גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הדרך הייתה מסובכת, אבל אני מקווה שהמשקיעים יעשו Home Run"

פאנאיה, שאת שמה קיבל המייסד יוסי כהן מהמדקר שלו, עושה דיקור למערכות של SAP - הסתכלות לתוך המערכת ותיקון תקלות ■ כהן: "אין לנו תמריץ למכור כעת את החברה"

ב-2006 עבר יוסי כהן טיפול בדיקור סיני. בעוד המטפל נועץ סיכות בגבו, סיפר לו כהן על החברה שהוא מקים באותם הימים, שמטרתה היא "להסתכל לתוך מערכות התוכנה ולהביא תובנות החוצה", אך עדיין אין לה שם.

בסיום הטיפול קיבל כהן פתק ועליו השם פאנאיה (Panaya), שמשמעותו בניב קנטונזי הוא מדיטציה, "להסתכל לתוך העצמי".

כהן, שקרא לחברה הקודמת שלו אלכסנדריה, בעקבות העיר המצרית שהייתה מקור החוכמה בעולם העתיק, אימץ באותו הרגע את שם החברה החדשה.

פאנאיה, שמפתחת פתרון להפחתת עלויות ולייעול שדרוגים לתוכנה הארגונית של SAP, שוכנת באזור התעשייה הצפוני של רעננה, מה שמאפשר לה גם במובן הפיזי לחסות בצילה של ענקית התוכנה, שמרכז הפיתוח המקומי שלה נמצא ברחוב הסמוך.

אלכסנדריה הייתה יישום של עבודת המאסטר של כהן במדעי המחשב ונמכרה לבלופיניקס הישראלית בכ-600 אלף דולר.

את הדרך העסקית שלו התחיל כהן באקדמיה, בהתמחות בהבנת מערכות תוכנה שאותה רכש במהלך עבודת הדוקטורט שלו. בתחילת 2006 פאנאיה גייסה 5 מיליון דולר מהקרנות בנצ'מרק וג'מיני, ויצאה לדרך. את הדוקטורט הוא כבר לא סיים.

"בחרנו להתחיל במערכת של SAP, כי היה נראה שיש שם בעיות בסדרי גודל עצומים", מתאר כהן. הטכנולוגיה שפיתחה פאנאיה מורכבת למדי. תוכנת ה-ERP של SAP לניהול משאבי הארגון כוללת רבע מיליארד שורות קוד שאותן סוקרת התוכנה של פאנאיה - פרויקט מפלצתי מבחינת סדרי גודל.

לשם השוואה, מערכת ההפעלה ויסטה של מיקרוסופט, שנחשבת למורכבת במיוחד (מה שגם פגע בה לבסוף), מכילה 50 מיליון שורות קוד. ניתוח של כל פעולה במרחב העצום הזה הוא פעילות אינטנסיבית וכמעט אינסופית במונחי זמן עבודה של אדם.

לדברי כהן, התוכנה של פאנאיה מסוגלת לנתח את הקוד ולבנות שיקוף גרפי שמראה את השפעתו של כל שינוי בתוכנה על הקוד הקיים, אם על-ידי שדרוגים ואם על-ידי תוספות של פיתוחים פנימיים. התוכנה של פאנאיה מסוגלת לאתר את התקלות הפוטנציאליות שיתרחשו, ולעיתים אף לתקן אותן באופן אוטומטי.

לאחר תהליך פיתוח ארוך ומורכב של יותר משנתיים הצליחה החברה לסיים את המוצר ולצאת לדרך, כשהפתרון מסופק מרחוק במודל עסקי של תוכנה כשירות (SaaS). "הבעיה שביקשנו לפתור היא קשה", אומר כהן. "זה אינו מצב טוב בהכרח עבור סטארט-אפ. זה לקח יותר זמן ויותר כסף ממה שתכננו". ואכן, בדרך התייאשה אחת הקרנות, ג'מיני, והפסיקה לתמוך בחברה.

אך מאז, הדרך הפכה לקלה מעט יותר. החברה גייסה עד היום 22 מיליון דולר ולדברי כהן, "המשקיעים אהבו את החברה, תמכו בה לאורך הדרך והתייצבו לצדנו כשהיה צריך. היום החברה זוכה לשווי גבוה, ואני מקווה שהמשקיעים יעשו כאן Home Run". זהו מצב שבו לפחות אחת מבין חברות הפורטפוליו של הקרן מייצרת רווח גדול באקזיט, ומפצה על ההפסדים בהשקעות האחרות.

"הנפקה? לא בשנתיים הקרובות"

המשקיעים של פאנאיה כוללים את הקרנות בנצ'מרק, באטרי וג'מיני, שכאמור לא השתתפה בגיוסים האחרונים. לאחרונה זכתה החברה לחיזוק נוסף, כש-HPV, קרן ההון סיכון של האסו פלטנר, שהיה מייסד SAP והיו"ר שלה, השקיעה בחברה 6 מיליון דולר. במקביל, רכשו המשקיעים את אחזקות קרן Tamares של פויו זבלדוביץ' בתמורה ל-8 מיליון דולר, מה שסידר לזבלדוביץ' סיבוב מהיר של פי שלושה על הכסף בתוך שנה.

"לפלטנר יש מעמד בעולם של SAP כמו שיש לסטיב ג'ובס בעולם של אפל", אומר כהן. "המשקיע החדש שלנו הוא הדרך האופטימלית להיות קרובים לחברה, אבל לא קרובים מדי". לדבריו, כספי הגיוס מקרן באטרי בחודש יוני שעבר לא נועדו לתפעול שוטף, אלא לניהול סיכונים. "מי יודע אילו צרכים יהיו לנו? אני לא רוצה שבגלל עניין טכני של חוסר כסף החברה תיפול".

פאנאיה היא רווחית ונהנית מהיתרון של מכירות באמצעות בטלפון מרחוק, מה שיכול לספק לחברה מרווחים נאים. את העתיד בונה כהן על הכניסה לעולם של אפליקציות בסביבת אורקל.

"היום פאנאיה כבר לא מחפשת את עצמה, אלא מחפשת דרך להכפיל את הפעילות", הוא טוען. "בכל רבעון אנחנו מוסיפים 25% לכוח האדם שלנו, וזה אמור להוסיף לנו עשרות אחוזים במכירות מרבעון לרבעון. המטרה היא להגיע למכירות של 100 מיליון דולר בתוך כמה שנים. יש לנו מועד מדויק לכך, אבל אני לא רוצה להתחייב".

גם כהן משנן את המנטרה "אנחנו רוצים להיות חברה גדולה ועצמאית", אולם מודה כי ההסתברות לכך היא נמוכה. מצד שני, עם רווחיות ומכירות שמטפסות מהר, יתכן שהנאסד"ק קרוב משנראה. "זה לא יקרה בשנה-שנתיים הקרובות", אומר כהן.

"הרבה בנקאים טוענים שצריך לפחות צפי מכירות של 100 מיליון דולר ורווחיות כדי להגיע לוול סטריט. אני לא יודע אם זה נכון עבור חברה קטנה לסחוב את המחויבות הכרוכה בהפיכתה לציבורית, ולכן לדעתי צריך לבנות מסה קריטית לפני הנפקה".

היחסים של החברה עם SAP הם מורכבים, אבל לדברי כהן, פאנאיה מצליחה להגיע לליבת המערכת מבלי להזדקק לשירותיה של ענקית התוכנה. "המערכת של SAP מבוססת על קוד פתוח", אומר כהן. "לכן, פאנאיה יצאה לדרך מבלי להיות בקשר עם SAP". קשר עקיף נוסף לחברה הוא אודי זיו, דירקטור בפאנאיה, שבעברו הרחוק ייסד את TopTier עם שי אגסי, שנמכרה ב-2001 ל-SAP.

* מה לגבי אפשרות רכישה שלכם על-ידי SAP?

"אנחנו לא מחפשים להירכש. אף אחד גם עדיין לא הניח לי על השולחן הצעה רצינית, אבל גם אין לי תמריץ לנסות ולמכור את החברה כרגע".

עוד כתבות

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; ארית יורדת בעקבות חקירת רשות ני"ע

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.5%, ת"א 90 יורד בכ-0.2% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● עדכונים שוטפים

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט