גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זכות החקלאי לנצל עובדים זולים

יש מאות ערביות שמעוניינות לעבוד בחקלאות, אבל מרבית החקלאים לא מעוניינים בערביות

סכסוך העבודה במגזר הציבורי וההסכם שנחתם בעקבותיו הצניע מעט את אחת הדרמות הגדולות שמתרגשות עלינו שלא לטובה, אותה חשפה השבוע אילנית חיות ב"גלובס": ארגוני החקלאים מאיימים להשבית את אספקת הפירות, הירקות והעופות לשווקים, במחאה על מדיניות הממשלה לצמצום מספר העובדים הזרים בענף החקלאות.

החקלאים מיהרו לטעון כי "הממשלה החליטה" לצמצם את מכסת העובדים הזרים מ-28 אלף ל-18 אלף בהדרגה עד שנת 2015, ועל כך לכאורה הם מתקוממים, כאילו ההחלטה הזו התקבלה כרעם ביום בהיר.

מה שהם לא סיפרו לאמצעי התקשורת זה שמתווה הפחתת הזרים בענף גובש אשתקד במסגרת הסכם משותף בין משרדי האוצר והחקלאות, לארגוני החקלאים עצמם.

הממשלה קיבלה בעבר מספר החלטות שאמורות היו לצמצם באופן חד ודרמטי בהרבה את מספר הזרים בענף, אבל הלובי החקלאי טרפד את ההחלטות וכך גובש לו אותו הסכם. רק כדי לסבר את האוזן, לפני כשנתיים החליטה הממשלה להפחית את מספר הזרים בחקלאות לכדי 7,000 בלבד בשנת 2015.

עכשיו, כשהגיע המועד ליישום ההפחתה המדורגת, זו שנתפרה היטב לטובת החקלאים, הם החליטו להתנער מההסכם שעליו חתמו.

בכל פעם שהחקלאים פותחים בקמפיין נגד צמצום הזרים, הם מזכירים לנו כמה קשה להעסיק עובדים ישראלים, בעיקר בני מיעוטים, בדרום ובערבה. גם זו זריית חול בעיניים: הממשלה ובנק ישראל מכירים בצורך האמיתי של החקלאים באזורים האלה, וזו הסיבה היחידה שהסכימו להישארותם של כמה אלפי עובדים זרים בענף.

בזמן שמנפנפים בשדות המרוחקים, עובדים להם התאילנדים בשדות הסמוכים לרעננה, להרצליה, לרשפון ובני ציון. במרחק דקות משם נמצאות מאות נשים ערביות שמעוניינות לעבוד בחקלאות, אבל מרבית החקלאים לא מעוניינים בערביות. לא כי הן לא עובדות טובות, אלא משום שהן רוצות כמו כל עובד שאיננו עבד, לחזור הביתה בשעה סבירה. לתאילנדי אין בית, אין משפחה. וכשלעובד שלך אין ממש לאן לחזור, זה הרבה יותר נוח.

החקלאים לא יודו בזה, אבל המלחמה שלהם היא בעצם מלחמתן של חברות כוח האדם, שהשכילו להתחבב על החקלאים בדרכים שונות ומוזרות. החברות האלה גובות אלפי דולרים מכל עובד זר על הזכות להגיע לארץ, והסכומים האלה גבוהים פי כמה וכמה מהסכום שמתיר החוק.

בשיחות בלתי רשמיות מודים בכך בעלי החברות האלה, ולמעשה זה הסוד הגלוי ביותר בענף. אבל יש גם סוגיה שעליה מדברים הרבה יותר בשקט: ריבוי חברות כוח האדם הביא לכך שהן החלו "לחזר" אחר החקלאים, כדי שאלה יזמינו עובדים דרך חברה אחת ולא דרך השנייה.

איך עושים את זה? זה יכול להיות כסף מזומן, אולי כרטיסי טיסה לתאילנד, אין לדעת. איש לא מוכן לפרט.

כך קורה שהלובי החקלאי שם מקלות בגלגלים של אלה המנסים זה שנים להביא לכך שייבוא העובדים הזרים ייעשה אך ורק באמצעות ארגון ההגירה הבינלאומי (IOM), במקומן של חברות כוח האדם.

אז אם תיכנסו בקרוב לסופר ותתקלו במחסור חמור בפירות וירקות, תזכרו שהמאבק הזה הוא לא על תנאי עבודתם של החקלאים הישראלים, מלח הארץ.

זה גם לא מאבק על סובסידיות ממשלתיות, על גלובליזציה מאיימת, או על צמצום מכסות מי ההשקיה. זהו מאבק על הזכות להעסיק עובדים זולים ומנוצלים, על הזכות של ספסרי כוח אדם לגזור קופונים על חשבונם, ועל הזכות לקום בבוקר, לחרוש את אדמת המולדת תוך ישיבה בסלון, כשתאילנדי קטן עושה רונדלים עם הטרקטור בשדה.

העיקר שאין שביתה

זכות השביתה היא ערך שיש לקדש, אבל כך גם הזכות לעתור לבית הדין הארצי לעבודה ולדרוש שיוציא צו מניעה נגדה. את הזכות הזו, שהיא מהלגיטימיות ביותר, שר האוצר יובל שטייניץ בחר שלא לנצל.

בעולם שפוי, המדינה עותרת נגד איגוד מקצועי שמבקש להשבית את המשק כולו רק בגלל תוספות שכר, כדי להסיר את האיום שעומד כאקדח על ראשה. בעולם שפוי, המדינה הייתה מנמקת את טיעוניה בכך שהשבתה אפשרית של נמלי הים והתעופה היא בלתי מידתית בעליל. אבל מכיוון שאנחנו חיים בעולם של קומבינות, המדינה לא עותרת לבית הדין כדי "לא לקלקל את האווירה במו"מ".

ומה השיגה המדינה במו"מ? תוספות שכר והטבות שונות לעובדים בעלות של בין 6 ל-8 מיליארד שקל, בעוד שההסתדרות לא הסכימה לתת חצי דבר בתמורה. העיקר שאין שביתה, זו חזות הכל. עופר עיני איש אחראי, שטייניץ אחראי עוד יותר, כולם אחראים. כולם רק שכחו שהאחריות הזו עלתה למשלם המסים בסך הכול 6-8 מיליארד שקל. כסף קטן.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

חברת בנייה חדשה בדרך לבורסה: עומר הנדסה תנסה לגייס לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל

חברת הבנייה צפויה להצטרף בקרוב לבורסה עם השלמת ההנפקה, שתכלול הנפקת מכר בהיקף של 120 מיליון שקל ● בין הפרויקטים שהוקמו על ידיה: מגדלי בסר ברמת גן, מגדל ART בבני ברק וקניון רמות בירושלים

יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן / צילום: Associated Press, Jade Gao

הכלכלה הפלסטינית ביהודה ושומרון ספגה פגיעה אנושה - ויש ריקושטים גם בישראל

בעקבות המלחמה, יהודה ושומרון חווה צניחה כלכלית חסרת תקדים: עסקים נסגרים ו־43% מתקשים לרכוש מזון ● ברמאללה מנסים למתוח את התקציב - אך עדיין משלמים משכורות למחבלים ● במקביל, חמאס והג'יהאד האסלאמי מנצלים את המשבר לחיזוק זרועות ארגוני הטרור

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

וויז אייר והגדלת הפטור על חבילות: הניסוי הכלכלי הגדול יוצא לדרך

בכנסת מפילים את הגזירות על הרשויות המקומיות ● הציבור ממהר למשוך כספים מהפנסיה ● והצעדים הכלכליים משחקים לטובת המתחרים מחו"ל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מה שחק את הרווח של רמי לוי, ואלטשולר ממשיך לאבד לקוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● התחזקות השקל וירידה בתיק ני"ע פגעו ברווח של רמי לוי ● אלטשולר שחם איבד 150 אלף לקוחות מתחילת השנה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח: איראן העבירה סכומי עתק לחיזבאללה במהלך השנה דרך דובאי

הוול סטריט ג'ורנל חושף את מנגנון העברת הכספים מאיראן לחיזבאללה בשנה האחרונה ● דיווחים בלבנון: צה"ל ממשיך את התקיפות ● כוח של צה"ל ומג"ב ירה בשני מבוקשים במהלך מעצר - האירוע תחת חקירה ● דיווח: צוות של הצלב האדום והזרוע הצבאית של חמאס מחדשים את החיפושים אחר חלל חטוף ● הרמטכ"ל זמיר אישר את גרף הלחימה של צה"ל לשנת 2026, במסגרתו משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים ● עדכונים שוטפים

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

לפני עשור הוחלט להאיץ את מיזמי התחבורה. מה קרה בפועל?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות ● כמעט עשור אחרי שהממשלה החליטה על האצת מיזמי הענק בתחום התחבורה, איפה הם עומדים כיום? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח - בשיתוף 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית בישראל - עוקב אחרי ההשקעה בפיתוח התחבורה הציבורית במטרופולינים

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן

דוחות שיכון ובינוי: מספר העסקאות של מכירות דירות צנח, אך הרווח זינק

למרות צניחה חדה במכירות הדירות, שיכון ובינוי מציגה זינוק ברווח הנקי - שהגיע ל־55 מיליון שקל ברבעון ו־325 מיליון שקל מתחילת השנה ● העלייה מיוחסת בעיקר לצמיחה במגזרי התשתיות והנדל”ן בחו”ל ● בחברה מעריכים כי אי־הוודאות בענף תתמתן ותחזיר את הביקושים ב־2026

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

איראן מנסה לשכנע את המדינה הגרעינית: תתמכי בנו מול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם חושבים שהפסקות האש בלבנון ועזה עלולות לקרוס, איראן רוצה להבטיח שפקיסטן תפעל איתה נגד ישראל אבל לא בטוח שזה יקרה, מה ישראל רוצה בסוריה, ואיך נשיא סוריה עוזר לסכל הברחות נשק של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

חלום הרכבת הטרנס-אירופית נתקל במציאות / צילום: Shutterstock

אירופה יצאה בתוכנית חלומית שתחבר את היבשת כולה. בפועל אין לה סיכוי

הנציבות האירופית חשפה תוכנית שאפתנית - לחבר את ערי הבירה של היבשת ברכבות מהירות עד 2040 ● אלא שהתשתיות המיושנות דורשות השקעה של כ-400 מיליארד אירו, תקציב שהמדינות עצמן לא יכולות לעמוד בו ● ונדמה שבמצב שבו הטיסות קצרות וזולות יהיה קשה לשכנע באלטרנטיבה

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

עוצר הוטל על מעון הנשיא / צילום: ap, Mark Schiefelbein

שני אנשי המשמר הלאומי נורו מחוץ לבית הלבן, עוצר הוטל על מעון הנשיא

יריות בוושינגטון: חשוד אחד נעצר אחרי שפתח באש לעבר אנשי המשמר הלאומי • שני הנפגעים הובהלו לבתי חולים, אחד מהם במצב קריטי • היורה הוא אזרח אפגניסטן בן 29, שנכנס לארה"ב ב-2021, ולפי דיווח ב-CNN לא משתף פעולה בחקירה • הנשיא טראמפ נמצא בביתו שבפלורידה ושיתף ברשת החברתית שלו: "החיה שירתה באנשי המשמר הלאומי - תשלם על זה מחיר כבד"

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחד האנליסטים המשפיעים בוול סטריט ממליץ על 10 מניות ומשוכנע: חברות ה־AI עוד יזנקו

בעוד דמויות בולטות כמו סם אלטמן וריי דליו מזהירות מבועה בענף ה-AI, האנליסט דן איבס מציג תמונה אחרת ואופטימית ● בראיון ל-Yahoo Finance העריך שההשקעות בתחום יזנקו למעל חצי טריליון דולר בתוך שנתיים, המליץ על 10 מניות טכנולוגיה מועדפות, וקבע: אין בועת AI

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?