גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חבל שבחברות ישראליות כמו צ'ק פוינט רוב המשקיעים זרים"

גיל שויד שנבחר ליזם השנה של כנס ג'רני בראיון מיוחד ל"גלובס": "אנו אוהבים בישראל להכות את עצמנו, אבל בסה"כ יש פה סביבה טובה לחיות בה וסביבה לא רעה בכלל לחב' טכנולוגיה"

"אני שמח לראות שגם אחרי כל-כך הרבה שנים, עדיין רואים אותי כיזם", כך אומר יו"ר ומנכ"ל צ'ק פוינט , גיל שויד, בראיון מיוחד ל"גלובס" לרגל זכייתו בתואר "יזם השנה" לשנת 2010.

התואר חולק אמש (ב') בפתיחה של כנס הג'רני של ארנסט אנד יאנג ו"גלובס". העובדה ששויד הקים את החברה כבר לפני 17 שנה עם שני שותפיו, מריוס נכט ושלמה קרמר, אינה סותרת להערכתו את היזמות בחייו. "מה שאני עשיתי בצ'ק פוינט הוא להביא יוזמה ולהגדיל אותה מאוד. זה גם מה שאני עושה כל יום. התפקיד שלי הוא לגרום לשינויים לקרות, כל הזמן".

- מי יזם השנה שלך?

"אני לא ממש מכיר יזמים בחברות קטנות. בשנים האחרונות שי אגסי עושה בבטר פלייס עבודה מרשימה. אני עוד לא יודע מה ייצא מזה, אבל העבודה היזמית מדהימה בהיקף הפעילות שלה ובגודל החזון, ואני מקווה שהוא יצליח". במאי 2011 יתמודד שויד בתחרות העולמית של ארנסט אנד יאנג שתתקיים במונקו.

"חברות מגייסות יותר מדי"

צ'ק פוינט מספקת פתרונות לאבטחת אינטרנט ומידע ושווי השוק שלה הוא 8.7 מיליארד דולר. ההנפקה הראשונה שלה בנאסד"ק, לפני 14 שנה, הייתה כשהחברה הייתה רק בת שלוש, ולפני הגיוס בבורסה הושקעו בה רק רבע מיליון דולר.

"אני משוכנע שגם היום אפשר להנפיק חברה בנאסד"ק עם נתונים כאלה, בטח בתחום התוכנה, שבו אנשים מוכשרים יכולים לפתח מוצר מצוין בזמן קצר ובמעט מאוד משאבים", אומר שויד. "מהפכת האינטרנט גרמה לכך שמצד אחד משהו אחד מתקלקל, שכן חברות מגייסות היום הרבה מדי אנשים וזה גורר להוצאות רבות, ומצד שני, האינטרנט מאפשר לחברות להגיע ללקוחות בעלות נמוכה מאוד. כשרציתי להשיג לצ'ק פוינט את הלקוחות הראשונים הייתי צריך לממן עבורם כרטיסי טיסה. זה אמנם לא נשמע הרבה, אבל בשבילי אז זה היה המון. היום בונים אתר, שולחים אימיילים והלקוח יכול להתכתב איתך".

שויד מוסיף, כי "גם בעבר היו חברות שגייסו מיליוני דולרים, שרפו אותם ופשטו את הרגל. מצד שני, יש גם הרבה הצלחות של חברות שמימנו את עצמן. אני רואה את זה כלקוח שקונה טכנולוגיות מחברות קטנות ממקומות אקזוטיים, שאין לי מושג אפילו כמה עובדים הן מעסיקות או איך הן מימנו את עצמן. באינטרנט זה הרי כל-כך פשוט: מישהו מפתח תוכנה טובה, משווק, ואם צריכים - ייקנו אותה".

- אתה באמת מאמין שבבסיס, המודל לא השתנה? שעדיין אפשר להנפיק היום חברות בנות שלוש שנים?

"החסמים בנאסד"ק לא עלו עד כדי כך שהם מונעים מחברה עם מכירות של כ-30 מיליון דולר, כמו שהיו לנו בעת ההנפקה, להפוך לציבורית. השאלה היא מה התוצאות של החברות ולא בנות כמה הן. אבל נכון שבשביל שחברה תצליח כמו צ'ק פוינט צריך רעיון יוצא דופן ושוק יוצא דופן ואין הרבה כאלה.

"הלוואי שכל יזם יגיע תוך שלוש שנים לקצב המכירות שהיה לנו בשנה שהנפקנו, אבל גם לרווח של 15 מיליון דולר שהיה לנו באותה השנה. גם בנאסד"ק יש היום המון חברות שלא מוכרות בקצבים האלה ונסחרות בשוויים מכובדים. כך שיהיו משקיעים גם בחברה עם מכירות של עשרות מיליוני דולרים ובכל חברה שגדלה מהר ומרוויחה. אבל המטרה היא לא בהכרח להיות חברה ציבורית. בעבר אני הייתי מאוד נגד זה בעת ההנפקה שלנו".

בודק עומסי תנועה בווייז

בראיון ל"גלובס" בשנה שעברה הפתיע שויד כשקבע כי "יש לטכנולוגיה עוד מה לעשות עבורנו, אבל ברמה הפרקטית יש יותר מדי טכנולוגיה". היום הוא אומר: "קשה לשוק לעכל את כל החידושים. מה שמדהים הוא שכבר עשר שנים מדברים על מהפיכת הניידות (Mobility), אבל בשנה האחרונה היא ממש קורית. מהפכה של חיבור מכל מקום, שהפכה לדבר אמיתי בשנה האחרונה".

- איך זה בא לידי ביטוי אצלך?

"פעם האג'נדה שלי הייתה להגיע למשרד ולראות אימיילים. היום אני קם בבוקר, ודקה אחרי כן אני מעודכן בכל מה שקרה, באמצעות קליק אחד על האייפון. את הלפטופ בבית אני פותח רק לעיתים נדירות ומשתמש בעיקר באייפד. זה משנה את החיים של אנשים. יש היום את אוטוסטרדת המידע ומקורות מידע מדהימים לכל אחד, שהופכים לזמינים בכל מקום. ילדים בני 7 מתעניינים בנושא מסוים, וניגשים לאייפון או לאייפד ומוצאים את התשובה בוויקיפדיה".

- באילו מכשירים, אפליקציות ומשחקים אתה משתמש?

אני משתמש בווייז כל הזמן, כדי לבדוק את מצב התנועה, וגם משחק ב-Angry Birds באייפד. את הקינדל שלי, שהיה הרבה זמן באריזה, נתתי במתנה".

- ווייז היא חברת סטארט-אפ ישראלית. יש עוד חברות מקומיות מעניינות שנראות לך מבטיחות?

"יש סטארט-אפים מעניינים, אבל להגיד שאני יכול לנבא מה ההצלחה הבאה? הלוואי שיכולתי. אני יכול לומר שבישראל, כמעט בכל תחום, אפשר למצוא מישהו שעוסק בו. יש כאן הרבה פעילות".

- יכול להיווצר מצב שבו סטארט-אפ קטן בתחום האבטחה ימציא משהו שמחלקת המו"פ של צ'ק פוינט לא חשבה עליו?

"ברור שכן. תמיד יש לאנשים רעיונות חדשים".

בעת הענקת הפרס לשויד אמש, הוא רואיין על-ידי שלמה דוברת, מייסד ומנהל משותף של קרן כרמל, ששאל אותו אם מותר להיכשל בצ'ק פוינט. "כן, אף אחד לא נענש על זה, ואני גם מעודד אנשים לקחת סיכונים ולהיכשל. אנחנו אמנם לא מבליטים כישלונות, אבל יש דברים שלא הצליחו".

כאשר נשאל אם היה מתחיל סטארט-אפ חדש, ענה: "אם היה לי רעיון כמו צ'ק פוינט, כמו שהיינו בתחום המתפתח של האינטרנט ועם רעיון מוצלח, אז תיאורטית זה יתכן. אולי הייתי יוצא לסטארט-אפ חדש בתעשייה חדשה, אבל הלוואי שאוכל לזהות רעיון כזה. עד עכשיו לא היה לי דבר כזה. נמצאים כאן בג'רני יזמים שעשו את זה יותר מפעם אחת, וזה דבר נדיר למצוא יותר מרעיון אחד מוצלח במשך החיים".

- מה לא היית ממליץ ליזמים לעשות?

"לא למכור מוקדם. אני תמיד רציתי להוביל בשוק שלי ובטכנולוגיה הזאת בעולם, תמיד רציתי לעשות טוב יותר".

"הממשלה לא מלאימה את הקרנות"

למרות האופטימיות של שויד בנוגע לתעשיית ההיי-טק המקומית, אך יש מי שחושב שהחדשנות של ישראל בסכנה. בימים אלה, מקדם משרד האוצר את תוכנית "יתרון יחסי", לקידום תעשיית ההיי-טק המקומית, אותה מוביל מנכ"ל משרד האוצר חיים שני, בעברו מנכ"ל חברת ההיי-טק נייס.

דעתו של שויד על התוכנית חיובית. "הממשלה לא מנסה להיכנס לתחום, אלא לעודד אותו, וזה הבדל מאוד גדול. אני אישית לא בעד סובסידיות, וגם הממשלה כאן נמנעת מכך. לפני 20 שנה היא עשתה צעד חשוב כשנכנסה כמשקיעה להון סיכון, ודחפה את יצירת התעשייה. כאן הממשלה מנסה ליצור תמריץ למשקיעים להיכנס להיי-טק".

- אבל אולי לא כדאי לתקן את מה שלא בהכרח מקולקל?

"נתוני המאקרו, כפי שאני מבין אותם, מראים שחברות מישראל משקיעות בהרבה תחומים - גם בחו"ל וגם בנדל"ן. אנשים היו יכולים להרוויח יותר מהשקעה בהיי-טק ישראלי. אני לא מגייס כסף, אז אין לי צורך בתוכנית, אבל חבל שבחברות ישראליות כמו צ'ק פוינט, שייצרו המון ערך למשקיעים, רוב המשקיעים הם זרים".

- התייעצו איתך באוצר על התוכנית?

"כן, התייעצו איתי על חלק ממתווה התוכנית, וכששאלו אותי באוצר לגבי התערבות, אמרתי שלא כדאי באופן עקרוני אבל המהלך הזה חיובי. השקעה בהיי-טק טובה למדינה. יש דברים שלא כדאי שהממשלה תעשה - כמו רגולציה או להחליט לתעשייה מה טוב לה. אבל כאן רוצים להעלות את המודעות. כשהמוסדיים יתחילו להיות יותר מעורבים, זה יביא ליותר הצלחות".

- וזה לא מפחיד, כשהממשלה מתערבת?

"מפחיד? לא. תלוי איך הממשלה עושה את זה. אם היא הייתה מלאימה את קרנות ההון סיכון, זה היה בעייתי, אבל ברור שזה לא מה שהממשלה מנסה לעשות".

"בחרתי שלא להיות אדם פוליטי"

כשהתוצאות של צ'ק פוינט שוברות שיאים, וברבעון השלישי היא הרוויחה כ-115 מיליון דולר, שויד יכול להרגיש בנוח להבטיח שאין קשר ישיר בין בידודה של ישראל בזירה הבינלאומית לבין הביזנס של החברה.

"הפוליטיקה, לשמחתי, לא משפיעה על העסקים", אומר שויד. "העסקים של ישראל עם העולם נמשכים כרגיל, לא רק של צ'ק פוינט. אנחנו אמנם מזוהים מהיום הראשון כישראלים, אבל גם כחברה טכנולוגית טובה, ומשתדלים לשמור על זה ככה. תמיד רציתי שיקנו את המוצר שלנו כי אני טוב, לא כי אני ישראלי או נחמד.

"אנחנו אוהבים בישראל להכות את עצמנו, אבל בסך הכול יש פה סביבה טובה לחיות בה וגם סביבה לא רעה בכלל לחברות טכנולוגיה. אנחנו צריכים להיות גאים. זה לא שאין מה לשפר אבל המדינה לא במצב רע".

- זה נשמע כמו נאום פוליטי. יש סיכוי שתיכנס לפוליטיקה?

"בחרתי לא להיות אדם פוליטי, ויש מספיק מה לעשות גם ככזה. השפעת הממשלות פחתה מאוד בעשורים האחרונים, בעוד שהשפעת הטכנולוגיה והשוק החופשי עלתה.

"ככלל, את דעותיי הפוליטיות אני שומר לעצמי. אני לא רוצה לעורר התנגדות או הזדהות. יש לי עובדים מכל העדות והמדינות, ומכל המגזרים. שמאלנים, ימניים, ערבים וחרדים. אני רוצה שכולם ירגישו פה בבית. אם אני אצהיר בעד אלה או נגד אלה, זה בטח לא ייצור אווירה נעימה".

עוד כתבות

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

תרחיש האימים שמדאיג את ארה"ב - תקיפה על אדמת אירופה

גובר החשש בארה"ב כי איראן נערכת להפעיל את ארגוני הטרור השונים באזור לביצוע פעולות טרור נגד יעדים באירופה ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

כותרות העיתונים בעולם

העסקה הסודית של איראן ורוסיה: טילים נגד מטוסים ב-500 מיליון דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסה; הבנקים עולים ב-1%, מניית משק אנרגיה מזנקת ב-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● מהן מניות HALO ולמה הן הפכו לטרנד בוול סטריט ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסיבי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה