גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בסאנופי-אוונטיס: "סטארט-אפ לא יצליח בניסוי מתקדם לבדו"

הנספטר שפק, סגן נשיא בסאנופי-אוונטיס, טוען בראיון בלעדי ל"גלובס" כי המודל העסקי של חברות הפארמה כשל וכי "התעשייה לא הצליחה להסביר מה התרומה שלה לציבור"

"חברות הפארמה האמינו לאורך השנים כי הפתרון לכל הבעיות הוא צמיחה. בעשור האחרון הכשלים של המודל הזה נחשפים", כך אומר הנספטר שפק, סגן נשיא ומנהל הפעילות הגלובלית של Sanofi-Aventis, אחת מחברות פיתוח ושיווק התרופות הגדולות בעולם ששווי השוק שלה הוא 88 מיליארד דולר בבורסת ניו יורק.

לא מספקים את המשקיעים

"פטנטים רבים של תרופות רבות-מכר מאבדים את תוקפם, וזה אסון של ממש. התעשייה לא תוכל להציג בשנים הקרובות צמיחה לינארית כפי שמשקיעים היו רוצים לראות", הוא אומר, אך בו בזמן הוא גם מצויד בתובנות לגבי ההתנהלות של חברות הפארמה בהמשך, וכיצד חברות ביומד צעירות יכולות להשתלב בתעשייה.

"המודל העסקי שהיה עד עכשיו סובל מכמה כשלים", הוא טוען. "העיקרי הוא שהרופא כבר לא מקבל את ההחלטות לבדו, אלא הוא כפוף לפרוטוקולים של הארגון המקצועי שלו; לדרישות של חברות הביטוח, שקובעות למשל אילו אחוזים של תרופות גנריות עליו לרשום; לדרישות מנהלי בתי החולים; לידע הגדל וההולך של החולים עצמם. כל גורם כזה דורש שיווק מיוחד ונפרד לאותו המוצר".

שינוי אחר הוא תפוגת הפטנטים על מגוון תרופות רבות-מכר. "אנחנו כבר בחצי הדרך לשיא התופעה, ואפשר לראות את התוצאות בקיצוצים, פיטורים ומיזוגים בחברות הפארמה הגדולות. עולה השאלה אם בכלל יהיו עוד תרופות שיימכרו במיליארדי דולרים. בניגוד לחלק מחבריי לתחום, אני מאמין שיהיו כמה תרופות של מיליארד דולר ומעלה, אבל כנראה שכבר לא נראה תרופות של כמה מיליארדי דולרים".

בעיה נוספת לפי שפק היא התדמית הגרועה של התעשייה. "הלקוח הכי גדול של כל חברת תרופות הוא הממשלה האמריקנית, כלומר משלמי המיסים", מודה שפק. "ומבחינתם אנחנו אחרי תעשיית הנשק והגרעין. זה נובע מכך שבריאות היא נושא אישי, אלמנטרי, אז איך אנחנו מעיזים לעשות עליו כסף? וזה לא רק זה, אנחנו גם גובים ביטוח רפואי מ-96% מהאוכלוסייה, שהיא יחסית בריאה, ולא מעניקים דבר בתמורה. המבוטחים הבריאים שונאים אותנו, אבל חולה הסרטן שנוטל תרופה שלנו והיא מאריכה את חייו - אוהב אותנו מאוד.

"הבעיה הגדולה בתדמית תעשיית הפארמה היא שהיא לא באמת הצליחה להסביר מה התרומה שלה לציבור. גם לא כולם היו כנים מספיק. הדרך לתדמית חיובית היא שקיפות. יש לחשוף, למשל, את כל הניסויים הקליניים, גם אלה שנראים לא כל-כך חיוביים, וכן כל קשר בין חוקר לחברה. אמנם, הצעדים הללו כבר נעשים, אך הציבור צריך להבין שהשינוי הזה מתרחש".

שפק סבור שארה"ב, עם כל העוצמה שלה, כבר אינה השוק המשמעותי היחיד. רוב הצמיחה של חברות התרופות תגיע להערכתו מאסיה, מאמריקה הלטינית ומיתר העולם.

הפטנט פחות חשוב מהשיווק והמותג

בצד האיומים והבעיות, שפק מספק גם פתרונות: "חברת תרופות חייבת להתבזר כדי לצמצם סיכון. סאנופי-אוונטיס נכנסה לתחומים כמו חיסונים, וטרינריה ומוצרי בריאות ללא מרשם. אלה תחומים שבהם הפטנט פחות חשוב, והדגש הוא על השיווק והמותג.

"למשל, בתחום הווטרינריה, שלוש חברות הן הבעלים של שלושה מיליארד תרנגולות, שזה רוב השוק האמריקני. חיסון כזה נרכש על בסיס לוגיסטי, באיזו מהירות אתה יכול לחסן 3 מיליארד תרנגולות.

"בתחום התרופות ללא מרשם הצלחנו לצמוח בשיעורים דו-ספרתיים. עשינו כמה רכישות טובות. בתחום החיסונים, המיזוג עם אוונטיס הניב לנו צנרת מוצרים מלאה".

* אתם מתכננים להיכנס גם למכשור רפואי?

"ביזור אינטליגנטי נעשה לתחומים שבהם אנחנו מבינים. נניח, מכשירים לניטור גלוקוז - אנחנו מבינים ניטור ואנחנו מבינים גלוקוז. במכשיר הדמיה, למשל, אנחנו מכירים רק את הרופא, וזה לא מספיק. הרציונל שמנחה אותנו הוא נגד סיכון ולא בעד הזדמנויות".

בד בבד עם הביזור, שינתה סאנופי את אופי המו"פ. "בנינו את החטיבה מחדש, כך שתתאים יותר לתחומים שבהם יש צורך נואש, ולא רק בלתי מסופק.

"השקענו אחרת את הכסף - לפחות מחצית מהתרופות הן ממקור ביולוגי (מולקולות גדולות), והשאר על בסיס הניסיון והתשתיות הקיימות במולקולות כימיות (מולקולות קטנות). מעבר לכך, הבנו שלא כל האינטליגנציה נמצאת אצלנו, לכן אנחנו מדברים עם חברות וגורמים באקדמיה".

* אילו עסקאות אתם בדרך-כלל עושים עם חברות סטארט-אפ?

"אנחנו מעדיפים חברות שמפתחות מוצרים ולא טכנולוגיה. כשאתה קונה טכנולוגיה הביתה, אתה מרגיש צורך להשתמש רק בה. זה ממכר.

אנחנו יכולים להשקיע בסטארט-אפ בתחילת דרכו ולהחזיק בנתח מיעוט ואף במלוא האחזקה, אך איננו רוצים שאנשים יעזבו. ואולם, אם המוצר מתקדם בדרך-כלל נרכוש רק אותו, כי הניסויים המתקדמים והשיווק הם המומחיות שלנו, ואילו הסטארט-אפ לא יכול להשלים את שלב הניסוי המתקדם (שלב III) בעצמו".

* אתה אומר שאף סטארט-אפ לא יצליח בשלב ניסוי מתקדם (שלב III)?

"זה מאוד נדיר. דרוש לכך ידע ספציפי מאוד בתחום הרגולטורי, וגם מאות מיליוני דולרים"

"ג'נזיים מתאימה לאסטרטגיה"

* מדוע קניתם את ג'נזיים?

"הם מתאימים לאסטרטגיה שלנו. ועבורם זו הצעה טובה. המחיר טוב, ואנחנו גם יכולים להרחיב את הפעילות שלהם ברמה הגיאוגרפית, הרבה מעבר לארה"ב ואירופה, וכן לפתור חלק מבעיות בקרת האיכות שבהן הם נתקלו".

* תשמרו על התרבות הארגונית הייחודית שלה?

"ג'נזיים מוכרת בתחום תרופות היתום (תרופות למחלות נדירות), אבל יש לה גם מוצרים יותר קלאסיים, שם אנחנו יכולים לתמוך בקשר עם חברות הביטוח, הלקוחות וההפצה. את חטיבת תרופות היתום נשאיר לפעול בצורה יותר אוטונומית".

* אתה מאמין שהמיזוג ביניכם יתרחש?

"אני לא יכול לדעת. אבל אם לא יהיו הצעות אחרות, סביר שזה מה שיקרה".

"במדינות עולם שלישי לא המחיר הוא הבעיה אלא הנגישות לתרופות"

אחד הפרויקטים המעניינים של סנופי אוונטיס הוא פרויקט "נגישות לתרופות", שבראשו עומד ד"ר רוברט סבג, שאף ביקר לאחרונה בישראל.

"הבעיה במדינות העולם השלישי היא לא רק המחיר הגבוה של התרופות, אלא הנגישות אליהן - איך להביא את התרופות לחולים", הוא אומר. "עוד בעיה היא חוסר המודעות של החולים למחלותיהם ולטיפולים האפשריים".

לכן הגדירה סאנופי אוונטיס שתי מחלות לא צפויות בפרויקט הנגישות שלה. מלבד המחלות הזיהומיות והטרופיות, היא נותנת יחס מיוחד גם למחלות נפש ואפילפסיה. "אלה שתי מחלות שהביטוי החיצוני שלהן עלול לעורר סטיגמה חברתית", אומר סבג. "במדינות מסוימות, החולים במחלות הללו מוקצים מן הקהילה. עיקר הנגשת הטיפול הוא העלאת המודעות למחלה, ולא מחיר התרופה, שהוא רק 10 דולר או פחות לשנה".

חטיבה זו מנהלת גם את הקשר מול ארגוני הסיוע הרבים הפועלים באפריקה ובראשם קרן ביל ומלינדה גייטס, המתמחה בטיפול באיידס. "הקרן הזו מנהלת פעילות של 4 מיליארד דולר, יותר מהתל"ג של רבות מן המדינות באפריקה", מציין שפק.

"הם לקוח גדול שלנו בתחום התרופות לאפריקה, גדולים יותר מכל ארגוני הסיוע האחרים ביחד. שיווק למלכ"רים הוא עוד שינוי שאיתו חברות התרופות צריכות להתמודד".

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד