גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוצות היוצר

הבמאים דרור שאול, יריב הורוביץ, דפנה לוין, עודד דוידוף והשחקן החדש והנוצץ עידו רוזנבלום, מספרים על המעברים בין דרמה לפרסומות

עד לא מזמן, עבודותיהם של במאי פרסומות, שהתנסו בבימוי דרמות או סרטים, הואשמו מיד ברדידות; ובמאי קולנוע ששלחו ידם בבימוי פרסומות - נחשדו בהתמסחרות.

בשנים האחרונות, שלוו בשחיקה בתקציבי הדרמות ובהיצע הולך וגדל של יוצרים חדשים, השתנו פני הדברים, ותעשיית הפרסום - שלא ממש סבלה מפגיעה בתקציבים - הופכת יותר ויותר אטרקטיבית עבור במאים שרגילים להתעסק עם תכנים עלילתיים. כך, למשל, בשנה שעברה, הבמאי המוערך דובר קוסאשווילי, שנהג לסרב בעקשנות להצעות מעולם הפרסום, התרצה - מ"שיקולים כלכליים", כדבריו - וביים תשדיר ללוטו.

בהפקת דרמה לטלוויזיה, שכרו של במאי נע בין 7,000 ל-10,000 דולר בממוצע לפרק. בעבודה מאומצת של שנים על סרט, יקבל הבמאי כ-7.5%-10% מהתקציב. כלומר 50-150 אלף דולר בסרטים הגדולים. ואילו בעבודה קצרה על פרסומת, הוא ירוויח בממוצע 20-40 אלף דולר. וזה עוד לפני שהזכרנו את תקציב ההוצאות המנופח והקייטרינג היוקרתי. בתמורה, הבמאי מבטיח לרסן את האגו שלו ולקבל הערות על הקומפוזיציה ממנהלי מותג ומקופירייטרים בלתי נלאים.

מחסום הכניסה העיקרי לתחום, הוא שבמאי הפרסומות הוותיקים, שרובם מובילים את התחום מיום היוולדו, שומרים בקנאות על מקומם.

"פירמה" פנתה אל במאי הפרסומות המובילים בארץ - שמתמחים גם בבימוי ז'אנרים עלילתיים - כדי להבין האם המחיר שווה? אחרי שיחות ארוכות עם כל אחד, עולה כי הדבר המשותף לכולם הוא האמונה שבימוי פרסומות הוא "גורם מאזן הכרחי". וגם: "אם אתה במאי צעיר, הסיכוי שלך למצוא עבודה בטלוויזיה הרבה יותר גדול מהסיכוי שתשתלב בתעשיית הפרסום המבעבעת".

דרור שאול

גיל: 39 ותק בבימוי: 15 שנה

קמפיינים: פלאפון, מקדונלד'ס, FREE RC, דיזיין סנטר ואחרים.

סרטים: "מבצע סבתא", "סימה וקנין מכשפה", "אדמה משוגעת".

הבדל מהותי בין בימוי פרסומות לבימוי יצירות: "היחס ההפוך בין זמן למשאבים. בהפקת סרט יש הרבה זמן לתכנן, אבל המשאבים דלים, ובפרסומת יש הרבה משאבים, אבל העבודה מתנהלת באופן מיידי. פרסומות הן כמו נשק לייזר מיידי, מדויק ועוצמתי מאוד. אין זמן לטעויות, וזה מה שאני אוהב. זה צריך להיות פשוט, חד ומצוין".

יתרונות וחסרונות בין התחומים: "היתרון הבולט של סרט קולנוע הוא שבסופו של דבר, הבמאי מקבל את ההחלטות שלו, לטוב ולרע. הסרט הוא יצירה שלו. החיסרון הוא שלוקח שנתיים-שלוש לכתוב ולגייס מימון. לכן בחרתי להיות קודם כל במאי פרסומות, ורק אחר כך לעסוק בקולנוע. בפרסומת, יש כמה אנשים שמקבלים את ההחלטות והבמאי הוא אקדוחן להשכרה, שתפקידו לפגוע בול.

"היתרון בבימוי פרסומות הוא שאתה לא לבד. אתה עובד עם מקצוענים, שעשו עשרות פרויקטים דומים והם יודעים בדיוק מה הם רוצים. כלומר, אתה לא חייל בודד בעורף האויב בחמש בבוקר, שתיכף זורחת השמש וחסר לך קלוז אפ של ילד. עוזרים לך המון".

התמסחרות על חשבון אמנות? "יש כל מיני סוגי אמנות. ציורי הקיר של מיכלאנג'לו בקפלה הסיסטינית, שקיבל הרבה כסף כדי לצייר על תקרת הכנסייה, למשל, זה סוג של פרסומת. וזו יצירת אמנות אדירה עד היום. היכולת ליצור תחת תכתיבים חיצוניים, זו אמנות בפני עצמה. על כן, היה מי שאמר שהדמיון פועל הכי טוב כשיש עליו מגבלות. רבות מהפרסומות שביימתי נחשבות בעיניי כאמנות".

ציון דרך בהתפתחות הפרסום המקומי: "בשנים האחרונות הפרסומאים הישראלים מביאים לנו כבוד ופרסים בינלאומיים. וזה לא דבר של מה בכך. מבחינת לוק, יש כל הזמן תנועה בין פרסומות מטופלות עד לפרט האחרון לקו יותר ריאליסטי, מחוספס, עם מצלמות קטנות שמוחזקות ביד, מגמה שמגיעה בעקבות ההתפתחות הטכנולוגית ואתרים כמו יוטיוב, שמאפשרים לכל אחד לצלם ולהפיץ את הסרט שלו. כמו שקופולה אמר: 'יום יבוא וכל ילדה בת 8 תוכל לעשות יצירת מופת עם מצלמת הווידיאו של אבא שלה'".

מוטו: "אני חייב להאמין למה שאני רואה".

עודד דוידוף

גיל: 43 ותק בבימוי: 15 שנה

קמפיינים: ביטוח ישיר, 012 ואחרים.

דרמות וסרטי קולנוע: "מארס טורקי", "מישהו לרוץ איתו", "הכל דבש", "תמרות עשן".

הבדל מהותי בין בימוי פרסומות לבימוי דרמות וסרטים: "בפרסומת, הכי חשוב זה המוצר שרוצים למכור. בסרט, הכי חשוב הסיפור. ב-90% מהפרסומות אין בכלל סיפור. למוצרי צריכה יש לרוב שפה ותדמית מוגדרת. הבמאי יכול להוסיף, לא לברוא".

יתרונות וחסרונות בכל אחד מהתחומים: "היתרון והחיסרון של עולם הפרסום הוא שיש בו הרבה כסף. למרות השחיקה בתקציבי הפרסום, עדיין צריך לצלם בסך הכל 4 פריימים ביום צילום. בתקציב של פרסומת זולה, אני מצלם פרק שלם של 'הכל דבש'. העבודה היסודית על כל פריים הופכת לפעמים את הפרסומות לסטריליות מדי".

התמסחרות על חשבון אמנות: "בימוי פרסומות זו אומנות ולא אמנות. בעולם שבו אנחנו חיים, יש ערך יותר גבוה לאומנות מאשר לאמנות".

תהליכים ומגמות לאורך השנים: "לצערי, בשנים האחרונות הרבה פרסומות נראות לי אותו הדבר. יש כמובן יוצאים מהכלל, כמו הקמפיין החדש של פלאפון, אבל הרבה זמן לא יצא לי לפתוח את הטלוויזיה ולהגיד: 'וואו, יש פה חידוש'. אולי זה בגלל שבמהלך העשור האחרון, פחות או יותר אותם שמות עושים את הקמפיינים הגדולים".

מוטו: "הכל יושב על תסריט טוב".

יריב הורוביץ

גיל: 39 ותק בבימוי: 13 שנה

קמפיינים: קוקה-קולה, פפסי, קרוקר, בזק, yes ואחרים.

סדרות טלוויזיה וסרטים תיעודיים: "חרצופים", "זבנג", "רביעיית רן", "חצויה", "אפטר שוק", "האינתיפאדה שאחרי".

הבדל מהותי בין בימוי פרסומות לבימוי יצירות: "הדרך לספר את הסיפור היא אחרת לגמרי. בפרסומות, הדברים צריכים להיות מאוד OUT LOUD - כל פריים חייב לייצר הקשר רגשי מיידי, לתפוס את הקהל ב-3 שניות, ובתוך 30 - לשכנע אותו לקנות משהו".

יתרונות וחסרונות בין התחומים: "היתרון הגדול בפרסומות הוא בצוות הגדול שחושב איתך. אחד הדברים הכי מפחידים שבמאי טלוויזיה או קולנוע צריך להתמודד איתם, זה הרגע שצועקים 'קאט' ואין על מי להסתכל כדי לקבל אישור שהכל טוב. בפרסומות, אחרי טייק, ישר מסתכלים על הקופי, על הלקוח, על מנהל הקריאייטיב. בסרט או בסדרה כולם מסתכלים על הבמאי. בנוסף, כשמפיקים פרסומת, מצלמים בין 15 ל-30 שניות שידור ביום צילום; ובסדרה, בין 6 ל-10 דקות ביום אחד. בפרסומות יש הרבה יותר זמן ללטש כל שנייה.

"מצד שני, הרבה פעמים, כשאתה יודע שאתה צריך לייצר המון דקות ביום, אין לך ברירה אלא לרוץ קדימה, אינטואיטיבית. ליצור על הרגע, להמציא דברים, לוותר, לשכתב, להמשיך ליצור תוך כדי תנועה. בפרסומות, כשמגיעים לסט הכל כבר ברור וחתום. אי אפשר לעשות שינויים".

התמסחרות על חשבון אמנות? "הייתה תקופה שהיה מקובל לחשוב שלבמאי פרסומות אין את הכלים ליצור משהו עמוק, עם אמירה - כי הם עסוקים נורא בלמצוא חן בעיני הצופים. מניסיון אישי, יש יסוד של אמת בהנחה הזו, וצריך נורא להיזהר. גם בתקופות מאוד אינטנסיביות שלי בפרסום, דאגתי לעשות ברייק למשהו לא מסחרי. אחרת מאבדים את הרגישות. שוכחים איך ללוות דמות לאורך זמן, עם ההתפתחות שלה, והיצירה הופכת למשהו אינסטנט, חד-ממדי".

ציון דרך בהתפתחות הפרסום המקומי: "במעגל של דן שילון הביאו את כוכבי הפרסומות לשבת במעגל. היום, מביאים את כוכבי הטלוויזיה לשבת בפרסומות. מדובר בתהליך מאוד בריא. באמצע שנות ה-90, הפרסומות היו הדבר הכי טוב בטלוויזיה והן סיפקו השראה למפיקים. רק בשנים האחרונות הכוח היצירתי שאינו תלוי מימון של חברות מסחריות התעשת על עצמו והתחיל להוביל. היום המפרסמים מסתכלים על המגמות בתחום התוכן, בוחנים את הרייטינג ושואבים רעיונות. כמו הקמפיין לקניון ארנה, שמובל על ידי דמויות 'המקפלות' מארץ נהדרת".

מוטו: "לעשות את הדבר הכי בולט, ושרק עליו ידברו".

דפנה לוין

גיל: 42 ותק בבימוי: 15 שנה

קמפיינים: נגב קרמיקה, ויזה כ.א.ל, יס, מולר, מגדל, בזק ואחרים.

בימוי וכתיבת סדרות: "בשורות טובות", "עד החתונה" (עונה 1), "בטיפול", "נבלות".

הבדל מהותי בין בימוי פרסומות לבימוי יצירות: "בהפקת פרויקטים עלילתיים, עבודת הפיצוח של הבימוי מול ההפקה - שקשורה לרמת האמצעים ביחס לחלומות של הבמאי - הרבה יותר מורכבת. ההבדל הוא בעיקר ברמה הנפשית. עבודת הבימוי היא בסופו של דבר - גם בפרסומות וגם בסדרות - בימוי תגובות הקהל. בשני המקרים רוצים להשיג אותה תוצאה, אבל המטרה שונה".

יתרונות וחסרונות בכל אחד מהתחומים: "היתרון בבימוי חומרים עלילתיים הוא, כמובן, בהתעסקות בתכנים שמעניינים אותך וקרובים ללבך. היתרון בבימוי פרסומות הוא רמת האמצעים הגבוהה שעומדת לרשות ההפקה, שמאפשרת הגשמת פנטזיות טכניות והתנסות באמצעים טכניים מתקדמים ומגוונים. בנוסף, הצלחה של פרסומת נמדדת בערכים מאוד פשוטים כמו האם יש גידול במכירות. הפידבק מיידי וברור. באמנות, אפשר להיות לא לגמרי מובן, יש מקום לפרשנות אישית".

התמסחרות על חשבון אמנות: "יש בעולם, וגם בארץ, פרסומות שהן קולנוע מצוין. כמו בכל תחום, יש פרויקטים מעניינים ופחות מעניינים, מאתגרים ופחות מאתגרים. הצורך לשלם את המחיר במונחים של פשרות מול הלקוח קיים גם בטלוויזיה. בשנים האחרונות זה מרגיש יותר ויותר דומה. כשרצים למרחקים קצרים, אמנם הסיפוק קצר יחסית, אבל כך גם נפילת המתח".

מוטו: "לעשות את הכי טוב. תמיד".

עידו רוזנבלום

גיל: 34 ותק בבימוי: 9 שנים

עידו רוזנבלום, מי שמוכר לקהל הרחב בעיקר כטאלנט מסך ("מונית הכסף"), הוא שחקן חדש בתחום בימוי הפרסומות. בחודש הבא הוא יביים קמפיין לאחת מחברות הביטוח הגדולות בארץ - מגדל.

מלבד הגשת טלוויזיה, כתב את תסריט סרט הקולנוע "הסוד". מביים פרומואים לטלוויזיה ונמנה עם צוות הבמאים של "ארץ נהדרת".

פתאום פרסום?

"אני אוהב את הפורמט הקצר. מוצר קטן עם תקציב גדול. בהפקות פרסומות יש תנאי עבודה שלא מוכרים לבמאי טלוויזיה. בישראל, אי אפשר להתמקצע בתחום אחד. לכן, כל דבר שאני עושה משפשף אותי, נותן לי עוד כלים ויכולות לעבוד בתנאים שונים. כל תחום משאיר אותי חד ומאפשר לי להמשיך לביים. הכי חשוב זה לביים. לא חשוב מה.

"בתכלס, הדבר המשמעותי הוא המזל לעבוד עם האנשים הכי טובים - כי רק ככה לומדים. אנשי הפרסום בארץ הם ברמת מקצועיות מאוד גבוהה ויש הרבה מה ללמוד מהם".

אתה מתכנן להביא לסט את אותו ארגז כלים שאתה מביא ל"ארץ נהדרת", למשל?

"בסופו של דבר, אני הארגז. השוני יהיה באורך הרוח, אורך הנשימה. בכל דבר שעושים בחיים, אתה חייב לדעת את מקומך. ברגע שאתה מודע למקומך, אתה יודע איזה אנרגיה להשקיע. האם לוותר, להתעקש, לספוג את הכישלון או את העלבון שלא מסכימים איתך. גם ב'ארץ נהדרת', למולי שגב ולכותבים הראשיים יש ויז'ן שצריך להיצמד אליו. החופש שלי הוא לייצר את מה שהאחרים דמיינו. אם הצלחתי להביא עוד בדיחה אחת משלי - ניצחתי".

איך אתה עם הידיעה שבפרסומות, המילה האחרונה לא שלך?

"איזה כיף. פרסומת היא לא של הבמאי. הוא בא לתת שירות, ולא אמנות. יש אנשים ששמים כסף על מוצר מסוים והם רוצים אותך, אבל עד גבול מסוים. אתה לא הכי חשוב".

מה דעתך על החלוקה: בימוי פרסומות זה טוב לכיס ובימוי דרמות וסרטים טוב לנפש?

"בשביל הנפש צריך תחביבים נהדרים, לא עבודה טובה. אי אפשר להתייחס לשום דבר כאמנות נשגבת. אני לא מצייר תמונת שמן במשך 4 וחצי שנים. אני עובד, וכל פרויקט הוא מוצר. כל הזמן חייבים להיות בתנועה. אני יודע שלא כל טור שאני כותב הוא טוב, ולא כל בדיחה שאני מספר מצחיקה. רוב הדברים שהעולם מייצר לא טובים. אנחנו חיים על הדברים הקטנים, שיוצאים לנו זהב".

אתה נכנס לתחום הפרסום אחרי שמשהו מימי הזוהר העליזים שאפיינו אותו בשנות ה-90 נחלש.

"זה כמו שלב לייב הפסיד הרבה כסף; ובכל זאת, הוא עדיין לא רעב".

מוטו?

"הכי חשוב ליהנות".

עוד כתבות

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקני מאשר: השיחות עם איראן יחודשו בז'נבה בחמישי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"