גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הגמל השנה: ההובלה של שי טלמון, ההפתעה של דב ילין

כלל ביטוח וילין לפידות מובילות את ההעברות, פסגות כבר מנהלת 50 מיליארד שקל, ובזמן שקופות הגמל ממשיכות לגסוס לאיטן אף אחד לא מוחה נגד אפלייתן לעומת קרנות הפנסיה

שנת 2010 מסתמנת כעוד שנה נהדרת בקופות הגמל, עם תשואות נפלאות על גבול הדו ספרתיות. היקף הנכסים גדל, והגיע בסוף ספטמבר ל-295 מיליארד שקל. תוך שנתיים בדיוק, משיא המשבר ועד היום, גדלו נכסי העמיתים ב-75 מיליארד שקל - שיעור פנטסטי של 34%.

אבל האם זה מצב בר קיימא? האם כשהריבית כה נמוכה וכ-60% מנכסי העמיתים מושקעים באג"ח קונצרניות וממשלתיות, נוכל לראות עליות דו ספרתיות גם בשנת 2011?

כשנכנסים לתוך הנתונים ובודקים מה אירע בשנתיים האחרונות מגלים שקופות הגמל הן דינוזאור גוסס שחי רק על התשואה על הנכסים הקיימים.

שוק הגמל מחולק לשני חלקים שונים לגמרי. החלק הראשון הוא קרנות ההשתלמות המנהלות 106 מיליארד שקל, ונהנות מהטבת מס ייחודית ובעייתית. אלה עולות כפורחות. נכסי הקרנות עלו תוך שנתיים ב-46.5%, כשרבע מהעלייה, 8.5 מיליארד שקל, נבע מעודף הפקדות על משיכות. השאר מהתשואה.

החלק השני הוא קופות הגמל. נכסי הקופות עלו באותה תקופה ב-28% והגיעו ל-166 מיליארד שקל, אבל להבדיל מהקרנות, כאן כל העלייה בנכסים נובעת מהתשואה. למעשה, התשואה הייתה צריכה להגדיל את נכסי הקופות בעוד שמונה מיליארד שקל אבל הדמוגרפיה עובדת נגד קופות הגמל. העמיתים מגיעים לפרקם ופודים, והתוצאה היא עודף משיכות על הפקדות בשיעור של 2% לשנה, כ-3 מיליארד שקל.

הדימום הזה לא מורגש כל עוד התשואה גבוהה ומגדילה את הנכסים. כשהתשואות יתהפכו או לכל הפחות יחזרו להיות נורמליות, יתברר שהקופות מאבדות נכסים בקצב גובר והולך.

אל תבינו אותנו לא נכון, זה לא יקרה מחר בבוקר. לקופות הגמל צפויה גסיסה ארוכה שתימשך שנים רבות: 20 שנה, 25, אולי יותר. אבל כמוצר פנסיוני, וכל עוד החקיקה הקיימת מעדיפה על פניהן את קרנות הפנסיה, קופות הגמל בבעיה.

זה מעלה שאלה מעניינת מבחינת הגופים המוסדיים שמנהלים את קופות הגמל. קרנות הפנסיה הרי נהנות מאפליה לטובה בצורת אג"ח מיועדות שמנפיקה להן המדינה בתשואה של 4.86% צמוד מדד. האג"ח הללו מהוות 30% מנכסיהן, ובשיעור האינפלציה של השנים האחרונות, הן מעניקות תשואה נומינלית של 7%. הסיבה לכך היא רצון לגיטימי ומוצדק של הממשלה לעודד חיסכון קצבתי על פני חיסכון הוני.

אבל מאז תיקון 3 שהעביר את כל אפיקי החיסכון לקצבה, גם קופות הגמל יכולות להיות קצבתיות. אז מדוע זה לא תנפיק המדינה לקופות גמל משלמות, אג"ח מיועדות כמו לקרנות הפנסיה? הרי בשני המקרים מדובר במסלולי קצבה. ומדוע אין אף גוף מוסדי שמרים את הכפפה ותובע מהמדינה לנמק בבג"צ את האפליה הבוטה הזו?

סוכן ביטוח יכול למכור הכל

כאשר מאזן הצבירה (הפקדות פחות משיכות) שלילי, מתרכזים השחקנים בשוק בניסיון לקחת לקוחות האחד מהשני. שם המשחק הוא העברה מקופה לקופה, וכאן תוצאות שלושת הרבעונים הראשונים של 2010 מפתיעות ביותר.

נתחיל מתוצאה שכבר לא מפתיעה: סוכני הביטוח יודעים למכור הכל. כך קורה שגופים עם תוצאות ממוצעות ביותר כמו איפקס, מנורה, הראל ואיילון, או עם תוצאות גרועות כמו תמיר פישמן, מגייסים ללא בעיה. קופות תמיר פישמן, למשל, גייסו מתחילת השנה 66 מיליון שקל, למרות שביצועיהן לאורך זמן נמצאים בשליש התחתון של הטבלה, ובדירוג 12 החודשים האחרונים הם במקום האחרון.

כלומר, שוב מתברר שתמורת עמלה מתאימה סוכן הביטוח יודע להעביר עמית מהקופה בה הוא נמצא לקופה אחרת. אם היה באגף שוק ההון במשרד האוצר גוף אכיפה רציני, שהיה משווה בין המלצת סוכן הביטוח ללקוח שלו לאיזו קופה לעבור, לבין גובה העמלות שהוא מקבל מהגוף אליו העביר את הלקוח, לא היינו מתפלאים למצוא קורלציה בין שני הפרמטרים.

במקום הראשון בדירוג ההעברות נמצאת כלל ביטוח בניהולו של שי טלמון. זה לא מפתיע: התשואות של "תמר" ו"גפן" מצוינות, ומערך השיווק של כלל ביטוח חזק ואגרסיבי. גיוס של 595 מיליון שקל מתחילת השנה לא מעורר פליאה כשמדובר בקבוצת הביטוח והפיננסים השנייה בגודלה בישראל.

הנתון המפתיע הוא דווקא זהותו של הגוף שנמצא במקום השני בדירוג ההעברות: ילין לפידות. לפני כמה ימים ישבנו עם אחד מבכירי שוק ההון, אדם שעומד בראש בית השקעות גדול, שהצמיח תחתיו מנהלים רבים, ושאת מה שהוא שכח אחרים עוד לא למדו. שאלנו אותו איזה מנהל השקעות מתחרה הוא מעריך ותשובתו המיידית הייתה דב ילין.

ואכן, הביצועים של ילין לפידות מעוררי השתאות, וזוכים להערכה גורפת בשוק. קופות בית ההשקעות ממוקמות במקום השני (אחרי אנליסט) בדירוג התשואות זו שנה שנייה ברציפות, וגובות דמי ניהול מתחת לממוצע. בכל פרמטר זוהי העסקה המשתלמת ביותר לעמית.

ההפתעה היא שהעמיתים אכן מגיעים וקופות ילין צומחות. בלי רעש, כמעט בלי יחסי ציבור, כמעט בלי סוכנים, מפה לאוזן ובגיוסים דרך המערכת הבנקאית, ילין לפידות גייס מתחילת השנה 438 מיליון שקל - סכום כפול מדש האימתנית על מערך השיווק החזק שלה, ומחברות ביטוח רבות שיש להן צבא של סוכנים.

זאת ועוד, החיסכון בדמי תיווך, להלן עמלת הסוכן, מאפשר לילין לפידות להוריד את מחיר המוצר ללקוח הקטן, להלן דמי הניהול, לשיעור נמוך יחסית לשוק. לא תמצאו בקופות ילין לפידות לקוחות קטנים שמשלמים דמי ניהול של 1.99%.

הפסוק התנ"כי של פסגות

בקצה הדירוג נמצאים הגופים שמהם יוצאים כספי עמיתים. אפסילון של שמואל פרנקל איבדה מתחילת השנה 47 מיליון שקל; אלטשולר שחם איבדה 131 מיליון, רובם בקופות פרפקט לשעבר; מהלמן אלדובי יצאו 179 מיליון שקל; ממיטב 263 מיליון שקל; מאקסלנס 275 מיליון שקל; ומגדל שוקי הון (בעיקר קה"ל) איבדה 388 מיליון שקל.

במקום האחרון בדירוג הצבירות, כלומר הגוף שיצאו ממנו הכי הרבה כספים, נמצא הגוף הגדול בשוק: פסגות. אבל התמונה יותר מורכבת ממה שנדמה. לגבי פסגות מתקיים הפסוק התנ"כי "כאשר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ".

בשבוע שעבר, למרות שמונה חודשים של משיכות, העברות, חקירות, כתבות והשמצות, הגיעה חברת הגמל של פסגות בניהולו של חגי בדש, להיקף נכסים של 50 מיליארד שקל. בית ההשקעות עצמו עבר את הסכום האימתני של 140 מיליארד שקל מנוהלים - 37 מיליארד דולר - סכום משמעותי גם ברמה בינלאומית.

הבעיה של פסגות כמו של כל הגופים שרכשו בזמנו את הקופות הבנקאיות, היא הגיל של העמיתים. קופות הגמל של פסגות ותיקות, והעמיתים מבוגרים ומושכים את הכסף הביתה. כרבע מיציאות הכספים נובעות מכספים שיוצאים לקופות אחרות.

פסגות משיבה מלחמה שערה וגם דירוג הקופות בצמרת טבלת התשואות עוזר. על כל שקל שיוצא מפסגות היא מצליחה להכניס חצי שקל פנימה, אבל חסר לה צבא הסוכנים הנאמן של חברות ביטוח כמו הראל וכלל. התוצאה: פסגות איבדה מתחילת השנה כ-1.1 מיליארד שקל.

22

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות