גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלום או מציאות? ג'וב לכל החיים: 5 דרכים להימנע מפיטורים

דיני העבודה, שנולדו כדי להגן על החלשים במערכת היחסים הא-סימטרית של עובד-מעביד, מנוצלים לפעמים ע"י עובדים "תחמנים" ■ מה המעסיקים יכולים לעשות במקרים כאלה?

דיני העבודה והפסיקות בתחום נולדו כדי להגן על החלשים במערכת היחסים הא-סימטרית מטבעה של עובד-מעביד. אבל מה קורה כשעובדים מניפולטיביים מגייסים באופן ציני את החוקים הללו ומאכילים את המעסיק שלהם קש?

בפועל, עובד "תחמן" שמכיר את לשון החוק יכול לאלץ את מעסיקיו לשלם לו משכורות חודשיות לאורך תקופה לא מבוטלת מבלי לעבוד, או לחשק את מעסיקיו ולחסום את הפררוגטיבה הניהולית שלהם לפטרו.

איך מנהלים מרגישים בסיטואציות כאלה? בעיקר חסרי אונים, מתוסכלים ונבגדים.

האם ניתן לזהות מראש מועמד כזה בתהליך הגיוס וליירטו? האם מדובר במקרים חריגים נדירים של התעללות עובד במנהליו? על-פי עורכי דין לדיני עבודה, מדובר בחיזיון שכיח במחוזותינו שמסב כאב ומצוקה של ממש למעסיקים.

עו"ד רועי גוטמן, ממשרד שגיא גוטמן המתמחה בדיני עבודה; עו"ד שירה להט, מומחית לדיני עבודה ממשרד יגאל ארנון; ועו"ד תמר גולן, מומחית לדיני עבודה ממשרד תמר גולן ושות' - שמלווים מנהלים ב"סיוט" הזה מול עובדים נצלנים - ממפים את 5 הטקטיקות השכיחות של עובדים "שומרי משכורת", ומסבירים איך אפשר להיחלץ משיניהם.

1. המילואימניק הסדרתי

החוק היבש: חסינות ל-30 יום אחרי שירות

עו"ד גוטמן: "עובד שנקרא לשירות מילואים מעל יומיים חסין מפני פיטורים בתוך פרק הזמן של המילואים ובפרק זמן של 30 יום מתאריך חזרתו לעבודה. בנוסף, קיים בחוק סעיף המדבר על כך שפיטורים אשר 'קשורים למילואים' בטלים מעיקרם".

דוגמה מהחיים: שירות ועוד שירות ועוד אחד

"ייצגתי מעסיק שרצה לפטר עובד בעייתי שלא הביא תועלות לארגון, שעבר שיחות משוב שליליות ולא תיקן את הטעון שיפור. העובד, שהרגיש שהקרקע בוערת תחת רגליו, ניסה לדחות את הקץ. כיוון שהוא ידע על רצון המעסיק לפטרו, הוא 'נקרא' לשירות מילואים של שבוע ימים. בסמוך למועד תום תקופת המילואים, הוא קיבל באורח פלא זימון מילואים חדש.

"תהליך זה חזר על עצמו מספר פעמים לאורך תקופה ממושכת. העובד הצליח 'למשוך את הזמן' והיה ברור לכולם שהקריאה החוזרת ונשנית למילואים בדיוק במועד שלפני 'פקיעת החסינות' אינה עומדת במבחן הסבירות וההיגיון, ושיש כאן יד מכוונת לא כשרה בתזמון הזימונים למילואים.

"לא בכדי המעסיק חש שאותו עובד עושה כל שביכולתו כדי להימנע מהפיטורים. המעסיק, שבאופן טבעי רצה לנצל את הפררוגטיבה הניהולית לפטר את העובד, הרגיש כעוס, מתוסכל, מנוצל ונבגד. הוא היה מתקשר אליי לעתים תכופות ושואל: 'איך אני מסיים את הסאגה הזו שלא נגמרת?'".

אפשרויות המעסיק: ועדה של משרד הביטחון

"בנסיבות כאלה החוק מחייב את המעסיק לפנות אל ועדת התעסוקה של משרד הביטחון כדי לקבל היתר פיטורים, אבל מדובר בפתרון מסורבל שכרוך בעלויות ובפרוצדורה שנמשכת זמן רב.

"למעשה, קשה מאוד לקבל היתר זה, ונטל ההוכחה נמצא על המעסיק. כלומר, הוא יצטרך להראות סיבות לגיטימיות ושהפיטורים לא קשורים למילואים. כיוון שלוועדה לוקח זמן להתכנס בינתיים העובד מרוויח זמן, אבל עצם הפנייה לוועדה מחלישה לעתים את הפוזיציה של העובד.

"נתקלתי גם במקרים שבהם עובדים נסוגים בעצמם במקרה כזה. אם הוועדה לא מאשרת את הפיטורים, האפשרות שעומדת לידי המעסיק היא לעתור נגד תקפות ההחלטה של ועדת משרד הביטחון בבית הדין לעבודה".

עו
עו"ד רועי גוטמן, ממשרד שגיא גוטמן המתמחה בדיני עבודה

2. הפוריים בטיפולים

החוק היבש: חסינות לשנתיים

עו"ד להט: "עובד או עובדת שנמצאים בטיפולי פוריות לקראת ילד ראשון או שני מוגנים מפיטורים. תקופת החסינות תסתיים רק אחרי שנתיים מהטיפול הראשון או בתום חצי שנה מאז הטיפול האחרון. בפועל יש לעובדים כאלה הגנה של כשנתיים מפיטורים.

"הנוסח של החקיקה חמקמק מאוד, ולמעשה לא ברור בכלל למה בדיוק הכוונה במושג 'התחלת טיפול' (האם מדובר בזריקה הראשונה, בכדור הראשון או בהרשמה למרפאה). בפועל, כשהעובד/ת רק מתחיל את התהליך ומצוי בשלב הבדיקות (איזה טיפול הוא נדרש לעבור), כבר אז הוא זוכה להגנת החוק. כך קורה שעובדים החוששים לפיטוריהם מתחילים טיפולי פוריות וקונים חסינות לשנתיים".

דוגמה מהחיים: עובדת זמנית החלה בטיפולים

"ייצגתי מעסיק שלקח עובדת לשיווק פרויקט, כשהיה ברור לה שכוונתו להעסיקה לתקופה קצובה של עד שנה. אחרי 7 חודשים בלבד היא החלה בטיפולי פוריות, וכיוון שהפרויקט כבר הסתיים, המעסיק מצא עצמו חסר אונים. הוא אמר לי: 'אין לי עבודה להציע לה, והיא כובלת אותי'.

"התחושה שלו היתה קשה מאוד: אובייקטיבית הוא הרגיש שהוא צריך ושיש לו הצדקות לפטר אותה, אבל הוא מצא את עצמו מחושק. הוא הביע את תסכולו כשאמר לי: 'אני מבין שהמחוקק רוצה לעודד ילודה, להגן על נשים, לסייע לנשים בשוק העבודה, אבל למה אני צריך לממן עובדת שאני בכלל לא צריך?'".

אפשרויות המעסיק: פנייה למשרד התמ"ת

"מעסיק יכול לפנות למשרד התמ"ת ולבקש היתר פיטורים חרף החוק, כשהניסיון הוא לשכנע את הוועדה כי אין קשר בין הפיטורים לטיפולי הפוריות. יחד עם זאת, זהו תהליך קשה וארוך שלוקח זמן, כשבמשך תקופה זו המעסיק ממשיך לשלם לעובד/ת עד שעוברת תקופת ההגנה. בשום פנים ואופן לא הייתי ממליצה במקרה הזה לקחת סיכון, לפטר ולהסתכן בתביעה. זוהי עבירה פלילית עם השלכות קשות למעסיק".

עו
עו"ד שירה להט, מומחית לדיני עבודה ממשרד יגאל ארנון

3. חושפי השחיתויות

החוק היבש: חסינות לשנה

עו"ד להט: "עובד שחשף שחיתות חסין מפיטורים בגין המהלך שלו. אם הפיטורים נערכו תוך שנה מיום חשיפת השחיתות, המעסיק יצטרך להוכיח ולשכנע כי אין קשר בין הפיטורים לחשיפת השחיתות. אם הפיטורים מתרחשים לאחר שעברה שנה מחשיפת השחיתות, העובד יהיה זה שיצטרך לשאת בנטל ההוכחה (להוכיח כי יש קשר בין שני האירועים, ורק אז הפיטורים בטלים).

"אם המעסיק יפטר את העובד סמוך לתלונה, נטל ההוכחה עליו (המעסיק) יהיה כבד מאוד. אגב, עובד לא חייב לחשוף בהכרח שחיתות ענק. די שהוא יחשוף אירוע זוטא של אי-סדרים (לא הוציאו חשבונית כראוי, מקורבים שקודמו וכיו"ב) - ואוטומטית הוא מוגן מפיטורים ומרוויח זמן.

"בפועל, כשעובד מתלונן על שחיתות, ארגונים גדולים עוצרים את הכול ובודקים את התלונה. שוב תהליך שאורך זמן ומאפשר לעובדים ציניים לדווח על שחיתויות סרק. אמנם התלונה המדומה שלהם לא תקנה להם בסופו של יום הגנה, אבל הם לפחות מרוויחים זמן ומשכורות עד תום הבדיקות".

דוגמה מהחיים: דיווחי-סרק

"במקום עבודה גדול שייצגתי הסתובבו שמועות על צמצומים ופיטורים. עובד בעייתי שחשש לעתידו שלח מכתב למטה החברה בארה"ב בו התלונן על שחיתות כביכול. בארה"ב, כידוע, מתרגשים מאוד מתלונות כאלה, בודקים אותן באופן יסודי ולפי הספר.

"בשל כך, בסבב המפוטרים הראשון שמו של אותו מתלונן בכלל לא נלקח בחשבון. בפועל התברר כי זו היתה שחיתות 'כביכול'. כלומר, העובד דיווח על אי-סדרים שוליים ביותר של חריגה מנהלי התאגיד, אבל לא היה מדובר בכלל בעבירה על החוק.

"כאמור, כיוון שמדובר בתקופת בדיקה ממושכת העובד הרוויח זמן, מנע את פיטוריו בתקופת המשבר הכלכלי ודחה אותם לתקופה נוחה יותר מבחינה תעסוקתית. כך הוא הרוויח כמה חודשים טובים שבהם המשיך להשתכר".

אפשרויות המעסיק: קביעת נהלים מסודרים

"ברמת המניעה הייתי ממליצה לקבוע נהלים מסודרים מאוד שמגדירים איך מגישים תלונת שחיתות, איך היא נבדקת, ולהקפיד לטפל בה כמה שיותר מהר. אם עובד חושף שחיתות גדולה יותר ברמה של עבירה על החוק, הנטל על המעסיק יהיה כבד מאוד.

"אבל אם מדובר בהתנהגות עובד קנטרנית שמטרתה רק למשוך כמה חודשים, למעסיק אין מה לעשות, והוא כבול כי במקור החוק בא ממקום טוב: לעודד חשיפת אי-סדרים ושחיתויות, גם אם מדובר באירועים קטנים".

4. היריון רודף היריון

החוק היבש: חסינות ל-60 יום אחרי חופשת לידה

עו"ד גולן: "אסור לפטר נשים בהריון אלא בהיתר משרד התמ"ת. בנוסף, על-פי הפסיקה חובה להחזיר את העובדת אחרי חזרתה מחופשת הלידה למשך 60 יום בפועל, כדי לאפשר לה להוכיח את יכולותיה ולהקל עליה לחזור לשוק העבודה.

"יתר על כן, כשמדובר על 'עבודה בפועל', הכוונה היא שאי-אפשר לפדות את הזכות שלה לעבוד בפועל תמורת כסף. החוק במקרה זה יגן גם על עובדות שסרחו או מעלו".

דוגמה מהחיים: בחופשת הלידה הודיעה על היריון נוסף

"ייצגתי מפעל היי-טק גדול שהחליט לסגור את אחד מפסי הייצור שלו. היתה שם עובדת בחופשת לידה שזומנה לשימוע, במהלכו הסבירו לה כי המחלקה שלה נסגרה, ואין לאן להחזירה. ואז היא הודיעה למעסיק: 'סליחה, אבל אני בהריון'. כך היא הרוויחה משכורת ל-9 חודשים, בתוספת 26 שבועות של חופשת לידה ובתוספת של 60 יום של עבודה בפועל (על-פי הפסיקה).

"לעתים קרובות מאוד אני נתקלת במקרים של נשים שמנצלות את החוק הזה בצורה הכי צינית, מדווחות שהן בהריון (או בטיפולי פוריות) כשהן יודעות שמתכוונים לפטרן. היה לי גם מקרה של עובדת שרימתה: כשהודיעו לה על הפיטורים היא בדתה שהיא בהריון והרוויחה זמן עבודה נוסף עד שהעובדות האמיתיות התבררו".

אפשרויות המעסיק: לנסות לנהל משא-ומתן

"החוק בעניין זה דרקוני מאוד, ולכן ידיי כבולות כשאני מציעה למעסיק בהקשר זה עצות משפטיות. אני לא מציעה להם כמעט אף פעם לפנות למשרד התמ"ת כדי לקבל היתר פיטורים בתקופת היריון. מבחינתו זה יהיה בזבוז זמן, כיוון שהיתר זה ניתן במקרים חריגים ביותר (כמו פשיטת-רגל או סגירת מפעל), וההנחיה הכללית שם היא להימנע מלהעניק את האישור.

"אני כן מציעה למעסיק לזמן את ה'הריונית הסדרתית' לשיחה ולנסות לנהל איתה משא-ומתן ולהגיע איתה להסדר. אם מדובר במקרה קיצוני יותר של עובדת שסרחה או מעלה בכספים, אני ממליצה למעסיק להגיע לעימות, לפטר, להגיע לבית המשפט - ושם להסביר את הנסיבות".

עו
עו"ד תמר גולן, מומחית לדיני עבודה ממשרד תמר גולן ושות'

5. החולה הכרוני

החוק היבש: חסינות בתקופת המחלה

עו"ד גולן: "ניתנת לעובד הזכות להיות חולה ולקבל שכר, ועל-פי הפסיקה אסור לפטר עובד בזמן מחלתו. הטקטיקה של 'שומרי משכורת' מסוג זה תהיה להשיג תעודות מחלה - והנה יש לו הגנה ששומרת עליו כמו חומה בצורה".

דוגמה מהחיים: חידוש בלתי פוסק של חופשות מחלה

"לא חסרים מקרים של עובדים שלוקחים תעודת מחלה ל-3 חודשים ויותר, כשיום לפני שפוקע מועד תעודת המחלה העובד מחדש את תעודת המחלה למספר חודשים נוספים.

"ייצגתי חברה שהעסיקה עובד שהיה חולה למעלה משנה. יום לפני פקיעת תעודת המחלה הוא היה ניגש לרופא ומחדש את אישורי המחלה שלו. למה רופאים משתפים עם חולים כאלה? זוהי אחת התעלומות הגדולות שאני לא יודעת לענות עליה.

"יתר על כן, אם פעם המעסיק יכול היה להתייצב ביום האחרון של תעודת המחלה בביתו של החולה ולפטר אותו, הרי שהיום קיימת גם סוגיית השימוע שמקשה בנושא. יש גם עובדים מתחלים שמנצלים את הזמן הזה כדי ללכת לשפת הים או בעזות-מצח עובדים במקומות אחרים. עד שהמעסיק יחשוף התנהלות עזת-מצח כזו יחלוף זמן, ובינתיים אותו שומר משכורת מקבל שכר בלי לעבוד".

אפשרויות המעסיק: בדיקה רפואית מטעם המעסיק

"ההמלצה שלי היא לזמן את העובד לשימוע בתקופת מחלתו, בסוף השימוע להוציא החלטת פיטורים ולבצע את הפיטורים מיד עם סיום תעודת המחלה.

"אפשר לבקש מהעובד להתייצב לבדיקה רפואית מטעם המעסיק, ואז אם הרופא מעיד כי תעודת המחלה לא משקפת את המציאות - מותר לפטרו, אם כי מדובר בתהליך מסורבל מאוד שמעניק לעובד בסיס לתביעה.

"כאן דווקא אני ממליצה במקרים מסוימים ללכת לעימות ישיר ולפטר את העובד המתחזה. נכון אמנם שיש לו בסיס לתביעה על-פי החוק, אבל כדאי למעסיקים לקחת בחשבון שנטל התביעה יהיה פחות נורא מהנזק הכספי שייגרם להם בחלופה של המשך העסקת עובד כזה לאורך זמן".

3 טיפים להתמודדות ניהולית עם התסכול

על-פי רענן הס, פסיכולוג תעסוקתי ומנכ"ל נעה הון אנוש:

רענן הס, פסיכולוג תעסוקתי / צלם איל יצהר

1. נהל את התגובתיות

אל תיגררו, אל תהיו תגובתיים והיזהרו מלהישאב לסיפור הזה, שמלווה בסחרור של רגשות כישלון והאשמה. הניחו את הבעיה בצד עד כמה שניתן והמשיכו לתפקד כרגיל.

2. נהל את הכעס

אל תאפשרו לכעס להתפתח למקום של נקמנות. אם מנהל מגיע למקום של "אני עוד אראה לו (לעובד)", הוא בבעיה כיוון שאז הוא מסלים את המלחמה ומתחיל לאבד שליטה. פוזיציה כזו רק תספק דלק לעובד ולעורכי דינו, וכך מנהל שיפעל מנקמנות חושף את הפירמה שלו למלחמה שתוצאותיה לא ידועות מראש.

3. נהל את שנאת ההפסד

פעמים רבות האנרגיה הנפשית שמנהל משקיע בסאגה של "שומר שכר" גדולה יותר מההפסד הכספי. לפיכך, ההמלצה שלי היא לנהל את המלכודת של "פיתוח סנטימנטים אל מנייה מפסידה". החוכמה היא לחתוך בזמן. למרות שזה מרגיז, שווה לשלם כסף ל"שומר השכר", להיפטר ממנו ולא לפגוש אותו ביומיום - גם אם אתה מרגיש פראייר כרגע.

4 טיפים לזיהוי "שומרי ג'וב" בשלב ראיון העבודה

על-פי חווה בלום, מנכ"ל חוות-דעת, שירותי מיון ואבחון מקצועי:

חווה בלום, מנכ

1. מועמדים שהופכים Non issue ל-Issue

המועמד ידבר על יושר, יושרה, נאמנות, הזדהות עם מקום העבודה, מבלי שבכלל נשאל על כך, וידגיש את המוטיבים הללו לאורך כל השיחה שלו. אצל אדם ישר באמת הנושאים הללו שקופים, ולכן הוא לא מעלה אותם לדיון מיוזמתו. למשל, אם אשאל את המועמד: "למה שניקח דווקא אותך למשרה?", והוא ישיב: "כי אני נורא אכפתי, כי אני שחקן נשמה" (במקום "כי אני מקצועי מאוד"), זה יעורר את חשדי.

2. מועמדים שמדברים בגוף ראשון יחיד

השפה של "שומרי משכורת" עתידיים תהיה לעולם בגוף ראשון יחיד (אני, שלי, עצמי, לי, עבורי, הייתי, עשיתי וכו'), וכן בגוף שלישי רבים (הם) כשהוא מתייחס לממונים שלו במקומות עבודה קודמים. אנשים שבאמת לויאליים ובאמת יכולים להזדהות עם הארגון שלהם, ימשיכו לדבר בשפה של "טיפלנו, עשינו, הרמנו, הצלחנו, עבדנו", גם לאחר שהם עזבו את מקום העבודה.

3. שפת גוף כבויה

כשהמועמד נשאל על מקומות עבודה קודמים והוא מדבר עליהם בצורה כבויה, ללא ניצוץ בעיניים, באדישות ובשוויון-נפש, יש בכך להעיד על חוסר הזדהות.

4. איחורים ולבוש לא הולם

כשמועמד מאחר ואפילו לא טורח להתנצל, או לחלופין כשהוא מגיע לבוש בבגדים צבעוניים מאוד, מרושלים או אוונגארדיים לראיון עבודה, יש בכך להעיד על אנטי-ממסדיות ועל דפוס חשיבה של "אתם תתאימו את עצמכם אליי, לא אני אליכם".

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שבע תשע, 103FM, 21.12.25 / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

האם הפיגועים בישראל נמצאים במגמת ירידה?

השר איתמר בן גביר טען כי הפיגועים נמצאים כבר שנתיים בירידה, וייחס זאת להצלחות של "השוטרים שלו" ● ללא המלחמה, בשנה האחרונה אכן נרשמה ירידה, אבל היא באה רק אחרי שנתיים רצופות של עלייה ● המשרוקית של גלובס

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

הצעת חוק ועדת החקירה הפוליטית אושרה בקריאה טרומית

מליאת הכנסת אישרה את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי 7 באוקטובר בקריאה טרומית ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

גמל להשקעה או פוליסות חיסכון? / צילום: Shutterstock

פוליסות חיסכון מול גמל להשקעה: מה ההבדלים, איפה מרוויחים יותר, ומי המנהלים המובילים בתשואות

לקופות הגמל להשקעה יש יתרונות ברורים על פני פוליסות חיסכון, ובכל זאת הן מנהלות חצי מכמות הכסף ● אחת הסיבות: חברות הביטוח מתרכזות בפוליסות החיסכון, הרווחיות יותר מבחינתן ● מובילי התשואות בפוליסות החיסכון - איילון השנה ומיטב ב-3 שנים. בגמל להשקעה: הראל, מנורה וכלל ● וכיצד קורה שהראל ראשונה בתשואות במוצר אחד אך בתחתית באחר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

רשות התחרות סיימה את הבדיקה: האם אל על תיקנס בגלל מחירי הטיסות?

רשות התחרות סיימה בדיקה כלכלית ומשפטית שנועדה לקבוע האם אל על ניצלה את מעמדה כמונופול בקווי טיסה מסוימים בתקופת המלחמה ● עפ"י המסתמן, על החברה יוטל עיצום כספי שגובהו טרם נקבע, ושעשוי להגיע עד כ-118 מיליון שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מסחר תנודתי בת"א; מדדי הביטוח והבנקים יורדים, שוב אנרגיה מזנקת

הדולר נסחר הבוקר בכ-3.18 שקלים, שיא של כ-4 שנים ● חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי אירודרום ● שיכון ובינוי: טרם התקבלה החלטה למכירת מניות שוב אנרגיה ● איי.סי.אל חתמה על חוזים ארוכי טווח עם לקוחות בסין ● בבנק מזרחי מסמנים את הסקטורים המומלצים בשוק ההון המקומי ב-2026

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

רועי דגני, מייסד אירודרום והמנכ''ל לשעבר / צילום: איל יצהר

בגלל מכרז של משרד הביטחון: רשות ני"ע פשטה על משרדי אירודרום

לפי הדיווח לבורסה, חוקרי רשות ניירות ערך ערכו חיפוש במשרדי אירודרום וחקרו בעלי תפקידים נוכחיים ולשעבר בקשר לחשדות לביצוע עבירות הקשורות לאי-דיווח בזמן על הפסד במכרז של משרד הביטחון ● לאחר הדיווח, מניית החברה נופלת ב-8%

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל יידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית שהתקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

רה''מ בנימין נתניהו לצד ראשי ממשלת יוון וקפריסין בפסגה המשולשת בירושלים / צילום: Reuters, ABIR SULTAN

ישראל, יוון וקפריסין עלולות למצוא עצמן בהתנגשות עם טורקיה

פסגת ישראל־יוון־קפריסין הובילה להערכות כי העבודות על פרויקט האינטרקונקטור יחלו כבר ב־2026 ● בתכנון: כבל תת־ימי שיחבר את רשת החשמל בישראל לאירופה, ויהווה חלק מ־IMEC ● מנגד, טורקיה טוענת שחלק מהשטח הימי שלה, והמדינות מסתכנות בעימות ישיר

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 שבר שיא סגירה חדש

הממדים המרכזיים בוול סטריט רשמו עליות קלות, אך נפח המסחר נמוך - לקראת היציאה לחופש ● הפתעה לטובה בצמיחה בארה"ב: הקצב השנתי עלה ל-4.3% ברבעון השלישי ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם