גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אני ויתרתי על המשמעות

פונה, אוי פונה. אפשר ללכת לאיבוד בתוך כל האושר הזה. אבל דווקא לי לא קרה כלום

יש המון אנשים המתארים את הרגע המכונן של חייהם כרגע שבו גילו את משמעות החיים שלהם. אצלי כנראה דברים עובדים הפוך, כי היום שבו גיליתי שלחיי אין משמעות היה אחד הימים המאושרים בחיי. אבל לקח לי זמן להגיע לזה.

בגיל 29 הרגשתי שחסרה משמעות בחיי. לכאורה היה לי הכול, הייתי מנהל קריאייטיב צעיר מאוד במשרד לוהט. הרווחתי יותר כסף מרוב חבריי. ושנאתי כל רגע. הרגשתי שהחיים צריכים להיות יותר מזה, ולא היה לי שום פתרון מה זה צריך להיות.

יום אחד הלכתי לישון, ובאמצע הלילה התעוררתי עם רגע נדיר של תובנה. הבנתי שאני פשוט קם ונוסע. לאן? להודו. איפה בהודו? לפונה, כמובן, לאן שנסעו כל החברים שלי שגם הם איבדו את המשמעות.

השיבה מהאשרם

פונה, אוי פונה. אפשר ללכת לאיבוד בתוך כל האושר הזה. אבל דווקא לי לא קרה כלום. הלכתי לסדנאות מודעות מכל סוג ומין, ולא קרה לי כלום. ישבתי במדיטציות, הכרתי המון חברים חדשים ושאנטים - שום דבר לא זז.

בכל יום שהסתכלתי על עצמי בראי, וניסיתי להבין מה שונה בי מהאדם שעזב את משרד הפרסום, לא הצלחתי לראות שום שינוי. למה כולם נראים מוארים כמו נרות על עוגת יום-הולדת, ורק אני לא מתחבר? למה אני לא זורם? בכל יום חיפשתי את השינוי, ולא מצאתי אותו. באמת, באותו כסף הייתי יכול להישאר בארץ.

אני זוכר מעולה את הלילה ההוא. זה התחיל רע. הבנתי סופית שעם כל הצער שבדבר, לכל מקום שאני הולך אני אקח אתי את עצמי. אין לאן לברוח. זה יכול להיות בהודו, בטימבקטו או בראובני-פרידן.

אני יכול לנסוע לכל מקום ולחשוב שאיזה רוח אלוהים תנחת עליי - אבל כנראה שזה לא יקרה. כמו שאומר השיר המפורסם מהקלטת של השטוזים, "אבל אני, תמיד נשאר אני".

ובאותו רגע מייאש קרה לי משהו מאוד מוזר. הדיכאון הקיומי התחלף ברגע אחד בתחושת הקלה. אני לא מבין איך, אבל אותו רגע שבו ויתרתי על המאמץ למצוא משמעות, היה אחד הרגעים המאושרים ובעלי המשמעות בחיי.

אני אהיה אני עם כל החרא שבי וכל הטוב שבי, אני לא אהיה יותר מוכשר או מושלם או מאושר ממה שאני באותו רגע. זה מה שיש, וכל מה שנשאר לי זאת הבחירה בין לסבול או לחייך. בחרתי לחייך.

מאותו רגע הפכה פונה עבורי למקום הכי מדהים בעולם. פשוט הפסקתי לחכות שדברים יקרו או שמשמעות תיכנס לחיי. פשוט נהניתי מהרגעים בלי לצפות לשום דבר, ואם היו רגעים מבאסים, לא ניסיתי להפוך אותם למשהו מעבר לכך. איבדתי את המשמעות - ואהבתי את זה.

וזה לא שנהייתי מיסטיקן. בדיוק להפך. אני ממש רחוק מלהיות אדם מואר. היה לי את הרגע, וכדי לשחזר את התובנות האלה אני עדיין צריך לעבוד קשה. כי כמו כולנו, גם אני עדיין מכור למשמעות. וכולנו מכורים. וכשאין לנו, אנחנו ממציאים. כמו מעשן שמחפש בדלים במאפרה, גם אנחנו נתלים בכל בדל משמעות שניתן להשיג.

תאריך הלידה שלנו הוא המזל שלנו, העובדה שירד גשם ביום שנפגשנו, זה ששלחת פרחים ביום האהבה, זה שהתחלת ברגל ימין או שמאל. כל דבר חייב להגיד לנו משהו, אחרת הוא לא נחשב.

המותג מספר 1

היום, כיועץ אסטרטגי העוסק בשיווק, אני סוחר בסם הממכר ביותר שהומצא - סם המשמעות. אני לא עומד בקרנות רחוב עם מעיל ארוך מלא בכיסים. אני יושב עם לפטופ בחדרי ישיבות מפוארים, ומעניק לכם אשליה לרגע, שיש משמעות בבחירות שלכם ובחיים שלכם. ואתם קונים, ובאים לבקש עוד. אני מוכר לכם משמעות במכונית שאתם נוהגים בה, בקפה, במשכנתא או בביטוח הישיר.

שוק המשמעות ענק, ואנשים כמוני הם רק דגי-רקק לעומת המלכים הגדולים. קחו את הרבנים, למשל. תעשיית הבאבות, הקברים והקבלה. עסק של מיליארדים שמגלגל רק דבר אחד - משמעות.

גם אנשי העסקים הגדולים ביותר מוכנים לשלם מיליונים עבור האישור שלעשייתם יש משמעות, שאלוהים אוהב אותם, ושיש משמעות קוסמית בעשייה שלהם.

כי באמת אין מה לעשות, אין שום תחרות בין כוחו של אף מותג - ובין המותג מספק המשמעות הגדול ביותר - אלוהים. אלוהים הוא המותג מספר 1. אין אחד מלבדו, ומי שהמציא אותו הוא באמת גאון השיווק מספר 1 בעולם. אלוהים באמת יכול לעשות הכול. כי מי שמאמין בו מוכן להאמין בכל דבר.

במרדף הגדול אחר המשמעות אין קטן ואין גדול. כולנו קונים, כולנו מוכרים וכולנו מכורים. ולמרות הכול, יש כמה אמיצים שמנסים להיגמל. תסמונת הגמילה ממשמעות היא קשה ומלווה בקריז, היא עשויה לגרור התקפי אלימות ודיכאון. ההבנה שללידה שלך, לבחירות שלך ולכל חייך אין חיבור למשהו גבוה מעבר לזה, לעתים קשה מנשוא.

אבל תחושת השחרור ממשמעות היא הדבר הטוב ביותר שיכול לקרות לבן אנוש. ברגע זה יש לך הזדמנות להבין שהדברים הם פשוט מה שהם, כמו שהם. הם אינם זקוקים למשהו גדול יותר מהם כדי להיות מענגים. ברגע זה אתה יכול לראות פרח כמו פרח, מים כמו מים. אדם כאדם.

שמעתי פעם חוזר בשאלה שאומר "הפחד הגדול בחילול שבת הוא לא שיפגע בך ברק, הפחד הוא שאתה מבין שלא יפגע בך ברק". אתם מבינים? לקבל עונש מאלוהים הוא דבר הרבה יותר מפחיד מההבנה שאלוהים לא קיים כלל.

זו בדיוק ההרגשה שיש לרובנו כשאנחנו מתמודדים עם אזורים של חוסר משמעות: שאנחנו לבד עם ההחלטות שלנו. שיש לנו אחריות מלאה על הכול. שאין שום משמעות לגורמים שהביאו אותנו עד לכאן. לא נקבל פרס, לא ניענש. זה יהיה מה שזה. וזהו. איזה יופי.

עוד כתבות

השבוע בעולם / צילום: Anthony Behar - רויטרס

טראמפ מבקר, סטארמר צונח, 3,500 ק"ג קוקאין מוברחים בצוללת לספרד

הבריטים מתכוננים לכרות עוד ראש ממשלה ● טראמפ הורג עוד מבריחי סמים ● 3,500 ק"ג קוקאין בחופי ספרד ● סינים נתבעים לשלם 80 מיליארד דולר על הרעלת מקורות מים בזמביה ● מודל חדש של AI יחזה 1,231 מחלות ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קרוקטים ב''מלגו ומלבר'' / צילום: זהר פלגי

13 שנה אחרי שפתחה דלתות, "מלגו ומלבר" מדויקת מתמיד

השף מוטי טיטמן החליט בשנה האחרונה להנגיש את המסעדה שלו, כך שתהלום את המצב הרגשי והכלכלי במדינה. זה רק מחמיא לה

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

עדכון תוכנה במכונית / צילום: יח''צ

מומחים מזהירים מהיעדר רגולציה על עדכוני תוכנה מרחוק בכלי רכב: פגיעה בבטיחות וסיכוני סייבר

כל כלי הרכב "החכמים" שירדו לכביש בשנתיים-שלוש האחרונות, לא רק חשמליים, מקבלים כיום עדכוני תוכנה מהיצרן ישירות דרך הרשת או בעת טיפולים במוסכי היבואנים - מה שחושף אותם לתקלות ולהתקפות סייבר ● וגם: מה יקרה ליבוא מאירופה ואיזה טנדר חשמלי הגיע לארץ ● השבוע בענף הרכב

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

באופן חריג: בית המשפט הכלכלי פסק נגד רשות ני"ע והזהיר מפני עודף דיווחים לציבור

ביהמ"ש קבע כי חברת הנדל"ן דקמא והמנכ"ל נתנאל לורנצי לא היו צריכים לדווח על הפרה של הסכם הלוואה שהעניקה החברה בגובה 10 מיליון שקל, שכן ההפרה לא הייתה מהותית ● הרשות אף חויבה בתשלום הוצאות בגובה 20 אלף שקל ● רשות ני"ע: "לומדים את פסק הדין"

פצצת MPR - 500 חודרת קירות בטון של אלביט / צילום: אלביט מערכות

"היינו צריכים מניות בשווי מיליארד שקל": למה הבורסה חיכתה שנתיים להשקת מדד ביטחוני?

מדד חדש שיושק בנובמבר יכלול כמה מהכוכבות הגדולות של הסקטור הביטחוני בבורסה בת"א - אלביט, נקסט ויז'ן וארית, שהניבו תשואה של מאות אחוזים ● בבורסה טוענים כי לא איחרו את הרכבת: "זה לא מדד ליום או יומיים. התפקיד שלו הוא לייצר מכשיר פיננסי בר־מעקב"

דונלד טראמפ ומנכ''ל אינטל ליפ בו טאן / צילום: אינטל

בתוך פחות מחודש: התשואה הבלתי נתפסת של ממשל טראמפ באינטל

מעט לאחר שדונלד טראמפ קרא להדחת מנכ"ל אינטל, ממשלת ארה"ב רכשה כ-10% ממניותיה בכ-20 דולר למניה ● היום, לאחר השקעתה של אנבידיה בחברת השבבים שזינקה ב-23%, רושם הממשל רווח של כ-4.5 מיליארד דולר, על הנייר

אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל בדרך לפער ריביות היסטורי מול ארה"ב: כך זה ישפיע על המשק

בצל חוסר הוודאות הביטחונית ורמת האינפלציה, ישראל מתקשה להצטרף למגמה הגלובלית של הורדות הריבית - ועפ"י ההערכות, לאחר הורדת ריבית הפד אתמול, הפער ביחס לארה"ב צפוי להתרחב אף יותר בהמשך השנה ● ההשלכות עשויות להיות דרמטיות: מהשקל ועד לאג"ח ונוטלי המשכנתאות

כבד שומני | אילוסטרציה: shutterstock

חברת ביומד ישראלית שהוקמה ע"י יוצאי טבע נרכשת בעד 3.5 מיליארד דולר

תאגיד רוש ירכוש את חברת 89bio תמורת 2.4 מיליארד דולר מיידית, עם אופציה להכנסות נוספות עד סכום כולל לעסקה של 3.5 מיליארד דולר ● 89bio פועלת בשוק הענק של כבד שומני, אך רוש מתעניינת לא פחות במוצר של החברה לטיפול גם במחלות נוספות

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

בית הדין הרבני באמירה תקדימית: ניתן לחייב בעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים

באמירה יוצאת דופן, בית הדין הרבני ציין כי במקרה בו יוגש הליך גירושים חדש המבוסס על עילה, קיימת אסמכתא הלכתית להמשך חיוב הבעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים, עד לקבלת חלקה ברכוש 

גם זה קרה פה / צילום: ראובן קסטרו - פול וואלה, מוטי מילרוד

הפאניקה המיותרת שהצית נתניהו הזכירה לשוק את הסיכונים

ראש הממשלה דיבר בלי לחשוב ● מה יעשו הח"כים עם הגדלות הרמטכ"ל ● ואיך קופץ אחד לגובה עושה בית ספר להישגים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

החיסכון שלנו עבר לידיים של המוסדיים בעקבות רפורמת בכר / איור: Shutterstock

ממיליארד ל-100 מיליארד שקל: 20 השנים שבנו את השליטים החדשים של שוק ההון

לא סתם צבי סטפק ממיטב מכנה את רפורמת בכר "המפץ הגדול של שוק ההון". היא הפכה את חברות הביטוח ואת בתי ההשקעות למנהלים של טריליוני שקלים של הציבור בקופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות נאמנות ● הללו הפכו לקבוצה עם כוח עצום, ויש הטוענים שאף ריכוזית לא פחות מהבנקים ● אבל בשוק מסבירים: התחרות ללא ספק מגיעה גם לשם ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד 

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

שבע תובנות על תפקיד מיתוג המעסיק ועל מה שהוא דורש

מה צריך כדי להיכנס לתפקיד מיתוג מעסיק? ● עיון ב-15 מודעות למשרות מסוג זה העלה תובנות על משמעות התפקיד, מקומו בארגון ולאן התחום מתקדם ● טור אורח

זוהר לוי, מנכ''ל אמפא / צילום: תמר מצפי

מעל מיליארד וחצי שקל: אמפא השלימה גיוס חוב ענק

החברה, שהונפקה לפני כחודשיים ופועלת בתחום הנדל"ן המניב והמימון, גייסה סדרת אג"ח בהיקף כולל של 1.75 מיליארד שקל ● החברה מתכננת להשתמש בכספים לפירעון הלוואות שנטלה, תוך חיסכון ניכר בעלויות המימון

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המניה שמשקיע העל הימר עליה: 3 הזדמנויות ליום שאחרי הריבית

הורדת ריבית נחשבת לבשורה טובה לשווקים, אבל יש מי שירוויחו במיוחד ● ניר אורגד מבנק לאומי מסמן מניות עם פוטנציאל גדול לעליות אחרי השינוי המוניטרי בארה"ב. אחת מהן נהנתה רק לאחרונה מהשקעת ענק מביל אקמן ● נתון בשבוע

המשרוקית. על הפייקים סביב הירי בצ'ארלי קירק / צילום: ap, Alex Brandon

הלקח החשוב מהפייקים סביב הירי בצ'ארלי קירק - שהגיעו גם לארץ

דקות אחרי הירי ביוטה, היו כבר מי ש"ידעו" מי הרוצח ומה המניעים שלו ● עד כה תיאוריות שונות הופרכו שוב ושוב, אבל זה לא מפריע להן להמשיך ללוות אותנו ● הפרשה מלמדת אותנו שיעור קריטי בצריכת מידע בסביבה טכנולוגית

מאגר תמר. בעיגול: אהרון פרנקל / צילומים: מארק ישראל סלם, מורג ביטן

יומיים ברצף: אהרון פרנקל קונה עוד מניות תמר פטרוליום ב־52 מיליון שקל

יום אחד בלבד לאחר רכישת 9% ממניות תמר פטרוליום, איש העסקים אהרון פרנקל ממשיך להגדיל את החזקותיו ומוסיף 1.5% נוספים בסכום של 52 מיליון שקל ● הרכישה הנוכחית מעלה את פרנקל להחזקה של 17.5% ממניות תמר פטרוליום בשווי של 612 מיליון שקל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מניות השבבים הובילו את וול סטריט לשיאים; מניית אינטל זינקה ב-23%

ארבעת המדדים המובילים, כולל ראסל 2000 קבעו שיאים ● אנבידיה תרכוש מניות אינטל בשווי 5 מיליארד דולר, היום הכי טוב של המניה מאז 1987 ● רוש רוכשת את 89bio בעסקה של עד 3.5 מיליארד דולר, הנרכשת מזנקת ב-90% ● מספר תביעות האבטלה הראשונות ירד בשבוע שעבר ל-231 אלף, לעומת 264 אלף בשבוע שעבר ● הדולר עלה בשוק המט"ח בעקבות סגירה של פוזיציות שורט על המטבע האמריקאי

בנייה / צילום: Shutterstock

העדכון ההיסטורי של מדד תשומות הבנייה הפתיע לרעה את הקבלנים

בלמ"ס שינו את הרכב המדד לראשונה זה 14 שנה, ובענף ציפו לקפיצה חדה ● לאחר שנרשמה עלייה של 0.4% בלבד, הקבלנים טוענים: לא משקף את העלויות האמיתיות של שכר העובדים

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

"עובדים על ההסכם כבר שנה, טראמפ לא היה מעורב": פרטים חדשים על עסקת אנבידיה-אינטל

"אני בתפקיד הזה כבר חצי שנה - וכבר ביומי הראשון בו עסקתי בפרטי ההסכם", גילה מנכ"ל אינטל, ליפ-בו טאן, במסיבת עיתונאים לרגל חתימת עסקת הענק ההיסטורית בין שתי החברות ● ראש תחום מניות טכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי DA Davidson: "המוטיבציה של אנבידיה להשקיע באינטל היא כפולה - היא יכולה לעזור לגוון חלק מהייצור הרחק מ-TSMC והיא יכולה לתמוך בממשל האמריקאי"