גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסינדרלה של המגזר הביטחוני: כך צמחה סטאר-נייט ב-700%

סטאר נייט, המפתחת מוצרים למגזר הביטחוני, עברה מהפך לא קטן ■ פיתוח מתמשך של מוצרים חדשים ושיווק אגרסיבי צפויים להמשיך ולדחוף את החברה קדימה

הסיפור של סטאר נייט , שתיכף תגלשו לתוכו, הוא סיפור סינדרלה. חברה קטנה, שעד לפני עשור הייתה על סף פשיטת רגל, ואז הצטלבה דרכה עם יזם בעל חוש עסקי מפותח ומוטיבציה רבה שהפשיל שרוולים ותוך מספר שנים הפך אותה להבטחה גדולה. וההבטחה הזו באה לידי ביטוי בהתנהגות המניה - הכפלת שווי החברה פי שבעה תוך שנתיים ופוטנציאל נוסף לא קטן לעליות נוספות במחיר המניה.

מה החברה עושה?

סטאר נייט, על צורותיה השונות חיה ובועטת כבר 28 שנה אך הוותק של החברה במתכונתה הנוכחית קצר יותר - עשר שנים. בעברה נקראה החברה "אורליל" עד אשר נרכשה השליטה בה בידי מוטי סלומון, בעברו הרחוק יהלומן ששיקם אותה.

סטאר נייט מוגדרת היום כחברת החזקות ודרך מספר לא קטן של חברות בנות, פועלת בשלושה תחומים עיקריים ושלושתם משרתים את המגזר הביטחוני. חברת הבת - אס.די.אס, חברה ציבורית אף היא (נקראה בעבר "מגם") ונסחרת לפי שווי של 26 מיליון דולר, עלייה 233% בשנתיים האחרונות.

תחום הפעילות הראשון הוא פיתוח מערכות ומוצרים אלקטרו אופטיים לראיית לילה המבוססים על הגברת אור הכוכבים. מערכות אלו מיועדות לחייל הבודד וכשמן כן הן - מערכות שמשפרות את יכולת הראייה בשעות החשכה.

שני הלקוחות העיקריים של החברה בתחום הם צבא הודו ומשרד הביטחון, וסלומון אף מגדיר את סטאר נייט כמונופול בתחום עבור הצבא ההודי.

תחום הפעילות השני הוא השבחת כלי טייס ומערכות מוטסות, וזו מתבצעת דרך החברה הבת "ראדום" שבמשרדיה הישנים ממוקם כיום מרכז העצבים של סטאר נייט. השבחה פירושה לקיחת מסוק ערום, ובנייתו מחדש (למסוק תקיפה או צילום או סוגים אחרים) בהתאם לדרישות לקוח (Tailor Made). תחום פעילות זה כולל גם פיתוח מטעדים (מצלמות אוויריות או קרקעיות) שמיועדים לתצפית ואיסוף מודיעין בזמן אמת, פעילות זו עדיין מצויה בשלבי הקמה.

לקוחות החברה בתחום הם בעיקר ממשלות וגופים ממשלתיים וביטחוניים בארץ ובחו"ל או לחילופין חברות וגופים גדולים בתחום האווירונאוטי.

תחום הפעילות השלישי הוא ייצור ושיווק של מוצרי בטיחות, החל ממצנחים, מכנסי תאוצה לטייסים, רתמות, דרך סירות, אסדות הצלה, חגורות הצלה וכלה במיכלי דלק מגומי. הלקוח העיקרי של החברה בתחום הוא משרד הביטחון.

אופי הענף והתחרות בו

באופן כללי, סטאר נייט פועלת בתחום הביטחוני, תחום שמצד אחד מאופיין ביציבות אך מנגד הביקושים בו לפיתוחים חדשים רק גדלים עם הזמן.

הביקוש למערכות ראיית לילה (שמיועדות בעיקר לטייסי מסוקים) הולך וגדל במהלך השנים האחרונות, וזאת עקב שינויים בתורות הלחימה של צבאות שונים בעולם, שבעטיים הולך וגדל הדגש על שיפור יכולות לחימה בשעות הלילה, בין היתר, בשטחים עירוניים.

לסטאר נייט יש מספר מתחרים בתחום בארץ ובחו"ל, ועובדת היותה ישראלית מהווה עבורה יתרון תחרותי בשל הניסיון המבצעי שנצבר בצה"ל בשימוש במוצריה ועמידתה בדרישותיו. מתחרותיה הישראליות בתחום הן ITL (שהשליטה בה נרכשה לאחרונה בידי אלביט מערכות), פלסאינטקו ומפרולייט, ואילו מתחרותיה הזרות הן OIP, Litton Systems, ו-ITT Night Vision. החברה נחשבת למספר שלוש בעולם בתחום.

תחום הפעילות השני השבחת כלי טייס ומערכות מוטסות - מושפע מהמצב הכלכלי והפוליטי ברחבי העולם, ומתקציבי הביטחון של מדינות. צמצום תקציבים עשוי דווקא להגדיל את שוק ההשבחות שכן השבחת כלי טיס מהווה מענה זול יותר לצרכים הביטחוניים של מדינות לעומת ייצור ורכישת כלי טייס חדשים.

בארץ מתמודדת החברה מול תחרות מצד גופים ביטחוניים (כמו התעשייה האווירית), ואילו בחו"ל מתחרותיה הן ענקיות דוגמת לוקהיד מרטין, בואינג, Thales ו-Bae.

לבסוף, בתחום הפעילות השלישי - ייצור ושיווק של מוצרי בטיחות - אין לחברה מתחרים מקומיים, והעובדה שמפעל החברה בתחום שוכן ביישוב ציפורית, המוגדר כאזור פיתוח א', מזכת את סטאר נייט בעדיפות במכרזים ממשלתיים. השוק העולמי בתחום רווי בתחרות, ולכן מקשה על סטאר נייט בחדירתה לשווקים בינלאומיים.

"אנו עומדים להפוך מחברה קטנה לבינונית"

שאנו נכנסים למשרדי סטאר נייט בפתח תקווה אנו מתקשים להתעלם מהמבנה בו הם ממוקמים. משרדי החברה בנויים על שלד של מטוס פרטי מדגם 747 שהיה שייך לאידי אמין, מי שהיה בעברו שליט אוגנדה. הרצפה בכניסה מוארת - כאילו או טו טו עומד לנחות בה מטוס - והתחושה באוויר - תרתי משמע - היא שעוד רגע תופיע דיילת ותבקש מכם לחגור חגורות וליישר מושבים.

ואכן, המסלול אותו עברה סטאר נייט במהלך חמש השנים האחרונות די דומה לנסיקה. מוטי סלומון, מנכ"ל ובעל השליטה, רכש את החברה כשזו עמדה על סף פשיטת רגל. "צריך להאמין במה שאתה עושה", מסביר סלומון את סוד המהפך של החברה. ואכן, "האמונה" של סלומון באה לידי ביטוי בתוצאות החברה (ראו גרף).

המטרה של סטאר נייט, כפי שמגדירה סלומון, הוא לתת ללקוחותיה פיתרון כולל - החל ממשקפות לחייל הבודד ועד עיצוב מסוקי משימה. לשם כך שמה החברה דגש רב על שיווק, והרבה שיווק. "השיווק האגרסיבי, בין היתר, הוא שהביא את החברה למקומה הנוכחי". השיווק המאסיבי הקפיץ את סטאר נייט מספר מדרגות, ואם בעבר יכלה להשתתף במכרזים בשווי של מיליוני דולרים בודדים, כיום יכולה החברה להשתתף במכרזים של עשרות מיליוני דולרים.

נכון לתום הרבעון השני, צבר ההזמנות של החברה עומד על כרבע מיליארד שקל, ולדברי סלומון "זהו נקודת החוזק העיקרית של החברה. במהלך השנה וחצי הבאות אנו רק צריכים לספק את הסחורה".

ואם כבר באספקה עסקינן, סלומון מודה שמפעלי החברה מתקרבים למימוש מלוא כושר הייצור, ולכן - לאור הגידול החד בצבר ההזמנות - החברה מתכננת לבנות קווי ייצור חדשים, ולכן מגייסת מנהלי קווי ייצור. סלומון, אגב, מתוך אידיאולוגיה, דואג למקם את מפעלי החברה בפריפריות.

סלומון מתחרה, בין השאר, באלביט מערכות, ולכן קשה לו במהלך הראיון להתעלם מאסטרטגיית הרכישות של האחרונה. "החברות הבינוניות - שמוכרות בקצב של מאה מיליון דולר בשנה - נעלמו מהשוק הישראלי, ונותרו רק הקטנות והגדולות. הפער ביניהן הוא אדיר, ואליו אנו מכוונים. אנו עומדים להפוך מחברה קטנה לבינונית", הוא אומר ומוסיף בביטחון כי "יש לנו סיכוי טוב להגיע במהלך השנתיים הבאות להיקף מכירות שנתי של 70 עד 80 מיליון דולר (לעומת 50 מיליון דולר בקירוב כיום). "אני מרגיש בנוח להגדיר את סטאר נייט כחברה אגרסיבית שימשיכו לשמוע עליה".

סלומון, אגב, אינו פוסל על הסף רכישה של סטאר נייט בידי אחת מעמיתותיה הישראליות. "זהו שוק דינמי, ואין לי ספק שיחולו בו שינויים מהותיים במהלך השנה הבאה".

סטאר נייט מתפקדת כחברת החזקות ומתחתיה מספר רב של חברות בת. סלומון מודה כי מבנה ארגוני זה אינו מקל על ניהול החברה, ומעריך כי ייתכן שבעתיד ייערך רה ארגון (דרך מחיקת אחת החברות הציבוריות ו/או איחוד חלק מחברות הבת).

לבסוף, על רקע הגאות במחיר המניה, אומר סלומון כי החברה אינה מתכננת לפנות כרגע לשוק ההון לצורך גיוס הון/חוב. "עם זאת, ייתכן שנחליט אחרת אם וכאשר נרצה לבצע רכישה משמעותית".

11

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי