גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף הסרט: נפילתה של בלוקבסטר

צאו וראו מה קורה כשמקמצים בחדשנות ולא עושים שום מאמץ להסתגל לשינויים בשוק

מי מאתנו אינו מכיר את בלוקבסטר, הרשת המיתולוגית שהעניקה למיליוני צרכנים את האפשרות ליהנות מסרט טוב בנוחות של הכורסא הביתית? בשנות ה-90 המוקדמות, שהיוו את תקופת שיא הפריחה של הרשת, התגוררתי בניו-יורק, וכמו צרכנים אחרים נהניתי להיכנס לחנות הקרובה למקום מגורי, להתרשם ממגוון הסרטים, אז עוד בפורמט וידיאו, ומהאווירה השוקקת שאפיינה את המקום.

אך כבר באותה תקופה, כצרכן מצוי המדחיק חסמי שימוש צורמים בעיקר בשל היעדר אלטרנטיבה, הרהרתי לא אחת על הקנסות הכבדים המוטלים על המאחרים להחזיר את הסרטים, על משך ההשכרה הקצר ועל מדרג המחירים שקפץ לגבהים כאשר השוכר העדיף לקחת את הסרט ל-3 ימים ולא ל-24 שעות בלבד, והדגש הוא כמובן על "סרט" ביחיד, כי לא ניתן היה לקבל בהשכרה אחת יותר מסרט אחד.

חסם נוסף שהיה ברקע היה עצם פרוצדורת ההשכרה והחזרת הסרט, שהיו כרוכים - במיוחד בסופי שבוע - בעמידה ממושכת בתור. הצורך לצאת מהבית במזג-אוויר לא ידידותי רק כדי להחזיר סרט ולהימנע מהקנסות הכבדים גרמו לשוכרים רבים לוותר על הרעיון, לשלם את הקנס ולחרוק שיניים בסוג של חוסר אונים, בבחינת "זה מה יש", תוך צבירה מתמדת של רגשות "אנטי" כלפי הרשת.

בעולם התחרותי של תקופתנו עוקבים המתחרים, במיוחד בתחום הקמעונאי, אחר כל חולשה המהווה חסם שימוש עבור הלקוחות של הגורם המוביל, וזאת במטרה להשקיע את מירב מאמציהם להפוך את חולשת היריב ליתרון היחסי שלהם.

כך למשל הצליחה רשת בתי-הקפה דאנקן דונאטס לזהות את חסמי השימוש של לקוחות סטארבקס ולהפוך אותם ליתרונות, וכך הצליחה חברת התעופה JetBlue האמריקנית לזהות את חסמי השימוש בחברות התעופה המובילות ולהפוך לחברה משמעותית בשוק האמריקני המקומי.

ראשי בלוקבסטר עשו את הטעות הקלאסית של מובילת שוק, והתעלמו באופן מוחלט מהטרוניות המצטברות אצל קהלי היעד שלהם, כשהם בטוחים כי ימשיכו לשלוט בכיפה עוד שנים ארוכות. אך בסוף שנות ה-90 הוקמה חברת Netflix שקראה היטב את השוק, ובמקום חנויות פיזיות הקימה פורטל השכרת סרטים שהיו בו קרוב ל-40 אלף כותרים.

Netflix איפשרה לשכור 3 סרטים בו-זמנית ולא הגבילה את זמן ההשכרה. הסרטים היו נשלחים ישירות הביתה בתוך 24 שעות, יחד עם מעטפת החזרה שבה ניתן היה להניח את הסרטים שנצפו ולשלשל בפתח הרחב של תיבת הדואר הסמוכה לבית.

בשנת 2004 כבר היו ל-Netflix כ-4 מיליון מנויים, ובלוקבסטר כבר חוותה שנה נוספת של הפסדים. Netflix, אשר החדשנות טבועה ב-DNA שלה, ראתה את הנולד והחלה להשכיר ולמכור סרטים כקבצים דיגיטליים המועברים למחשבי השוכרים בשיטת הסטרים.

הנתון המדהים ביותר, הממחיש את ההתנשאות המנותקת משהו של בלובסטר, הוא שרק 6 שנים לאחר ש-Netflix החלה למכור סרטים כקבצים דיגיטליים, נכנסה לתחום זה גם מלכת הווידיאו של העבר.

בספרי "הקרב על המדף" שיצא לאור בסוף שנת 2006, הערכתי כי המהלכים השיווקיים השגויים של בלוקבסטר והיעדר מוחלט של תרבות חדשנות יגרמו בסופו של דבר לקריסתה.

ואכן, לפני מספר שבועות הכריזה בלוקבסטר על פשיטת-רגל (צ'פטר 11), כאשר רק השנה נוספו ל-Netflix כ-2.1 מיליון מנויים חדשים, ומספר המנויים שלה הגיע ל-15 מיליון - גידול של 400% ב-6 השנים האחרונות.

ואכן, החבילה הטיפוסית של מנוי ב-Netflix כוללת את האפשרות לקבל סרטים בפורמט DVD באמצעות הדואר, יחד עם האפשרות להוריד סרטים באמצעות האינטרנט, וכל זאת תמורת סכום של 12 דולר לחודש.

חוב של מיליארד דולר

בראייה לאחור, ברור לכל אדם סביר כי לראשי בלוקבסטר היה די זמן להיערך לעידן האינטרנטי, שכן בשנת 2005 היו ברשת 9,000 חנויות, והיקף המכירות שלה היה 5.86 מיליארד דולר - די והותר כדי להיכנס להשקעות חדשות, ובעיקר להחדיר חדשנות למחלקת המחקר והפיתוח שלה, שכנראה לא ממש היתה קיימת.

נכון להיום עדיין יש לבלוקבסטר 3,500 חנויות, והיא נשלטת למעשה על-ידי משקיעים חיצוניים, שהעמידו לרשותה הלוואה כדי שתוכל לפעול ולשלם חוב מצטבר של מיליארד דולר.

אך לא תמיד היתה בלוקבסטר מקובעת ומיושנת. בעת שהוקמה, בשנת 1985, היא יצרה יתרון יחסי על בסיס זיהוי חסמי שימוש אצל רשתות וידיאו אחרות.

באותן חנויות יכול היה לקוח לשוטט בין המדפים, למצוא אריזה צבעונית של סרט שנראה לו ראוי לצפייה, להגיע לדלפק ולהיווכח כי הסרט, שמסיבות של מניעת גניבה לא היה נתון באריזה, לא נמצא גם במחסן האחורי. התסכול היה רב, ובלוקבסטר החלה את דרכה כשזיהתה אותו - ולכן ניהלה באופן חכם ובזמן אמיתי את המלאי שלה, כך שהלקוחות ידעו בכל רגע נתון אם הסרט שבחרו אכן ניתן להשכרה מיידית או לאו.

* הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספר תווי החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, ובין יוני לספטמבר נפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; טבע מזנקת ב-6%, אלוני חץ יורדת בכ-4%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.2% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות