גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלום או מציאות? ג'וב לכל החיים: 5 דרכים להימנע מפיטורים

דיני העבודה, שנולדו כדי להגן על החלשים במערכת היחסים הא-סימטרית של עובד-מעביד, מנוצלים לפעמים ע"י עובדים "תחמנים" ■ מה המעסיקים יכולים לעשות במקרים כאלה?

דיני העבודה והפסיקות בתחום נולדו כדי להגן על החלשים במערכת היחסים הא-סימטרית מטבעה של עובד-מעביד. אבל מה קורה כשעובדים מניפולטיביים מגייסים באופן ציני את החוקים הללו ומאכילים את המעסיק שלהם קש?

בפועל, עובד "תחמן" שמכיר את לשון החוק יכול לאלץ את מעסיקיו לשלם לו משכורות חודשיות לאורך תקופה לא מבוטלת מבלי לעבוד, או לחשק את מעסיקיו ולחסום את הפררוגטיבה הניהולית שלהם לפטרו.

איך מנהלים מרגישים בסיטואציות כאלה? בעיקר חסרי אונים, מתוסכלים ונבגדים.

האם ניתן לזהות מראש מועמד כזה בתהליך הגיוס וליירטו? האם מדובר במקרים חריגים נדירים של התעללות עובד במנהליו? על-פי עורכי דין לדיני עבודה, מדובר בחיזיון שכיח במחוזותינו שמסב כאב ומצוקה של ממש למעסיקים.

עו"ד רועי גוטמן, ממשרד שגיא גוטמן המתמחה בדיני עבודה; עו"ד שירה להט, מומחית לדיני עבודה ממשרד יגאל ארנון; ועו"ד תמר גולן, מומחית לדיני עבודה ממשרד תמר גולן ושות' - שמלווים מנהלים ב"סיוט" הזה מול עובדים נצלנים - ממפים את 5 הטקטיקות השכיחות של עובדים "שומרי משכורת", ומסבירים איך אפשר להיחלץ משיניהם.

1. המילואימניק הסדרתי

החוק היבש: חסינות ל-30 יום אחרי שירות

עו"ד גוטמן: "עובד שנקרא לשירות מילואים מעל יומיים חסין מפני פיטורים בתוך פרק הזמן של המילואים ובפרק זמן של 30 יום מתאריך חזרתו לעבודה. בנוסף, קיים בחוק סעיף המדבר על כך שפיטורים אשר 'קשורים למילואים' בטלים מעיקרם".

דוגמה מהחיים: שירות ועוד שירות ועוד אחד

"ייצגתי מעסיק שרצה לפטר עובד בעייתי שלא הביא תועלות לארגון, שעבר שיחות משוב שליליות ולא תיקן את הטעון שיפור. העובד, שהרגיש שהקרקע בוערת תחת רגליו, ניסה לדחות את הקץ. כיוון שהוא ידע על רצון המעסיק לפטרו, הוא 'נקרא' לשירות מילואים של שבוע ימים. בסמוך למועד תום תקופת המילואים, הוא קיבל באורח פלא זימון מילואים חדש.

"תהליך זה חזר על עצמו מספר פעמים לאורך תקופה ממושכת. העובד הצליח 'למשוך את הזמן' והיה ברור לכולם שהקריאה החוזרת ונשנית למילואים בדיוק במועד שלפני 'פקיעת החסינות' אינה עומדת במבחן הסבירות וההיגיון, ושיש כאן יד מכוונת לא כשרה בתזמון הזימונים למילואים.

"לא בכדי המעסיק חש שאותו עובד עושה כל שביכולתו כדי להימנע מהפיטורים. המעסיק, שבאופן טבעי רצה לנצל את הפררוגטיבה הניהולית לפטר את העובד, הרגיש כעוס, מתוסכל, מנוצל ונבגד. הוא היה מתקשר אליי לעתים תכופות ושואל: 'איך אני מסיים את הסאגה הזו שלא נגמרת?'".

אפשרויות המעסיק: ועדה של משרד הביטחון

"בנסיבות כאלה החוק מחייב את המעסיק לפנות אל ועדת התעסוקה של משרד הביטחון כדי לקבל היתר פיטורים, אבל מדובר בפתרון מסורבל שכרוך בעלויות ובפרוצדורה שנמשכת זמן רב.

"למעשה, קשה מאוד לקבל היתר זה, ונטל ההוכחה נמצא על המעסיק. כלומר, הוא יצטרך להראות סיבות לגיטימיות ושהפיטורים לא קשורים למילואים. כיוון שלוועדה לוקח זמן להתכנס בינתיים העובד מרוויח זמן, אבל עצם הפנייה לוועדה מחלישה לעתים את הפוזיציה של העובד.

"נתקלתי גם במקרים שבהם עובדים נסוגים בעצמם במקרה כזה. אם הוועדה לא מאשרת את הפיטורים, האפשרות שעומדת לידי המעסיק היא לעתור נגד תקפות ההחלטה של ועדת משרד הביטחון בבית הדין לעבודה".

עו
עו"ד רועי גוטמן, ממשרד שגיא גוטמן המתמחה בדיני עבודה

2. הפוריים בטיפולים

החוק היבש: חסינות לשנתיים

עו"ד להט: "עובד או עובדת שנמצאים בטיפולי פוריות לקראת ילד ראשון או שני מוגנים מפיטורים. תקופת החסינות תסתיים רק אחרי שנתיים מהטיפול הראשון או בתום חצי שנה מאז הטיפול האחרון. בפועל יש לעובדים כאלה הגנה של כשנתיים מפיטורים.

"הנוסח של החקיקה חמקמק מאוד, ולמעשה לא ברור בכלל למה בדיוק הכוונה במושג 'התחלת טיפול' (האם מדובר בזריקה הראשונה, בכדור הראשון או בהרשמה למרפאה). בפועל, כשהעובד/ת רק מתחיל את התהליך ומצוי בשלב הבדיקות (איזה טיפול הוא נדרש לעבור), כבר אז הוא זוכה להגנת החוק. כך קורה שעובדים החוששים לפיטוריהם מתחילים טיפולי פוריות וקונים חסינות לשנתיים".

דוגמה מהחיים: עובדת זמנית החלה בטיפולים

"ייצגתי מעסיק שלקח עובדת לשיווק פרויקט, כשהיה ברור לה שכוונתו להעסיקה לתקופה קצובה של עד שנה. אחרי 7 חודשים בלבד היא החלה בטיפולי פוריות, וכיוון שהפרויקט כבר הסתיים, המעסיק מצא עצמו חסר אונים. הוא אמר לי: 'אין לי עבודה להציע לה, והיא כובלת אותי'.

"התחושה שלו היתה קשה מאוד: אובייקטיבית הוא הרגיש שהוא צריך ושיש לו הצדקות לפטר אותה, אבל הוא מצא את עצמו מחושק. הוא הביע את תסכולו כשאמר לי: 'אני מבין שהמחוקק רוצה לעודד ילודה, להגן על נשים, לסייע לנשים בשוק העבודה, אבל למה אני צריך לממן עובדת שאני בכלל לא צריך?'".

אפשרויות המעסיק: פנייה למשרד התמ"ת

"מעסיק יכול לפנות למשרד התמ"ת ולבקש היתר פיטורים חרף החוק, כשהניסיון הוא לשכנע את הוועדה כי אין קשר בין הפיטורים לטיפולי הפוריות. יחד עם זאת, זהו תהליך קשה וארוך שלוקח זמן, כשבמשך תקופה זו המעסיק ממשיך לשלם לעובד/ת עד שעוברת תקופת ההגנה. בשום פנים ואופן לא הייתי ממליצה במקרה הזה לקחת סיכון, לפטר ולהסתכן בתביעה. זוהי עבירה פלילית עם השלכות קשות למעסיק".

עו
עו"ד שירה להט, מומחית לדיני עבודה ממשרד יגאל ארנון

3. חושפי השחיתויות

החוק היבש: חסינות לשנה

עו"ד להט: "עובד שחשף שחיתות חסין מפיטורים בגין המהלך שלו. אם הפיטורים נערכו תוך שנה מיום חשיפת השחיתות, המעסיק יצטרך להוכיח ולשכנע כי אין קשר בין הפיטורים לחשיפת השחיתות. אם הפיטורים מתרחשים לאחר שעברה שנה מחשיפת השחיתות, העובד יהיה זה שיצטרך לשאת בנטל ההוכחה (להוכיח כי יש קשר בין שני האירועים, ורק אז הפיטורים בטלים).

"אם המעסיק יפטר את העובד סמוך לתלונה, נטל ההוכחה עליו (המעסיק) יהיה כבד מאוד. אגב, עובד לא חייב לחשוף בהכרח שחיתות ענק. די שהוא יחשוף אירוע זוטא של אי-סדרים (לא הוציאו חשבונית כראוי, מקורבים שקודמו וכיו"ב) - ואוטומטית הוא מוגן מפיטורים ומרוויח זמן.

"בפועל, כשעובד מתלונן על שחיתות, ארגונים גדולים עוצרים את הכול ובודקים את התלונה. שוב תהליך שאורך זמן ומאפשר לעובדים ציניים לדווח על שחיתויות סרק. אמנם התלונה המדומה שלהם לא תקנה להם בסופו של יום הגנה, אבל הם לפחות מרוויחים זמן ומשכורות עד תום הבדיקות".

דוגמה מהחיים: דיווחי-סרק

"במקום עבודה גדול שייצגתי הסתובבו שמועות על צמצומים ופיטורים. עובד בעייתי שחשש לעתידו שלח מכתב למטה החברה בארה"ב בו התלונן על שחיתות כביכול. בארה"ב, כידוע, מתרגשים מאוד מתלונות כאלה, בודקים אותן באופן יסודי ולפי הספר.

"בשל כך, בסבב המפוטרים הראשון שמו של אותו מתלונן בכלל לא נלקח בחשבון. בפועל התברר כי זו היתה שחיתות 'כביכול'. כלומר, העובד דיווח על אי-סדרים שוליים ביותר של חריגה מנהלי התאגיד, אבל לא היה מדובר בכלל בעבירה על החוק.

"כאמור, כיוון שמדובר בתקופת בדיקה ממושכת העובד הרוויח זמן, מנע את פיטוריו בתקופת המשבר הכלכלי ודחה אותם לתקופה נוחה יותר מבחינה תעסוקתית. כך הוא הרוויח כמה חודשים טובים שבהם המשיך להשתכר".

אפשרויות המעסיק: קביעת נהלים מסודרים

"ברמת המניעה הייתי ממליצה לקבוע נהלים מסודרים מאוד שמגדירים איך מגישים תלונת שחיתות, איך היא נבדקת, ולהקפיד לטפל בה כמה שיותר מהר. אם עובד חושף שחיתות גדולה יותר ברמה של עבירה על החוק, הנטל על המעסיק יהיה כבד מאוד.

"אבל אם מדובר בהתנהגות עובד קנטרנית שמטרתה רק למשוך כמה חודשים, למעסיק אין מה לעשות, והוא כבול כי במקור החוק בא ממקום טוב: לעודד חשיפת אי-סדרים ושחיתויות, גם אם מדובר באירועים קטנים".

4. היריון רודף היריון

החוק היבש: חסינות ל-60 יום אחרי חופשת לידה

עו"ד גולן: "אסור לפטר נשים בהריון אלא בהיתר משרד התמ"ת. בנוסף, על-פי הפסיקה חובה להחזיר את העובדת אחרי חזרתה מחופשת הלידה למשך 60 יום בפועל, כדי לאפשר לה להוכיח את יכולותיה ולהקל עליה לחזור לשוק העבודה.

"יתר על כן, כשמדובר על 'עבודה בפועל', הכוונה היא שאי-אפשר לפדות את הזכות שלה לעבוד בפועל תמורת כסף. החוק במקרה זה יגן גם על עובדות שסרחו או מעלו".

דוגמה מהחיים: בחופשת הלידה הודיעה על היריון נוסף

"ייצגתי מפעל היי-טק גדול שהחליט לסגור את אחד מפסי הייצור שלו. היתה שם עובדת בחופשת לידה שזומנה לשימוע, במהלכו הסבירו לה כי המחלקה שלה נסגרה, ואין לאן להחזירה. ואז היא הודיעה למעסיק: 'סליחה, אבל אני בהריון'. כך היא הרוויחה משכורת ל-9 חודשים, בתוספת 26 שבועות של חופשת לידה ובתוספת של 60 יום של עבודה בפועל (על-פי הפסיקה).

"לעתים קרובות מאוד אני נתקלת במקרים של נשים שמנצלות את החוק הזה בצורה הכי צינית, מדווחות שהן בהריון (או בטיפולי פוריות) כשהן יודעות שמתכוונים לפטרן. היה לי גם מקרה של עובדת שרימתה: כשהודיעו לה על הפיטורים היא בדתה שהיא בהריון והרוויחה זמן עבודה נוסף עד שהעובדות האמיתיות התבררו".

אפשרויות המעסיק: לנסות לנהל משא-ומתן

"החוק בעניין זה דרקוני מאוד, ולכן ידיי כבולות כשאני מציעה למעסיק בהקשר זה עצות משפטיות. אני לא מציעה להם כמעט אף פעם לפנות למשרד התמ"ת כדי לקבל היתר פיטורים בתקופת היריון. מבחינתו זה יהיה בזבוז זמן, כיוון שהיתר זה ניתן במקרים חריגים ביותר (כמו פשיטת-רגל או סגירת מפעל), וההנחיה הכללית שם היא להימנע מלהעניק את האישור.

"אני כן מציעה למעסיק לזמן את ה'הריונית הסדרתית' לשיחה ולנסות לנהל איתה משא-ומתן ולהגיע איתה להסדר. אם מדובר במקרה קיצוני יותר של עובדת שסרחה או מעלה בכספים, אני ממליצה למעסיק להגיע לעימות, לפטר, להגיע לבית המשפט - ושם להסביר את הנסיבות".

עו
עו"ד תמר גולן, מומחית לדיני עבודה ממשרד תמר גולן ושות'

5. החולה הכרוני

החוק היבש: חסינות בתקופת המחלה

עו"ד גולן: "ניתנת לעובד הזכות להיות חולה ולקבל שכר, ועל-פי הפסיקה אסור לפטר עובד בזמן מחלתו. הטקטיקה של 'שומרי משכורת' מסוג זה תהיה להשיג תעודות מחלה - והנה יש לו הגנה ששומרת עליו כמו חומה בצורה".

דוגמה מהחיים: חידוש בלתי פוסק של חופשות מחלה

"לא חסרים מקרים של עובדים שלוקחים תעודת מחלה ל-3 חודשים ויותר, כשיום לפני שפוקע מועד תעודת המחלה העובד מחדש את תעודת המחלה למספר חודשים נוספים.

"ייצגתי חברה שהעסיקה עובד שהיה חולה למעלה משנה. יום לפני פקיעת תעודת המחלה הוא היה ניגש לרופא ומחדש את אישורי המחלה שלו. למה רופאים משתפים עם חולים כאלה? זוהי אחת התעלומות הגדולות שאני לא יודעת לענות עליה.

"יתר על כן, אם פעם המעסיק יכול היה להתייצב ביום האחרון של תעודת המחלה בביתו של החולה ולפטר אותו, הרי שהיום קיימת גם סוגיית השימוע שמקשה בנושא. יש גם עובדים מתחלים שמנצלים את הזמן הזה כדי ללכת לשפת הים או בעזות-מצח עובדים במקומות אחרים. עד שהמעסיק יחשוף התנהלות עזת-מצח כזו יחלוף זמן, ובינתיים אותו שומר משכורת מקבל שכר בלי לעבוד".

אפשרויות המעסיק: בדיקה רפואית מטעם המעסיק

"ההמלצה שלי היא לזמן את העובד לשימוע בתקופת מחלתו, בסוף השימוע להוציא החלטת פיטורים ולבצע את הפיטורים מיד עם סיום תעודת המחלה.

"אפשר לבקש מהעובד להתייצב לבדיקה רפואית מטעם המעסיק, ואז אם הרופא מעיד כי תעודת המחלה לא משקפת את המציאות - מותר לפטרו, אם כי מדובר בתהליך מסורבל מאוד שמעניק לעובד בסיס לתביעה.

"כאן דווקא אני ממליצה במקרים מסוימים ללכת לעימות ישיר ולפטר את העובד המתחזה. נכון אמנם שיש לו בסיס לתביעה על-פי החוק, אבל כדאי למעסיקים לקחת בחשבון שנטל התביעה יהיה פחות נורא מהנזק הכספי שייגרם להם בחלופה של המשך העסקת עובד כזה לאורך זמן".

3 טיפים להתמודדות ניהולית עם התסכול

על-פי רענן הס, פסיכולוג תעסוקתי ומנכ"ל נעה הון אנוש:

רענן הס, פסיכולוג תעסוקתי / צלם איל יצהר

1. נהל את התגובתיות

אל תיגררו, אל תהיו תגובתיים והיזהרו מלהישאב לסיפור הזה, שמלווה בסחרור של רגשות כישלון והאשמה. הניחו את הבעיה בצד עד כמה שניתן והמשיכו לתפקד כרגיל.

2. נהל את הכעס

אל תאפשרו לכעס להתפתח למקום של נקמנות. אם מנהל מגיע למקום של "אני עוד אראה לו (לעובד)", הוא בבעיה כיוון שאז הוא מסלים את המלחמה ומתחיל לאבד שליטה. פוזיציה כזו רק תספק דלק לעובד ולעורכי דינו, וכך מנהל שיפעל מנקמנות חושף את הפירמה שלו למלחמה שתוצאותיה לא ידועות מראש.

3. נהל את שנאת ההפסד

פעמים רבות האנרגיה הנפשית שמנהל משקיע בסאגה של "שומר שכר" גדולה יותר מההפסד הכספי. לפיכך, ההמלצה שלי היא לנהל את המלכודת של "פיתוח סנטימנטים אל מנייה מפסידה". החוכמה היא לחתוך בזמן. למרות שזה מרגיז, שווה לשלם כסף ל"שומר השכר", להיפטר ממנו ולא לפגוש אותו ביומיום - גם אם אתה מרגיש פראייר כרגע.

4 טיפים לזיהוי "שומרי ג'וב" בשלב ראיון העבודה

על-פי חווה בלום, מנכ"ל חוות-דעת, שירותי מיון ואבחון מקצועי:

חווה בלום, מנכ

1. מועמדים שהופכים Non issue ל-Issue

המועמד ידבר על יושר, יושרה, נאמנות, הזדהות עם מקום העבודה, מבלי שבכלל נשאל על כך, וידגיש את המוטיבים הללו לאורך כל השיחה שלו. אצל אדם ישר באמת הנושאים הללו שקופים, ולכן הוא לא מעלה אותם לדיון מיוזמתו. למשל, אם אשאל את המועמד: "למה שניקח דווקא אותך למשרה?", והוא ישיב: "כי אני נורא אכפתי, כי אני שחקן נשמה" (במקום "כי אני מקצועי מאוד"), זה יעורר את חשדי.

2. מועמדים שמדברים בגוף ראשון יחיד

השפה של "שומרי משכורת" עתידיים תהיה לעולם בגוף ראשון יחיד (אני, שלי, עצמי, לי, עבורי, הייתי, עשיתי וכו'), וכן בגוף שלישי רבים (הם) כשהוא מתייחס לממונים שלו במקומות עבודה קודמים. אנשים שבאמת לויאליים ובאמת יכולים להזדהות עם הארגון שלהם, ימשיכו לדבר בשפה של "טיפלנו, עשינו, הרמנו, הצלחנו, עבדנו", גם לאחר שהם עזבו את מקום העבודה.

3. שפת גוף כבויה

כשהמועמד נשאל על מקומות עבודה קודמים והוא מדבר עליהם בצורה כבויה, ללא ניצוץ בעיניים, באדישות ובשוויון-נפש, יש בכך להעיד על חוסר הזדהות.

4. איחורים ולבוש לא הולם

כשמועמד מאחר ואפילו לא טורח להתנצל, או לחלופין כשהוא מגיע לבוש בבגדים צבעוניים מאוד, מרושלים או אוונגארדיים לראיון עבודה, יש בכך להעיד על אנטי-ממסדיות ועל דפוס חשיבה של "אתם תתאימו את עצמכם אליי, לא אני אליכם".

עוד כתבות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים