גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חשבתי שהדרך להצלחה תהיה קצרה - לא חשבתי שזה ייקח עשור"

"נהיה חברת השבבים המובילה בשוק של רשתות סלולריות", אומר דן חרש, מנכ"ל ומייסד פרוביג'נט שדורגה במקום הראשון בדירוג "גלובס" ■ "אנחנו לא רוצים להנפיק בעת שהשוק עדיין לא מוכן"

"הכול מתמטיקה", כך מסביר דן חרש, מנכ"ל ומייסד חברת פרוביג'נט (Provigent), את ההצלחה המרשימה שלה.

בשנים האחרונות, מנוע הצמיחה המרכזי של הסטארט-אפ שמפתח שבבי תקשורת אלחוטית, תלוי דווקא יותר בטריגונומטריה בסיסית, מהסוג שלומדים בתיכון, שקשורה לזוויות ולשטחים.

כשמוסיפים למשוואה של פרוביג'נט, הזוכה במקום הראשון בתחרות הסטארט-אפ המבטיח של "גלובס", את הנושא של עומסים ברשתות הסלולריות בעקבות הגידול בגישה לרשת האינטרנט מהטלפונים הניידים, הרי שהחברה עשויה להתייצב בשערי הכניסה לוול סטריט כבר בחודשים הקרובים.

יותר אנטנות, יותר תחנות

חרש, שייסד את החברה ב-2000 עם גיא רשף, היה בעבר חלק מחברת הסטארט-אפ כרמל ביוסנסורים, העוסקת במכשור רפואי. החברה נסגרה בשנת 2003 והפטנטים שלה הועברו לחברת מדטרוניק. לפני כן, היה במסלול תלפיות במסגרתו שירת במשרד הביטחון.

אחרי שנים בתחום הביו-רפואה חזר חרש לעולם עיבוד האותות המיועד לתקשורת.

"הדנ"א של חברות השבבים הגדולות כגון ברודקום וקוואלקום, אלו שאינן מחזיקות גם מפעלים, תמיד מורכב מאלגוריתמיקה", אומר חרש, "המייסדים של חברות אלו הם אלגוריתמיקאים, דוקטורים בעיבוד אותות שכן סביב הליבה של המודם צריך להוסיף עוד פונקציונליות. וזה המודל של פרוביג'נט - מה שחברות השבבים הללו עשו בשווקים שלהן אנחנו משחזרים בשוק שלנו".

רשתות הסלולר מחולקות לתאים, כאשר בכל תא סלולרי כזה יש אנטנה, תחנת בסיס ומשדר. לכאורה, בכל פעם שקצב העברת הנתונים עולה באופן מהותי, המכשירים שמקבלים כיסוי בתא הסלולרי אמורים ליהנות מהגידול. אך כאן נכנסת הגיאומטריה לתמונה - יותר משלושה רבעים משטחו של כל תא סובלים מהפרעות בקליטה.

המפעילות הסלולריות מתמודדות עם כך על-ידי חלוקת התאים הסלולריים לתאים קטנים יותר. המשמעות: יותר אנטנות ויותר תחנות בסיס. כאן משתלבת פרוביגנ'ט, שמספקת את השבבים שמתפקדים כמודמים בציוד התקשורת שעל גבי האנטנות המיועדים לעיבוד וניתוב המידע.

"חשבתי שהדרך להצלחה תהיה מהירה יותר", אומר חרש, "לא חשבתי שזה ייקח עשר שנים. זה הרבה זמן".

את שנת 2009 סיימה החברה עם מכירות של 25 מיליון דולר, לפי נתוני IVC, וההערכות הן כי את 2010 תסיים עם מכירות של 40 מיליון דולר. לפני שנה וחצי החברה עברה לרווחיות והיא שומרת עליה מאז.

הנחיצות במוצר החברה, עם הדמיון שלה לאילנות גבוהים כמו ברודקום וקוואלקום, שכנעו גם את האנשים שעיצבו את שוק הסלולר בעבר להשקיע בה - ביניהם ד"ר אנדרו ויטרבי, מייסד חברת קוואלקום וריי סטאטה, מייסד חברת Analog Devices.

משקיעים נוספים בפרוביג'נט הם הקרנות פיטנגו, סקויה, גלובספאן קפיטל, מגמה ונצ'ר, אסנד טכנולוג'י, ודלתא ונצ'רס. החברה גייסה עד היום 55 מיליון דולר.

אפקט האייפון

המגרש שבו פרוביג'נט משחקת, של ציוד לתקשורת אלחוטית לאורך רשתות הסלולר, הוא צפוף למדי וגם לא חדש במיוחד: כבר מיומה הראשון של החברה היו ספקי ציוד תקשורת אחרים שהחזיקו בפתרונות דומים.

ההבדל, טוען חרש, הוא במיקוד בשרשרת המזון. בעוד שרוב ספקיות הציוד פיתחו את כל הפתרון בתוך הבית, כולל שבבי התקשורת, התוכנה והציוד עצמו, בפרוביג'נט בחרו להתמקד בשבבים בלבד.

"לא חשבנו לרגע לפתח בעצמנו מערכת שלמה", אומר חרש, "יש עשרות יצרני ציוד, והעולם לא צריך עוד אחת. הבנו שבמקום להיות חברת הציוד ה-45 בעולם, אנחנו נהיה חברת השבבים מספר אחת בתחום. הבנו שיש פה שוק אדיר של מיליארדי דולרים, וזה דבר ייחודי".

המוטיבציה להתמקד באספקת שבבים בלבד סייעה לחברה גם בעת המשבר של תחילת העשור, במסגרתו קרס חלק ניכר מחברות התקשורת. "חוץ מהדיכאון, יצאו מהמשבר גם דברים טובים", אומר חרש. "פיתוח שבבים הוא דבר יקר, וכל יצרניות המערכות צמצמו את תקציבי הפיתוח. אנחנו בדעה שכאשר העולם נראה הכי רע, צריך להשקיע כסף רב בפיתוח. גם ב-2008-2009 נהגנו כך, ואף ב-2010 הכפלנו את תקציב הפיתוח".

הטריגר לפריצה של החברה בשנתיים האחרונות הוא המעבר האינטנסיבי לצריכת נתונים על-ידי משתמשי הטלפונים הניידים. קצב צריכת הנתונים עבור לקוחות האייפון וטלפונים חכמים אחרים - בניגוד לצריכת הקול והעברת מסרוני SMS לבעלי טלפונים רגילים - שינה באופן משמעותי את פרופיל השימוש ברשתות הסלולריות, ובחברות הטלקום הבינו שצריך לשדרג את הרשתות. הצרכנים פשוט רוצים עוד.

צוואר הבקבוק בו נתקלים הלקוחות הוא העברת התקשורת מהאנטנות של התאים הסלולריים המקומיים לליבת הרשת (Backhaul). סיבים אופטיים, שהיו אמורים להיות הפתרון האופטימלי, יהיו פרוסים רק בעוד עשרות שנים, ובינתיים מחפשות פתרונות אחרים.

היום 50% מתחנות הבסיס בעולם מחוברות בציוד תקשורת אלחוטי והשאר בחיבור מבוסס נחושת ובסיבים אופטיים. על-פי חברת המחקר Infonetics, ספקיות השירותים יוציאו 36 מיליארד דולר על הרשתות האלחוטיות בארבע השנים הקרובות, ושוק הציוד לרשתות אלו יצמח ל-8.2 מיליארד דולר ב-2014 לעומת 6.2 מיליארד דולר אשתקד.

"יש עוד עבודה רבה בשוק שלנו", אומר חרש, "אנחנו רק בשלבים ראשוניים. זה שוק אדיר עם המון פוטנציאל. ההתחלה של התחום הייתה קשורה לחוקי הטריגונומטריה, אך מעכשיו והלאה הגידול יתרחש גם בעקבות העלייה במספר המשתמשים וכן בפריסת הרשתות בעולם המתפתח. יש לנו מנועי צמיחה מאוד מגוונים".

"יש לנו עוד לאן לגדול"

חרש לא רואה את החברה נכנסת בינתיים לפעילות בשוק אחר. "בשנים הקרובות צפויה לנו צמיחה אורגנית גבוהה וזה המיקוד שלנו. אין לנו צורך בשיתופי פעולה או ברכישות של חברות נוספות כדי למצוא הזדמנויות אחרות.

"בהמשך, נחפש עוד הזדמנויות בשוקי סלולר אחרים, אבל עדיין נישאר בתחום של תשתיות אלחוטיות".

על לקוחות החברה נמנות ספקיות ציוד תקשורת כדוגמת אלקטל-לוסנט, Huawei ונוקיה-סימנס.

גודלו של השוק עשוי לעודד מתחרות חדשות ובהן חברות ענק. "יש לנו כבר עשור בשוק, עם פטנטים ולקוחות. קשה לראות עוד חברה שנכנסת היום ומתחילה מאפס, ללא רכישה. יש חסמי כניסה גבוהים. במובנים שלנו, של חברה שמוכרת בעשרות מיליונים, זה שוק עצום. יש לנו עוד הרבה לאן לגדול".

בוול סטריט של 2010 כמעט שאין הנפקות מוצלחות של חברות שבבים מגובות הון סיכון. חברה אחת בלבד הנפיקה השנה, MaxLinear, אך היא כבר פרסמה אזהרת רווח שני רבעונים לאחר ההנפקה. Beceem שעמדה להנפיק נרכשה לפני מספר שבועות על-ידי ברודקום, וגם וינטגרה הישראלית שנמכרה בסוף השבוע האחרון.

השבבים של וינטגרה פועלים בתחום דומה לזה של פרוביג'נט, והתחממות התחום הובילה למכירתה בסכום גבוה של 300 מיליון דולר ל-PMC סיירה.

"ברגע שחברה עוברת רמה מסוימת של מכירות, היא רווחית כבר שנה וחצי, צומחת ונמצאת בשוק מעניין, עולה השאלה של השוק הציבורי. אבל יש היום אי-וודאות גדולה, ואני לא יודע מה יקרה. אנחנו לא רוצים לעשות צעד של הנפקה בעת שהשוק לא מוכן עדיין".

* ומה אומרים הבנקאים שאתם נפגשים איתם? מה התחזית שלהם?

"הם לא יודעים, יש אופטימיים ויש פסימיים. אנחנו מחכים".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר