גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני לחם, אחד חלב וקרן נאמנות - בקרוב ברשתות השיווק?

הרעיון של רשת קמעונאית גדולה שמוכרת ללקוחותיה גם מוצרים פיננסיים לא רק נשמע טוב על הנייר - הוא גם עובד בהצלחה בחו"ל ■ אז מה מנע ממנו עד היום לעבוד פה בארץ?

צריך לאחל הצלחה לרמי שביט. הבעלים של המשביר לצרכן הצהיר לאחרונה על כוונותיו להתחיל להנפיק כרטיסי אשראי ללקוחות המשביר, ולנצל את הכוח של הרשת כדי להפוך לשחקן פיננסי. אלה חדשות טובות ללקוחות: שחקן חדש בשוק יגדיל את התחרות, וזה תמיד טוב לצרכן.

אבל האם זה יעבוד? שביט אינו הראשון וכנראה גם לא האחרון שמנסה למנף את רצפת ההפצה של הרשת הקמעונאית כדי למכור מוצרים פיננסיים: טסקו הבריטית, כמו קרפור הצרפתית, עושות את זה שנים ובהצלחה. בארץ העניינים יותר יגעים. ההצהרות של שביט הזכירו לנו אמירות של רשת אחרת, גדולה יותר, שופרסל.

הכוח המניע בעניין הזה היה יו"ר שופרסל באותה תקופה, אברהם ביגר. ביוני 2007, בראיון ל"גלובס", טווה ביגר חזון מרחיק לכת: "אנחנו נהיה כביש 6 של המוצרים הפיננסיים", הצהיר. "יש לנו 230 סניפים, 530 אלף מ"ר, יותר לקוחות מכל אחד מהבנקים הגדולים. יש מוצרים פשוטים שהם המסה הגדולה: קרנות נאמנות, תוכניות ביטוח פשוטות, הרבה מוצרים בחיי היום-יום של האזרח. אני יודע להביא לבתי-החרושת שמייצרים את המוצרים האלה את ערוצי ההפצה ללקוח. נמכור את פריזמה, אקסלנס, בנק הפועלים, ועוד לא נגעתי בקטע של כרטיס האשראי".

"נציע לאנשים אלטרנטיבות לא פחות אטרקטיביות מהבנקים", המשיך ביגר. "אני יודע לעשות את זה יותר זול. אין לבנקים דרך לחסום אותנו, רק להוריד את העמלות. הם יתחרו בנו, זה לא יעבור בשקט, אבל אנחנו נהיה ה'חצי חינם' של ערוצי ההפצה הבנקאיים. אני אוטוסטראדה".

כשנשאל מתי זה יקרה הסביר ביגר כי "אם יעבדו נכון, זה יכול לקרות בתחילת 2008".

ובכן, במבט לאחור, כנראה שלא עבדו נכון. כמה חודשים אחרי הנאום הזה עבר ביגר לתפקיד מנכ"ל מכתשים אגן, בשופרסל הקימו את "שופרסל פיננסים", בראשות אלון פייט, ומאז כמעט שלא קרה דבר. החברה הזאת, שבה שותפה שופרסל (64%) עם לאומי קארד ופז, מנפיקה כרטיס אשראי משותף, וזהו פחות או יותר.

מהמילים היפות של ביגר לא נותר מאומה. לא קרנות נאמנות, לא פק"מ ולא כלום. שופרסל אינה חצי חינם של המערכת הפיננסית, ולא אלטרנטיבה לבנקים. רק עכשיו, 3.5 שנים אחרי הצהרות ביגר, מתחילה הרשת בתהליכי מכרז בין חברות ביטוח כדי למכור ביטוח בסניפיה. רמי לוי עושה את זה כבר חודשיים, ודואר ישראל שנתיים.

"יש רציונל עסקי"

כניסת רשת קמעונאית לתחום המוצרים הפיננסיים אינו עניין פשוט. דן שיינפלד, שותף בחברת הייעוץ TASC, מסביר: "על הרשת הקמעונאית להתמודד עם מספר שאלות, כמו בחירה במודל העסקי הנכון. למשל, האם להיות רק מפיץ של מוצרי צד ג' - או גם יצרן עצמאי? ואם יצרן - אז של אילו מוצרים: הכול? חלק? עם איזה מוצרים לחדור לשוק: מוצרים פשוטים שיותר קל לבצע באמצעותם את התהליך הנדרש של חינוך שוק (שלא צפוי להיות פשוט ומהיר) - או מוצרים המתחברים מטבעם בצורה טובה יותר לחוויית הקנייה ברשת קמעונאית כמו מוצרי אשראי?".

וזו רק ההתחלה. שיינפלד מעלה עוד שאלות, כמו איך מזהים את הלקוחות שיהיה להם יותר קל לשנות הרגלי צריכה ולהתחיל לצרוך שירותי בנקאות ו/או ביטוח בסופר? "מעבר לכך", הוא מוסיף, "צריך תשתיות מיכוניות, ניהול סיכונים, התממשקות עם מערכות קיימות. להכין תשתית תהליכית כמו מכירה, שיווק, ניהול אשראי, שירות לקוחות, ניהול פיננסי".

"אסור להתעלם גם מבעיית כוח-אדם", הוא מדגיש, "הרי למכור מוצרים פיננסיים - שגם הפשוטים שבהם אינם בהכרח פשוטים - באמצעות התשתית האנושית הקיימת ברשתות שיווק, אינו צפוי להיות דבר של מה בכך, וידרוש הערכות יסודית".

- למהלך כזה יש פוטנציאל עסקי?

"כן, בהחלט. בכל האתגרים שמניתי אפשר לעמוד בהצלחה ולהפוך את השירותים הפיננסיים לנדבך משמעותי בפעילותה של רשת ריטייל בישראל. ביסוד מהלך כזה יש רציונל עסקי איתן. לשחקנים קמעונאיים יש כבר רצפת הפצה קיימת, בסיס לקוחות יציב המאופיין בנאמנות גבוהה יחסית למותג, ומהווה מטרה נוחה למכירה צולבת של שירותים פיננסיים.

"בנוסף, המיקום של הסניפים הגדולים, היתרון לגודל והתשתית הקיימת של שחקנים כאלה, מייצרים בסיס תפעולי מצוין שיכול ליצור יתרון משמעותי במישור העלויות מול השחקנים הקיימים. גם היקף הפעילות מקנה לשחקני הריטייל הגדולים כוח מיקוח אדיר, אותו ניתן למנף לטובת רכש מוצרי צד ג' שניתן להפיץ במחירים נמוכים משמעותית מהמתחרים, תוך שמירה על מרווח נאות".

שילוב לא טריוויאלי

אז אם הפוטנציאל קיים ובחו"ל זה עובד, למה אצלנו זה לא מתרומם? הרי מבחינת בנק בגודל בינוני כמו מזרחי טפחות או דיסקונט, או לחילופין בית השקעות, כניסה לשותפות בהפצה עם רשת קמעונאית יכולה להוות קפיצת מדרגה. ומבחינת הרשת מהלך כזה הוא הגיוני מבחינה עסקית.

בנקאי המבין דבר או שניים בשיווק מנסה לשים את האצבע על הנקודה: "שילוב בין קניות לשבת לקניית קרן נאמנות אינו טריוויאלי. נדרש כאן חינוך שוק מאסיבי. הלקוחות סומכים על הבנקאי שלהם ומאמינים שהוא דואג להם. לקחת את הסיסטמה של האמון ולבסס אותה גם ברצפת הירקות בסופר, נשמע לי לא פשוט. ברשתות הקמעונאיות בישראל - למעט טיב טעם מחד ורמי לוי מאידך - אין חוויית קנייה ברורה או מותגים מובחנים. ואם ההבטחה לא ברורה, אז לשלב בתוכה הבטחה פיננסית יהיה קשה שבעתיים".

שיינפלד בכל זאת אופטימי: "הרגלי הצריכה בתחום השירותים הפיננסיים בישראל כבר מתחילים להשתנות. למשל, מעבר למועדוני לקוחות ופעילות בערוצים ישירים. אמנם מדובר בתהליך הדרגתי של חינוך שוק, והשחקנים שחשבו על זה לא ממש נכנסו בזה בכל הכוח, שיווקית וארגונית, אבל כעת יותר ויותר גופים מתעניינים בנושא ואף מתחילים לפעול בו. להערכתי, נראה בקרוב יחסית רשת קמעונאית הופכת לשחקן פיננסי".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"