גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנשי הקשר של זוהר גושן

עם תחילת תפקידו בשנת 2008 פרס גושן את התוכניות שלו להעצמת הרשות. היינו סקפטיים. כבר ראינו רגולטורים עם רעיונות יפים שהתרסקו אל קרקע המציאות. טעינו. לגושן, כך התברר, יש שילוב נדיר של נחישות, פרגמטיות ויכולת שכנוע, זאת לצד יכולת לכרות בריתות ולגייס תמיכה, ואלה מאפשרים לו להשיג את המטרות שסימן לעצמו. עברו שנתיים וחצי, גושן יכול לסמן וי כמעט על כל היעדים שביקש להציג: חוק אכיפה מנהלית, הקמת בית משפט כלכלי, טיפול בתשתית הסדרי חוב, הכנסת מערכת BI מתוחכמת לפיקוח על גורמים כמו חברות דירוג, מעריכי שווי, דילרים, תעודות סל.

גושן הוא אדם שמוקד במטרה, יש לו יעדים, והוא מגיע אליהם גם אם במחיר של עימות עם גופים חזקים וחשובים. כך התעמת עם משרד האוצר בזמן המשבר ועל מסקנות ועדת חודק, וכך קרא לסדר את שוק ההון. הוא לא נרתע מבעלי ההון הגדול, הגדיר מחדש את המושג "בעלי עניין" למורת רוחה של משפחת עופר, וטיפל ביד חזקה בכל מי שחצה את הקו וחרג מהכללים. מצעד הנחקרים הלך והתארך: ניר ברונשטיין, איליק רוז'נסקי, בכירי מליסרון, בכירי פסגות. איש לא היה חסין. אורך הקדנציה של גושן הוא חמש שנים, ואלו מסתיימות בסוף 2012. האם יישאר בתפקידו שנתיים נוספות? לא בטוח. אף אחד לא יופתע אם גושן יבקש לקצר את הקדנציה ולפרוש בסוף השנה הבאה. את מה שהוא עשה בשלוש שנים הרבה לא עשו בקדנציה מלאה.

גושן נולד ב-1960 במושב אליכין. לאחר שירותו הצבאי למד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים והתמחה במשרד יגאל ארנון ואצל נשיא בית המשפט העליון, מאיר שמגר. לאחר מכן השלים תואר שני ודוקטורט באוניברסיטת ייל. הוא שימש מרצה באוניברסיטה העברית ובקריה האקדמית אונו, וממשיך ללמד באוניברסיטת קולומביה בארה"ב. במקביל כיהן כדירקטור בבנק דיסקונט ובדירקטוריונים אחרים. ב-2008 מונה ליו"ר רשות ניירות ערך על ידי שר האוצר דאז, רוני בר-און. גושן גרוש מאיילת, העוסקת בהומיאופטיה, ואב לשני בנים: הבכור, חן, השתחרר מהצבא ולומד ציור, והצעיר, נדב, חייל. בראיון ל"מעריב" סיפר גושן שבנו נדב אמר לו: "אבא, אל תתלונן. תגיד תודה שהמשבר הגיע במשמרת שלך". יש לגושן גם שני אחיינים שהוא קרוב אליהם במיוחד: עמית לוי, חוקר ביחידת המז"פ של המשטרה, ודוד שטרית - כלכלן בחיל המודיעין.

יריבים

לב לבייב בזמן שאפריקה ישראל שבשליטת לבייב הייתה עסוקה בהסדר החוב שלה, הודיעה רשות ני"ע כי תיאלץ לתקן את דו"חותיה הכספיים בגלל טעות. בצעד חסר תקדים ואף שנטען כי אין קשר להסדר, החליט גושן לשלוח לרוסיה שמאים במטרה להעריך את שווי נכסיה של אפריקה.

רועי ורמוס

מנכ"ל פסגות הוא גיבור שיצא מטרגדיה יוונית. בגיל צעיר קיבל לניהולו בית השקעות והפך אותו למספר אחת בארץ. ואז באה המכה. ורמוס נחשד במעורבות בתרמית ני"ע, וגושן העמיד את הדחתו כתנאי לקיום עסקת המכירה של פסגות. כעת ורמוס בדרך החוצה מפסגות, אבל הוא עוד יחזור.

ניר ברונשטיין לשעבר מנכ"ל פועלים שוקי הון, נאלץ לפרוש מתפקידו בעקבות חקירת רשות ני"ע שהעלתה חשד למסחר במידע פנים במניית בנק הפועלים. ברונשטיין עדיין ממתין להחלטת הפרקליטות בעניינו.

איליק רוז'ינסקי לשעבר מנכ"ל דלק נדל"ן. ממתין כעת להחלטת הפרקליטות בעניינו בעקבות חקירת הרשות שהעלתה חשד לכך שהגיש דו"חות כספיים ותשקיף חברה מטעים. רוז'ינסקי נעצר על ידי הרשות ושוחרר בתנאים מגבילים, ובזמנו אמר בתגובה שממצאי חקירת הרשות אינם נכונים ואינם מקובלים עליו.

קולגות

מרי שפירו יו"ר רשות ניירות ערך הפדרלית בארה"ב, ה-SEC.

הרווי גולדשמיט פרופסור באוניברסיטת קולומביה, לשעבר היועץ המשפטי של ה-SEC.

אדי וירמיש יו"ר איחוד רשויות ניירות ערך באירופה (CESR) וחבר קרוב של גושן.

חברים

משה טרי לשעבר ראש רשות ניירות ערך, שמינה בשעתו את גושן לעמוד בראש הוועדה לקביעת קוד ממשל תאגידי, וב-2008 החליף אותו גושן בתפקיד יו"ר הרשות. השניים הם גם חברים אישיים קרובים.

אריה מינטקביץ' לשעבר יו"ר בנק דיסקונט (שמינה את גושן לדירקטור) ויו"ר רשות ניירות ערך, וחבר אישי של גושן. בראיון סיפר גושן: "היה לנו הסכם שאני אגיד לו בדיוק מה שאני חושב ולא אהיה יס-מן, וההסכם החזיק שלוש שנים ברשות ועוד חמש שנים בבנק דיסקונט".

תומר עמיר

לוביסט במשרד גורן עמיר, הכיר את גושן במהלך העבודה על הטמעת רפורמת בכר.

אלי כהן סמנכ"ל מסחר וקשרים תעופתיים באל על, שיסיים בקרוב את תפקידו, וקודם לכן כיהן כממונה על השכר במשרד האוצר.

גלעד ארדן השר להגנת הסביבה. גושן והוא הכירו כשארדן היה חבר בוועדת הכספים ונותרו בקשר חברי עד היום.

פרופ' יצחק סוארי אחד מרואי החשבון המובילים בארץ בתחום הייעוץ הכלכלי והחשבונאי, המעורב כמעט בכל עסקה גדולה במשק.

דפנה בסטר המייסדת והיו"ר של חברת קידום המכירות סופר פוש (שעמדה לאחרונה מאחורי פרויקט השיווק של גינדי השקעות בהיכל התרבות בתל אביב), שבבעלות פובליסיס.

מנטורים

מאיר שמגר לשעבר נשיא בית המשפט העליון. גושן עשה אצלו את ההתמחות ולימים סיפר: "בכל שנות הלימודים לא העליתי בדעתי שאני יכול להגיש מועמדות להתמחות בבית המשפט העליון. גם לא הייתי התלמיד הכי מצטיין בכיתה. הזמינו אותי לראיון. נכנסתי מפוחד ונרגש... השנה הזו אצל שמגר היתה אחת השנים הכי יפות בחיי. הדמות שלו השפיעה על חיי. אני מעריץ אותו".

אוריאל פרוקצ'יה מומחה לדיני חברות, מרצה במרכז הבינתחומי שאליו עבר מהאוניברסיטה העברית. הוא שעודד את גושן לנסוע ללמוד בייל ובעבר אמר על גושן: "הוא היה תלמיד שלי והיום הוא חבר. הוא היה תלמיד מופלא, אחד התלמידים האהובים שגידלתי במשך השנים, אני מאוד מעריך אותו ומאמין בו". גושן, מצדו, אמר על פרוקצ'יה: "אקדמאי ראשון במעלה ואיש מדהים. המנטור שלי. המורה שלי. הוא ישב איתי שעות ארוכות למילוי הטפסים, אז עוד לא ידעתי אנגלית טובה. בזכותו הגעתי לאוניברסיטת ייל".

הנבחרת הקרובה

זמיר דחב"ש

בשנים האחרונות תפס זמיר דחב"ש מעמד בצמרת יועצי התקשורת של המגזר העסקי. יש לו דלת פתוחה בכל כלי תקשורת בישראל, הוא מנהל משברים מיומן שיודע בדיוק איך לעבוד ועל אילו כפתורים ללחוץ. עם לקוחותיו נמנים סטנלי פישר, זהבית כהן, אילן בן דב, ליאור רייטבלט, יצחק תשובה וגם זוהר גושן. דחב"ש טוטאלי עם לקוחותיו והקשר ביניהם הדוק, גושן מתייעץ איתו כמעט בכל צעד ודחב"ש גם מלווה אותו ברבות מפגישותיו.

עו"ד יעל אלמוג

רשמית, יעל אלמוג היא יועצת ליו"ר רשות ניירות ערך, בפועל, אלמוג היא יד ימינו של גושן, ויש ביניהם כימיה ניכרת לעין. היא אישה חזקה, חריפה ושאפתנית, השפעתה על גושן גדולה והיא נמצאת לצדו בכל התהליכים שהוא מוביל. עו"ד שוני אלבק (היועץ המשפטי של רשות ני"ע), ניר בר און (מנהל מחלקת החקירות ברשות) ושיראל גוטמן-עמירה (ראש מחלקת תאגידים ברשות ני"ע - האישה הראשונה בתפקיד זה) - לצד אלמוג הם האנשים הקרובים אליו ברשות.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● באסיה - מגמה מעורבת

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדירות בתל אביב זינקו? הנתונים שבלמ"ס לא הביאו בחשבון

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: טראמפ עשוי להורות על תקיפה מוגבלת כבר "בימים הקרובים"

דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● גורמי מודיעין בארה"ב מזהים סימנים לכך שאיראן עשויה להורות לארגוני טרור לבצע פיגועים נגד יעדים אמריקאיים באירופה ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות