גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

HOT: המדינה מפלה בתמלוגים לטובת מפעילי שיחות לחו"ל

יורם מוקדי מ-HOT פנה ליו"ר הכנסת וקבל על "פטור שניתן באופן שרירותי למפעילי שיחות לחו"ל באשר לתשלום התמלוגים, שמעלה חשד לחשש של המדינה מתקיפה משפטית"

חברת HOT טוענת לאפליה בגביית התמלוגים על-ידי המדינה. במכתב ששלח מנכ"ל HOT, הרצל עוזר, לשרי התקשורת והאוצר הוא מתריע כי העלאת התמלוגים לחברות התקשורת תביא לפגיעה בצרכנים.

"אין זה ברור מדוע דווקא בעת הזו, שבה בעלי הרישיונות בתחום התקשורת עומדים בפני מהלכים אשר ללא ספק יפגעו בהכנסותיהם וברווחיותם, יש לפעול להגדלת התמלוגים ולהטיל נטל כלכלי נוסף ומשמעותי עליהם", כתב עוזר. "בהתחשב בנסיבות, רב החשש כי בסופו של יום נטל זה יגולגל אל הצרכן".

מכתב דומה כתב סמנכ"ל התוכן והרגולציה של HOT, יורם מוקדי, ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין.

שיעור התמלוגים יעלה

שר האוצר, יובל שטייניץ, יוזם באופן אישי את העלאת תמלוגי רוב חברות התקשורת, ובכללן התקשורת האלקטרונית המשדרת, למרות מדיניות מתמשכת של הפחתת התמלוגים.

על-פי תקנות ששר האוצר מתכנן להעביר, ככל הנראה מחוץ לחוק ההסדרים, לא רק שכל חברות התקשורת בישראל ימשיכו לשלם תמלוגים, בעבור חלקן שיעורם אף יעלה. עם זאת, מתברר כעת, החריג האוצר כמה מהגופים בענף.

"השרירותיות, האפליה הבוטה וחוסר הסבירות של ההחלטה מתגלים במלוא העוצמה נוכח העובדה כי לחלק מבעלי הרישיונות הוענק באופן תמוה 'פטור' מהגזירה", כותב מוקדי במכתבו.

"לא מדובר בשחקנים חלשים"

הכוונה היא לעובדה שהתקנות פוסחות על המפעילים הבינלאומיים, למשל 012 סמייל, בזקבינלאומי ו-013 נטוויז'ן. עם זאת, חברות כמו yes, HOT, קשת, רשת, ערוץ 10 ותחנות הרדיו האזורי למשל, ימשיכו לשלם תמלוגים למדינה.

חברות הכבלים והלוויין, המשלמות היום תמלוגים של 1% בלבד לאחר שנים של הפחתה, אמורת לספוג עלייה ל-2% של תמלוגיהן. הנחת היסוד בהחלטה להעלות את התמלוגים נובעת מכך שהתמלוגים יעלו בשווקים בהם אין תחרות רבה.

"כפי שעולה מנוסח החלטת הממשלה, כפי שנתקבלה, הוחרגו מנוסח ההחלטה ללא הנמקה גם מפעילים שקיבלו רישיון כללי-ייחודי (מדובר באותן חברות ובחברת פרטנר - ל"א)".

לדברי מוקדי, "ההחלטה שלא להעלות תמלוגים למפעילים הבינלאומיים יוצרת אפליה בוטה של מגזר השיחות הבינלאומיות לעומת יתר המגזרים בתחום התקשורת, ללא כל הצדקה נראית לעין, שכן המגזר אינו מתאפיין במספר מתחרים רב יותר או בשיעור רווחיות נמוך יותר, לכאורה, ממגזרים אחרים בתחום התקשורת. בהקשר זה לא ניתן להימנע מן המחשבה כי מגזר השיחות הבינלאומיות 'נשמט' מהצעת החוק נוכח חששה של המדינה מתקיפה משפטית של המהלך".

בדברים אלה מוקדי מכוון לכך שבעבר, במהלך הליך משפטי שניהלה חברת 012 מול המדינה, הובהר כי המגמה היא לבטל את התמלוגים. כעת, כשהמדינה מתכוונת להפוך עמדה זו, היא מסתכנת בעתירה לבג"ץ.

מוקדי ממשיך וכותב כי "חמורה מכך היא ההחלטה להעלות תמלוגים לבעלי רישיונות המפ"א (מפעיל ארצי) הכללי, תוך מתן פטור לבעלי רישיונות המפ"א הייחודי. החלטה זו לוקה באפליה פסולה בוטה, שכן בעלי רישיונות המפ"א הכללי מספקים את אותם שירותים ממש!".

על-פי מוקדי, כך נוצר "הסדר מפלה, העומד בניגוד לעיקרון השוויון בין מתחרים, תוך פגיעה שלא כדין בחופש העיסוק של בעלי הרישיונות האחרים ובזכות הקניין שלהם".

מוקדי מתייחס גם לספקי שירותי ה-VOB (Voice Over Broadband). "נקבע כי בעלי רישיונות VOB לא ישלמו לבעלי רישיונות המפ"א הכלליים תמורה עבור השימוש ברשתות הבזק הציבוריות שלהם. זאת ללא הצדקה ובאופן אשר יוצר עיוות כלכלי, ומעניק יתרונות בלתי הוגנים לבעלי רישיונות ה-VOB בתמחור שירותיהם וקביעת שיעור תמלוגים שונה, שבעלי הרישיונות הכלליים-ייחודיים יחויבו בו, תוסיף לאפליה ולאי-סימטריה הרגולטורית החלה ללא כל הצדקה. יוזכר כי אין מדובר בשחקנים חלשים הראויים להגנה, אלא במפעילים מקבוצות התקשורת החזקות במשק - סלקום, נטוויז'ן, 012, פרטנר".

"תשתית בלתי חוקית"

מוקדי מתריע כי החלטת הממשלה בחוק ההסדרים בדבר העלאת תמלוגים בתחום התקשורת, מחייבת וכובלת את שיקול-דעתו של שר התקשורת ללא מתן זכות שימוע ומתבססת על "תשתית עובדתית שלא נבדקה הינה בלתי חוקית בעליל".

מוקדי פונה ליו"ר הכנסת ריבלין בבקשה "למנוע הסדרה זו בחוק ההסדרים, ולפעול לכך כי מהלך כה מהותי ייעשה בסדר הדברים הרגיל, ובכלל זה בחקיקה ראויה, ולא במחטף אשר ספק אם יעמוד במבחן משפטי".

מהאוצר נמסר כי "לעניין הטענות לאפליה, הוחלט להעלות את שיעור התמלוגים בענפים שבהם יש מיעוט תחרות ובעלות על תשתיות שיש קושי להשתלב בהן - התחום הנייח, סלולר ורב-ערוצי. לא ניתן להשוות בין התחרות והיכולת להשתלב בפעילות בינלאומית לבין הפעילויות האמורות לעיל. הנושא יועבר במסגרת תקנות ולא במסגרת תיקון חוק".

עוד כתבות

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה