גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רקוויאם לעיתונאי

מקצוע מתכלה, עיתונאות, תוך כמה דורות אולי ניכחד. עיתונאי זה ישמיד עצמו בסוף הטקסט

העיתונות לא תמות, רק תשנה פניה. נדמה כי התובנה הזו היא הגלולה, שמרגיעה את כאבי הבטן העזים של קהילת התקשורת, על בעליה, עובדיה וצרכניה. זו גם האמונה שלי. עיתונות הפכה להכרח ממגוון סיבות, שהמשקל ביניהן משתנה בתוך המשוואה - אך לא נעלם: מוצר התוכן, הצורך הדמוקרטי והרצון להישאר מעודכן.

העיתונות לא תמות, כי בין אם באמצעות הטאבלטים ובין אם באמצעים מגוונים אחרים שסטיב ג'ובס או מתחריו טרם חשבו עליהם, מרבית הצרכנים לנצח ירצו מוצרי תוכן היררכיים, מגובשים, כאלה שאומרים להם מה חשוב ומה מעניין - וגם לא פעם משמשים להם כלי עזר לגיבוש חשיבה צרכנית, פוליטית ואישית.

העיתונות לא תמות. אבל אם בכל זאת יש לה תאריך תפוגה, צריך להכיר בעובדה שהעיתונאות, כמקצוע, תגיע לקצה הרבה לפניה.

במבט-על, לא כזה שבודק עשור או מחציתו בלבד, המקצוע "עיתונאי" כבר גוסס, הלכה למעשה. ולא, זו לא קינה על המקצוע. שכן אחד הדברים היחידים שיותר גרועים מרחמים עצמיים הוא זיוף נוסטלגי של העבר. ועיתונאים, לכאורה עם אינטליגנטי, אחראי ורציני, שדבק באמת האובייקטיבית, מצטיין בזיוף הזה. עיתונאים לנצח יתרפקו על סיר הבשר שמעולם לא אכלס את המערכת שהם לא זכו לעבוד בה אי-שם בעבר הקרוב. על תור הזהב של המקצוע, שבמובן מסוים מעולם לא היה קיים.

המקצוע עיתונאי הוא תולדה של טכנולוגיה. באופן מסוים הוא שואב מהתמחויות קודמות, של מספרי סיפורים בתקופות קדומות יותר, נניח. אך הוא לחלוטין תולדה של המצאת הדפוס, שגילגלה קדימה את העיתונות, שנזקקה לעיתונאי. כשהיה מעט נייר, היו יחסית מעט עיתונאים. כשנהיה המון נייר, מסכים ותדרים רדיופוניים, נהיו המון עיתונאים. כשהעולם עבר להיות מרושת, והטכנולוגיה הפכה למפץ הגדול שמסחרר את כולנו ממש ברגע זה, הפך המונח "עיתונאי" לפלואידי. בעתיד הוא כבר יהיה אמורפי.

פלואידי - כי על משקל 15 הדקות של אנדי וורהול - כל אחד זוכה בעידן הזה להיות עיתונאי באופן מסוים ל-15 דקות. הוא מעדכן בפייסבוק על מחדל צרכני או שלטוני, מייצר אג'נדה בטוויטר ומעביר תמונה או סרטון לגוף מדיה ממוסד, שצמא להם כמו שצלמי החדשות המקצועיים בעתיד יהיו צמאים לעבודה.

אמורפי - כי אנחנו רואים ככל שעובר הזמן כיצד נוצר לנגד עינינו ה"פסבדו עיתונאי". דמות סמי-מקצועית, שאין לה ערכים אמיתיים או יכולות נשגבות. רק שאיפות קטנות לבלוט מעט יותר במרקם המדיה, שנטמע כחלק מחיינו משנה לשנה.

פני הדור כפני העיתונאי

וזה טבעי, כי מי שמחזיק במקצוע שאין לו עבר ארוך, אמיתי ומפואר כמו שעושים ממנו, ושבעתיד הצורך בו יהיה פחות - כמו שאנו רואים משנה לשנה, אין לו על מה להלין. אלא להבין שזו דרכו של עולם, והכלכלה החופשית, על המקצועות המרכיבים אותה, משתנה על-פי אותם חוקים דרוויניסטים של אבולוציה טבעית והישרדות החזקים.

עיתונאי מעולם לא היה מקצוע "חזק", הוא רק היה נדמה ככזה. לפחות לא בבחינה ארוכת טווח של המקצוע. ההוכחה האמיתית מגיעה היום, במענה אינטואטיבי על השאלה "מיהו עיתונאי?". לפני 3 עשורים, היה עולה בדמותכם איש מבוגר, בשנות ה-40 לחייו, מעונב, ממושקף ורציני, הוא פוסע נינוח ובטוח בעצמו במסדרונות הכנסת ורושם הערות בפנקסו. לאחר מכן הוא פורש לעמדת עבודה צנועה, ובחסות עשן הסיגריות מקליד בקדחתנות אל תוך הלילה.

היום? סביר להניח שבן דמיונכם הוא אדם צעיר, יוצא גלי צה"ל, שטרם נפטר לחלוטין מבעיות האקנה שלו. הוא מאושר מההזדמנות שיש לו לקבל דקות מסך יקרות במהדורה טלוויזיונית/לערוך בדסק אינטרנטי/לקבל חינם מוצרי טיפוח במסגרת כתיבה על התחום במקומון. הוא מבין שהוא לא יהיה בתחום הזה לנצח, אבל טוב לו.

יש לו קצת השפעה, הוא נמצא בסביבה "צעירה ודינמית", כמו שאוהבים לומר אנשי השמה, והוא זוכה לקצת הטבות שהן לא בגדר שחיתות, אבל גם לא שיא האתיקה.

ואולי החשוב מכל, הוא לומד על העולם ויוצר קשרים, כדי להבין לאן הוא יילך משם. הוא כבר לא מזלזל באנשי יחסי ציבור, כי בניגוד למילואימניק בן ה-40 שהכיר בקד"צ - שפעם היה אושיה במקומון תל-אביבי; שלעג ליחצנים בפרצוף וטרק להם את הטלפון בעונג לא מוסתר - הוא יודע שהוא צריך לשמור את כל האופציות פתוחות. ודוברות, על פרצופיה השונים, זה אפיק מאוד טבעי בנחל הקריירה שלו, לכשהאפיזודה העיתונאית בה תעלה ריח של מי ביוב מרקיבים.

הטובים מביניהם, בעבר ובהווה, שילכו לכיוון יצירתי או בכיר יותר, עדיין יצמידו את התואר "עיתונאי" לערך הוויקיפדיה שלהם. ההצמדה הנצחית של "פלוני הוא סופר ועיתונאי/איש ציבור ועיתונאי וכיו"ב". ה"סטמפה" הזו עדיין נותנת נופך חיובי. של מי שהיתה לו סוג של שליחות ציבורית יוקרתית במקצועו, ושיש לו את הכלים ללקט מידע, לעבדו ולהעבירו הלאה. גם זה ייעלם בעתיד הלא רחוק.

איוושה חולפת ברזומה

גורו הפרסום קווין רוברטס ציטט באופן חופשי בראיון ל"פירמה" בשנה שעברה, ממחקר שנעשה בסאצ'י&סאצ'י בקרב בני 14-18: "הם אומרים, יהיו לי 15 מקומות עבודה לאורך החיים, לא 3". העידן שאליו נכנסה האנושות במילניום הנוכחי מוכיח את זה כבר היום. מקצועות התמחותיים, ששורדים לאורך זמן, מתמעטים (רואה חשבון/עורך דין/רופא מומחה/ יאולוג בקידוח "תמר").

ואילו בכל שנה נוספים מקצועות נוספים - חלקם יחזיקו מעמד לאורך זמן, חלקם יתפיידו לאוויר ההיסטוריה. יש יותר "מיני-קריירות" מאשר קו מקצועי ארוך שמוביל אותך. בעיקר בנגזרות המקצועיות של תחום הטכנולוגיה. גם הקריירה העיתונאית דהיום היא כבר איוושה קלה ברזומה של הרוב המכריע של אלה שעוסקים בה. כמות שהגיעו למקצוע הזה, ככה יעזבו אותו ללא הנד עפעף.

בעתיד הלא רחוק, אנשים יחוו את משבר אמצע החיים שלהם כבר בגיל 25. עיתונאים, כך נדמה, פשוט הקדימו את זמנם יחסית לשאר בעלי המקצוע במישור הזה.

מיטב העיתונאים שאני מכיר, ברוב מכריע, מתחבטים בינם לבין עצמם עד מתי הם "ימשכו במקצוע הזה", ומהי תחנתם המקצועית הבאה. מרביתם של העיתונאים הפחות מוכשרים, לעומת זאת, צפויה להמשיך ולאחוז בנדבך הרזומה שנפל לידיהם (לעתים בטעות מרה) עד כמה שניתן. הממורמרים יותר בז'אנר ינסחו מניפסט קטגורי שמאשים גם את הצרכנים, שלא נותנים כבר כבוד לעיתונאי או לעיתונות, וגם את בעלי הבית, שלא נותנים שום כבוד מצדם.

שניהם, כמובן, לא אשמים. "בעל בית", להלן הגורם העסקי, ישאף לקיים פעילות רווחית. הצרכן לנצח ישאף לקבל כמה שיותר תמורת כמה שפחות. שניהם פקטורים כלכליים. למקצוע העיתונאי, בדרך-כלל, לא ניתן לעשות מיקור חוץ כמו למתכנת בהודו או תופרת בסין. גם לא ניתן לייבא עובדים זרים שיעשו עיתונים באותה חריצות שבה הם קוטפים תמרים ביישובי הערבה. רוב העיתונאים צריכים להיות בני אדם בעלי יכולות, שחיים בקרב עמם ובוחנים אותו בכלים של מי שזוהי תרבותם ומדינתם.

אך בתוך מערכת כלכלית שוחקת והיסטרית בקצב התקדמותה, אפשר להצעיר את כוח העבודה, להעמיס עליו תקורות שונות לחלוטין מאלה שהיו בעבר ובהתאם - לצפות למוצר ירוד יותר ברמתו.

אין מה לקונן על כך. הפיצוי הוא בדמות עולם מידע חופשי, שבו האנשים הופכים לאט לאט להיות המדיה עצמה, לא רק צרכניה. הרבה יסבלו בדרך, אך רבים יותר ייהנו מהתמונה הסופית, שאתם ואני כנראה לא נזכה לראות במלואה.

מחול אחרון ופרידה

המסקנה הלא עצובה שאליה הגעתי ביני לבין עצמי בשנה הנוכחית, היא שעריכת "פירמה" היא תפקידי העיתונאי המובהק האחרון. אסייג ואומר שלכל הפחות, זה תפקידי האחרון כעיתונאי - בסבירות גבוהה מאוד.

הספקטרום העיתונאי בוודאי יחזור כחלק מתמהיל תפקיד זה או אחר בעתיד. אך "עיתונאי", כנראה, כבר לא אהיה. אני כותב את הטקסט הזה, ועושה הפסקות לראות את זרימת התוכן בפייסבוק. נכנעתי לקצב החדש של היישות הדיגיטלית שהיא חלק מאיתנו, בעצב המהול בהנאה.

זה לא מתיישב היטב עם הציפיות הקלאסיות מעיתונאי. הפרעת הקשב הנצחית שלי מתאימה לעידן החדש, ולא לדמות העיתונאי הישן. כשפרקי חיים שלמים מסתכמים בשורת סטטוס, מי אני שאמשוך משכורת נאה על עריכת 4,000 מילה?

זו אינה עננה מורבידית הרובצת על נשמתי כעיתונאי, ובוודאי לא קביעה מוחלטת. באזורים כמו זה של העיתונות הכלכלית, יהיה מקום ללא מעט עיתונאים מקצועיים, ששכרם בצדם. גם בעיתונות הכללית, לעוד הרבה שנים.

הפירמידות הופכות צרות, ומעטים יותר דבקים במקצוע בדרכם למעלה, אך בדור הזה, עוד תהיה לגופי התקשורת מצבת עיתונאים להתפאר בה. אני, כנראה, כבר לא אהיה אחד מהם.

וזה לא נורא בכלל.

עוד כתבות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק