מיליון דולר מהם שולמו למנכ"ל, דניאל הסה.

25 החברות שמשלמות יתר על המידה למנהלים, בהשוואה לביצועים, העניקו בממוצע 34.3 מיליון דולר לחמשת מנהליהם הבכירים בממוצע לעומת 23.7 מיליון דולר לכלל חברות ה-S&P 500.

הדו"ח של גלאס לואיס כולל גם רשימה של חברות שביצועיהן הם הגבוהים ביותר ביחס לשכר בכיריהן. ברשימה זו נכללות אפל ואמזון. סטיב ג'ובס, שמקבל שכר בסיס של דולר בודד לשנה, נמצא בראש הרשימה.

יו"ר HP הנכנס: "מרק הרד שיקר לחברה באופן עקבי"

ריי ליין, היו"ר הנכנס של יצרנית המחשבים HP, יצא אתמול (ב') בהאשמות חסרות תקדים בחריפותן נגד מנכ"ל החברה לשעבר, מרק הרד. על-פי ליין, הרד "שיקר באופן עקבי" לדירקטוריון HP במהלך החקירה בעניין התנהלותו, שהובילה לבסוף להדחתו מתפקידו.

זו עליית מדרגה רטורית בהתבטאויות של נציגי החברה כלפי הרד, המעידה על העוינות השוררת בינה לבין שותפתה העסקית לשעבר, ענקית התוכנה אורקל, שהרד מונה לנשיאה המשותף שבועות ספורים לאחר עזיבתו את HP. ליין, משקיע הון סיכון ותיק שכיהן כנשיא אורקל לפני כעשור, פתח בהתקפה על הרד קצת יותר מחודשיים לאחר שהאחרון עזב את HP.

ליין שלח מכתב לעיתון "ניו יורק טיימס", בתגובה לטור שהתפרסם בו ושטען כי התנהלותו הקלוקלת של הרד בתור מנכ"ל HP בטלה בהשוואה לכתמים בעברו של ליאו אפוטקר, מנכ"לה הנכנס של HP.

"הרד הפר את האמון שנתנו בו חברי הדירקטוריון כאשר הוא שיקר להם שוב ושוב במהלך החקירה שהתנהלה בעניינו", כתב ליין, שיהפוך רשמית ליו"ר החברה ב-1 בנובמבר.

בעקבות הדחתו של הרד ספג דירקטוריון HP מטח של ביקורת מצד משקיעים, אנליסטים וגורמים נוספים. זאת, משום שהרד היה זה שהוביל את החברה להיות הגדולה ביותר בתעשיית הטכנולוגיה. הוא אולץ להתפטר מתפקידו באוגוסט שעבר לאחר שדירקטוריון HP טען כי הוא מסר דו"חות הוצאות אישיות שקריים על-מנת להסתיר את מערכת היחסים שהייתה לו עם אישה שעבדה כקבלנית חיצונית של החברה.

אולם הסבר זה לא סיפק את המשקיעים בחברה. המנכ"ל לשעבר של ג'נרל אלקטריק, ג'ק וולש, אמר בראיון בשבוע שעבר כי דירקטוריון HP לא תפקד כראוי בפרשה וכי הוא משוכנע שהרד אולץ לעזוב את החברה מסיבות אחרות מאלו שפורסמו.

עם היוודע דבר מינויו של אפוטקר למנכ"ל HP החודש, אמר לארי אליסון, מנכ"ל אורקל, כי זוהי הגושפנקא לכך ש-HP בחרה "ללכת בדרכים נלוזות". בכך, התייחס לפרשה שבה מואשמת חברה-בת של SAP, חברת התוכנה שאותה ניהל אפוטקר קודם להצטרפותו ל-HP, בשימוש לא חוקי בתוכנות של אורקל, כאשר המשפט בעניין עודנו מתנהל.

עוד כתבות

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: מוכנים למו"מ עם איראן ביום שישי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית