גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מודיעין עסקי: קניין רוחני תחת חקירה

איך מסייע המודיעין העסקי בשמירה על הקניין הרוחני ובמיגור תופעת הזיופים המתגברת

צמד המילים "קניין רוחני" הוא למעשה הגדרה כוללת לסוגי זכויות בנכסים לא-מוחשיים. מאחורי שתי המילים הללו עומד עולם מלא של זכויות: סימני מסחר - הגנה על שמות, דמויות, לוגואים ואפילו צלילים; זכויות יוצרים - הגנה על יצירות ספרותיות, מוסיקליות ואמנותיות כמו פסל, תמונה, סרט, תוכנה ועיצוב אדריכלי; פטנטים - הגנה על רעיונות ופיתוח של מוצרים ותהליכים טכנולוגיים; ומדגמים - הגנה על עיצוב תעשייתי של מוצר.

גם אם זהות היוצר ידועה, לא כל יצירה נחשבת לקניין הרוחני של מישהו. למעשה, ברוב הרעיונות והתגליות ניתן לעשות שימוש חופשי. בעלות על קניין רוחני נוצרת כשיוצריה חשבו על כך מראש ופעלו מבעוד מועד כדי ליצור הגבלות על השימוש ביצירה. רישום סימן המסחר, רישום פטנט וכל הגנה מוכרת אחרת על-פי דין יסייעו לחוק לקבוע כי לאותו יוצר זכויות על קניין רוחני. מאותו רגע בו נקבע כי הנכס ראוי להגנה באמצעות זכויות קניין רוחני, בעליו או מי מטעמו יהיו היחידים המורשים לעשות בו שימוש ואותו נכס יהיה מוגן בעיני החוק מהעתקה.

עשיית שימוש בקניין רוחני ללא רשות מקנה לבעליו מגוון סעדים משפטיים. המפר מסתכן בכך שיתבע בגין הפרת הזכויות, ויהיה עליו לפצות את בעל הקניין הרוחני בגובה הנזק שנגרם לו (נזק כספי, פגיעה במוניטין וכיו"ב) בגין השימוש הלא חוקי.

בתיהמ"ש אינם נוקטים יד קלה בכל הקשור להפרת זכויות קניין רוחני. כך למשל, השנה קבע ביהמ"ש לערעורים בפריז כי eBay אחראית למכירות מוצרי יוקרה מזויפים של לואי ויטון, דיור, גרליין, ג'יונשי וקנזו במשך כחמש שנים. eBay תיאלץ לשלם קנס של 5.7 מיליון אירו.

כמובן, גם בישראל

צרכנות המותגים הגוברת מחד והקדמה הטכנולוגית מאידך, הופכים את סוגיית ההעתקה והשימוש הבלתי-מורשים בסוגים רבים של קניין רוחני לקורצת יותר מתמיד. יותר ויותר גורמים, פיראטיים וממוסדים, המחפשים עשיית רווחים קלים ומהירים, בוחרים להתעלם באופן בוטה מזכויותיהן המוגנות בחוק של בעלי הקניין הרוחני.

מה מזייפים? כל מה שאפשר, ובעצם הכול. הגבולות נפרצו, הזייפנים בעלי תעוזה רבה יותר, וכל מה שנמכר הוא פוטנציאל לזיוף. שעונים, נעלי ספורט, ג'ינסים, משקפיים, בשמים, תיקים, מוצרים קוסמטיים, קפה, טלפונים סלולריים, מכשירי חשמל, ויטמינים, סיגריות, משחות שיניים, אפילו תרופות.

תעוזת הזייפנים באה לידי ביטוי לא רק במוצרים עצמם, אלא גם בהיקפי התופעה. אם בעבר היה מדובר בייצור זול של חיקויים מקומיים, הרי שהיום מדובר ביבוא מאסיבי של קונטיינרים ובארגוני פשע שעומדים מאחרי היבוא וההברחה של זיופים.

כתוצאה מכך תחום חקירות הקניין הרוחני צובר תאוצה. מודיעין עסקי מהימן מסייע רבות בתפיסת הזייפנים כבר בשלבים הראשונים של תהליך ההעתקה. כך למשל, בפברואר 2009 נחשפה כנופיה שייצרה סיגריות מזויפות בכמות תעשייתית. הכנופיה הקימה מפעל בדרום הארץ ובמשך שנים ייצרה במיליוני שקלים כמויות גדולות של סיגריות מזויפות ששווקו בשוק המקומי. להערכת אנשי המכס שניהלו את החקירה, בכל שבוע יוצרו במפעל 5,000 פקטים של סיגריות. דוגמה נוספת נחשפה לפני כשנה וחצי כשפורסם כי משלוח משחות שיניים מזויפות של המותג Colgate נתפס בנמל אשדוד, ולאחר בדיקות מקיפות התגלה כי הן גם מכילות חומר רעיל.

גם זיוף תרופות היא תופעה מסוכנת שהולכת ומתרחבת. הזיופים קיימים בתרופות מותג ובתרופות גנריות כאחד, והם עלולים לגרום לנזק בריאותי מידי ולנזק ארוך טווח ובלתי הפיך. מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) מעריך כי מקרי הזיוף מהווים למעלה מ-10% משרשרת אספקת התרופות העולמית ובחלק מהמדינות אף מגיעים ל-25%.

ארגון הרוקחות בישראל מזהיר גם הוא מפני התרחבות התופעה של תרופות מזויפות המגיעות לשוק הישראלי ונמכרות בערוצי שיווק בלתי מורשים, מדוכנים בשווקים ועד לאינטרנט.

איך נלחמים בתופעה

באחד מביקוריי בסין התעניינתי ברכישת נעליים של "נייק". בעודי מתלבט בבחירת הדגם, אמר לי אחד המארחים שלי כי אינו מבין מדוע לא לקנות נעל זהה בחמישית מחיר, תוך כדי שהוא מסביר לי כי התבנית של הנעל המקורית זהה לזו של החיקוי, וכי מה שמבדיל בין השתיים הוא בית המלאכה בהן מיוצרות הנעלים. נקודת המוצא הינה כי אותם גורמים שפועלים לזיוף המוצרים עסקו, עוסקים וימשיכו לעסוק בזה בעתיד. מדובר במנת חלקם. כנראה שיהיה זה בלתי אפשרי למגר את התופעה כליל, אך בהחלט ניתן וצריך לצמצם את היקפיה ונזקיה.

איך עושים זאת? בשלב הראשון יש לאתר את הגורמים שפועלים לזיוף (רקע, היסטוריית זיופים, מיקום גיאוגראפי). כשהפרופיל של מפרי זכויות היוצרים מוכן, יש לבסס כנגדם תשתית ראיתית לזיוף. לא פעם חברה נדרשת לייצר מודל דמה לחיקוי כדי שתוכל להתחקות אחר הגורמים המזייפים ולתפוס אותם בשלבי הזיוף. לאחר שיש בידי החברה ראיות חותכות ומוצקות לזיוף, עליה לערב את רשויות החוק על מנת שיאכפו את האיסור ויקנסו את אותם מפרי זכויות היוצרים.

המלחמה בתופעה מתחילה תמיד בזייפנים עצמם, אך לא רק. יש להתמקד גם בגורמי היצוא של אותם זיופים ובצרכנים שרכשו את המוצרים המזויפים ביודעין. באחרונה יותר ויותר מדינות קונסות גם את צרכני הזיופים ביודעין. לכן, אם הנכם מתכוונים לרכוש תיק מזויף של לואי ויטון על המדרכה בפריז, כדאי לדעת כי קיים סיכוי שהמשטרה תתעד את העסקה ותוכל להטיל עליכם קנס בגובה של כאלף אירו כשותפים מלאים לדבר העבירה.

ככל שהמלחמה בתופעה תהיה גלובלית, כך יגברו הסיכויים למגרה. על כן חשוב שחברות מתחרות של מותגים בינלאומיים ישתפו פעולה ביניהן, וממשלות ורשויות החוק של מדינות בהן התופעה מתפשטת תהיינה מעורבות. כך למשל, ממשלת סין הכריזה באחרונה כי היא יוצאת בקמפיין אכיפה מקיף, שיחל בסוף החודש וימשך כחצי שנה, שמטרתו לשים קץ לתופעה.

הכותב הוא מומחה למודיעין עסקי, המייסד והבעלים של קבוצת CGI

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"