גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיהם הישראלים שגרפו הון ממכרות זהב באמריקה וברומניה?

השותפות שעדיין לא הוצאה ממנה אונקיית זהב אחת, הניבה רווחים לקרנות הגידור של ג'ון פולסון וג'ורג' סורוס וגם לשני הישראלים המעורבים - שטיינמץ וטיומקין

בימים שבהם שובר מחיר הזהב שיאים על בסיס כמעט יומי, רושמים מנהלי השקעות שהקדימו והצטיידו בפוזיציות גדולות במתכת היקרה רווחי עתק. זהב, כידוע, נחשב על ידי רבים למעין פוליסת ביטוח בתקופות של חוסר ודאות בכלכלה העולמית, ותקופה כזו נמשכת כבר יותר משנתיים.

אחד משורי הזהב המפורסמים בעולם, אשר משפשף את ידיו בהנאה מהרנסנס שחווה המתכת הצהובה, הוא מנהל קרנות הגידור האגדי ג'ון פולסון, שהעריך לאחרונה כי מחיר הזהב עשוי להגיע בתרחיש קיצון לרמה של 4,000 דולר לאונקייה, ואף הוסיף כי רוב נכסיו מושקעים בזהב.

שניים מנכסי הזהב הגלויים שבהם מושקע פולסן, באמצעות קרן הגידור "פולסון אנד קו", הם השקעה בחברות ציבוריות המחזיקות בבעלותן מכרות המיועדים לכריית זהב ברומניה ובצפון אמריקה. שתיהן הניבו למשקיעים תשואה פנטסטית של מאות אחוזים בשנה האחרונה ונסחרות בשווי של מיליארדי דולרים כל אחת, למרות שטרם החלו בכריית הזהב בפועל.

הראשונה היא Gabriel Resources (גבריאל), בעלת מכרה זהב ברומניה, הנסחרת בבורסה של טורונטו לפי שווי של כ-2.5 מיליארד דולר. פולסון אנד קו מחזיקה בכ-18% ממניות גבריאל, חלקן במחיר של 2.25 דולר למניה (המניה נסחרת כיום במחיר של 7 דולר).

בחברה זו שותף גם המיליארדר הישראלי בני שטיינמץ לאחר שבדצמבר 2009 רכשה חברת BSG שבשליטתו 9% ממניות גבריאל לפי מחיר של 2.5 דולר קנדי, וקיבלה אופציות להגדיל את החזקתה ל-16%, ולהשקיע בסך הכל כ-120 מיליון דולר קנדי במניות גבריאל. נכון להיום שילשה השקעתו של שטיינמץ את שווייה.

הנכס העיקרי של גבריאל הוא מכרה זהב ברומניה בשם Rosia Montana, שנחשב לאחד הגדולים בעולם. המכרה כולל עתודות של 10.1 מיליון אונקיות זהב (בשווי נוכחי של יותר מ-14 מיליארד דולר), וכן עתודות גדולות של כסף. להערכת החברה, ההשקעה הנדרשת לשם פיתוח המכרה היא כמיליארד דולר, והצפי הוא שהמכרה יפיק 626 אלף אונקיות זהב מדי שנה (בחמש השנים הראשונות).

הולכים בעקבות קפלן

החברה הציבורית השנייה היא NovaGold Resources Inc (נובהגולד), בעלת מכרות בצפון אמריקה, הנסחרת לפי שווי חברה של כ-3.2 מיליארד דולר. פולסון מחזיק 9.1% ממניות נובהגולד, שהונפקו לו במארס האחרון לפי מחיר 5.5 דולר למניה (כשליש ממחירן הנוכחי) במסגרת הנפקה פרטית שבה גייסה החברה 175 מיליון דולר מקרנות הגידור של פולסון ושל מיליארדר נוסף, ג'ורג' סורוס, המחזיק נתח דומה במניות החברה.

מגזין "פורבס", שתהה בזמנו מדוע משקיע צמד מנהלי קרנות הגידור המהוללים בחברת המכרות מוונקובר שעדיין לא רשמה הכנסות ומנגד צברה הפסדים ביותר מ-350 מיליון דולר בשלוש השנים האחרונות, ציין כי השניים הולכים בעקבותיו של מיליארדר שלישי, אנונימי יותר, בשם טום קפלן מניו יורק. קפלן סבור כי הזהב עומד לשוב ולשמש כמטבע העולמי העיקרי, כפי שהיה במשך 5,000 שנה.

קפלן (ראו מטה) פועל באמצעות חברות ההשקעה הפרטיות טיגריס ואלקטרום, והוא בעל המניות הדומיננטי בשתי החברות המדוברות: גבריאל ונובהגולד. ההשקעות שלו בהן בוצעו, בעיקרן, במהלך שנת 2008, ושווי השוק שלהן כיום, כ-1.5 מיליארד דולר, מהווה תשואה של פי 5 בקירוב על הסכום שהושקע בהן.

כשכתב "פורבס" נתן ורדי פנה למשרדי טיגריס של קפלן במהלך חודש מארס, כדי לקבל מושג טוב יותר על משנתו לגבי הזהב, נחשף גם הקשר הישראלי הנוסף להשקעות הזהב המשגשגות הללו. ורדי פגש במשרדי החברה את המנהל בכיר והאסטרטג הראשי של החברה, שהוא לא אחר מאשר אבי טיומקין, הידוע כיועץ לקרנות גידור בתחום המאקרו, ומחלק את זמנו בין ניו-יורק לכפר שמריהו (טיומקין הוא גם ידידו הקרוב של בני שטיינמץ, שכאמור ביצע אשתקד השקעה במניות גבריאל).

למי שמאמין בשקיעת המערב

טיומקין, כותב ורדי, סבור שלאנשים יש הנחות שגויות לגבי הזהב. "הם יגידו לך שזהב מגן מפני אינפלציה, אבל הזהב הציג ביצועים טובים יותר דווקא בתקופות של דפלציה. הכוח של זהב הוא בהיותו מגן כשאנשים מאבדים אמון במוסדות השלטוניים". "אם אתה מאמין בשקיעתה של התרבות המערבית", כותב ורדי, "התשובה של טיומקין היא לקנות זהב".

בששת החודשים שחלפו מאז לא שינה טיומקין את משנתו לפיה בעשר השנים האחרונות, בהן רשם עלייה רציפה, הפך הזהב להשקעה הטובה ביותר בעולם, ללא תלות בשער הדולר, מחיר הנפט, אינפלציה או דפלציה, מיתון או צמיחה והתנהלותם של בנקים מרכזיים.

בראיון שהעניק לעיתונות הכלכלית ב-2008 בעת שמחיר הזהב עמד על כ-750 דולר (קצת יותר ממחצית ממחירו היום), טען טיומקין כי "אנחנו בעיצומה של רעידת אדמה... על כן ההשקעות היחידות הנכונות כיום הן בניירות ערך ממשלתיים עם עדיפות לאלו של ממשלת ארצות הברית, ובזהב".

נשוי לרקנאטי, שותף של טיומקין

"אנשים חושבים שזהב זה לפרימיטיביים. אני מרגיש לפעמים כמו שליח שמבשר על הזהב, שעוד לא התחיל אפילו את הריצה השורית שלו", כך אמר טום קפלן, בוגר לימודי היסטוריה באוקספורד ויו"ר טיגריס פייננשל גרופ מניו יורק, בראיון שהעניק לשבועון "ביזנסוויק" באוגוסט השנה.

קפלן, מיליארדר בן 48, אמר בראיון שסגנון ההשקעה שלו הוא "הרבה יותר איכותי מכמותי". לדבריו, הראלי הגדול של הזהב עוד לפנינו, פשוט מפני שהזהב הוא מטבע בפני עצמו, והביקוש עולה בהרבה על ההיצע.

השבועון מספר כי הרומן של קפלן עם ישראל התחיל ב-1988, עת סיים את הדוקטורט שלו באוקספורד והרוויח כסף מהצד כאנליסט של חברות ישראליות שרשומות בבורסות אמריקניות. בנסיעות לישראל הוא פגש שניים ששינו את חייו: הראשונה היא דפנה רקנאטי (בתו של ליאון רקנאטי) שהייתה באותם ימים חיילת, וברבות הימים הפכה לאשתו.

דרך משפחתה של אשתו הכיר קפלן את הישראלי השני שהשפיע עליו: אבי טיומקין אותו הוא מכנה בראיון "המנטור שלי". השניים שמרו על קשר עסקי הדוק בשנים הבאות, שבהן החליט קפלן לממש את רעיונויות הגדולים, כולל הימורים גדולים על מתכת הכסף, גז טבעי ובסופו של דבר זהב. הם התאחדו כשטיומקין, שעבד בכמה קרנות גידור מהמובילות בעולם, הצטרף לטיגריס ב-2008 כאסטרטג מאקרו ראשי.

קפלן, מספרים ב"ביזנסוויק", מכיר בפרדוקס של שמירה על טבע מצד אחד, ופעילות כריה הורסת טבע מצד שני, וטוען ששמירה על טבע הייתה תמיד העדיפות העיקרית מבחינתו.

הדיון סביב הנושא התעורר גם בעת פעילותו במכרה הזה ברומניה. פעילי הגנת הסביבה במדינה ואנשי הקהילה המקומית נאבקים בתוכניות של קפלן במכרה שברוזיה מונטנה כבר עשר שנים, וטוענים שהשימוש בציאניד במכרה מאיים על כפרים ועל מי תהום עד הונגריה השכנה.

קפלן טוען מנגד שהפרויקט שלו יועיל מאוד לכלכלה הרומנית. ביוני השנה מסר שר איכות הסביבה הרומני, שהממשלה תחדש את בדיקת הפרויקט, מה שאומר עוד חודשים של דיון פומבי בנושא. גם אם הממשלה תיתן אור ירוק, ייקח לפחות שנה עד שזהב יתחיל לצאת מהאדמה, אך על פי "ביזנסוויק", קפלן, בכל מקרה, לא לחוץ במיוחד מן ההתפתחויות הללו.

עוד כתבות

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב