גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"משקיעים איבדו האמון בחברות היי-טק ללא סיפור מספיק טוב"

בן דרסקין, מנהל-שותף של תחום הטכנולוגיה והטלקום בסיטיבנק, אומר שיש היום פעילות רבה בתחום המיזוגים והרכישות בעולם, וכי היא תימשך ■ "מחפשים טכנולוגיות לסתימת חורים"

בן דרסקין אוהב את המקצוע שלו. הבנקאי מסיטיבנק, שמכהן כמנהל-שותף של תחומי הטכנולוגיה, המדיה והטלקום (TMT), נמצא כבר 17 שנה בעסקי בנקאות ההשקעות.

בתקופה הנוכחית הוא ערני מתמיד, וזה לא מפתיע. העולם הטכנולוגי נמצא במרכזו של שינוי עצום, בו ענקיות ההיי-טק משנות את המודל העסקי והמיקוד הטכנולוגי. את החורים שנוצרים בעקבות כך, הן משלימות בעיקר באמצעות רכישות - והבנקאים תופסים מקום מכובד בתהליך הזה, לטוב ולרע.

דרסקין הוביל בשנתיים האחרונות עסקאות ענק בתעשייה כגון מכירת EDS ל-HP תמורת 13.5 מיליארד דולר ומכירת ACS לזירוקס תמורת 6.4 מיליארד דולר.

"תקופה מוצלחת"

בימים אלו הוא טס מסביב לעולם בחיפוש אחר עסקאות נוספות, והתחנות שלו כוללות חברות, משקיעים וקונים, בארה"ב, במזרח אסיה, בישראל ובאירופה.

"זו תקופה מוצלחת כי יש המון פעילות, אבל צריך גם לקחת בה חלק", הוא אומר בראיון בלעדי ל"גלובס" בביקורו בישראל, "זה זמן טוב להיות בנקאי אם אתה מצליח להבין אילו נכסים עשויים לעמוד למכירה או שיש להם סיכוי להיקנות. החברות הגדולות הן כל-כך מורכבות היום, שצריך הבנה רבה כדי לדעת מה יכול לעמוד על הפרק מבחינתן, ומה באמת יגרום אצלן ל'הזזת המחט', כלומר להשפיע על השורה העליונה".

הדוגמאות לצורך להיות מעורב באינטרסים של החברות הגדולות פזורות בעיתונות הכלכלית של החודשים האחרונים. דרסקין מציין כי כמעט בכל פלטפורמה אפשר למצוא ספקולציה על רכישה אפשרית, "לכל אורך הספקטרום של השווקים הטכנולוגיים". אך ההשלכות לגבי הבנקאים שמעורבים בתהליכים אינן פשוטות.

* את האנומליה בשוק ניתן לראות בהבחנה בין שני המוצרים הקלאסיים שאותם משווקים בנקאי ההשקעות: גיוס הון ציבורי ומיזוגים ורכישות.

בעוד צד המיזוגים והרכישות מעיד על שוק חזק עם שוויים שנראים דמיוניים למדי ועם תהליכים כגון מלחמת המחירים סביב 3PAR מרמזים על יציאה מפרופורציות, הרי ששוק ההנפקות הראשוניות עדיין רחוק מלהיות מבטיח, והוא סלקטיבי למדי כלפי החברות שמנסות להיכנס.

"יש כאן תופעה חדשה", מאשר דרסקין, "החברות הגדולות עושות כל מה שהן יכולות כדי למלא את החורים שיש להן בכדי לספק פתרון מקצה לקצה, וגם החברות הבינוניות הגלובליות, כאלה שהן בסדר גודל של 15-40 מיליארד דולר, מנסות לסתום את החורים שלהן. כך שיש המון פעילות של מיזוגים ורכישות, ומוכנים לשלם המון עבור האובייקט המתאים מבחינה טכנולוגית. המגמה הזו תימשך".

* ואולי משהו במודל השתנה, וסיימנו את התקופה בה ההנפקה הראשונית הייתה אופציה תקפה עבור חברה טכנולוגית?

דרסקין: "גיליתי במשך 17 השנים שבהן אני בעסק, שכולם שוכחים כל הזמן את ההיסטוריה. אחת לכמה שנים משהו משתבש, ואחרי זה כולם שוכחים את השערוריות וחוזרים להשקיע. זה יקרה שוב.

"אם השוק והכלכלה יחזרו להיות חזקים, המשקיעים המוסדיים ינסו להשתלב חזרה בהנפקות. אבל באווירה הנוכחית, אנשים איבדו את האמון בחברות טכנולוגיה קטנות בלי סיפור מספיק טוב".

"להבין את היגיון הרכישה"

דרסקין מאמין שחברות ההיי-טקהגדולות, כגון HP, סיסקו, IBM, אורקל, ומיקרוסופט, יהיו הרוכשות העיקריות, שכן יבקשו לסתום חורים בהיצע הטכנולוגי שלהן, בעיקר בתחומים שרלבנטיים לאסטרטגיה של ענן המחשוב כגון אחסון, וירטואליזציה, ואבטחה.

אבל, לא רק בעולם הזה דברים משתנים. גם בשוק השבבים החברות הגדולות משנות את המודל - כמו רכישת מקאפי על-ידי אינטל לפני כחודשיים תמורת 7.7 מיליארד דולר.

עסקה כגון אינטל-מק'אפי אמנם מספקת כר חדש של הזדמנויות עבור בנקאים בתחום הטכנולוגיה, אבל לא בהכרח תוביל לעסקאות חדשות. "כשאני רואה את המיזוגים הללו, אז אני באמת חושב שהכול אפשרי, מבחינת ביצוע רכישות", אומר דרסקין.

"בכל פעם שיש הערכות כי חברה מסוימת נמכרת, כל בנקאי ההשקעות מרימים את הטלפונים לקונים פוטנציאליים, אבל כדי באמת להיכנס לתהליך, צריך קודם כל להבין טוב את ההיגיון סביב רכישה שכזו, ולדעת מה האפשרויות שעומדות על הפרק".

דרסקין ואיתי מקוב, שמנהל את בנקאות ההשקעות של סיטיבנק בישראל והוא גם בנו של ישראל מקוב, מנכ"ל טבע לשעבר, מעידים כי כיום מרב הפניות שהם מקבלים הן מחברות שעשוית להימכר.

"שוק ההנפקות הראשוניות נראה סגור כרגע לחברות ישראליות עם מכירות של 40-60 מיליון דולר, ורק עם מכירות גבוהות יותר ניתן יהיה להנפיק", אומר מקוב.

"אם השוק יהיה בריא יותר, אני מאמין שב-2011 חלק מהחברות הבשלות יהפכו לציבוריות. יש לנו היום לא מעט שיחות מחברות שרוצות שננהל עבורן את תהליך המכירה. אמנם, פחות ממה שהיה לפני שלוש שנים אבל יותר ממה שהיה לפני שנה".

"וולטייר, קומברס ומלאנוקס נמצאות על הכוונת של אורקל"

בבית ההשקעות סיטיבנק לא מספקים פרטים ברורים על ביקורו של בן דרסקין בישראל, אבל דו"ח חדש שפרסמה היום מחלקת המחקר של החברה מעלה לפחות שלוש סיבות פוטנציאליות לביקור בארץ, תוך דיון על סוגיית אסטרטגיית הרכישות של אורקל-סאן.

שלוש חברות ישראליות מככבות ברשימת הנרכשות האפשריות לפי הבנק: מלאנוקס, וולטייר וקומברס. "הרטוריקה של אורקל רומזת לכך שהיא תחזור להיות אקטיבית מבחינת רכישות", כותב האנליסט וולטר פריצ'רד, "ציוד התקשורת מהווה את ההזדמנויות העיקריות של החברה לטווח הקרוב, עם מלאנוקס וולטייר". פריצ'רד מציין שמלאנוקס היא בעלת קניין רוחני שאורקל "תרצה שיהיה לה".

לא רק חברות ציוד התקשורת מחכות ללארי אליסון, מייסד ומנכ"ל אורקל. בסיטיבנק מציינים כי מרחב הרכישות נוגע גם לחברות ניהול תשתיות, כגון BMC, שהערכות לגבי רכישתה כבר נשמעות זמן רב.

בכל הקשור לקומברס מציינים בבית ההשקעות: "למרות שהיכולות של אורקל בתחום הטלקום כבר קיימות, יש לקומברס מספיק נכסים כדי לגרום למתחרה פוטנציאלי, כגון HP, להיכנס לתחרות מול אורקל או אמדוקס על רכישה אפשרית".

עוד כתבות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

פתיחת מסחר אדומה באירופה; השקל מתייצב מול הדולר

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"