גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלות פרס נובל: "ישראל מדינת אפרטהייד, מפעילה טיהור אתני"

מייריד מגווייר וג'ודי וויליאמס, כלות פרס נובל לשלום, תוקפות בראיון ל"ליידי גלובס" את ההתנהלות הישראלית: "לא ברור איך אתם יכולים לקרוא לעצמכם מדינה דמוקרטית וחופשית"

אומרים על מייריד קוריגן מגווייר, כלת פרס נובל לשלום, שהיא מזדהה באופן מוחלט עם חמאס. שהיא משווה את הישראלים לנאצים. שהפעילות שלה לא נובעת מתוך מצפון מפותח, אלא מתוך אובססיה. שהיא מתעלמת מהתמונה המלאה. למרות שהיא מגדירה את עצמה "פעילת שלום", טוענים שמעשיה אינם מחזקים את השלום, אלא הופכים אותה לאויבת העולם החופשי. למשל, העובדה שחתמה על מכתב הקורא לאיחוד האירופי להסיר את חמאס מרשימת ארגוני הטרור. אבל מייריד מגווייר, כלת פרס נובל לשלום, שכניסתה לישראל נאסרה בחודש שעבר, מתעלמת מהקולות. היא נחושה להמשיך עם האג'נדה של חייה.

"צריך להשמיע קול ברור", היא אומרת. "האפרטהייד שבו אתם חיים הוא לא בסדר. אתם מפעילים גם טיהור אתני, כיוון שמהיום שישראל קמה, מאות כפרים של ערבים נהרסו וישראל בנתה על גבם יישובים ישראלים.

"בעזה יש 1.5 מיליון אנשים שמוענשים באופן קולקטיבי וחיים תחת מצור. ותראי את ההחלטה של הממשלה שלכם לדרוש הצהרת נאמנות מערבים בלבד. אתם הופכים את הערבים לאוכלוסייה סוג ב'. אתם הולכים ובונים מדינה גזענית. זה לא דמוקרטי על פי כל סט של נורמות".

טיהור אתני זו האשמה מאוד חזקה.

"אני אומרת טיהור אתני, כי כאשר מתייחסים כך לאנשים אחרים, הורסים את בתיהם, פוגעים בתרבותם ופוגעים ביכולתם לנוע בחופשיות, זה בניגוד לחוקים הבינלאומיים. זה לא מקובל מה שישראל עושה.

"אנשים היו רוצים לראות את ישראל הולכת לכיוון של זכויות אדם, על פי הרוח היהודית. אני עבדתי עם רבנים באירלנד, ואני יודעת מהי הרוח הדתית האמיתית".

מגווייר, אירית בת 66, עלתה ביוני האחרון על הספינה 'רייצ'ל קורי' שיצאה מאירלנד לכיוון עזה, ובשל תקלות טכניות הגיעה כמה ימים אחרי המשט הגדול שכלל את ספינת ה'מרמרה'. 'רייצ'ל קורי' הובלה לתוך נמל אשדוד, ומגווייר, יחד עם יתר הפעילים, הורדה ממנה, הובלה למעצר וגורשה מהארץ.

חלפו רק כמה חודשים, ומגווייר, שכבר ביקרה בישראל וברשות הפלסטינית פעמים רבות, החליטה לבוא שוב. הפעם, כחלק ממשלחת של נשים זוכות פרס נובל, שתוכננה להיפגש עם עמותות נשים יהודיות וערביות. עם הגיעה לארץ נעצרה, והופעל נגדה צו הרחקה - שעליו מיהרה לערער לבג"צ, ללא הועיל.

"באתי ברוח טובה, וזה היה לי מאוד עצוב שלא נתנו לי להיכנס", היא אומרת כעת. "אנחנו מתכננות את הביקור הזה כבר שנתיים. בכלל, מאז שנפגשתי לראשונה עם ארגון 'רבנים עבור זכויות אדם' הפועל בשטחים, העמקתי את העניין שלי בישראל.

"ביקשתי מעורכי הדין שלי להגיש בקשות למשרד הפנים, כי באפריל מתוכננת משלחת שלום גדולה שתגיע מבלפסט, ואני רוצה להגיע שוב. אני מקווה שנצליח לשנות את ההחלטה".

זמן קצר לפני שביקשה מגווייר מבית המשפט בישראל לבטל את צו הגירוש נגדה, הובאה בפני השופטים בקשה של משפחה פלסטינית. מגווייר, שלא יצאה מחדר המעצר בנתב"ג כל אותו שבוע, למעט לדיונים בבתי המשפט, התעניינה בסיפורה של המשפחה. "הביאו לי מתורגמן, והוא הסביר לי שמדובר בזוג הורים מהשטחים שהילד שלהם היה בעזה בדיוק כשהחל המצור על העיר, והם לא יכולים להיכנס לראות אותו.

"הם ביקשו מבית המשפט שיתנו להם לראות אותו, והשופט התיר רק לאימא להיכנס ולאבא לא. אם אימא ישראלית האוהבת את ילדיה לא הייתה רואה את הילד שלה במשך ארבע שנים, איך היא הייתה מרגישה? אם זה היה קורה לי, ולילד שלי, מה הייתי עושה?".

ומה עם גלעד שליט, שהחמאס מחזיק בעזה כבר למעלה מארבע שנים?

"אני מדברת גם נגד החמאס. הייתי בעזה ב-2008 וביקשו ממני לדבר בפני הפרלמנט של החמאס, והדבר הראשון שאמרתי בנאום שם זה שישחררו את החייל הצעיר. לפחות שיתנו למשפחה לדעת שהוא בסדר. שיתנו להיכנס לבקר אותו. לבי עם המשפחה שלא ראתה אותו זמן רב כל כך".

"ישראל צריכה להכיר בחמאס"

כשהיא לא עוסקת בסכסוך הישראלי-פלסטיני, מגווייר פעילה במכון השלום בבלפסט. "יש לנו יוזמה חדשה שבה אנחנו מנסים לשכנע את ממשלת אירלנד, ואולי ממשלות נוספות בהמשך, שצריך למנות שר לענייני שלום", היא מספרת. "לכל מדינה יש שר ביטחון ושר חוץ, ואנחנו חושבים שצריך גם משרד ממשלתי מתוקצב, שיוקדש כל כולו לפתרון סכסוכים בדרכי שלום".

את טוענת שאנחנו צריכים לדבר עם החמאס, אך מדובר בארגון שלא רק שאינו מכיר בישראל, אלא גם נוקט נגדה פעולות אלימות ויוצר שפיכות דמים.

"בצפון אירלנד אנשים תמיד אמרו שאין שום דרך להידבר עם ה-IRA, אבל אני תמיד טענתי שחייבים לדבר עם האויב, ושכולם חייבים להשתנות. ובאמת השינוי הגיע כשהממשל הבריטי התחיל לדבר עם ה-IRA והתחיל לשחרר אסירים לבתיהם, כדי שישתלבו בחזרה בתוך הקהילות שלהם.

"ישראל צריכה להכיר בחמאס כגוף הנבחר בפלסטין בבחירות דמוקרטיות, והחמאס צריך להכיר בישראל. כל הצדדים צריכים להכיר זה בזה, ולהבין שכולם חייבים להיות חלק מן הפתרון".

בעבר השווית בין אחזקת נשק גרעיני על ידי ישראל, לבין השימוש שעשו הנאצים בתאי גזים. זו השוואה מאוד קיצונית.

"אני שנים מדברת נגד נשק גרעיני. אני אקטיביסטית נגד נשק גרעיני בבריטניה, בארה"ב, בישראל, בכל מדינה, כי נשק גרעיני הוא ההרס האולטימטיבי של האנושות. אבל אני מעולם לא אמרתי שישראל היא כמו גרמניה הנאצית, ואני לא יודעת למה מצטטים אותי כך בישראל. גם לא השוויתי בין עזה לבין מחנה השמדה. אני ביקרתי במחנות ההשמדה באוסטריה, ביחד עם חתן פרס נובל אלי ויזל, ואני חושבת שזה נורא שאנשים לא ניסו לעצור את רצח העם היהודי".

האם לדעתך הנשים בישראל ובשטחים תורמות לתהליך?

"בוודאי. קחי לדוגמה את הנשים שהחליטו להסיע את הפלסטיניות לחוף הים בתל אביב - זה מעשה קטן של אנושיות, פעולה לא אלימה. זה דבר מאוד חשוב, ונשים מסוגלות לעשות את זה ולהגיע לצד השני.

"מעשים כאלה מעניקים לנו תקווה, כי צריך להתקדם מעבר לפוליטיקה לאומנית, ולראות את האנושיות המשותפת שלכם עם הצד השני. אחרת כולם סובלים".

את חושבת שרק אירועים אלימים דוחפים אנשים לפעולה?

"חס ושלום. בשום פנים ואופן לא אלימות. הייתה מספיק שפיכות דמים. כל הפעולות צריכות להיות בדרך של שלום, ללא הרג. אנשים צריכים לחשוב מחוץ לקופסה, ולחפש להוביל מעשים תוך כבוד לצד השני, שלא ייהרג עוד אדם אחד".

"עזה? לא היה לנו זמן"

אנחנו יושבות על ספסל אבן באזור המושבה הגרמנית, אחרי יום ארוך שרובו הוקדש לסיור במזרח ירושלים. ולא שאין ספסלי אבן במזרח העיר, אבל אם יש דבר שוויליאמס וחברותיה לקחו איתן מהסיור הזה, הוא שאבני שפה מסותתות יפה, מדרכות, תאורת רחוב ואפילו גינת משחקים, הוקמו במזרח ירושלים אך ורק במקומות שבהם גרים יהודים.

לאיזו מסקנה הוביל אותך הביקור בישראל?

"אתם חיים באפרטהייד. אין לי ספק. זוכה פרס הנובל דזמונד טוטו אמר את זה, ותמיד חשבתי שמדובר בשפה מטאפורית. אבל אחרי שראיתי את מערכת ההפרדה הביטחונית בשטחים, אין ספק שזה אכן אפרטהייד.

"אני יודעת שיתקפו אותי על מה שאני אומרת, אבל אני לא מתכוונת לתקוף בחזרה. אני רק מדברת על מה שראיתי בשטח. למרות שיש כאן הרבה פסימיות, בשני הצדדים פגשתי אנשים שמנסים להגיע לשלום, ואני בוחרת לייצג אותם, לתמוך בהם".

למה לא נסעתן לעזה?

"כי לא היה לנו זמן".

אבל אתן קוראות לפתוח את המצור על עזה, כשיושב שם ארגון טרור שלא מאמין בקיומה של מדינת ישראל.

"אני לא חושבת שבידוד וענישה קולקטיבית יפתרו את זה. זה נוגד את החוקים הבינלאומיים ולדעתי ישראל, כמו גם ארה"ב, משתמשת בחקיקה בינלאומית באופן אקספציונלי, כלומר דובקת בחוקים הבינלאומיים רק כשזה מתאים לה.

"הפעילות של מגווייר ושלי היא לא נגד אנשים, אלא נגד מדיניות של מדינה. מדיניות החוץ של ארה"ב, וגם מדיניותה של ישראל, מובילות לדיכוי. הרס בתים ובמקומם בנייה עבור מתנחלים. אני פשוט לא מבינה איך אתם יכולים לקרוא לעצמכם מדינה דמוקרטית וחופשית".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

גורם בבית הלבן: טראמפ נוטה להורות על תקיפה באיראן

בכירים ישראלים מעריכים: הפנייה האיראנית לאמריקנים - הונאה כדי למנוע תקיפה ● דוברת הבית הלבן: טראמפ לא חושש להפעיל כוח צבאי באיראן אבל מעדיף דיפלומטיה  ● דובר צה"ל: "צה"ל ערוך בהגנה ונמצא בכוננות לתרחישי הפתעה במידה ויידרש ● שר ההגנה האיראני מאיים: "כל מדינה שתאפשר מתקפה נגדנו או תספק בסיסים לאויב לביצוע מתקפה תהיה מטרה לגיטימית" ● דיווח בלבנון על אופנוע שהותקף מהאוויר באזור צור ● עדכונים שוטפים

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה, ימים או שבועות

הרפובליקה האסלאמית נכנסה ליום ה-17 של המחאות שהולכות וצוברות תאוצה • על רקע הודעת טראמפ כי יסייע למפגינים מול אלימות המשטר, אתר אופוזיציה באיראן מדווח על 12 אלף הרוגים מאש המשטר בדיכוי המחאות • מוקדי מחאות מרכזיים - ורף האיום שרק עולה ● עדכונים שוטפים 

דרוזים בדרום סוריה מניפים את דגל ישראל / צילום: ap, Fahd Kiwan

לא רק נשק וסייבר: מודל עסקי חדש למעצמה האזורית ישראל

מההכרה בסומלילנד, דרך הצטלבות אינטרסים עם סעודיה ועד הגנה על מיעוטים בסוריה ● ישראל נתפסת יותר ויותר ככוח המייצב היחיד במזרח התיכון ● כך עלייתה כמעצמה אזורית מתורגמת להזדמנויות כלכליות של מיליארדים שגם המשקיעים מזהים ● טור אורח

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

הניסוי המחתרתי שעשו נשים בלינקדאין - והתוצאות המפתיעות

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

אילוסטרציה: Shutterstock / צילום: Shutterstock

האם יש בועה? 440 מיליארד דולר שעלולים להיראות כמו הימור

ענקיות הטכנולוגיה צפויות להשקיע השנה מאות מיליארדים בתשתיות AI ● אך האם השוק נמצא בבועה? אלו התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט ● בבנק אוף אמריקה מזהירים שלא לברוח מהשוק, עדיף לגדר דרך רכישת מניות ערך זולות יחסית ● ומה אפשר ללמוד מהיסטוריית הבועות

פרופ' יורם פלטי, יזם חברת נובוקיור / צילום: ערן גילווארג

יזם חברת נובוקיור פרופ' יורם פלטי הלך לעולמו

פרופ' יורם פלטי, חוקר בטכניון והממציא של טכנולוגיית הטיפול בסרטן החדשנית של חברת נובוקיור, הלך לעולמו אתמול בלילה, בגיל 89 ● נובוקיור נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ● "הבורסה לא הייתה החלום שלי. לראות חולה שהבריא זה יותר טוב מכל הנפקה"

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

הסדר חוב חדש לנוחי דנקנר: יעביר לבנקים מיליונים במזומן ויפרד מנכס בירושלים

דנקנר, לשעבר בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי שקרסה, לא הצליח לעמוד בתנאיו של השלב הראשון ● בהסדר החוב החדש, ישלם 5 מיליון שקל במזומן, וישעבד את זכויותיו על נכסים שירש מאביו, יצחק דנקנר ז"ל

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

ביהמ"ש דחה את התובענה הייצוגית נגד אל על: "לא ניצלה את מעמדה כמונופול"

בסיום הליך שנמשך כשמונה שנים, ביהמ"ש דחה בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד אל על, בה נטען כי גבתה מחירים בלתי הוגנים לכרטיסי טיסה בקו ת"א-מומבאי ● השופטת קבעה כי מדובר במחירים הוגנים, בשים לב למודל התמחור המקובל בתחום התעופה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל זינק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

פיני אורבך / צילום: שליו אריאל

ארקין ביו מקימה קרן ארלי סטייג' נוספת בהיקף של 100 מיליון דולר

המשקיעים העיקריים בקרן, לצד קבוצת ארקין קפיטל עצמה, הם מוסדיים ישראלים, וביניהם הפניקס, כלל ביטוח וקרנות הפנסיה של עמיתים ● זוהי קרן נוספת ברצף של קרנות ביומד שגויסו מאז סיום המלחמה במקביל להתאוששות תחום הביומד בארה"ב

מצלמה של עין שלישית / צילום: עין שלישית

לראשונה: משרד הביטחון אישר מכירת מניות בחברה ביטחונית לקבוצה אמירתית

לגלובס נודע כי אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני אישר את העסקה לפיה קונגלומרט EDGE מאבו דאבי ישקיע כ־10 מיליון דולר תמורת 30% ממניות עין שלישית, ויהפוך לבעל המניות הגדול בה ● המטרה: שילוב המערכות הישראליות במוצרי הקבוצה ומכירתן בשווקים גלובליים

שי אהרונוביץ' ואסף רפפורט / צילום: יוסי זמיר, איל יצהר

האקזיט הישראלי הגדול בהיסטוריה: מחלוקת על מיליארדים בין רשות המסים לוויז

קרוב לשנה לאישור עסקת הענק, לגלובס נודע כי מחלוקת בין רשות המסים לוויז באשר לתשלום המס על הקניין הרוחני של האחרונה מערימה קשיים ● בעוד שוויז טוענת כי הקניין הרוחני שלה ממוקם בארה"ב, ועל כן תשלום המס עליו בישראל הוא מופחת - הרשות סבורה ההפך ● על הפרק: כמה מיליארדי דולרים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

מימין: פרופ' אמנון שעשוע, מייסד שותף של AI21; פרופ' יואב שוהם, מנכ''ל שותף ומייסד שותף; ואורי גושן, מנכ''ל שותף ומייסד שותף / צילום: עומר הכהן

AI21: "מכחישים משא ומתן על רכישה על ידי אנבידיה"

למרות דבריהם של המייסדים פרופ' אמנון שעשוע והמנכ"ל אורי גושן על "משא ומתן עם אנבידיה", בחברה מכחישים כל דיונים על רכישה אפשרית ● בשבועיים האחרונים שמרו ב-AI21 על שתיקה, אז מה קרה דווקא עכשיו?

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי מגיב לראשונה לסערת העברות הכספים לחינוך החרדי: "מציאות מערכתית"

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הטיח במשרד האוצר כי מדובר ב"פרקטיקה עבריינית" וקומם את החשב הכללי יהלי רוטנברג, שהגיב לו במכתב שהגיע לידי גלובס ● "הצגת פרקטיקה מערכתית מוכרת כ״מעילה״ או כ״מפעל עברייני״ אינה רק שגויה, היא מסוכנת. היא מטשטשת את ההבחנה בין מחלוקת לגיטימית על מדיניות ותקצוב לבין הטחת האשמות חמורות בדרג מקצועי"

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

למרות איומי ארגנטינה: נאוויטס מחפשים עוד נפט באיי פוקלנד

חברת נאוויטס חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם חברת JHI, שהינה הבעלים של רישיון חיפוש הסמוך למאגר סי ליון ● אם אכן יתגלה עוד מאגר נפט - יהיה ניתן לחבר אותו לתשתית שנאוויטס בונה בסי ליון הסמוך, מה שיהפוך אותו לרווחי במיוחד

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים