גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסטודנטים הם מריונטות עלובות

הסטודנטים רק שמעו חרדים וקפצו להפגין. למה קולם לא נשמע בשום עניין חשוב?

א. השבוע צחקתי, מה זה צחקתי, את הבטן החזקתי, דמעות ירדו לי. כל-כך הרבה דברים משעשעים קרו השבוע.

הראשון היה כשקראתי בעיתונים את סיפור תפיסתה הנועז, שלא לומר הרואי, של וירג'יניה, העובדת של אהוד ברק ושל אשתו נילי פריאל.

"וירג'יניה אמרה לפקח: 'כל הכבוד שמצאתם אותי'", קראה הכותרת ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet. כבר קורע, לא? אני בטוח, ממש כמוכם, שזה בדיוק מה שהיא אמרה, "כל הכבוד". למעשה, מקורותיי, ששהו במקום, מוסרים לי כי וירג'יניה אף הוסיפה: "אין כמו יחידת עוז! אתם חבר'ה על הכיף-כיפאק!".

בהמשך הידיעה מסופר כי העובדת לא הופתעה וכי בעת המעצר היא היתה עם בעלה ועם בנה הקטן. בעלה, נכתב, פנה לאחד הפקחים וביקש: "תשמור עליה". הפקח השיב לו ש"הכול יהיה בסדר", והבעל "עזב את המקום, לא לפני שלחץ את ידו של הפקח".

למעשה, מקורותיי מוסרים לי כי מה שקרה זה שהבעל והפקחים התנשקו והתחבקו ארוכות, ושהבעל סירב להיפרד מהפקחים לפני שייתנו לו את המילה שלהם שיבואו לעשות אצלו שבת בדרום העיר. סיפור לחיצת היד חזר על עצמו גם ב"מעריב".

ב"הארץ" מצוטט פקח כאומר: "עם הגיענו למתקן, נתנו לה אוכל ושתייה. היא שוחחה וצחקה איתנו...". בטח צחקה, מה זה צחקה - התפוצצה מצחוק.

למעשה, מקורותיי טוענים כי העובדת כל-כך צחקה עד שהפקחים היו צריכים להקרין בפניה פעמיים את רשימת שינדלר ו-3 פעמים את הקלטת של גלעד שליט. רק אז נרגע במעט צחוקה המתגלגל, והיא שוחררה בתנאים מגבילים.

אחרי הכול, איך היינו נראים אילו וירג'יניה זו היתה יוצאת עם חיוך על הפנים? אסון הסברתי של ממש.

ומה ב"ישראל היום"? "בשעה טובה הצליחה יחידת עוז לאתר את וירג'יניה...". בשעה טובה, ממש ככה. העיתון של אדלסון כמעט שהפך את וירג'יניה למאטה הארי. היא עברה "כמה דירות מסתור... מה שהקשה על מציאתה". כן, דירות מסתור, ברור. מעניין אם גם את דירות המסתור האלה היא ניקתה.

אני בטוח שכל מי שהסתובב פעם אחת בדרום תל-אביב וראה את הפקחים של יחידת עוז בפעולה צחק ממש כמוני וכמו וירג'יניה. כי ככה זה בדרום העיר, אתה מסתובב ברחובות ורואה את מהגרי העבודה מתפקעים מצחוק מבדיחות הפקחים של עוז. הם הרי מצחיקולים שכאלה.

ב. בכלל, זה היה שבוע קורע מצחוק בגזרת מהגרי העבודה. הממשלה ניסתה לדחוף את "חוק הכניסה לישראל", או "חוק העבדות המודרנית" כפי שכינה אותו בג"ץ, לחוק ההסדרים.

על-פי החוק, שר הפנים לא יעניק אשרת שהייה לעובד זר בטרם תעבור תקופת צינון שבמהלכה ישהה מחוץ לישראל.

תקופת צינון לעובדים זרים - כבר בדיחה נהדרת, לא? מדובר בעובדים סיעודיים ובחקלאים, לא ברמטכ"לים או בעובדי ציבור. זה מעבר לציניות.

ושם זה רק מתחיל. לפי הצעת החוק יוגבל המעבר של עובד זר חוקי ממעסיק למעסיק, כלומר יכבול את העובד למעסיק, האזור הגיאוגרפי שבו הוא מועסק יהיה נתון לפיקוח, האפשרות שלו להתפטר מהעבודה תוגבל, כמו גם סוגי העבודה שבהם יהיה רשאי לעסוק.

אתם הייתם מוכנים שיתייחסו אליכם ככה? לא נראה לי. כי ככה לא מתייחסים לבני אדם. "כלימה תכסה את פנינו בראותנו כל אלה", כתב בג"ץ ב-2006, והוסיף: "ההסדר פגע באוטונומיה של העובדים כבני אדם, והלכה למעשה שלל מהם את חירותם... כיצד זה שבעלי סמכות בארצנו כך רואים לנהוג בנשים ובגברים שכל רצונם אינו אלא להביא פת-לחם למשפחתם? כיצד נעלם מעיניהם כי בהסדר שהם קובעים חורצים הם עמוקות בכבודם של העובדים הזרים כבני אנוש?".

איזה שמאלנים פוסט-ציונים עוכרי ישראל בוגדים, שלא לומר בדרנים, הם הבג"ץ האלה, הא? להגדיר את מהגרי העבודה כבני אדם - אני אומר לכם, אין להם אלוהים שם בבג"ץ. מה הצעד הבא, אני שואל אתכם? תיכף הם יגידו לנו שגם ערבים הם בני אדם! ואז אנא אנו באים?

צחוקים איתם, אמרתי לכם.

ג. ואם כבר הזכרנו ערבים, אהלן וסהלן. השבוע אישרה ועדת החוקה של הכנסת - פה-אחד, אלוהים שישמור - לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק המסדירה הפעלת ועדות קבלה ביישובים קהילתיים שבהם מתגוררים עד 500 בתי-אב. או בקיצור, חוק שמתיר הדרה ואפליה של ערבים, שמתיר לאסור עליהם מגורים במשהו כמו 700 יישובים או 81% מהקרקעות בבעלות המדינה (לפי ארגון עדאללה, אבל לך תאמין לערבים).

מספיק לראות את הרכב ועדת הקבלה הבזויה הזאת. 5 חברים: שניים מהיישוב, אחד מהמועצה האזורית, אחד מהתנועה הקהילתית (אלוהים יודע מה זה) ואחד מהסוכנות היהודית או מההסתדרות הציונית.

מאחר שהיום אנחנו עוסקים בבדיחות, מוכרחים לתת קרדיט לבדרן השבוע, ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו, איש מלא שנאה ופחד. פלא שהוא התמנה ליו"ר הוועדה? כשחברי הכנסת הערבים התקוממו נגד החוק, אמר: "לדעתי, בכל יישוב יהודי צריך שיהיה ערבי אחד לפחות. מה יקרה אם בשבת המקרר שלי יפסיק לפעול?".

צחקתם?

ד. בחזרה לוועדות הקבלה. אתם הרי אנשים בוגרים, אני לא צריך לעשות איתכם את הניסוי המחשבתי האהוב כל-כך: מה אם במקום אחר על הגלובוס היו מקימים ועדות שאוסרות על קבלת יהודים?

אה, רגע, סליחה, ניסו את זה כבר, לא? איך זה נגמר? תזכירו לי.

דבר אחד כדאי לזכור: הצעת החוק הבזויה הזו לא תפגע רק בערבים, אלא במגוון של אוכלוסיות, כי ככה זה עובד בשיטת הסלמי. היום זה ערבים ומהגרי עבודה, מחר זה - מי יודע? חרדים? נכים? חד-מיניים? חד-הוריים? מזרחיים? זקנים? אנשים שאוהבים מוזיקה קלאסית?

ומחרתיים? מחרתיים זה אתם ואני. מישהו הרי צריך לדאוג למקרר של דוד רותם. אפילו שאם לשפוט לפי עומק הגותו ותפיסת עולמו, סביר להניח שהוא פשוט שכח לחבר את המקרר לחשמל.

ה. ואם כבר הזכרנו בית-כנסת - סחתין על הקישורים, דרור - הרי זה זמן מצוין לעבור לעוד אוכלוסייה מודרת וקשת-יום: אחינו החרדים. אלה ספגו ביקורת קשה על חוק האברכים: תוספת עלובה של 1,000 שקל לאברך שאין לו פרנסה ואוטו ויש לו 3 ילדים ומעלה.

על מי הבדיחה הפעם? על כולם. על החרדים, שנבחריהם ומנהיגיהם הרוחניים דואגים לשמר אותם במצב תמידי של חולשה ושל עוני, והם לא פוצים פה. על הציבור הישראלי, שבלע את הספין הקבוע והשקרי על הגזל החרדי. והכי הרבה על הסטודנטים שלנו, שיצאו להפגין נגד החוק.

קולכם לא נשמע בשום עניין חשוב: לא נגד הגזענות והאפליה, לא נגד ההתעללות במהגרי העבודה, לא נגד שכר הבכירים או טייקוני הנפט והגז, לא נגד מערכת הביטחון - שהיא הגוזלת העיקרית של התקציבים במדינה (לא כולל מתנחלים). שתקתם כמו שפמנונים. אבל ברגע שאמרו לכם חרדים - קפצתם להפגין. מריונטות עלובות.

אז נכון, יש בזה משהו מרגיז, בייחוד כשזה בא עם התבלין של מיסוי על מלגות, אבל באמת, עשו לי ולעצמכם טובה. לא שמענו אתכם במאבק על תמלוגי הגז והנפט. אפילו מועצת יש"ע הצטרפה השבוע - ברוכים הבאים, אחים יקרים, רוצים חיבוק? - לקריאה להעלאת התמלוגים; אבל מכיוונכם - שקט. דממה.

אפנה לסטודנטים לכלכלה שביניכם: אתם מפגינים נגד 120 מיליון שקל שנותנת המדינה לאוכלוסייה ענייה ואומללה, אבל סותמים את הפה אל מול מאות מיליארדים של שקלים שיזרמו לכיסיהם הפרטיים של כמה בעלי הון חזקים במקום לקופת המדינה, ובעקיפין גם אליכם. אתם לא רואים את העיוות?

אז בחייאת רבאק, אם זו הרגישות החברתית שלכם, אולי באמת עדיף שתחזרו לשבת בשקט בקפיטריות.

ו. אז כן, שבוע מצחיק, קורע מצחוק, מפיל, מטלטל ממש. והכול על חשבון החלשים. כי זו המדינה שאנחנו חיים בה נכון להיום: גזענית, מתעללת, מדירה, מפלה. בדיוק המדינה שעליה חלמו אנשים מסוגו של דוד רותם.

השאלה היחידה שנותרה היא על איזו מין מדינה אתם חולמים.

דרור פויר

הרהור

אתם מפגינים נגד 120 מיליון שנותנת המדינה לאוכלוסייה אומללה, אבל שותקים מול מיליארדים שיזרמו לכמה בעלי הון.

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?