גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חניית בכירים בצבא - נורמה. בבטר פלייס - כמעט עלה במרד"

ארבע שנים לאחר סערת מלחמת לבנון השנייה ושנה לפני השקת המכונית של בטר פלייס שבניהולו, משה קפלינסקי התייצב באוניברסיטת ת"א לשיחה עם עורך "גלובס", חגי גולן

כששואלים את משה קפלינסקי, 54, שאלה שהוא לא מעוניין לענות עליה, פיו מתעקל בחיוך נבוך, ומוחו מאתר בדיחה או אנקדוטה שתסיט את האש לכיוון אחר. בתום השיחה, בדרכנו החוצה מן החדר, הוא מקבל שיחת טלפון מ"קפלינה", כינויה של רעייתו, פנינה. "אני קפלן, אז היא קפלינה" הוא מסביר בחיוך.

קפלינסקי, יליד גדרה, בנה קריירה צבאית מרשימה במשך 32 שנה, אותה החל בגולני וסיים כסגן הרמטכ"ל, כשברזומה שלו, בין היתר, פציעה בעת כיבוש הבופור כמפקד סיירת גולני והקמת גדר ההפרדה ביהודה ושומרון, בהיותו אלוף פיקוד מרכז בשיא האינתיפאדה השנייה. עתה הוא עושה את דרכו בעולם העסקים, כמנכ"ל מיזם המכונית החשמלית בטר פלייס, שהקים ומוביל שי אגסי.

"ההבדל הוא בטוטאליות"

לאוניברסיטת תל אביב קפלינסקי הגיע במסגרת פרויקט משותף עם "גלובס", שנקרא "פורום מנכ"ל", ובו מוזמנים מנהלים בכירים במשק להציג את משנתם ותפיסת עולמם בפני העילית מקרב הסטודנטים שלומדים כלכלה, מנהל עסקים, עריכת דין וראיית חשבון באוניברסיטה. קפלינסקי עצמו בוגר תואר ראשון בכלכלה מאוניברסיטת בר אילן ותואר שני במנהל עסקים למנהלים מאוניברסיטת תל אביב.

באופן טבעי, השיחה בינו לעורך "גלובס", חגי גולן, נסובה על עברו הצבאי, ההווה כמנהל חברה שמושכת הרבה תשומת לב, ובעיקר על מה שדומה ושונה בין שני אלו.

- מה ההבדל בין ניהול מערכת צבאית לניהול עסק עבור בעלי מניות?

"אם הייתי צריך להצביע על הבדל אחד עיקרי, הייתי אומר שזה בטוטאליות. בצבא המשימה היא טוטאלית וגם ההקרבה היא טוטאלית. כמפקד, אתה מקבל החלטות גורליות, שלעתים חורצות חיי אדם, או משנות את החיים של הפקודים שלך.

"אבל מעבר לכך יש המון דמיון. למשל, בשני המקרים אתה מנהל באמצעות אחרים. אתה צריך לתכלל ידע של אנשים אחרים, לקבל החלטות באי ודאות ולדאוג למוטיבציה של הצוות".

משה קפליסקי בטר פלייס / צלם: איל יצהר

- אתה מדבר על מוטיבציה, אבל הרבה חיילים מתגייסים לצה"ל מכוח החוק. בעסק מסחרי אתה לא מחזיק אנשים בכוח.

"השאיפה למצוינות נכונה גם בצבא וגם באזרחות. המשתמע מהשאלה שלך הוא שהארגון בצבא הוא בינוני, אבל המצב אינו כך. גם בארגון שהוא טוטאלי כמו צה"ל, ושאתה חייב לעשות את מה שהמפקד אמר לך, עדיין יש משקל לדרך שבה המפקד או המנהל רותם אנשים".

- באילו כלים שרכשת כמפקד בצבא, אתה משתמש בניהול בטר פלייס?

"יש לא מעט כלים כאלו. איפה צריכים את המנהיג? דווקא במקומות שיש אי ודאות. היכן שצריך לייצר תרגום פרקטי בין חזון או דירקטיבה לבין המימוש שלהם.

"שי אגסי בא עם חזון משמעותי אך פשוט: לשנות את העולם במספר חודשים. בסופו של יום, היינו צריכים לצקת תוכן לתוך החזון הזה. זה אומר לענות על שאלות כגון כמה תעלה הסוללה, איך לפרוס את התשתיות שיתמכו בדברים שעדיין לא ברורים, הגדרת יעדים, כיוונים ועוד".

- מנהיגות היא דבר מולד או נרכש?

"אין לי ספק שמנהיגות זה דבר נרכש. זה לא רק כריזמה או מי שקופץ ראשון לפתור בעיה שנוצרת. זו לא פעולה חד-פעמית. אני משוכנע בזה. זה אומר לקחת אחריות, לעמוד בפני אנשים גם ברגעים קשים, לתת גיבוי, להתמודד עם כישלון, לפתח סקרנות מקצועית, לפתח מקצוענות לעשות דברים נכון, להתמקד במה שמייצר לך ערך - אלו לא דברים שנולדים איתם".

- מה הפילוסופיה שלך לניהול ארגון?

"השאיפה, וקל לומר וקשה ליישם בארגון גדול שפועל בתנאים של אי ודאות, היא לייצר ארגון סקרן ששואל שאלות, יודע להתמודד עם ביקורת ולא מהסס לשחוט פרות קדושות, אבל מצד שני לא מאבד את המשמעת הביצועית. אני יודע שזה נשמע כמו סיסמה, אבל זה חיוני להצלחה".

"ראיון זה מניפולציה"

לשאלת "גלובס" מה הוא מחפש בראיון עבודה, עונה קפלינסקי "קודם כל, ריאיון זה מניפולציה, לא רק ריאיון עבודה", וצוחק, כשהוא כמובן מתכוון לעצם האירוע בו הוא נוטל חלק.

אז, יותר ברצינות, הוא מוסיף: "הניסיון והשנים מלמדים אותך לעשות את זה. אני מחפש אצל עובדים שלי כמה מאפיינים - שיהיו Team Players, שיידעו ללמוד בעצמם, שיהיו מסוגלים ליטול אחריות ויהיו ניחנים באומץ לב ציבורי בלחשוב אחרת. אלו דברים שעם הזמן והניסיון אתה יכול לעלות עליהם בריאיון וגם לקבל עליהם חוות דעת".

רכב חשמלי בטר פלייס / צלם: תמר מצפי

- תן דוגמה למקרה שטעית בגיוס ומקרה שלא גייסת איש ראוי.

"טעיתי גם לכאן וגם לכאן. אני לא אתן דוגמאות, כי מדובר באנשים מוכרים, אבל היו מקרים שגייסתי אנשים שסמכתי עליהם, ואחר-כך נאלצתי להדיח אותם, ואפשר להסתכל על מי גייסתי בצבא ובבטר פלייס וכבר לא עובד איתי. היו לי גם החמצות שבהן אנשים שאמרתי 'הם לא יהיו', ואז הם פרחו והבריקו במקומות אחרים. אבל כמו שאמרתי, חלק בלתי נפרד מלהיות מנהל ומפקד זה לומר 'טעיתי'. ולא כל המנהלים יודעים לעשות זאת".

- מצוינות זה ביצועים פיננסיים, או גם משהו אחר?

"כשאני נשאל אם המטרה של חברה היא מקסימום רווח, התשובה היא 'לא בהכרח'. ארגון לא יכול להחזיק מיצוב תחרותי לאורך זמן אם למשל הוא יפגע בסביבה או בזכויות העובדים שלו. מצוינות באה לידי ביטוי בארגון שיודע לקחת משמעויות של סביבה משתנה ולהתמודד עם העתיד, תוך כדי למידה ותיקון שגיאות העבר".

- יש לך טיפים למנהלים צעירים? למשל, אם כדאי להיות "פוליטיקאי" בארגונים?

"הייתי מפריד בין הטווח הקצר לטווח הארוך. לאורך זמן, פוליטיקה משרדית ותככים לא מחזיקים. מקצועיות, אמינות, ערכים, נכונות לתת יותר מהגדרת התפקיד, אלו הדברים שמייצרים בולטות ומצוינות של עובד בארגון. ועל עובדים מצוינים, ארגון מצוין לעולם לא ירצה לוותר".

- אם היית חוזר לגיל 21-22 והיית צריך להתחיל מההתחלה, מה היית עושה?

"הייתי הולך להיות פקיד בבנק", קפלינסקי אומר וצוחק. "לפני מספר חודשים שאלו אותי שאלה דומה, אז החלטתי להיות עקבי עם התשובה".

"לא נחכה למשהו מושלם"

בתפקידו הנוכחי, קפלינסקי מתמודד בתחרות עם אתגר כפול: להביא את חזון המכונית החשמלית לעולם המעשה, ושמבין הפרויקטים הלא מעטים בעולם בתחום, בטר פלייס תהיה מאלו שיתחלקו בשלל.

- יש הרבה מאוד ספקות לגבי בטר פלייס.

"הייתי מאוד מופתע אם כולם היו זורמים וקופצים על העגלה. אבל מצד שני, זה מזכיר לי את המחקר של מקינזי שנעשה עבור AT&T לפני כ-30 שנה, שבו נקבע נחרצות ששוק הסלולר בארה"ב יגיע לעשרות אלפי מכשירים בלבד.

"קשה לנבא את העתיד. אבל מצד שני, ברור לכל מי שמסתכל על עולם הרכב והטכנולוגיה, שזה הכיוון שהולכים אליו - רכב חשמלי. אין יצרן רכב שלא עוסק ברכב חשמלי או בפתרונות לרכב חשמלי. ממשל אובמה נתן מענקים של למעלה מ-2 מיליארד דולר לפיתוח טכנולוגיות לסוללות מתקדמות יותר וממשלת סין הקציבה פי 10 מזה לפיתוח רכב חשמלי".

- הטרנד צבר הרבה תאוצה כשחבית נפט עלתה 140 דולר, אבל כשהמחיר לחבית הוא חצי מזה, אין לחץ. חוץ מזה, אין כל ביטחון שדווקא הפתרון שלכם יהיה זה שיתפוס.

"הקפיצה במחיר הדלק אכן האיצה את הטרנד, אבל השינוי הזה היה קורה בכל מקרה. האם הפתרון של בטר פלייס יהיה זה שיתפוס ל-10 השנים הקרובות? יכול להיות שלא. אבל איזה עוד אלטרנטיבה קיימת בתפוצה המונית, כאן ועכשיו? אנחנו כמובן יכולים לחכות עוד 10 שנים למשהו מושלם, ואנחנו יכולים לעשות את זה כאן ועכשיו - ואנחנו מתכוונים להשיק בישראל רכב חשמלי בשנה הבאה. זה לא חזון, זה כבר קורה. נתחיל בישראל ונמשיך לשווקים אחרים".

- יש דמות שמהווה עבורך מודל לחיקוי?

"היה לי הכבוד לעבוד עם אריאל שרון כראש ממשלה בזמן שהייתי המזכיר הצבאי. הוא דמות של מנהיג שידע לקבל החלטות קשות בתנאי אי ודאות, תוך נטילת סיכונים אישיים. הוא מהווה עבורי מודל לחיקוי והוא דמות שהייתי רוצה לפגוש שוב, לו יכולתי".

- מה ההישג הכי בולט בקריירה שלך?

"בכל תפקיד שעשיתי, היה הישג. פיקדתי על סיירת גולני בכיבוש הבופור, הייתי אלוף פיקוד מרכז כשהכרענו למעשה את טרור המתאבדים הפלסטינים מהגדה המערבית והשיא כמובן יהיה ההצלחה של בטר פלייס".

- מה התפקיד הבא שלך?

קפלינסקי מחייך: "אנחנו בבטר פלייס משנים את העולם. זה לא ייגמר בתוך יומיים".

הסטודנטים שואלים, קפלינסקי עונה

בנוסף לשיחה בין קפלינסקי וחגי גולן, במסגרת האירוע בתל אביב ניתנה לסטודנטים האפשרות להפנות לאורח שאלות.

כך, אחד מהם שאל אם המעבר מהצבא לעולם העסקים לא היה חד וקשה מבחינתו. קפלינסקי השיב: "תראה, ניהול זה ניהול. אין כאן הוקוס פוקוס, גם אם לעולם העסקים יש חוקים אחרים. שיניתי את השפה בה אני מדבר, החלפתי את סוג הספרים שאני קורא והוספתי עיתון ורוד לרשימת הקריאה שלי.

"אני יודע שלעולם לא אסיים ללמוד. תמיד יהיו עוד דברים לדעת ואני רוצה להיות במצב שאני יכול לדבר ברמה גבוהה עם מתכנתים. יש הבדלים בין צבא לעסקים במנטליות, בשפה, במה שמניע אנשים ובמה חשוב לאנשים, וצריך להביא את הכל בחשבון.

"למשל, כשגייסתי את העובד השביעי לבטר פלייס (קפלינסקי היה העובד מספר 4 בחברה - א.א), הוא שאל אותי: 'כמה אתה משלם?'. הבטתי אליו בהלם, ואז הוא שאל: 'למה אתה מסתכל? זו שאלה לגיטימית'. אמרתי לו שגייסתי לפניו עוד שני אנשים, ופתאום הבנתי שהם לא שאלו אותי מה השכר שלהם. רצתי לשאול אותם למה הם לא שאלו על משכורת, והם אמרו לי: 'היית סגן הרמטכ"ל, אתה איש מכובד, תיארנו לעצמנו שיהיה בסדר'. פשוט לא חשבתי לדבר על משכורת.

"או למשל כשאישרתי לשמור חניה לסמנכ"לים - בצבא זה נורמה. בסטארט-אפ יש תרבות של שוויון. כמעט היה לי מרד בחברה".

"ארובה עדיפה"

אחד הסטודנטים שאל אם היות תהליך ייצור החשמל בישראל הרסני לאיכות הסביבה, זה לא סותר את המטרות של בטר פלייס. קפלינסקי ענה כי "אפשר לדבר על איכות סביבה בוואקום, אבל אם לא נחבר את זה למציאות ולמודלים כלכליים שנותנים תמורה אמיתית לחברה וכלכלה, מה זה נותן?

"ראשית, מנוע חשמלי עדיף על מנוע בעירה פנימית ב-70% וזה כבר אומר שזה לא אותו דבר. נכון, במדינת ישראל החשמל עדיין מיוצר בצורה שמזהמת את הסביבה, אבל אני מעדיף ארובה אחת בגובה של 300 מטר מאשר מאות אלפי אגזוזים שפולטים חלקיקים רעילים בגובה הפרצוף של הילדים שלנו. בדנמרק אגב, השותפה שלנו, DONG Energy, מייצרת 25% מסך החשמל שלה בעזרת אנרגית רוח.

"אם יש מסר אחד לקחת מהניסיון שלי, הוא שכאשר יש משהו שאפשר לשנות, תשנו. אף פעם אי אפשר את הכל, ואף פעם אי אפשר מושלם. אבל תעשו את מה שאפשר וזה תמיד יהיה יותר טוב מלא לעשות בכלל".

סטודנט אחר שאל כיצד המטרה הפוליטית, להחליש את התלות בנפט, עליה הצהירו בכירי בטר פלייס, מסתדרת עם חברה שמטרתה לייצר רווחים. קפלינסקי: "לבטר פלייס יש בהחלט אג'נדה רחבה יותר מעבר לרווחים. לטעמי, אין כאן סתירה. אני בבטר פלייס, כי אני מבין את המעגל הזה.

"ההתמכרות שלנו לדלק מממנת את הטרור שמופעל נגדנו. אנרגיה נקייה שאינה כלכלית, לא תקרה. חדשנות זה אומר גם במוצר, גם ברמת העסק, גם בין הלקוח ל-Operator וגם במימון. בטר פלייס רוצה לשפר את איכות הסביבה, לנתק את התלות של העולם בנפט ולעשות רווחים".

"סיוע" מחיל האוויר

על התפר הזה, שבין אידיאולוגיה לאינטרס עסקי טהור, שאל אחד הסטודנטים מדוע הוקמה בטר פלייס בישראל ולא ביפן או גרמניה.

קפלינסקי "מגייס" את חיל האוויר הישראלי כדי לענות: "יש דברים שיכולים לקרות רק בישראל. לפני כמה שנים הייתה לנו שיחה עם אנשי הצוות הטכני הבכיר של רנו. הם הודיעו לנו שלמרות שהמנכ"ל הבטיח שיהיה שיתוף פעולה, הם לא יודעים לשים סוללה ששוקלת למעלה מ-200 קילו מתחת למרכב של מכונית, שצריכה לקפץ על כביש עם מהמורות ולעמוד בעומסים של סיבובים.

"אז המהנדס של בטר פלייס ענה: 'אני לא מומחה גדול במכוניות, אבל אני מבין במטוסים. על F 16 אפשר לשים פצצות במשקל טון מתחת לכנף, הם עומדים בעומסי ג'י אדירים, וצריך לשחרר אותן בדיוק של אלפית שניה, אחרת זה לא פוגע במטרה. ואז כשהם חוזרים, צריך להתקין פצצות חדשות תוך כמה דקות, כדי שהמטוס יוכל לטוס שוב. אם אפשר לעשות את זה עם פצצות של מטוס קרב, למה אי אפשר לעשות את זה עם סוללה של מכונית?".

"היו הרבה דיבורים בצרפתית בצד השני, ואז מישהו שאל 'תוך כמה חודשים תוכלו לייצר לנו מודל לדוגמה?' והמהנדס שלי ענה 'תבואו לכאן בשבוע הבא ויהיה מודל'.

לקראת סיום, סטודנט אחד אמר כי "בצבא הרגשתי שאני יכול לסמוך על החברים לנשק", ומתוך כך שאל: "איך אני יכול לדעת שאני יכול לסמוך על מישהו בעולם העסקים?"

קפלינסקי ענה כי "לפי העיתונים, גם בצבא אי אפשר לסמוך על אחרים", ומיד צחק, ואז המשיך, יותר ברצינות: "האמת, מעציב לשמוע על אותם מקרים חריגים, אבל בגדול אני סבור שאחדות המטרה בצבא מסייעת להתגבר על 'הפוליטיקות הקטנות'.

"זה הכל שאלה של עם מי אתה עובד, איך אתה בוחר את האנשים שלך, ואיך אתה מתנהג אליהם ביום יום. באזרחות המוטיבציות אחרות, אבל גם כאן אני יודע להביט לאנשים בעיניים ולומר 'אני צריך אותך', והתשובה שאני מקבל היא חיוך של הערכה ולא 'אז תוסיף לי שלושה שקלים למשכורת'. כשיש שייכות ותחושת ערך, אפשר לסמוך".

המלצות למנכ"לות מוצלחת

1. ארגון עם איזון

"השאיפה היא לייצר ארגון סקרן ששואל שאלות, יודע להתמודד עם ביקורת ולא מהסס לשחוט פרות קדושות, אבל מצד שני לא מאבד את המשמעת הביצועית"

2. לגייס עובדים עם חוש לעצמאות

"אני מחפש אצל עובדים שיהיו 'Team Players' שיידעו ללמוד בעצמם, שיהיו מסוגלים ליטול אחריות ויהיו ניחנים באומץ לב ציבורי בלחשוב אחרת"

3. לדעת להודות בטעות

"חלק בלתי נפרד מלהיות מנהל ומפקד זה לומר 'טעיתי'. ולא כל המנהלים יודעים לעשות זאת"

4. לא להתמקד רק בשורה התחתונה

"ארגון לא יכול להחזיק מיצוב תחרותי לאורך זמן אם הוא יפגע בסביבה או בזכויות עובדיו. מצוינות באה לידי ביטוי בארגון שיודע לקחת משמעויות של סביבה משתנה ולהתמודד עם העתיד"

5. לא לשמרנות

"כאשר יש משהו שאפשר לשנות, תשנו. אף פעם אי אפשר את הכל, ואף פעם אי אפשר מושלם. אבל תעשו את מה שאפשר וזה תמיד יהיה יותר טוב מלא לעשות בכלל"

"לא הייתי רמטכ"ל ולכן יש לי קצת תחושה של החמצה"

לתפקידו הנוכחי נכנס משה קפלינסקי אחרי שהיה סגן הרמטכ"ל בתקופת מלחמת לבנון השנייה. על פניו, הייתה זו מקפצה נוחה לתפקיד הרמטכ"ל. אבל מלחמת לבנון השנייה טרפה את הקלפים.

- מדוע הסרת מועמדותך לתפקיד הרמטכ"ל?

"ההחלטה של דן חלוץ להתפטר טרם ועדת וינוגרד, העמידה אותי במצב בעייתי. יכולתי להתמודד ואולי להיות רמטכ"ל, אבל השיקול שלי היה שהייתי סגן הרמטכ"ל באותו הזמן, ואם ועדת וינוגרד לא הייתה מוציאה אותי צח כשלג, זה היה פוגע בצבא. מאחר שפרסום המסקנות לא היה בידי, החלטתי לא להתמנות ולפרוש".

- בסופו של דבר, יצאת בסדר גמור. אין תחושת החמצה? יכולת להיות רמטכ"ל.

קפלינסקי מעקם את הפרצוף ועונה: "לא הייתי רמטכ"ל, ולכן יש לי קצת תחושה של החמצה. אבל גם ככה אני שמח בעיסוקי וטוב לי". ושוב, קפלינסקי נחלץ משאלה מביכה כשהוא מגולל סיפור משעשע: "תראה, לפני 6 שנים, כשהייתי אלוף פיקוד מרכז (והרמטכ"ל אז היה משה בוגי יעלון), קיבלתי טלפון ממזכירות הפיקוד העליון. 'קפלן', שאלה אותי הגברת, 'אתה רוצה להחליף את הרמטכ"ל?' עניתי: 'אם זה רציני, בוודאי. מאוד מחמיא לי". ואז היא אמרה: 'מצוין, סע לצריפין, יש הרצאה שהוא התחייב אליה ולא יכול להגיע, תרצה במקומו". בסוף אני מרוצה מהחיים שלי כמו שהם. עשיתי מסלול חיים מדהים ולא הייתי משנה דבר".

עוד כתבות

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"