גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בתיקים כמו של הירשזון - או שהנאשם טהור או שהוא שחור משחור"

עו"ד אלירם בקל, מצוות ההגנה של שר האוצר לשעבר: "אין ספק שהירשזון לא היה צריך לקבל כספים במעטפות, אבל האם הוא גנב כספים מההסתדרות? התשובה היא לא"

13 חודשים לאחר שהחל לרצות את 5.5 שנות המאסר שנגזרו עליו בבית המשפט המחוזי, התייצב בשבוע שעבר שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, בבית המשפט העליון. זה דן בערעור שהגיש על הרשעתו בגניבה של כ-2 מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל) ועל חומרת גזר הדין שהוטל עליו.

לצדם של עורכי הדין הוותיקים, בעז בן-צור ושרון קליינמן, מייצג את הירשזון גם עו"ד אלירם בקל. השלושה טענו בשמו של הירשזון כי המחוזי שגה כשקבע כי הגירסה שהציג, לפיה התשלומים החודשיים שנטל מהע"ל היוו "תגמול בגין זכויות עתידיות", אינה הגיונית ונסתרת על-ידי הראיות.

"עיין היטב בכל העדויות שנשמעו במשפט", נכתב בערעור, "ולא תמצא ולו עדות אחת שלפיה הירשזון גנב כספים מהע"ל. איש מבין עדי התביעה לא גרס כי התשלומים הועברו לידי הירשזון כשלל של גניבה".

בקל, שליווה את התיק הפלילי של הירשזון מראשיתו, משוכנע כי נגרם למרשו עוול קשה. "אין ספק כי הירשזון לא היה בסדר - הוא לא היה צריך לקבל כספים במעטפות, ולא היה צריך להימנע מתיעוד של קבלתם, אבל האם הוא גנב כספים מההסתדרות? התשובה היא לא. כי הוא נתן תמורה בעבור הכסף - הוא עבד. תחושתי היא שבמשפטים כמו זה של הירשזון הדברים נתפסים על-ידי בתי המשפט כבינאריים - או שהבן-אדם טהור או שהוא 'שחור משחור'. אלא שבמציאות יש גם גוונים של אפור.

"אנחנו לא טוענים שכל מה שהירשזון עשה היה בסדר, אבל גם לא חייבים לקבוע שהוא ביצע מעשי גניבה. בסופו יום, אחרי כל הפגמים שקרו בדרך לא מדובר בסיפור של גניבה, אלא לכל היותר בעבירה של הפרת אמונים בתאגיד. השאלה המהותית שעמה המדינה, בתשובתה לערעור, לא התמודדה, היא מהו המצב המשפטי כשבן אדם עובד במקום ומקבל שכר 'בדרך לא דרך'. אנחנו לא אומרים 'בוא נצא מפה עם פרס ישראל', אנחנו בהחלט מכים על חטא, ועדיין - את עבירת הגניבה צריך לשמור למקרים ההולמים אותה ולא למקרה של הירשזון".

ניכר על בקל כי הזדהותו עם שר האוצר לשעבר כמעט מוחלטת. לדבריו, "ברמה האישית, בתור סנגור, אני מאוד מתוסכל על כך שעד כה לא הצלחנו להעביר את הסיפור האמיתי של הירשזון, ואני מקווה שבעליון נצליח לעשות זאת.

"אני מאוד מעריך את האדם הזה על האופן שבו, לאחר שהבין בפני מה הוא ניצב, הוא לקח אחריות, הודה בכספים שקיבל, לא תקף את הפרקליטות ובית המשפט, יצא מבית המשפט בצורה מכובדת, ומרצה כעת את עונשו ככל אסיר אחר.

"הוא איש שיחה מרתק, היה נורא קשה להתכונן איתו לחקירות, כי יותר עניין אותו כל כמה דקות לסטות מהשיחה כדי לספר לי סיפורים מעברו העשיר בפוליטיקה. הרבה פעמים הוא דיבר על אריק שרון ועל אהבתו אליו. תמיד הוא היה מספר איך שרון היה מנהיג שיודע 'לחתוך עניינים'".

זוהי אינה הפעם הראשונה שבה נמצא בקל במרכזו של תיק בעל פרופיל ציבורי גבוה. ב-5 שנות עבודתו כעורך דין הוא היה שותף לטיפול בתיקים פליליים מורכבים, ביניהם הערעור בפרשת לה-נסיונל; הזיכוי של יוסף גרינפלד מחברת קרדן; וההליכים המתוקשרים בעניין עו"ד ישראל פרי בפרשת הפנסיה הגרמנית, אשר הובילו לדיון נוסף בעליון.

"ההחלטה לקיים דיון נוסף בעניינו של פרי היא חריג שבחריג", אומר בקל. "לימינו של פרי התייצבה שורה ארוכה של אנשים בעלי שיעור קומה ואינטגריטי, כמו פרופ' עמרי ידלין, פרופ' מרדכי קרמניצר. משהו במאסה הזו מהווה משקולת נגדית למול הכרעת הדין, מאסה שכמו אומרת לבית המשפט 'בואו תראו עוד פעם האם ההחלטות לגבי פרי הן נכונות'".

נוסף לתיקים הפליליים מטפל בקל גם בתיקים אזרחיים רבים, ועל אף גילו הצעיר, 32, רשימת לקוחותיו לא היתה מביישת עורכי דין ותיקים בהרבה.

בקל מתגורר במודיעין, נשוי לליאורה, מרפאה בעיסוק, ואב ל-3 ילדים: אילת (5 וחצי), אלעד (4) ומעין (2).

בקל למד משפטים באוניברסיטת בר-אילן. בימים אלה הוא שוקד על עבודת מחקר לצורך השלמת התואר השני בנושא 'רכישת מניות ממניעים מעורבים (פסולים וכשרים) כבסיס להרשעה בעבירות ניירות ערך'.

את ההתמחות עשה בקל במשרד עוה"ד יעקב וינרוט. "הגעתי לשם במקרה. ראיתי את וינרוט מתראיין אצל אדם ברוך ז"ל בטלוויזיה, והרגשתי שהוא אדם עם אמירה ובעל ערך מוסף. אז פניתי למשרד והתקבלתי. בהתמחות התאהבתי בתחום הפלילי, למרות שעד היום יש לי יחסי אהבה-שנאה עם התחום. אחרי ההתמחות נשארתי במשרד וינרוט, עסקתי בבג"צים ביחד עם ד"ר גרשון גונטובניק, למשל בנוגע לגדר ההפרדה.

"בנוסף, ייצגנו את משפחת דני כץ בעתירה נגד קצבת עונשם של הרוצחים, בבג"ץ בעד מינוי יעקב גנות למפכ"ל המשטרה, ובתיקים מעניינים נוספים. את משרד וינרוט עזבתי לפני חצי שנה ועברתי למשרד בעז בן-צור.

"על וינרוט יש לי רק דברים טובים להגיד. משרד וינרוט הוא לא משרד שגרתי, יעקב הוא לא אדם שגרתי. הוא מתייחס לתיקים גדולים עם שכר-טרחה במיליונים בדיוק באותה הרצינות שבה הוא מטפל בתיקים עם שכר-טרחה מינימלי או בלי שכר-טרחה בכלל. 'זר לא יבין זאת'. אני מאמין ומקווה שיעקב ייצא זכאי ממשפט השוחד שבו הוא עומד לדין".

- למה בחרת ללמוד משפטים?

"התוכנית המקורית שלי היתה להיות רופא, ואפילו נרשמתי ללימודי רפואה. אבל בסוף הגעתי למסקנה שזה לא מספיק 'בוער בעצמותיי', וברגע האחרון הלכתי ללמוד משפטים, כי זה היה נראה לי מקצוע 'אמיתי' שבו אתה יכול לעשות שינוי בשביל אדם אחר. הפכתי כמה סטודנטים לרפואה למאוד מאושרים, כי כבר התקבלתי ללימודים ופיניתי מקום ברגע האחרון".

- מה אתה אוהב במקצוע?

"את האפשרות לעשות שינוי. אם אתה מספיק טוב, יסודי ויצירתי - יש תמיד אפשרות שתעשה שינוי בעבור לקוחותיך. לפעמים כשמגיע אליי לקוח, בעיקר בתחום הפלילי, מהר מאוד אכנס לתוך חייו. כמעט כל לקוח שייצגתי הפכתי לחבר שלו.

"אני זוכר כאילו זה היה אתמול איך כשבישר השופט על זיכויו של יוסף גרינפלד מחברת קרדן, יעקב וינרוט אחז לי ביד בחוזקה, ולחש לי: 'תזכור את הרגע הזה, בכל הקריירה שלך, לא יהיו לך הרבה כאלה'.

- מה אתה לא אוהב במקצוע?

"את הקושי ליצור את ההפרדה בין החיים למקצוע. הכישלון של התיק הופך להיות הכישלון שלך, ההזדהות עם הלקוחות היא מוחלטת, ובתיקים פליליים זה ייגמר לרוב במפח-נפש. זו הטרגדיה של הסנגור הפלילי".

- מה אתה עושה אחרי שעות העבודה?

"אחרי שעות העבודה אני 'עובד' אצל 3 ילדיי שמחכים לאבא, ולפעמים יוצאים בשבילי מהמיטה כשאני מגיע הביתה מאוחר. הם אלה שבאמת גורמים לי לחייך".

- מה השאיפות שלך לעתיד?

"באופן כללי, להגיע לחיים מאוזנים ומבחינה מקצועית להמשיך איפה שאני, וגם להתקדם באקדמיה, לסיים את התזה ולהמשיך לדוקטורט, למרות שבסד הזמנים כיום קשה לראות את זה".

עו"ד אלירם בקל

גיל: 32

משרד: בעז בן-צור ושות'

ותק: 5.5 שנים

תחום התמחות: ליטיגציה פלילית ואזרחית

עורך דין מוערך: בתחום הפלילי - עוה"ד בעז בן-צור ואיתן מעוז; בתחום האזרחי- עו"ד ירון פירדי, "שלצערי עזב את המקצוע ועובד כיום עם איש העסקים אלי פפושדו".

עוד כתבות

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו ע"י הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים נשבר בתעשיית הגמל

בינואר 2026 העביר בית ההשקעות מיטב מהמתחרים כמעט 2.4 מיליארד שקל, שיא כל הזמנים מבחינת החברה בגיוסים לחודש אחד ● מיטב מנהל כיום 136 מיליארד שקל, אחריו נמצא אלטשולר שחם עם כמעט 125 מיליארד שקל, אחר כך מור עם 108 מיליארד שקל והפניקס עם 102 ● ומי נמצא בתחתית הטבלה?

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי