גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במקום נובה חדשה אני עוזר לחברות אנרגיה מתחדשת"

ד"ר גיורא דישון, המייסד והמנהל לשעבר של נובה, הקים עם שותפו משה פינרוב את מגנטה טק, העוסקת בהלוואות ליזמים; "אנחנו כמו מייסדים-שותפים שמקבלים אקוויטי בחברה"

ד"ר גיורא דישון הוא המקרה הקלאסי של היזם הישראלי שגם אחרי שנים כמנהל רוצה ליזום עוד. ב-1993 דישון הקים וניהל את חברת נובה הבורסאית, המייצרת מכשירי מדידה המיועדים ליצרניות שבבים. הוא פרש מהניהול השוטף שלה לפני ארבע שנים ובחר להקים עם שותפו, משה פינרוב, את Magenta Tech, חברת ייעוץ המסייעת לגיבוש ולהקמת מיזמים בתחומי האנרגיה המתחדשת.

להקים חברה בלי פאוור-פוינט

הוא התחיל את הקריירה היזמית בגיל מאוחר יחסית, 49, לאחר שהיה מנהל קו מוצרים באורבוט. את נובה, החברה שייסד ושמנוהלת כיום בידי גבי זליגסון, הוא ופינרוב עזבו בשלבים - תחילה נפקד מקומם בשדרת הניהול, ואחרי חצי שנה גם מהדירקטוריון. "עברנו תהליך לא פשוט ובו הבנו שצריך לזוז. פרשתי או הופרשתי, תלוי את מי שואלים, גם ממועצת המנהלים של החברה", אמר בעבר.

בראיון ל"גלובס" הוא אומר כעת: "הרגשתי לא טוב בדירקטוריון. לא ראינו עין בעין את עתיד החברה ולא הרגשתי שאני עושה משהו מועיל. היה קשה לעכל את זה, אבל אחרי שמקבלים את ההחלטה, זה קל יותר".

* היה קשה להיפרד מהבייבי?

"נובה הייתה יצירה שלי ושל השותפים ולא התייחסתי אליה כאל בייבי. ודאי שהיו רגשות, אבל אחרי שקיבלתי את הדין, הוקל לי. גם הפרישה הייתה מדורגת ובמידה מסוימת גם מתוכננת. אולי היינו צריכים לעשות את זה כמה שנים קודם, אבל קרה בזמן בסופו של דבר. אני חושב שנובה היא הצלחה, אני גאה שהיא מספקת עבודה להרבה משפחות, שהיא חברה איכותית. לא כי כבשנו את העולם, אלא כי עצם העשייה גרמה לי גאווה. זה התגמול היותר משמעותי".

* איך הקימו חברות ב-1993?

"לא היו הרבה גופי מימון. גייסנו כסף מקרן תעוזה ואינוונטק, שכבר לא קיימת. אבי קרבס מתעוזה גם היה דירקטור בחברה מיום הקמתה ועד לפני כחצי שנה. הוא לא נהג כקרן הון סיכון רגילה ולא מימש את האחזקות שלו בנובה. רוב הקרנות מחפשות אקזיט מהיר, והוא אולי לא חיפש את זה".

ייתכן שגם העובדה שמניית נובה לא הייתה מוצלחת במיוחד לאורך שנים ונסחרה במחיר הנמוך משער הנפקתה תרמה לעניין. כיום שווי השוק של החברה הוא כ-150 מיליון דולר.

דישון נזכר בתהליך גיוס ההון אז, השונה בתכלית ממה שמוכר כיום: "עוד לא היה פאוור-פוינט, התוכניות הוצגו בשקפים שהיה צריך להפיק. אני זוכר את הנסיעות לארה"ב, מ-18:00 בערב עד 4 לפנות בוקר היינו מפיקים שקפים. רק מאוחר יותר גייסנו מגופים עסקיים, כמו כלל תעשיות שהייתה משקיעה אסטרטגית. המשקיע הגדול שלנו נתן לנו אוויר לנשימה וגם תמיכה עסקית".

בשנת 1997 אינטל השקיעה בנובה והפכה גם ללקוחה שלה: "שנים ניסינו לשכנע אותה להיות לקוחה. כשהחליטו שם על רכישות בהיקף גדול, עשרות רבות של מערכות, ביקשנו ממנה מקדמות על הייצור, כמו שביקשנו ממיקרון ומ-IBM. היא בחרה לא לשלם מראש אלא להפוך למשקיעה בחברה".

עד להנפקה הראשונה בשנת 2000, נובה גייסה 13 מיליון דולר וזה הספיק: "הגענו להנפקה ראשונה עם הכנסות בהיקף של 50 מיליון דולר. שנה לפני כן כבר מכרנו ב-28 מיליון דולר. הצמיחה הייתה טובה עד 2001, ואז התחיל המשבר".

* למה יצאתם להנפקה?

"ההנפקה לא הייתה למימון פעילות שוטפת, אלא כדי לבסס את המקום שלנו. ההון שגייסנו בבורסה עזר לנו בשנים הקשות, אחרת לא היינו שורדים. עכשיו נראה שהמשבר נגמר. אם בשנת 2000 מכרנו בהיקף של 50 מיליון דולר, הרי שב-2009 היקף המכירות של נובה היה כ-60 מיליון דולר".

וכך, אחרי שנים בתחום המוליכים למחצה, דישון מחפש עניין בתחום חדש. "תחום המוליכים למחצה הוא תעשייה בוגרת. לא קורים בה הרבה דברים חדשים או יצירתיים. זה תחום שהיה בעבר הדבר, בה"א הידיעה, אבל הוא כבר לא. התחום עבר קונסולידציה ופועלות בו חברות ענקיות. אין בו חדשנות אמיתית או פריצות דרך. תחום הייצור אמנם פורח, אבל בתחום התהליכים החדשים לא קורה הרבה. חברות קטנות וסטארט-אפים לא יכולים להצליח בו בגדול".

ובכל זאת, דישון משמש כיום גם יו"ר של אינרסנס, חברה קטנה שעוסקת דווקא בתחום המוליכים למחצה.

* פרשת עם מחשבות על הצעד הבא?

"14 שנה הייתי בנובה, והחלטנו שלא נקים נובה חדשה. כבר ידעתי שמנכ"ל של חברה זה לא האתגר הבא בשבילי. בחנו הקמת קרן שתעזור ליזמים, ובסוף החלטנו שלא להיכנס לסחרור של גיוס הון לקרן חדשה.

"החברה החדשה שנולדה אחרי הרבה התלבטויות, היא מג'נטה טק, שאותה הקמתי עם משה פינרוב, המנהל הטכנולוגי בנובה לשעבר והשותף שלי ב-20 השנה האחרונות. נפגשנו לראשונה באורבוט, משם פרשנו כדי להקים את נובה".

"לעשות טוב לעולם"

דישון ופינרוב החליטו להתמקד בתחום האנרגיה המתחדשת. "זה שתחום שאנחנו עוסקים בו בעקיפין כבר 20-30 שנה. חוץ מזה, רצינו לעשות משהו חשוב וטוב לעולם, למדינת ישראל, שהוא גם מעניין טכנולוגית. זה תחום שאנשים הולכים אליו גם כי הם רוצים לעשות טוב לעולם", אומר דישון.

* איך התחלתם דווקא כמלווים ליזמים?

"בהתחלה התאגדנו כחברה עם עוד שלושה שותפים יוצאי נובה. אבל אלה פרשו כי הם צעירים יותר וצריכים להתפרנס. משה ואני נשארנו והחלטנו שזה מה שרוצים לעשות. לא בוער לנו, אני לא מחפש אקזיט בדחיפות".

לדבריו, "המודל התגבש תוך כדי עבודה. החלטנו שהדבר הנכון עבורנו הוא לעזור לחברות בתחום האנרגיה מתחדשת, בעיקר הסולארית, לקום. משה הוא טכנולוג ברמה גבוהה, ואני יכול לסייע בפן העסקי. אנחנו כבר יודעים מה זה להקים חברה, לבחון אותה שיווקית, לעשות תוכנית עסקית, לעזור להביא כסף ולדבר עם לקוחות. אנחנו משתמשים בניסיון שצברנו".

* כיצד פועלת החברה שלכם בייעוץ ליזמים?

"אנחנו נפגשים עם יזמים צעירים בעלי רעיונות, כאלה שכבר החלו בפרויקט, ובוחנים אם אנחנו יכולים להביא ערך מוסף ואם זה מתאים לנו. אנחנו כמו מייסדים-שותפים ומקבלים אקוויטי בחברה. אחרי שהחברה קמה, מתבססת ומגייסת הון, אנחנו גם לוקחים דמי ייעוץ צנועים.

"כיום יש לנו שתי חברות כאלה, ויש עוד בצנרת. החברה הראשונה היא BrightView שקמה לפני שנתיים, כבר גייסה הון ומפתחת בקרת תהליך של ייצור תאים סולאריים.

"השנייה, Utilight, קטנה וצעירה יותר. חברנו אל שני יזמים, גייסנו כסף מאנג'לים לצורך פיתוח טכנולוגיה לייצור תאים סולאריים, וכעת אנחנו מחפשים השקעה נוספת - לקחת את החברה לשלב הבא. מיזם נוסף שאנחנו בוחנים עם עוד שותף נמצא בדרך לכניסה לחממה. היו לא מעט פרויקטים שבדקנו והחלטנו לא להצטרף, אם בגלל הערכות שיווקיות ואם בגלל התחום".

* המודל שלכם עובד?

"המצאנו את המודל שהתאים לנו בשלב הזה של החיים. אנחנו נהנים מהאתגרים ויכולים להרשות לעצמנו לחיות בלי הכנסה קבועה".

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה