גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרקליטות לא מוותרת להנגבי

אם ערעור הפרקליטות יתקבל - הקלון העכשווי עוד ייחשב ככתם קל בהשוואה לצפוי לו

בתוך 45 ימים לכל היותר יוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים מסמך שייפתח במילים הללו: "מדינת ישראל נגד צחי הנגבי. הודעת ערעור. ערעור זה מכוון נגד החלטת בית משפט השלום בירושלים לבטל את האישום נגד המשיב, בעילה של 'הגנה מן הצדק', במסגרת הכרעת דינו".

אנשי פרקליטות מחוז ירושלים, נעמה סולטניק וארז פדן, שיהיו חתומים על המסמך - אלא אם יחליטו פרקליט המחוז אלי אברבנאל או פרקליט המדינה משה לדור לצרף את חתימתם ולשוות לו חשיבות יתר - ימשיכו ויסבירו את המצב המשפטי המורכב שנוצר בעניינו של הנגבי, בנוגע לקביעת אחריותו הפלילית בעבירות המרכזיות שבהן הואשם במסגרת פרשת המינויים הפוליטיים במשרד לאיכות הסביבה - עבירות של מירמה והפרת אמונים ושוחד בחירות.

3 שופטים ישבו בדינו של הנגבי בבית משפט השלום, וכל אחד מהם גלקסיה לעצמו. באשר לעבירת הפרת האמונים, קבע אב בית הדין, יואל צור, כי יש לזכות את הנגבי מאחר שבעת שביצע את המינויים הפוליטיים המדוברים, הם כלל לא היוו עבירה פלילית - להבדיל מפעולה לא תקינה במישור המינהלי; השופט עודד שחם ביקש להרשיע את הנגבי בעבירה זו.

השופט השלישי בהרכב, אריה רומנוב, הסכים עם עמיתו שחם כי מעשיו של הנגבי היוו עבירה במועד ביצועם, וכי הוכח בראיות כי הוא אשם בביצוע העבירה, אלא שלטענתו יש לקבל את טענת ה"הגנה מן הצדק" של הנגבי ביחס לעבירה זו, בשל העובדה שמדובר בכתב אישום תקדימי בנושא מינויים פוליטיים, ובשל הנורמה ששררה במערכת הפוליטית עד לאותו שלב והיקף תופעת המינויים הפוליטיים.

הקרב המשפטי של חייו

השופט שחם, המחמיר מבין 3 השופטים בהרכב, נותר לגמרי לבדו באשר לעבירה הנוספת שבה הואשם הנגבי - שוחד בחירות. גם כאן הוא קרא להרשיע את הנגבי בעבירה, ואולם חבריו להרכב קבעו כי הנגבי יזוכה מעבירה זו.

התוצאה המצטברת היא שביחס לשתי העבירות הצליח הנגבי לחמוק מאחריות פלילית, ברוב דעות, פעם אחת לאור ביטול האישום בשל הגנה מן הצדק, ופעם שנייה בשל זיכוי.

פרשת המינויים הפוליטיים במשרד לאיכות הסביבה - שתחילתה בדו"ח חריף של מבקר המדינה הקודם, אליעזר גולדברג, והמשכה בחקירה פלילית ב-2004, בהדחתו של הנגבי מתפקידים מיניסטריאליים ובהעמדה תקדימית לדין - היתה אחת מגולות הכותרת בכהונתו של היועץ המשפטי לממשלה הקודם, מני מזוז.

מי שהחל את הקדנציה שלו בצורה מגומגמת, בהחלטות סדרתיות לסגור את תיקיהם של אריאל שרון ובניו, נשא בהמשך את דגל המאבק בשחיתות הציבורית. המינויים הפוליטיים היו מטרה קורצת לאכיפה פלילית תקדימית.

סמוך לתחילת משפטו של הנגבי, אי-שם ב-2006, התבקשו השופטים על-ידי סנגוריו לדון בטענה מקדמית ולפיה ביצוע מינויים פוליטיים איננו מגלה עבירה של מירמה והפרת אמונים, ויש למחוק את כתב האישום כולו.

מזוז שאב עידוד רב מהחלטת השופטים לדחות את הטענה: מבחינתו מדובר היה באור ירוק מצד בית המשפט להמשיך מדיניות האכיפה שעליה הכריז בתחום השחיתות השלטונית בכלל.

אלא שהנגבי לא ויתר, והתייצב במלוא המרץ לקרב המשפטי של חייו. מעל 120 ישיבות הוכחות ניהל בית המשפט בפרשה הזו לאורך 4 שנים. לא בכדי היה הסיקור התקשורתי של מהלך המשפט דליל עד בלתי קיים: אין בנמצא כלי תקשורת שיוכל להקצות כתב, שיישב באולם המשפט וילמד את עשרות אלפי דפי הפרוטוקול, העדויות, המסמכים והראיות שהונחו בפני השופטים.

הנגבי סירב לכל הסכמה, פרוצדורלית או מהותית, עם התביעה שתאפשר לקצר במעט את הליכי המשפט. משפט הנגבי נוהל במתכונת מלאה - הפוכה לפרקטיקת הסדרי הטיעון הרווחת בזירה הפלילית.

אפשר שגם משך כהונתו של מזוז כיועץ המשפטי עמד נגד עיניו של הנגבי בשיקוליו הטקטיים. מזוז היה מחויב למדיניות המאבק בשחיתות הציבורית. אי-אפשר היה לדעת האם יורשו ימשיך באותה דרך ובאותו מרץ.

בינתיים נכנס לתפקיד עו"ד יהודה וינשטיין, שהכריז בהזדמנויות שונות על כך שגם הוא מחויב, כקודמו, להמשך המאבק למען טוהר המידות בשירות הציבורי. ואולם בעניין זה, חובת ההוכחה עדיין עליו.

מזלה של הפרקליטות

הכרעת דינו של הנגבי, שהתפרסמה לפני 4 חודשים, סימנה הסתבכות משמעותית בעלילה מבחינת הפרקליטות והיועץ המשפטי: לא זו בלבד שהנגבי נראה לפתע כמי שיוצא בזול מהפרשה שבעטיה כפו עליו רשויות אכיפת החוק הרחקה מתפקידים ביצועיים למשך שנים ארוכות ("קלון דה-פקטו", קראו לזה גורמים מעוניינים בימים האחרונים) - אלא שלפתע גם המדיניות הכללית של משרד המשפטים בתחום המאבק בשחיתות עמדה לפתע בסכנה.

וכל זאת, בגלל עיקרון ה"הגנה מן הצדק", שהולך ומסתמן כתרופת פלא בידם של נבחרי ציבור המסתבכים בפלילים.

לעיקרון זה, שנקלט במשפט הישראלי תחילה באמצעות הפסיקה ורק בהמשך עוגן בחקיקה, יש פנים כה רבות - וכמעט כולן עשויות לסייע בידו של הפוליטיקאי הנקלע לצד הלא נכון של ההליך הפלילי: אם בשל הרחקתו של נבחר הציבור משולחן הממשלה עם הגנת כתב אישום נגדו; אם בשל היותו מנוע מלכהן כאחראי על המשטרה או הפרקליטות כבר מתחילת החקירה; אם בשל ה"ענישה" שבסיקור התקשורתי ההדוק של ההליכים נגדו; ואם בשל העובדה ששימוש בכלי הפלילי בעניינים שכאלה עשויה להיות תקדימית, בבחינת "הממזרים שינו את הכללים".

הנגבי זוכה (או שהאישום נגדו בוטל, אם להיצמד להגדרה הפורמלית הנובעת מקבלת טענת ההגנה מן הצדק) באישומים העיקריים המרכיבים את סיפור המינויים הפוליטיים. למזלה של הפרקליטות, הוא הורשע בעבירה הצדדית - אף שהיא חמורה יותר מבחינה פלילית - של מתן עדות שקר בפני ועדת הבחירות המרכזית. אחרת, היתה נותרת התביעה עם כישלון מהדהד בתיק הדגל של השחיתות הציבורית.

כל הדיון שהתפתח במסגרת הטיעונים לעונשו של הנגבי - מאסר בפועל, מאסר על-תנאי או בכלל לא, קלון ותקופת ההרחקה של הנגבי הנובעת ממנו - הוא לפיכך שולי, צדדי לדיון העיקרי.

אלא שהמסלול המרכזי, זה הנוגע למינויים הפוליטיים עצמם, לא נגנז, אלא רק נדחה לסיבוב השני, שיתקיים בבית המשפט המחוזי. אל דאגה, יהיה גם סיבוב שלישי ואולי גם רביעי: קשה לראות את בית המשפט העליון לא מעניק רשות ערעור בתיק התקדימי הזה.

מטרתה של הפרקליטות בשלב הערעור יהיה לבטל את קביעת בית משפט השלום, לפחות בנוגע לעבירת המירמה והפרת אמונים, כי הנגבי נהנה מהגנה מן הצדק. אם המאמץ התביעתי יצליח, וההגנה מן הצדק תבוטל - יישארו הקביעות העובדתיות של שופטי הרוב השלום, ולפיהן המינויים הפוליטיים היוו עבירה פלילית בעת ביצועם, והוכח בראיות כי הנגבי עבר את העבירה. המשמעות - הרשעה.

ההערכה כי הפרקליטות לא תוותר להנגבי נשמעה החל מהרגע שבו פירסם בית המשפט את הכרעת הדין המורכבת, המחזיקה מאות סעיפים, בחודש יולי האחרון. מבחינת הנגבי המשפט אמנם לא הגיע לסיומו - הרשעתו בעדות שקר הוליכה לשלב הטיעונים לעונש ולגזר דין - ואולם נגד שותפו לכתב האישום, מנכ"ל המשרד בתקופתו, שמואל הרשקוביץ, היה זיכויו המלא בבחינת סוף פסוק. אלא שהפרקליטות מיהרה והגישה ערעור נגד הרשקוביץ, וגם במסגרתו תקפה את מסקנותיו של בית משפט השלום בדבר תחולת ההגנה מן הצדק.

היה זה רמז לבאות. בשלב הטיעונים לעונש של הנגבי כבר הודיעה הפרקליטות כי בכוונתה לערער גם על הכרעת הדין של הנגבי.

אתמול (ג'), דקות אחדות לאחר שהשופטים סיימו את הקראת גזר הדין, התייצב סנגורו של הנגבי, עו"ד גרשון גונטובניק, בפני המצלמות והמיקרופונים, והעביר מסר פומבי ליועץ המשפטי וינשטיין: הנטייה האינסטינקטיבית שלנו היא לא לערער, הוא אמר, אך אם הפרקליטות תגיש ערעור משלה, אנחנו בוודאי לא נוכל שלא להגיש ערעור נגדי מטעמנו.

הנגבי, מתברר, יכול לחיות עם ההרשעה החלקית ועם הקלון, נוכח המשמעויות המוגבלות שיש לאלה על המשך פעילותו הפוליטית.

כמו במחזות של צ'כוב

העיתונאים ששהו בחצר בית משפט השלום מיהרו והשיבו לגונטובניק כי הפרקליטות כבר הודיעה כי בכוונתה להגיש ערעור על פסק הדין. אני לא בטוח שזו היתה הודעה מחייבת, השיב הסנגור הממולח, ובכל מקרה ההחלטה אינה מצויה בידי הפרקליטות, אלא בידי היועץ המשפטי עצמו.

אלא שההצעה שהושמעה בעקיפין - אל תערערו, גם אנחנו לא נערער - נדחתה באופן מיידי על-ידי אנשי התביעה, שהתייצבו מול העיתונאים מיד אחריו: ההחלטה לערער היא סופית, הודיעו הפרקליטים סולטניק ופדן. האם ההחלטה היא על דעתו של וינשטיין, הם נשאלו, והשיבו נחרצות: אכן כן.

מאז שלב הטיעונים לעונש של הנגבי, התפתח דיון חוקתי בנושא תחולתו של הקלון, הן על חברות בכנסת, והן על כהונה מיניסטריאלית, במצב שבו נגזר לצד הקלון גם מאסר בפועל, או רק מאסר על-תנאי או ללא מאסר כלל.

זהו דיון מעניין מאוד, מורכב, וכזה המצביע על סדקים שונים בחקיקת סעיפי הקלון בחוק יסוד: הממשלה ובחוק יסוד: הכנסת. חומר טוב לפקולטות למשפטים. לעת עתה, נוכח גזר דינם של שופטי השלום אתמול, הוא לא רלוונטי.

אך כמו במחזותיו של צ'כוב, האקדח הונח על השולחן במערכה הראשונה. מתישהו, במערכה השלישית, עוד תישמע ירייה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?