גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רע לתפארת

אחרי שהוצג כאיש הרע של האינטרנט, ביל גייטס יוצא גבר. סטיב ג'ובס הוא הרע החדש

א. ביל גייטס מציין השבוע את יום הולדתו ה-55. אבקש לנצל את הבמה הצנועה הזו ולשלוח אליו מכאן את מיטב הברכות והאיחולים. אז מלאו את הכוסות, חברות וחברים, הרימו אותן והשיקון, ושתו לבריאותו של אחד האנשים הגדולים החיים היום, אם לא הגדול ביותר. ואני לא צוחק.

על שני דברים ראוי, בעיניי, ביל גייטס לתואר המכובד. האחד הוא הודעתו כי את מרבית ההון שצבר - והאיש צבר משהו כמו 54 מיליארד דולר - הוא עומד להוריש לחברה, דרך תרומות, קרנות וכיוצא באלה. הוא גייס את וורן באפט, והשניים עושים הרבה טלפונים למיליארדרים אחרים ומנג'סים להם. בערך 40 כבר הצטרפו.

אפשר להיות ציני לגבי הדבר הזה, אבל זה יהיה רע מאוד לקארמה, כמו גם לעור הפנים. בעיניי מדובר ברעיון נהדר. מה, עדיף להוריש את העסק לבני הדור השני שישמרו עליו בקושי עבור בני הדור השלישי, שיבזבזו את כל הכסף על מסיבות וסמים שלא נדע?

לתרום את הכסף למטרות טובות במקום להתחיל ליצור שושלות חדשות של ילדים מפונקים (משהו יישאר להם, שלא תדאגו) נראה לי עדיף הרבה יותר ויפה ומוסרי ונכון. גייטס יכול לממש את ההשפעה שלו על עשירי העולם וליצור פה מעין מסורת חדשה, מסורת שיכולה להפוך את הקפיטליזם לקצת יותר נסבל. הוא יכול להפוך כאן לדמות מופת.

והדבר השני, והגדול יותר בעיניי, הוא המלחמה שהכריז ביל גייטס על המלריה. כאן הוא קנה אותי ואת לבי.

ב. המלריה היא אחד מגורמי המוות העיקריים בעולם: חצי מיליארד חולים ו-2 מיליון מתים בכל שנה, רובם באפריקה שמדרום לסהרה.

אלה לא רק מספרים. הייתי באפריקה לפני כמה שנים וראיתי את המחלה הזאת בפעולה. לא מעט ראיתי, ומה שראיתי הספיק לי לגמרי. ראיתי אותה הורגת אנשים וילדים ותינוקות, כולם מתים ממחלה שבעולם המערבי נשכחה מזמן, מחלה שהתרופה לה והטיפול בה פשוט לא מגיעים אליהם, גם לא דברים פשוטים כמו כילה או ריסוס בקני היתושים. זה יכול לשגע את הבן אדם.

הייתי בכפר קטן במלאווי. היו שם לא מעט בני אדם, אבל הכפר כולו היה בעצם מין זירת קרב בין 3 מחלות: מלריה, בילהרציה ואיידס. זו מהיתוש, זו מהמים, זו מהדם. שלושתן השתעשעו יופי, זללו שם מכל הבא ליד והכו כל מה שעבר בסביבה, כמו קוז'אקים בבית כנסת. בלי כבוד, בלי רחמים. זו לא היתה תקופה קלה.

אפשר לפתור את המלריה. עובדה, פתרו אותה. אפילו אנחנו פתרנו אותה. ייבשנו ביצה, סגרנו עניין. ותנו לי לומר לכם משהו: זו מחלה נוראית. שמה העברי, קדחת, מתאר אותה בדיוק. החולה קודח מחום והמחלה קודחת בו ללא רחם. יש גם מלריה במוח. מסכן מי שחוטף אותה. לא שבילהרציה זה תענוג מי יודע מה, או שאיידס הוא המחלה המומלצת של החודש, אבל המלריה תמיד נראתה לי כאכזרית מבין השלוש.

לא הצלחתי למצוא את הנתון המדויק הבוקר, גם לא אחרי חיפוש ממושך, אבל העולם - דרך תעשיית התרופות - מקדיש הרבה יותר כסף על תרופות נגד התקרחות ונגד אין אונות, מחלות נוראיות בפני עצמן הפוגעות בעיקר בגברים לבנים מבוגרים, ועל תכשירי קוסמטיקה המיועדים לנשים לבנות, מאשר הוא משקיע במחקר ובחיסון נגד מחלות קטלניות בעולם השלישי - ואני מדבר על פי מאות מונים, כן? וזה עוד בלי לדבר על תעשיית הדיאטות. הילד השחור יכול למות מעקיצת יתוש, העיקר שלגבר הלבן יהיו שיער שופע וזקפה איתנה, ולאשתו עור מושלם ובטן שטוחה ללא קמטים.

העולם הוא כל-כך לא הוגן, לעזאזל.

ג. חייבים להודות שאנחנו עושים קצת עוול למלריה כשאנחנו מציגים אותה כמחלה בריונית כזאת, לא מתוחכמת, שנטפלת רק לעניים ולמסכנים וניתנת לפתרון בקלות. זה לא ממש נכון. מדובר בחתיכת מחלה מתוחכמת שפגיעתה רעה.

היא לא חיידקית והיא לא נגיפית. היא נגרמת על-ידי 4 מינים של איזה יצור חולרה שאינו מוגדר: הוא לא חי, הוא לא צומח, הוא לא דומם. הוא איזה מין פרוטוזואה טפילית בשם פלסמודיום.

המלריה היא מחלה חזקה ובעלת תושייה, שיודעת להסתגל, להשתפר ולשנות את עצמה. היא מדביקה בני אדם ויתושי אנופלס ומקננת בהם ומשתמשת בהם להתרבות וכדי להפיץ את עצמה, ואז הורגת אותם - מבחינתה אתה והיתוש אותו דבר, כמו שפרה לא מבחינה בין גבעול לגבעול.

ז'תומרת שהאתגר שלקח עליו ביל גייטס הוא לא אתגר פשוט, כזה שאפשר לפתור אותו בלשפוך ערימה של דולרים. לא, ביל גייטס התייצב מול יריב ראוי, אולי הכי ראוי. אם ינצח גייטס את המלריה, הוא יהיה האדם שעשה הכי הרבה למען אפריקה מאז דרך עליה האדם הראשון.

והוא לא הולך לגמור שם את העבודה. הוא ורעייתו מלינדה אמרו שהיעד של הקרן שלהם הוא לחסן 90% מאוכלוסיית העולם, ולהציל את חייהם של יותר מ-8 מיליון ילדים בעשור הקרוב.

לא יודע מה איתכם, בעיניי שני הדברים האלה לבדם יכולים להציב אותו בראש הפירמידה.

ד. אבל שני אלה לבדם, יפים ככל שיהיו, לא מספיקים. מה שמשלים את התמונה הוא המסע הרוחני שעשה ועושה גייטס.

הוא היה האיש הכי עשיר בעולם במשך כמעט עשור, עמד בראש אימפריה, והחליט שזה לא מתאים לו יותר. עכשיו הוא רוצה לעשות משהו אחר עם החיים שלו. אז הוא יצא לחפש משהו טוב לעשות, והוא עושה את זה בדיוק כמו שעשה את העניין הקודם שלו: הכי טוב.

הוא לא רק היה האיש הכי עשיר בעולם במשך כמעט עשור. הוא היה האיש הרע. הוא היה האיש הרע הראשון של אומת האינטרנט שזה עתה נולדה. הוא הוצג כמעתיקן סדרתי, כבריון עסקי, כחומה בצורה בפני החדשנות.

בימיה הראשונים של הרשת היו יותר אתרים שבהם הוצג גייטס כשטן עם קרניים מאשר אתרי פורנו. הוא היה האיש שנכון לא לאהוב. הוא אולי היה האיש שתרם הכי הרבה למהפכת המחשב האישי, האיש שבלעדיו תעשיית המחשבים, וקצת העולם, לא היו נראים אותו דבר, אך כולם העדיפו לזקוף לחובתו את העובדה שלא זיהה מיד את כוחה של הרשת.

אבל נדמה שלו לא היה אכפת. הוא המשיך להילחם כמו אחד שאין לו מה להפסיד. עד שפרש.

מי שמסמל הכי טוב את הדרך שעשה גייטס הוא סטיב ג'ובס מאפל, שתמיד עמד מולו. הנמסיס שלו. השניים ילידי אותה השנה. הטוב מול הרע. הקול מול החנון. האמן מול הפקיד. אתם מכירים את כל זה, אין צורך להרחיב.

ובבקשה - ראו איפה ג'ובס היום ואיפה גייטס. האחד תקוע באותו המקום, עדיין מתעסק בשטויות של ילדים, תסלחו לי; כל מיני גאדג'טים מעוצבים לעילא שעולים המון כסף. מה המטרה בחיים של ג'ובס היום? שהמכשיר הזה יהיה דק יותר מהמכשיר ההוא? עוד פיצ'ר מגניב? נו, באמת, זו עבודה לבן אדם מבוגר?

וראו את גייטס. עשה מהלך, עזב את הכול ויצא לדרך במטרה להציל את העולם או לפחות להפוך אותו למקום טוב יותר. הוא לא מתעסק יותר במכשירים, גם לא בצרכנים. הוא מתעסק באנשים. בחיים שלהם.

בואו נקצר את זה: האחד מציע אפליקציות, השני חיסונים. איי רסט מי קייס, כמו שאומרים.

ה. בריאות טובה שתהיה לך, ביל גייטס. מי ייתן והרוח תישוב תמיד בגבך והשמש תזרח תמיד על פניך, מי ייתן ותמצא מזור לאפריקה הדואבת ולעניי העולם באשר הם.

אה, ושמור על החיוך, בן אדם.

הרהור

גייטס יכול לממש את ההשפעתו על עשירי העולם וליצור מסורת חדשה, שאולי תהפוך את הקפיטליזם לקצת יותר נסבל

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

ענק ההשקעות שעושה "שורט" על השקל, והסיבות

בגולדמן זאקס מאמינים כי שער הדולר-שקל אינו משקף כראוי את העלייה בסיכונים הגאו־פוליטיים במזרח התיכון, ומעריכים כי השקל בתמחור־יתר של 13% מול הדולר ● בנוסף, בבנק מציינים את החולשה שנרשמת לאחרונה במניות הטכנולוגיה, שמושכת מטה את וול סטריט, כגורם שהופך את ההימור נגד השקל לכלי גידור אטרקטיבי

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קרנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקאית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהרן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; AMD מזנקת ב-7%, הישראלית שמזנקת ב-15%

הדאקס נסחר ביציבות ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD מזנקת בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 63 אלף דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו