גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אימת הדואופול: עסקת מליסרון-בריטיש ישראל - רעה ליהודים?

בזמן שהממונה על ההגבלים בוחנת את העסקה, לא מעט רשתות חוששות להגיש לה את הסתייגויותן, בשל הכוח העצום של שתי החברות ■ תחת הבטחה לאנונימיות, הגישו 3 מהן ל"גלובס" את עמדתן

עסקת הקניונים הענקית שידע השוק הישראלי, רכישתבריטיש ישראל של לואי נואי על-ידי מליסרון של משפחת עופר, ממתינה לאישורה של הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן. בין עשרות הגורמים הקמעונאיים הפועלים בשוק הישראלי, חלק לא מבוטל מתנגד למיזוג. רבים מהם גם יוצאים כנגד החלטת הממונה לאשר לקבוצת עזריאלי לרכוש קניונים במלוא המרץ, שהאחרונים בהם היו רכישת קניון גבעתיים ורכישת קניון חיפה.

העסקה הנוכחית, מזהירות הרשתות, תביא את השוק הישראלי לדואופול "עזריאלי-מליסרון", שעלול להנחית מכה אנושה על התחרות במשק ולפגוע ישירות הן ברשתות והן בצרכנים.

למרות העמדות החדות, נמנע חלק גדול מהרשתות להגיש התנגדות לממונה על ההגבלים העסקיים. הנימוק העיקרי הוא החשש להיחשף. קבוצות הקניונים, הם מסבירים, מחזיקות בכוח עצום שיש לו השלכות מרחיקות לכת על פעילות הרשתות.

"גלובס" קיבל עמדות משלושה גורמים קמעונאיים שמפעילים יחד מספר כפול של רשתות קמעונאיות. העמדות הוגשו למערכת "גלובס" כאילו היו מוגשות לרונית קן. שמן של הרשתות נותר במערכת. העמדות והנימוקים מובאים כאן בקצרה.

ליאורה עופר, יו"ר מליסרון, מסרה כי "מאז ומעולם היתה מדיניות מליסרון לנהוג ביושר ובהגינות בניהול נכסיה. אין דרך להתמודד ובוודאי לא ניתן לבדוק ולהתייחס בצורה רצינית לטענות אנונימיות הנאמרות בעילום שם. לא נותר לי אלא להצר על כך".

מעזריאלי נמסר בתגובה, כי "לאורך השנים פעלה קבוצת עזריאלי לכינון מערכת יחסים עם הסוחרים הבנויה על שותפות ארוכת טווח שהניבה פירות רבים למיטב הרשתות בישראל. אנו נמשיך לנהוג כך גם בעתיד. הצלחת הסוחרים היא הצלחתנו"

"דואופול שיביא לפגיעה אנושה בתחרות ויפגע בציבור כולו"

"כיוון שבשוק קיימים 3 מתחרים משמעותיים בלבד - עזריאלי, מליסרון ובריטיש, הרי שמיזוג יפקיר את התחרות בידי דואופול.

קבוצות הקניונים מנצלות את כוחן. כבר כיום, טרם המיזוג, אנו חווים קשיים רבים. המצב יחמיר שבעתיים כשבשוק ישלטו שתי קבוצות.

שכר הדירה יעלה, התנאים יורעו וכושר המו"מ של השוכרים ייחלש עד מאוד. התוצאה הבלתי נמנעת הינה כי העלויות הנוספות תגולגלנה על הציבור הלקוחות.

כבר עתה, ביחס למחזור הפעילות בישראל, שכר הדירה הנו מהגבוהים בעולם. זאת ועוד, שכ"ד בכל אחד מהקניונים השייכים לאחת מהקבוצות הנ"ל גבוה באופן מהותי משכר הדירה הנדרש על ידי הקניונים שאינם חלק מהקבוצות הנ"ל. כדוגמא, נביא את הנזק שנגרם לנו לאחר שמליסרון השלימה את ה"מיזוג הקטן" (רכישת קניון "רמת אביב" ו"סביונים"). על אף שהסכם השכירות אפשר לנו לסגור חנות בקניון "סביונים", נמנענו מסגירתה לאחר שנאמר לנו על ידי הנהלת מליסרון, במישרין ובעקיפין, שיש בצעד זה כדי לפגוע בהמשך הפעלת המושכר בקניון רמת אביב. מליסרון ניצלה את כוחה וקבעה דה פקטו כי מי שרוצה להפעיל מושכר ברמת אביב נדרש להפעיל מושכר גם בקניון סביונים, כי "אם מרוויחים באחד, לא נורא אם מפסידים בקניון אחר". אם כך נהגה מלסרון טרם המיזוג, כיצד תנהג אחריו?

רשתות השיווק נדרשות להסכים ל"עסקאות חבילה" מעין אלה הפוגעות בתחרות, ובסופו של יום גם הלקוח הסופי. חשוב להבהיר: אנחנו נחשבים לגוף גדול בשוק. קשה להעלות על הדעת אילו לחצים מופעלים על גופים קטנים. ידוע לנו, מידיעה אישית, כי לחצים כאלה ואחרים מופעלים על רשתות שיווק אחרות ואולם, בשל מבנה השוק והתלות בקניונים אין לדאבון הלב מי שיצא חוצץ נגד התנהלות זו ואן מי שיהא מוכן לנהל את הקרב באופן גלוי. מצב ביש זה, מעוות את המידע המצוי בפני הממונה, וכפועל יוצא, הבדיקה הכלכלית שתבוצע על ידי הרשות תצא חסרה.

לאור ניסיון העבר, יש לנו חשש כבד כי הפגיעה בתחרות תהא אנושה וכל "תועלת", ולו לכאורה, הנטענת בוודאי על ידי מי מהמצדדים במיזוג, תושת בסופו של יום על הציבור".

"המיזוג יוציא את הענף מאיזון וינפח את בועת הקניונים"

"מרבית ההסדרים שאליהם מגיעים הקניונים של הגופים הגדולים כבר כעת הינם הסדרים כובלים, לפי ההגדרה של סע' 2 לחוק.

כאשר קבוצה אחת מחזיקה במספר קניונים באותו אזור, בחירת בעל העסק היכן לנהל את עסקיו נעשית בהתאם להשפעת כוחה של קבוצת הקניונים, ולא לפי כדאיות הכלכלית קרי מיקומו של הנכס, איכותו ומחירו. לעיתים בעלי העסקים אינם יכולים לסגור את סניפיהם הלא רווחיים ו/או המפסידים בגלל התניות דרקוניות של הקניונים.

הריכוזיות מביאה לשכ"ד מרקיע שחקים ותנאים מסחריים קשים, שמתגלגלים באופן טבעי על הצרכן. קבוצת עזריאלי, למשל, משווקת את הקניונים שלה במחירים הגבוהים ב-30% לפחות מקניונים אחרים, ובעלי עסקים נכנסים גם לקניונים לא מוצלחים של הקבוצה כדוגמת קניון מודיעין ומרגלית השרון מחשש לא להיענות לדרישות הקבוצה.

חשוב להבין את משמעות הפגיעה במשק ובמסחר החופשי: העסקים הקטנים הם הראשונים להיפגע, משום שאין להם כוח סיבולת כלכלי לעמוד מול תנאי הקניונים והם נופלים בזה אחר זה. עסקים קטנים אלה מהווים נדבך חשוב בתחרות במשק והם אלה שמאזנים את כוחות השוק.

באם המצב הנוכחי יימשך, הגופים הגדולים יגדלו עוד יותר באופן שאינו מאוזן ואז תיווצר בועה - וכפי שבועת ההייטק התנפצה בפניהם של כולם, כך גם תתנפץ בועת הקניונים.

הבועה תתנפץ כאשר השוכרים לא יוכלו לעמוד עוד בתנאי השכירות הקשים מנשוא - ומדובר רק בעניין של זמן . ההשלכות של התנפצות הבועה יפלו כנטל על ציבור הצרכנים והאזרחים, שיצטרכו לשאת מבחינה כלכלית בקריסת הקניונים והרשתות הגדולות והקטנות. אם הממונה על ההגבלים תחליט לאשר את המיזוג בין מליסרון לבריטיש, היא תהיה אחראית באופן ישיר ועקיף להיווצרותה של בועת הקניונים".

"סחרור ועליית דמי השכירות בצורה משמעותית"

"מיזוג בין שני גופים כה חזקים, כבריטיש ומליסרון, המחזיקים בכמות בלתי מבוטלת של קניונים בישראל, תביא לשליטה מוחלטת וחוסר יכולת מיקוח שתפגע בשוכרים, ובסופו של יום גם בצרכנים. הפגיעה ברווחיות השוכרים תתגלגל לצרכנים, שישלמו מחירים גבוהים יותר על המוצרים.

אחזקת קניונים על ידי גופים גדולים וחזקים, כדוגמת בריטיש מליסרון ועזריאלי, גורמת לסחרור ועליית שכר הדירה בקניונים בצורה משמעותית, ללא קשר לביצועי הקניון וגם במקרים שבהם הקניון לא נחשב ל"קניון מוביל". כך לדוגמא, גם אם חלה ירידה בפדיונות בקריון, בחידוש החוזה תיאלץ הרשת לשלם שכ"ד גבוה יותר בשל התעצמות קבוצת מליסרון. נכון הדבר גם לגבי קבוצת עזריאלי שגובה שכ"ד גבוה בקניון מודיעין, רק בשל העובדה שמדובר בקבוצת עזריאלי.

ככל שהעוצמה של בעלי הקניונים עולה, כך כוח המיקוח של השוכרים יורד, גם אם מדובר בשוכרים חזקים לכאורה. דוגמא בולטת לכך היא בפינויי חנויות על ידי המשכירים, גם כאשר השוכר עצמו ביצע השקעות ושינויים במושכר באופן ניכר. מדובר אפילו בסוגיות לכאורה תפעוליות כמו שיפוצים. קניונים בבעלות גדולה וחזקה מרגישים נוח יותר לעשות זאת מבלי להתחשב בשוכרים, רק בשל עוצמתם. ככל שכוחם יגדל, הם יעשו זאת מבלי להתחשב בשוכרים, עם שעות עבודה לא סבירות וללא הנחה בשכ"ד. דוגמאות לכך ניתן היה לראות בשני סניפים שלנו שנפגעו בעת שיפוץ קניונים, שגם גרמו לפגיעה ממשית בסניפים עצמם, ללא פיצוי כמעט.

ריכוזיות מביאה להעמדת תנאים בלתי חוקיים לצורך פתיחת סניפים בקניונים שונים. בנוסף, כדי למקסם הכנסות, הקניונים לא משקיעים בפרסום ושיווק כדי להביא אנשים לקניונים וסומכים על ההשקעות של הריטייל שנאלץ להעלות את תקציבי הפרסום".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; וויקס מזנקת בכ-20%

הנאסד"ק עולה ב-0.7% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: Shutterstock

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

רפיח / צילום: Reuters, Hatem Khaled

גלנט על התנגדותו לממשל צבאי בעזה: "אין לנו חיילים לזה"

התובע בהאג ביקש צווי מעצר גם נגד גלנט, דף והנייה ● צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • עדכונים שוטפים

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים