גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך דדי פרלמוטר למועמד הישראלי לניהול חברת אינטל

דדי פרלמוטר הפך למועמד הישראלי לרשת בבוא העת את כסאו של מנכ"ל ענקית השבבים פול אוטליני ■ מה סיכויו לנהל בעתיד את החברה ששווה 110 מיליארד דולר, ומתי?

ההיי-טק הישראלי הטביע את חותמו בעולם ביותר מאספקט אחד. אבל מבחינה פרסונלית, הצמרת העולמית של עולם הטכנולוגיה נעדרת את נציגיו. הכי קרובים להיות כאלה, הם הישראלים לשעבר אלי הררי, המייסד ועד לאחרונה המנכ"ל של חברת השבבים סנדיסק; וצפרא כץ, נשיאת חברת אורקל. שי אגסי, ישראלי גם בהווה, היה קרוב לקצה הפירמידה הזו במסגרת ענקית התוכנה הגרמנית SAP, עד שעזב אותה כדי להגשים את חזון המכונית החשמלית.

ייתכן שדב פרוהמן הישראלי, ממייסדי אינטל העולמית, גם יכול היה להגיע עד לעמדת המנכ"ל, אבל לשם כך היה עליו להישאר בארה"ב. הוא בחר אחרת והקים בישראל סניף של החברה. הסניף הזה, כידוע, הפך עם השנים ל"מוח" של אינטל העולמית, זה שמפותח בו דרך קבע הדור הבא של מעבדי החברה.

פרוהמן, כפי שהוא מתאר בספרו "מנהיגות בדרך הקשה", שראה אור לפני שנתיים, מסביר שבתור מדיניות מנע מישראלים מוכשרים שצמחו תחתיו לתקוע יתד בארה"ב. הוא הבין את סוגיית בריחת המוחות וידע כי אם הטובים יעזבו, אולי הם עצמם ייהנו מכך, אבל הפעילות בחיפה תאבד את כוחה המיוחד וגם מדינת ישראל תיפגע מכך בהמשך.

פרוהמן אינו אוחז במושכות מזה כעשור ובהיעדרו גם המדיניות הזו התמוססה. מולי עדן, אחד המנהלים לשעבר של מרכז המו"פ בחיפה, הוא היום סמנכ"ל השיווק של אינטל. מנהל אחר בעבר של המרכז החיפני הזה, דדי פרלמוטר, הגיע אף רחוק יותר.

פרלמוטר מציל את חיפה

אם פרוהמן חשש מעתיד המרכז בחיפה, לפרלמוטר בן ה-56 היה דווקא חלק גדול בכך שזה מתקיים ודומיננטי גם היום. כמנהל המרכז, הוא הוביל תוכנית פיתוח נועזת לשינוי הדגשים הטכנולוגיים במעבדי החברה להתמקדות בהפחתת צריכת אנרגיה וריבוי ליבות עיבוד. תוכנית זו הפכה את המרכז בעיני הנהלת החברה העולמית ממועמד מוביל לספוג קיצוצים כואבים ואולי אף להיסגר, לראש ומוביל לחבורה.

היה זה ציון דרך בולט נוסף שעיצב את המרכז. וכך, אם עובדי החברה האמריקנים יכולים להרשות לעצמם לדבוק בגישה שמרנית, המרכז החיפני מייצג בדיוק את ההיפך. זו גם הסיבה שחרב הפיטורים, שמרחפת אחת לפרק זמן כמעט קבוע מעל עובדי אינטל, חולפת פעם אחר פעם מבלי כמעט לפגוע במקום זה.

הלב של מאלוני אומר דדי

את הדיווידנד ברמה האישית קיבל פרלמוטר כשעבר לנהל את חטיבת הניידים החשובה של אינטל. אבל גם כך הוא לא היה אמור להגיע עד קצה הפירמידה. למנכ"ל הנוכחי, פול אוטליני, היו שני יורשים אחרים מיועדים: פט גלסינגר, שהיה סגן נשיא בכיר ומנהל שותף של קבוצת המוצרים באינטל, ושון מאלוני, סגן נשיא למכירות ושיווק בחברה.

אלא שהמציאות פינתה את הדרך לפרלמוטר. תחילה היה זה גלסינגר, שהודיע לפני שנה על החלטתו לעזוב את החברה, בדרך לתפקיד נשיא ענקית האחסון EMC. עם עזיבתו, קיבל פרלמוטר סמכויות נוספות והתקדם עוד צעד לפסגת החברה, שנסחרת לפי שווי של כ-110 מיליארד דולר.

ועדיין, היה מועמד בכיר ממנו לרשת את תפקיד המנכ"ל - מאלוני, שעבד ישירות במשך מספר שנים תחת המייסד והמנכ"ל המיתולוגי של החברה, אנדרו גרוב, וכן צבר ניסיון בשווקים באירופה ובאסיה. התקף לב, ממנו סבל מאלוני במרץ השנה, טרף את הקלפים. אמנם לפי החברה, לאחר מספר חודשים היעדרות, הוא אמור לשוב לפעילות. אבל סימן שאלה גדול מרחף מעל האפשרות שיוכל במצבו הבריאותי החדש להיות יום אחד בתפקיד הכל-כך אינטנסיבי של מנכ"ל ענקית טכנולוגיה. במצב החדש בין רגע הפך פרלמוטר הישראלי למועמד מרכזי להיות מנכ"ל אינטל ביום מן הימים.

דם, יזע וצחוק

הדרך שעבר פרלמוטר, מתפקיד מהנדס מתחיל באינטל, לעמדת הזינוק שבה הוא נמצא היום לכבוש את כיסא מנכ"ל החברה, נראית במבט מהצד כמעט טבעית, שכן ההתקדמות שלו הייתה הדרגתית והקבילה להתפתחות החברה.

כאשר הצטרף לאינטל ב-1980, לאחר סיום לימודי הנדסת אלקטרוניקה בטכניון, הוא היה אחראי על פיתוח המעבדים המתמטיים של אינטל. בתחילת שנות ה-90 הוא הפך לאחראי על הובלת הרעיון הראשוני של מעבדי הפנטיום ולאחר-מכן ניהל חלק מקווי המוצרים שלהם.
בהמשך, התמנה למנהל מרכז הפיתוח של החברה בחיפה, משם הפך למנהל קבוצת הפלטפורמות הניידות - שבה עמד מאחורי מיני-מהפכה שעברה אינטל בטכנולוגיית ה-Centrino - ונכנס לתפקיד הנוכחי בתחילת 2005. תחילה לצד מאלוני, ובשנה וחצי האחרונות, כמנהל יחיד של הקבוצה.

זו דרך שלא כל מהנדס עובר בכמעט 30 שנה בחברה, ופרלמוטר לא רואה אותה בכלל כמשהו טבעי או שבא בקלות. "בשנות ה-80 לא חשבתי שזה יהיה כך", הוא סיפר בראיון ל"גלובס" לפני שנתיים. "לא חשבתי שאני אפילו אגיע קרוב לאיפה שאני היום, לא הייתי מצפה להיות בעמדת השפעה כל-כך בכירה. אם היית שואל אותי לפני 20 שנה אם זה מה שיהיה, הייתי צוחק. נכון שאם מסתכלים שלב-שלב, הכול היה די טבעי - בכל פעם עברתי קדימה לשלב הבא. אבל האמת היא שלא היו כאן קפיצות דרך. זה כלל הרבה דם, יזע ודמעות. אהיה שקרן אם אגיד שתכננתי את זה לפני הרבה שנים והתוכנית הצליחה. זה לא הלך ככה".

גם בהסתכלות קדימה, הוא טען כי האפשרות שינהל את החברה, בה הוא עובד כשלושה עשורים, אינה בראש מעייניו. הוא אמר אז כי "אני תמיד מנצל את המקסימום מכל ג'וב שאני עושה. אני לא יודע מה הלאה, וזה גם לא מדיר שינה מעיניי. יש מספר גדול של הזדמנויות בפניי בשנים הבאות ואם זה לא יהיה דבר אחר - אז זה יהיה דבר אחר".

התוכניות של אוטליני

גם אם רבים הסיכויים שיום אחד בחור מישראל ינהל את אינטל העולמית, בדרך לקיום תרחיש זה ניאלץ להמתין בסבלנות. למנכ"ל אוטליני בן ה-60 כנראה עוד אין תוכניות לפרוש. אמנם מקובל בחברות טכנולוגיה שמנכ"ל מכהן בתפקיד בערך 7 שנים ואז מעביר הלאה את השרביט. לא כך באינטל. ההערכות הן שבכוונתו של אוטליני, שנמצא בתפקיד מאז החליף את קרייג בארט במאי 2005, להישאר בו עוד מספר שנים.

מבחינתו, יש לו ולחברה עוד משימות להגשים יחד: להרחיב את הנוכחות של אינטל לשווקים חדשים, כמו טלפונים הניידים, ועם שילוב של הרבה תוכנה, מה ששונה מהקיים היום.
בחלק מהשינוי שבדרך, יחוש בסופו של דבר גם אחרון צרכני המחשבים. כך למשל, במעבר מהתמקדות בבנייית מעבד חזק ככל האפשר, למחשב שיכיל יישומים רבים שמועילים ויועילו לנו. יישומים אלו יכולים להיות למשל דמות "אווטארית" של המשוחח בסקייפ, שתזוז בהתאם לתנועתו.

כפי שזה נשמע, במימוש החזון הזה יש אלמנט נרחב של עתידנות - ניסיון לנחש ולצפות אילו יישומים יהיו החשובים בשימוש היומיומי שלנו ויתפסו מקום חשוב בפעילותנו על המחשב. באופן לא מפתיע, מי שמוביל את קידום החזון הזה, הוא אותו מרכז של החברה שחיפה, זה שתוכניתו הנועזת של פרלמוטר מפעם הצילה אותו.

יהיה זה מוגזם לומר שדרכו של פרלמוטר למשרת מנכ"ל החברה סלולה. מאלוני עשוי להחלים באופן טוב מהצפוי וגם פרלומטר עצמו יכול להחליט שאין בכוונתו לחכות שנים רבות כדי לרשת את אוטליני ולחפש אתגרים חדשים. ובכל-זאת, אם יימשך אותו מומנטום מעניין של התקדמות מבחינת פרלמוטר, ייתכן שבשנים הקרובות נראה ישראלי ראשון שחולש על חברה ששווה יותר מתקציבה השנתי של ממשלת ישראל.

עוד כתבות

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי