גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלות פרס נובל: "ישראל מדינת אפרטהייד, מפעילה טיהור אתני"

מייריד מגווייר וג'ודי וויליאמס, כלות פרס נובל לשלום, תוקפות בראיון ל"ליידי גלובס" את ההתנהלות הישראלית: "לא ברור איך אתם יכולים לקרוא לעצמכם מדינה דמוקרטית וחופשית"

אומרים על מייריד קוריגן מגווייר, כלת פרס נובל לשלום, שהיא מזדהה באופן מוחלט עם חמאס. שהיא משווה את הישראלים לנאצים. שהפעילות שלה לא נובעת מתוך מצפון מפותח, אלא מתוך אובססיה. שהיא מתעלמת מהתמונה המלאה. למרות שהיא מגדירה את עצמה "פעילת שלום", טוענים שמעשיה אינם מחזקים את השלום, אלא הופכים אותה לאויבת העולם החופשי. למשל, העובדה שחתמה על מכתב הקורא לאיחוד האירופי להסיר את חמאס מרשימת ארגוני הטרור. אבל מייריד מגווייר, כלת פרס נובל לשלום, שכניסתה לישראל נאסרה בחודש שעבר, מתעלמת מהקולות. היא נחושה להמשיך עם האג'נדה של חייה.

"צריך להשמיע קול ברור", היא אומרת. "האפרטהייד שבו אתם חיים הוא לא בסדר. אתם מפעילים גם טיהור אתני, כיוון שמהיום שישראל קמה, מאות כפרים של ערבים נהרסו וישראל בנתה על גבם יישובים ישראלים.

"בעזה יש 1.5 מיליון אנשים שמוענשים באופן קולקטיבי וחיים תחת מצור. ותראי את ההחלטה של הממשלה שלכם לדרוש הצהרת נאמנות מערבים בלבד. אתם הופכים את הערבים לאוכלוסייה סוג ב'. אתם הולכים ובונים מדינה גזענית. זה לא דמוקרטי על פי כל סט של נורמות".

טיהור אתני זו האשמה מאוד חזקה.

"אני אומרת טיהור אתני, כי כאשר מתייחסים כך לאנשים אחרים, הורסים את בתיהם, פוגעים בתרבותם ופוגעים ביכולתם לנוע בחופשיות, זה בניגוד לחוקים הבינלאומיים. זה לא מקובל מה שישראל עושה.

"אנשים היו רוצים לראות את ישראל הולכת לכיוון של זכויות אדם, על פי הרוח היהודית. אני עבדתי עם רבנים באירלנד, ואני יודעת מהי הרוח הדתית האמיתית".

מגווייר, אירית בת 66, עלתה ביוני האחרון על הספינה 'רייצ'ל קורי' שיצאה מאירלנד לכיוון עזה, ובשל תקלות טכניות הגיעה כמה ימים אחרי המשט הגדול שכלל את ספינת ה'מרמרה'. 'רייצ'ל קורי' הובלה לתוך נמל אשדוד, ומגווייר, יחד עם יתר הפעילים, הורדה ממנה, הובלה למעצר וגורשה מהארץ.

חלפו רק כמה חודשים, ומגווייר, שכבר ביקרה בישראל וברשות הפלסטינית פעמים רבות, החליטה לבוא שוב. הפעם, כחלק ממשלחת של נשים זוכות פרס נובל, שתוכננה להיפגש עם עמותות נשים יהודיות וערביות. עם הגיעה לארץ נעצרה, והופעל נגדה צו הרחקה - שעליו מיהרה לערער לבג"צ, ללא הועיל.

"באתי ברוח טובה, וזה היה לי מאוד עצוב שלא נתנו לי להיכנס", היא אומרת כעת. "אנחנו מתכננות את הביקור הזה כבר שנתיים. בכלל, מאז שנפגשתי לראשונה עם ארגון 'רבנים עבור זכויות אדם' הפועל בשטחים, העמקתי את העניין שלי בישראל.

"ביקשתי מעורכי הדין שלי להגיש בקשות למשרד הפנים, כי באפריל מתוכננת משלחת שלום גדולה שתגיע מבלפסט, ואני רוצה להגיע שוב. אני מקווה שנצליח לשנות את ההחלטה".

זמן קצר לפני שביקשה מגווייר מבית המשפט בישראל לבטל את צו הגירוש נגדה, הובאה בפני השופטים בקשה של משפחה פלסטינית. מגווייר, שלא יצאה מחדר המעצר בנתב"ג כל אותו שבוע, למעט לדיונים בבתי המשפט, התעניינה בסיפורה של המשפחה. "הביאו לי מתורגמן, והוא הסביר לי שמדובר בזוג הורים מהשטחים שהילד שלהם היה בעזה בדיוק כשהחל המצור על העיר, והם לא יכולים להיכנס לראות אותו.

"הם ביקשו מבית המשפט שיתנו להם לראות אותו, והשופט התיר רק לאימא להיכנס ולאבא לא. אם אימא ישראלית האוהבת את ילדיה לא הייתה רואה את הילד שלה במשך ארבע שנים, איך היא הייתה מרגישה? אם זה היה קורה לי, ולילד שלי, מה הייתי עושה?".

ומה עם גלעד שליט, שהחמאס מחזיק בעזה כבר למעלה מארבע שנים?

"אני מדברת גם נגד החמאס. הייתי בעזה ב-2008 וביקשו ממני לדבר בפני הפרלמנט של החמאס, והדבר הראשון שאמרתי בנאום שם זה שישחררו את החייל הצעיר. לפחות שיתנו למשפחה לדעת שהוא בסדר. שיתנו להיכנס לבקר אותו. לבי עם המשפחה שלא ראתה אותו זמן רב כל כך".

"ישראל צריכה להכיר בחמאס"

כשהיא לא עוסקת בסכסוך הישראלי-פלסטיני, מגווייר פעילה במכון השלום בבלפסט. "יש לנו יוזמה חדשה שבה אנחנו מנסים לשכנע את ממשלת אירלנד, ואולי ממשלות נוספות בהמשך, שצריך למנות שר לענייני שלום", היא מספרת. "לכל מדינה יש שר ביטחון ושר חוץ, ואנחנו חושבים שצריך גם משרד ממשלתי מתוקצב, שיוקדש כל כולו לפתרון סכסוכים בדרכי שלום".

את טוענת שאנחנו צריכים לדבר עם החמאס, אך מדובר בארגון שלא רק שאינו מכיר בישראל, אלא גם נוקט נגדה פעולות אלימות ויוצר שפיכות דמים.

"בצפון אירלנד אנשים תמיד אמרו שאין שום דרך להידבר עם ה-IRA, אבל אני תמיד טענתי שחייבים לדבר עם האויב, ושכולם חייבים להשתנות. ובאמת השינוי הגיע כשהממשל הבריטי התחיל לדבר עם ה-IRA והתחיל לשחרר אסירים לבתיהם, כדי שישתלבו בחזרה בתוך הקהילות שלהם.

"ישראל צריכה להכיר בחמאס כגוף הנבחר בפלסטין בבחירות דמוקרטיות, והחמאס צריך להכיר בישראל. כל הצדדים צריכים להכיר זה בזה, ולהבין שכולם חייבים להיות חלק מן הפתרון".

בעבר השווית בין אחזקת נשק גרעיני על ידי ישראל, לבין השימוש שעשו הנאצים בתאי גזים. זו השוואה מאוד קיצונית.

"אני שנים מדברת נגד נשק גרעיני. אני אקטיביסטית נגד נשק גרעיני בבריטניה, בארה"ב, בישראל, בכל מדינה, כי נשק גרעיני הוא ההרס האולטימטיבי של האנושות. אבל אני מעולם לא אמרתי שישראל היא כמו גרמניה הנאצית, ואני לא יודעת למה מצטטים אותי כך בישראל. גם לא השוויתי בין עזה לבין מחנה השמדה. אני ביקרתי במחנות ההשמדה באוסטריה, ביחד עם חתן פרס נובל אלי ויזל, ואני חושבת שזה נורא שאנשים לא ניסו לעצור את רצח העם היהודי".

האם לדעתך הנשים בישראל ובשטחים תורמות לתהליך?

"בוודאי. קחי לדוגמה את הנשים שהחליטו להסיע את הפלסטיניות לחוף הים בתל אביב - זה מעשה קטן של אנושיות, פעולה לא אלימה. זה דבר מאוד חשוב, ונשים מסוגלות לעשות את זה ולהגיע לצד השני.

"מעשים כאלה מעניקים לנו תקווה, כי צריך להתקדם מעבר לפוליטיקה לאומנית, ולראות את האנושיות המשותפת שלכם עם הצד השני. אחרת כולם סובלים".

את חושבת שרק אירועים אלימים דוחפים אנשים לפעולה?

"חס ושלום. בשום פנים ואופן לא אלימות. הייתה מספיק שפיכות דמים. כל הפעולות צריכות להיות בדרך של שלום, ללא הרג. אנשים צריכים לחשוב מחוץ לקופסה, ולחפש להוביל מעשים תוך כבוד לצד השני, שלא ייהרג עוד אדם אחד".

"עזה? לא היה לנו זמן"

אנחנו יושבות על ספסל אבן באזור המושבה הגרמנית, אחרי יום ארוך שרובו הוקדש לסיור במזרח ירושלים. ולא שאין ספסלי אבן במזרח העיר, אבל אם יש דבר שוויליאמס וחברותיה לקחו איתן מהסיור הזה, הוא שאבני שפה מסותתות יפה, מדרכות, תאורת רחוב ואפילו גינת משחקים, הוקמו במזרח ירושלים אך ורק במקומות שבהם גרים יהודים.

לאיזו מסקנה הוביל אותך הביקור בישראל?

"אתם חיים באפרטהייד. אין לי ספק. זוכה פרס הנובל דזמונד טוטו אמר את זה, ותמיד חשבתי שמדובר בשפה מטאפורית. אבל אחרי שראיתי את מערכת ההפרדה הביטחונית בשטחים, אין ספק שזה אכן אפרטהייד.

"אני יודעת שיתקפו אותי על מה שאני אומרת, אבל אני לא מתכוונת לתקוף בחזרה. אני רק מדברת על מה שראיתי בשטח. למרות שיש כאן הרבה פסימיות, בשני הצדדים פגשתי אנשים שמנסים להגיע לשלום, ואני בוחרת לייצג אותם, לתמוך בהם".

למה לא נסעתן לעזה?

"כי לא היה לנו זמן".

אבל אתן קוראות לפתוח את המצור על עזה, כשיושב שם ארגון טרור שלא מאמין בקיומה של מדינת ישראל.

"אני לא חושבת שבידוד וענישה קולקטיבית יפתרו את זה. זה נוגד את החוקים הבינלאומיים ולדעתי ישראל, כמו גם ארה"ב, משתמשת בחקיקה בינלאומית באופן אקספציונלי, כלומר דובקת בחוקים הבינלאומיים רק כשזה מתאים לה.

"הפעילות של מגווייר ושלי היא לא נגד אנשים, אלא נגד מדיניות של מדינה. מדיניות החוץ של ארה"ב, וגם מדיניותה של ישראל, מובילות לדיכוי. הרס בתים ובמקומם בנייה עבור מתנחלים. אני פשוט לא מבינה איך אתם יכולים לקרוא לעצמכם מדינה דמוקרטית וחופשית".

עוד כתבות

גבי ויסמן, יורם זלינגר, אורן הולצמן / צילום: נובה, ולנס סמיקונדקטור, יח''צ

חברת השבבים הישראלית שזינקה בכ-60% ביום אחד בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● חברת השבבים הישראלית ולנס קפצה בכ-60% ביום שישי, ייתכן שבעקבות ציוץ שהצביע על פרסום שגוי לגביה באחד האתרים הכלכליים ● נובה עלתה לשיא כל הזמנים ● ואודיטי טק ירדה לשפל של מעל שנה, אך האנליסטים חיוביים לגביה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה מגלה: בכמה קפץ מחזור המסחר ביום שישי האחרון לעומת ימי ראשון

פעילות המשקיעים הזרים היוותה כרבע ממחזור המסחר שעמד על 1.9 מיליארד שקל – כ-26% מעל המחזור הממוצע בימי ראשון אשתקד ● מחזור המסחר היומי הממוצע בשבוע החולף טיפס ל-4.7 מיליארד שקל

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

הפגנות באיראן / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

גורם ישראלי בכיר: "גם אם ייקח זמן - הסיפור של המשטר האיראני גמור"

במשטר האיראני הוחלט: מעלים את רמת העימות עם המפגינים ● ישראל וארה"ב דנות על הסכם סיוע ביטחוני חדש, נתניהו ביקש לקצץ את הסיוע ● ברויטרס מדווחים כי בישראל העלו כבר כוננות בעקבות דברי טראמפ ● צה"ל: לוחם דובדבן נפצע בינוני בהיתקלות עם מחבלים בשכם ● סנאטור רפובליקאי לאיראנים: "הסיוט שלכם עומד להיגמר" ● גורם אמריקאי לאל-ערבייה: הותקפו יותר מ-35 מטרות של דאעש בסוריה ● עדכונים שוטפים

התותח הישראלי החדש שיודע להתמודד עם האיום האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מגזין אמריקאי טוען שהתותח החדש של אלביט יכול לתת מענה לטילים מאיראן, האם המחאה באיראן יכולה להפיל את המשטר, וישראל וחמאס בדרך לעימות נוסף • כותרות העיתונים בעולם

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

"קורה פה משהו עמוק יותר": ההחלטה של וויקס מעוררת סערה בעולם ההייטק

וויקס הודיעה בשבוע שעבר לעובדים על חזרה לעבודה מהמשרד במשך חמישה ימים בשבוע ● "הפטנט שוויקס בנתה עליו אימפריה, נהיה פתאום קל הרבה יותר לשכפול", אומרת הפסיכולוגית וחוקרת ההתנהגות לירז מרגלית. "היתרון התחרותי נשחק, והאיום הוא קיומי" ● עוד נכתב כי החלטת החברה עשויה לעלות לה בטאלנטים ● לצד הביקורות, היו גם מי שהגנו על החלטת החברה

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: אייפונים מתקפלים, רובוטים ביתיים, טכנולוגיה לקריאת מחשבות ומכוניות־על חשמליות, לצד אתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום / צילום: שרון רוזנבלום

החוקרת שמצהירה: זה הדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

שיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום, ראש המכון לחקר הגורם האנושי בתאונות דרכים באוניברסיטת בר־אילן ● על הסיבות שהידרדרנו לתחתית הרשימה בעולם והדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

תושב חוץ קנה בית בקריית גת במחיר גבוה במיוחד

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

עמי לוטבק / צילום: עומר הכהן

מול יקב בנימינה: מייסד WIZ השלים רכישת מגרשים ב־28 מיליון שקל, כולל ההשבחה

לגלובס נודע כי בעסקה המרכזית, שבה רכש עמי לוטבק מחצית ממגרש שפוצל ואושרה בו תוכנית ל־4 קוטג'ים, התחייב הרוכש לשלם גם את היטל ההשבחה שחל על המוכר ● בסך הכול רכשו לוטבק ואשתו רות שני מגרשים צמודים שעליהם שלושה בתים, במסגרת שלוש עסקאות שנמשכו יותר משנתיים

סניף של הרשת בעופר הקניון הגדול פתח תקווה / צילום: יח''צ

בלי קמפיינים ובלי רעש: מאחורי הקאמבק השקט של רשת סינבון לישראל

כשנתיים אחרי שחזרה לישראל, רשת המאפים האמריקאית מציגה פדיונות חריגים של כחצי מיליון שקל בחודש לסניף ● הזכיין הקודם נזכר איך טיל אחד באילת מוטט את הניסיון הקודם ● אבל המנכ"ל הנוכחי מסביר למה האסטרטגיה של "קודם פריפריה" ובנייה הדרגתית של קהל בקניונים מוכיחה את עצמה ● היעד: 30 עד 40 סניפים

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

שמש בעשרות אלפי שקלים לשנה: כיצד תהפכו את הגג לאפיק השקעה

מהשנה מי שיבנה בית פרטי מחויב להתקין פאנלים סולאריים ● למעשה ניתן להרוויח מהם לא מעט: רשות החשמל משלמת סכומים משמעותיים על חשמל בגגות ביתיים

פייסבוק / צילום: Shutterstock

הונאות ההשקעה ברשת עולות מדרגה - זו ההודעה המחשידה

נוכלים פתחו פרופילים מזויפים בפייסבוק ובמסנג'ר והתחזו לכתב שוק ההון ולמגיש פודקאסט "כסף בקיר" של גלובס, בניסיון לקדם קבוצות השקעה פיקטיביות ● בתגובה ראשונית לפניית העיתון, קבעה מטא כי אין הפרה של כללי הקהילה

יואל חשין / צילום: גולי כהן

משקיע האימפקט על ההתעשרות: "אבא הראה לי את חשבון הבנק ושאל - כתוב פה 5 או 50 מיליון?"

"אני עושה פעמיים ביום אמבטיות קרח, שוכב במים קפואים חמש-עשר דקות ברציפות. זה קור שהופך לכאב, אבל מחדש תאים ולא מאפשר להיות בדיכאון" ● שיחה קצרה עם יואל חשין, יו"ר ומייסד קרן ההון סיכון 2B.VC

''יאפא''. התנגשות / צילום: רם שוויקי, באדיבות כאן 11, מובי פלוס הפקות

עוד אירוע ירי ביפו: "יאפא" של כאן 11 מציפה את המתיחות שקיימת בעיר

הדרמה החדשה שעלתה לתאגיד מציעה הצצה לחיים המשותפים ביפו דרך מערכת יחסים בין ערבי ליהודיה ● היחסים המורכבים נבחנים לאור המתיחות הכללית שקיימת בעיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"

צורי דבוש / צילום: מורג ביטון

הצטרפות בדקה ה־90 ועתירה לביהמ"ש: המרוץ על התאחדות התעשיינים

בסוף החודש יתקיימו הבחירות להתאחדות התעשיינים - ומניצחון בטוח של מתמודד יחיד הפכו לעימות משפטי עם העתירה לשינוי שיטת ההצבעה ● ברקע: המאבק בממשלה על היטל ההיצף

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

מה קורה בגוף בזמן השינה - ואיך זה מאפשר לנבא 130 מחלות

OpenAI תשיק גרסה ייעודית של ChatGPT למענה על שאלות רפואיות. המחיר: ויתור על הפרטיות ● חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד מראים שלילה אחד של שינה יכול לנבא עשרות מחלות ברמות דיוק של 80% ומעלה ● באייר מקימה בישראל מעבדה שתדמה מתקפות סייבר על מפעלי תרופות, וחברות ישראליות מציגות פריצות דרך – מטיפול ואבחון סרטן ועד "אינקובטור חיבוק" לפגים ● השבוע בביומד