גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הגוף בגד בי פעם אחר פעם"

יכולות פיזיות: אדירות; טכניקה: מצוינת; פוטנציאל: לא חסר. לנועם אוקון היה הכל כדי להצליח ולעשות כסף גדול. אבל אחרי 15 שנים כמקצוען, הוא מתחיל לנתח מה לא עבד. ראיון

כשבאים לסכם את הקריירה הארוכה מאוד של נועם אוקון די קשה לצאת עם קביעה ברורה. כמעט כל האנשים שמכירים אותו, את היכולות הפיזיות שלו ואת התקופות הטובות, ילכו על אותה הגדרה: ספורטאי מפוספס. זה סיפור קלאסי על טניסאי שלא מימש את עצמו, דשדש שנים בשוליים של הרמות הגבוהות בטורנירים זניחים ולא טעם כמעט את הטעם המתוק של ההצלחות והכסף הגדול כפי שעשו חבריו לנבחרת דודי סלע, אנדיוני והראל לוי.

מצד שני, אם מסתכלים על כמות הפציעות שהוא עצמו כבר הפסיק לספור, אז העובדה שהיום בגיל 32, אב לילדה בת שנה וקצת, הוא עדיין קם כל בוקר להתאמן ומסתובב בעולם מטורניר לטורניר, כמעט 15 שנים מהיום שהפך למקצוען ועדיין שומר על אופטימיות ועל אהבת המשחק - אז מדובר בספורטאי שבהחלט ראוי להערכה.

***

אוקון יודע לשחק טניס ברמה גבוהה מאוד. מבחינת פוטנציאל הוא סומן בגיל צעיר כאחד שיוביל את הטניס הישראלי בתקופה שאחרי עמוס מנסדורף. הוא גבוה (1.85 מ'), חזק ואתלטי ויש לו טכניקה מצוינת. קשה להצביע על נקודת תורפה אמיתית בטניס שלו. הוא מסוג השחקנים שכשאתה רואה אותו במיטבו, אתה לא מבין איך לא נשאר במאייה הראשונה עשר שנים רצופות. בשיאו הצליח להעפיל עד למקום ה-95 בעולם אבל רק למספר שבועות, עד שהפציעות הגיעו והכניסו אותו לספירלה של חוסר יציבות וחוסר בטחון בגוף שלו.

"היתה לי בעיה פיזית ברמות הגבוהות. הגוף שלי פשוט בגד בי פעם אחר פעם. אין לי הסבר לזה", הוא אומר במבט מפוכח. אוקון הרוויח 780 אלף דולר מפרסים רשמיים בקריירה הארוכה והמקוטעת שלו, אבל את רוב הכסף הוא צבר בטורנירי צ'לנג'ר קטנים בערים נידחות. "בכל פעם שנפצעתי הייתי עושה תקופת החלמה ותמיד היתה לי את היכולת לחזור לכושר די מהר ולצבור המון ניצחונות בטורנירים הקטנים וזה נתן לי בטחון וגם הכנסות כספיות לא רעות ואפשר לי לשמור על דירוג סביר שהכניס אותי למוקדמות של תחרויות גדולות. כך שלא היתה לי אף פעם סיבה אמיתית לפרוש (המאזן שלו בטורנירי צ'לנג'ר מדבר בעד עצמו: 168 ניצחונות מול 148 הפסדים ביחידים - ג.ב.). חוץ מזה, אל תשכח שהיו שנים שהייתי השחקן המרכזי בנבחרת הדייויס, עד שדודי סלע הגיע".

נועם אוקון טניס / צלם רויטרס
אוקון. "מבחינתי, הייתי מעדיף שטניס יהיה ספורט קבוצתי" (צילום: רויטרס)

דווקא הדייויס היא הנקודה שמראה עד כמה הפוטנציאל של אוקון מוחמץ. בדייויס הוא מחזיק במאזן מרשים של 5-17 (14-16 ביחידים) כולל ניצחונות מכריעים על יריבים עדיפים ממנו כמו וויין פריירה (דרא"פ), ירקו ניימינן (פינלנד) ואנדריאס ספי (איטליה). דווקא במשחקי הדייויס המתישים הוא הוכיח חוסן מנטלי ופיזי שלא תמיד היה לו בסבב. האירוניה המרה היא שאוקון שסחב את הנבחרת ב"שנות המדבר" שלה בבתים התחתונים עם שחקנים כמו נועם בר, אמיר חדד, ליאור מור (ואנדיוני בתחילת דרכם) לא זכה להיות חלק מהנבחרת שהפכה לאגדה והובילה את ישראל לחצי הגמר בשנה שעברה.

"תמיד הייתי טיפוס שאוהב אנשים ומסתדר בקבוצה", הוא מסביר מדוע דווקא בדייויס הוא רשם הצלחות. "מבחינתי הייתי מעדיף שטניס יהיה ספורט קבוצתי. אני אוהב את התמיכה של המערכת, של החברים, ואוהב את הלחץ. אני נהנה מהלחץ, בניגוד לאחרים שנכנסים לפניקה ולא ממש נהנים מכל ההמולה שמסביב".

* בסופו של דבר הראל, דודי ואנדיוני קיבלו את התהילה. אתה לא שיחקת בשנים האחרונות?

"זו נקודה כואבת, כי לפני שהעפלנו לבית העליון אני הייתי זה שהחזיק את הנבחרת בדור המדבר. היו שנים, ואני מדבר איתך על כמה שנים טובות, ששיחקתי שני משחקי יחידים פלוס זוגות בכל מפגש, שנים שהיום לא הרבה זוכרים, עד שדודי הגיע ויחד איתו עלינו לבית העליון אחרי הניצחון הגדול מול צ'ילה, משחק שבו כן שיחקתי. רונן מורלי (מאמן הנבחרת בעבר) קורא לי משה רבנו, כי הבאתי אותנו לארץ המובטחת אבל לא זכיתי להשתתף במפגשים ההיסטוריים. אני לא אוהב שהוא אומר לי את זה, אבל למעשה זה די נכון".

את הוקרת התודה החזירו לו ארבעת החברים כשדאגו לשלב אותו בסגל המורחב כשחקן חמישי (והמיותר למעשה).

דודי סלע טניס / צלם רויטרס
דודי סלע. קיבל את כל התהילה בדייויס (צילום: רויטרס)

"מלכתחילה אנחנו השחקנים החלטנו ביחד עם הקפטן וההנהלה שאנחנו צוות של חמישה כי לא היה ברור מי ישחק ביחידים, הראל או אני. כמובן שזה ששיחק הרוויח קצת יותר, אבל בכל זאת נהניתי מתמיכה מלאה שאפשרה לי להמשיך להתאמן ולהתחרות בסבב".

* שחקן שמדורג 319 בעולם יכול להתפרנס בסבב? בתקופה שלי זה לא כיסה את ההוצאות.

"עם הפרסים הכספיים בלבד (38 אלף דולר הכנסה ב-2010 - ג.ב.) אין אפשרות להתפרנס. אבל בגלל שאנחנו כבר 3 שנים בבית העליון, אז יש תמיכה מהאיגוד שמממן לי את ההוצאות של הטיסות, הארוחות וגם מדי פעם של המאמן שלי שמעון רפפורט. ההצלחה בדייויס היא זו שמאפשרת לי להמשיך להסתובב בעולם מטורניר לטורניר ולפרנס את המשפחה. גם אני וגם הראל לוי לא היינו ממשיכים אם הנבחרת לא היתה נשארת בבית העליון, ובלי התמיכה הכלכלית של האיגוד בשנים האחרונות שהגיעה כתוצאה ישירה של הניצחונות בדייויס. זה פשוט האריך לנו את הקריירה".

אתה רואה את עצמך מסוגל לעלות לטורניר גראנד סלאם ולנצח שחקן שמדורג 30 בעולם, כפי שעשית בעבר?

"נקודתית אני חושב שאני יכול. אבל אני לא אשקר ואומר שאני רואה את עצמי נכנס לחמישים הראשונים ונשאר שם 3 שנים. אני עדיין מרגיש שאני לא פחות טוב מהרבה שחקנים בסבב. למעשה, כמעט בכל פעם שאני משחק מול שחקנים במאייה הראשונה אני מרגיש שאני טוב לפחות כמוהם ואפילו יותר טוב מהם מבחינת טניס נטו. אם לא הייתי מרגיש שאני מסוגל לזה הייתי פורש מזמן".

אתה עדיין קורע את עצמך באימונים כמו פעם או שהורדת עומס?

"אני מתאמן היום הרבה פחות מבעבר. למדתי להכיר את הגוף שלי ואני מבין מה צריך לעשות כדי להגיע לכושר משחק. בעבר קרעתי את עצמי באימונים עד כמעט אובדן חושים. היו תקופות שהייתי מגיע הביתה אחרי יום אימונים ובקושי יכולתי לזוז. הקשבתי ללא מעט אנשים שייעצו לי כל מיני עצות לגבי מה שאני צריך, ולא פעם זה פגע בי יותר משזה עזר לי. היום אני מבין שמה שהכי חשוב לי זה לשחק כמה שיותר משחקים, רק ככה אני נכנס לכושר משחק. כל אימוני הכושר המפרכים זה לא בשבילי, ובדיעבד אם לא הייתי קורע את עצמי הייתי אולי נפצע פחות".

במבט לאחור, הקריירה שלך היא החמצה או שאתה מסיים כווינר?

"אני מרגיש ווינר, כי היו לי לא מעט רגעים שבהם יכולתי להתייאש, אבל המשכתי ועשיתי קריירה ארוכה מאוד. חזרתי לא מעט פעמים מפציעות לא קלות ותמיד נלחמתי ולא ויתרתי. היו לי לא מעט משחקים שהיו יכולים לשנות לי את הקריירה, אני מדבר על משחקים מול יריבים מעולים בטורנירים גדולים שניצחון בהם היה יכול להקפיץ אותי 100-150 מקומות במכה, ואת רובם הפסדתי. אבל לא בגלל שאני לוזר או 'צ'וקר'. עם יד על הלב, אני לא יכול להגיד שהייתי עושה משהו אחר. עשיתי את המקסימום וזה פשוט לא עבד, לא יודע למה. היו לי לא מעט פעמים שהגעתי לבאר, מה זה הגעתי לבאר, אפילו שתיתי שלוק קטן ממנה, אבל בסופו של דבר זה נלקח ממני ברגע האחרון".

כמה שנים אתה עוד רואה את עצמך משחק עכשיו כשהנבחרת ירדה מהבית העליון?

"אני מבין שיש לי מקצוע מעולה וששום דבר בחיים לא יהיה יותר כיף מלהיות טניסאי מקצועני. אני אוהב את הענף, אוהב להתחרות וכל עוד אני מביא פרנסה מכובדת לי ולמשפחתי וכל עוד אני נהנה מזה אז אין לי סיבה לפרוש. עם יד על הלב אני לא רואה את עצמי ממשיך עוד 3 שנים, אבל כרגע אני עדיין מתפרנס בכבוד ויודע כמה קשה להתפרנס כאן בארץ בתקופה הנוכחית. אבל הסיבה העיקרית שאני ממשיך היא שאני עדיין אוהב את המשחק ומרגיש רעב. מצד שני, אם תבוא הצעה לעסוק במשהו שיעניין אותי אז יש סבירות גבוהה שאני אקפוץ על זה. אבל מה שינחה אותי זה להמשיך להתפרנס, כי יש לי משפחה והיא קודמת לכל".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון