גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה שיותר חדשות רעות

הזעזוע מאם שחנקה את בנותיה מסתכם אצל הרוב באותו מספר מילים בסטטוס בפייסבוק

כל ישראלי באשר הוא יכול לבחון את עברו הצרכני בכל נקודת זמן בחייו, ולמצוא כי המצרך שבו הוא הוזן הכי הרבה במהלך ימיו על פני אדמת הקודש הזאת - אחרי אוויר, מים ואור שמש - הוא חדשות.

כבר לפני 20 שנה היה הישראלי הממוצע צרכן החדשות הגדול ביותר של העולם המערבי. עם כניסת הטלוויזיה המסחרית והרב-ערוצית ומהפכת האינטרנט, מי שחשב שהעניין ישתנה - התבדה בגדול: העניין דווקא התעצם באופן מעורר השתאות.

הבה ונעשה רשימת מכולת זריזה:

לפחות מיליון ישראלים ביום, אם לא יותר, קוראים בכל יום עיתון ארצי (שאינו מגזרי); כ-3 מיליון משתמשים ייחודיים (ללא ניכוי חפיפה) נחשפים בכל יום לאתרי אינטרנט שמה שמוביל אותם הוא חדשות (ynet, וואלה, mako, נענע10, nrg, הארץ).

בערוץ 2 משודרות מדי יום כ-4 שעות חדשות ואקטואליה (מבזקים בבוקר ובלילה; מהדורה ראשונה; "שש עם"; "תוכנית חיסכון"; המהדורה המרכזית; ותוכניות כמו "אולפן לילה" ו"נדבר על זה בבית"), עם רייטינג יומי מצטבר של כ-70% - המתורגם לכ-1.7 מיליון איש (ללא ניכוי חפיפה).

בערוץ 10 משודרות מדי יום כ-4.5 שעות ומעלה חדשות ואקטואליה, ובהערכה גסה כ-35 נקודות רייטינג מצטברות ו-850 אלף איש. ערוץ 1 גם הוא משופע חדשות ואקטואליה.

כולנו נחשפים לרדיו בתדירות משתנה, ושומעים בכל התחנות - ארציות ואזוריות - חדשות בכל שעה. בחרת רשת ב' או גלי צה"ל, להן נחשפים יחד כ-52% מהישראלים בכל שבוע? שמעת חדשות מסביב לשעון.

הבנתם את הנקודה. כל ישראלי ממוצע, אלא אם ברח לצימר מרוחק בגליל, ניתק את כל אמצעי המדיה שמקיפים אותו ונעל הרמטית את הדלת מבפנים ל-24 שעות - ייחשף לחדשות לפחות פעם ביום. בין אם מבחירה ובין אם לאו.

ומהו תפקיד החדשות? ליידע, לחשוף, ובתקווה - לעזור בעצם כך לשפר את המצב. פונקציה אורגנית בהווייתנו הדמוקרטית. והנה, לפחות למראית-עין, ככל שאנו צורכים יותר חדשות - נדמה כי מצבנו רק הולך ומידרדר: בעלים רוצחים נשים, אמהות רוצחות את תינוקותיהן, שיכורים דורסים את ילדינו, הפוליטיקאים מושחתים ואטומים, ופערי השכר במשק מתרחבים כמו בטנו המדושנת של אהוד ברק.

איך זה שישנה קורלציה בין כמות הדברים הרעים שקורים במדינה, לבין כמות החדשות שאנו צורכים? האם זה לא היה אמור להיות ההפך? האם, באיזושהי מרקחת קוסמית מרושעת, נוצר מצב שמשנה לשנה אנו יוצרים יותר ויותר חדשות רעות, כדי למלא את בלון המדיה המשתכלל ומתנפח כל הזמן?

פעם, חדשות רעות במיוחד היו הופכות ל"אירוע תקשורתי" של ממש. כזה המהדהד שבועות וחודשים בשיח הציבורי. ההורים שלנו עוד יודעים לספר בפרוטרוט על השוחד של ידלין; או להזדעזע כשהם נזכרים ברצח דני כץ, כמעט כמו כששמעו עליו בראשונה.

האם אנחנו, בעוד 20 שנה מהיום, נוכל רובנו להיזכר לאיזה פוליטיקאי נקשרה פרשה בשם "הבית בכרמיה", או כמה מבני משפחת אושרנקו נרצחו? סביר להניח שלא.

פעם, כשהיתה הרבה פחות מדיה, היינו נותנים כבוד לחדשות. סברה ושתילה הוציאה אותנו לכיכר מלכי ישראל, אורון ירדן הוריד מטר של דמעות מכל המדינה, ויסות מניות הבנקים עורר בנו זעם לא כבוש. היום? כותרת חדשה על חקירת אולמרט תביא במקסימום להרמת גבה ומשיכת כתפיים. הרצח התורן יגרור צקצוק, או לכל היותר ליהוג זריז עם נהג המונית.

כיכר השוק ריקה

פעם היינו נותנים כבוד לחדשות. "שקט, נותנים חדשות!", היו מהסים אתכם כשהאות של קול ישראל הפציע לביקורו השעתי. היום, וזה כנראה חלק רציני מהשאלה לעיל, החדשות הן ברוב הזמן רעש לבן ותו לא.

יש מי שיאמר על הדילמה הזו כי בורות היא ברכה. ברור, שככל שיש מספר גדול יותר של אמצעי מדיה, בעיקר כאלה עם אופי משוכלל - לנו יש כלים טובים יותר לנהל את חיינו בארץ הזו. אך לפעמים, מרוב עצים חדשותיים, לא רואים בכלל מה קורה פה באמת.

קחו למשל את הנושא ההולך ומחריף של היעדר מנהיגות פוליטית - תופעה שמתרחשת בכל הדמוקרטיות המערביות, לא רק אצלנו. מנהיג אמיתי, סוחף ומאחד כבר כמעט שאי-אפשר למצוא. האחרון, אחד ברק אובמה, היה כנראה מנהיג לרגע, מופע רוק חד-פעמי שסחף את 2008. וגם זה, יש להזכיר, נכפה על אמצעי המדיה הקונבנציונליים, מתוך תנועה עממית ושימוש מושכל במדיה החברתית.

פוליטיקאים נוטים להלין על הביקורת המוטחת בהם. לשיטתם, הגעגועים לסיר הבשר המנהיגותי של שנותיה הראשונות של המדינה הוא מזויף. הפוליטיקאים של אז, הם יאמרו, היו מושחתים, קטנוניים, אגואיסטים ובכלל חדלי אישים, לא פחות מאיתנו. אולי יותר.

כנראה שיש בכך צדק מסוים. יכול להיות, שככל שיש יותר מדיה, יש פחות מנהיגות. אפשר לדמות את זה לטכנולוגיה שבה אנו משדרים. אם פעם היו מצלמים מספר דקות של פוליטיקאי במצלמת פילם, עצם "נדירות" המצרך הויזואלי היתה הופכת אותו מסתם פוליטיקאי, ל"מדינאי" של ממש. לא היתה מדיה שחיה אותו 24 שעות ביממה, חשופה לכל הדלפה, לכל אמירה מטופשת, לכל היסוס ועכבה, לכל טעות - גדולה כקטנה. מדיה שהופכת אותו, כסוג של "מוצר", לחסר ערך כמעט.

להיות פוליטיקאי במציאות התקשורתית דהיום זה כמו לחיות בבית "האח הגדול", תחת מצלמת HD משוכללת, 24 שעות ביממה. כל הפצעונים, הקמטים והשערות הסוררות שבתפקודך חשופים. אתה נגיש - הווה אומר מעמדך אינו מורם מעם יותר. לעתים תהיה שטיח ניגוב הרגליים שלנו בדרך שלנו לצריכת אייטם חדשותי אחר.

צרכן המדיה החדש הוא יצור אגואיסטי הרבה יותר מזה של פעם. בעבר, החדשות גייסו מצב -וח לאומי, מעורבות וערבות הדדית. הצרכן החדש משתמש במידע בעיקר לצורכי עניין, כמובן.

חדשות הן בידור כמו שבידור הוא חדשות; ויותר לתועלות אישיות מאשר לכאלה כלליות. ספרו לי בבקשה מאיזה פקק להימנע הבוקר כדי שאדע מאיפה לנסוע, מהו מזג-האוויר כדי שאתלבש נכון, מה אמרה ועדת ששינסקי כדי שאקנה או לא אקנה מניות גז, ובאיזו עיר רוצחים הכי הרבה כדי שאגור הכי רחוק משם שאפשר.

פוליטיקאי, אם אראה אותו בשוק, לא יגרור ממני מחיאות כפיים, ובטח שלא אתאמץ כדי לזרוק עליו עגבניה. אני שווה-נפש לגביו. ולצאת לכיכר להפגין? דברו איתי כשגלעד שליט יציין 2,000 ימים בשבי, ואם אין "מאסטר שף" באותו יום, יש מצב שאקפוץ. אבל ממש לקצר.

הפואטיות המפוקפקת של אייל שני והזעזוע מאם שחנקה את בנותיה מסתכמים אצל רובנו באותו מספר מילים של סטטוס קצר בפייסבוק. מאוד יכול להיות שחלק ניכר מאזרחי הדורות הבאים כבר יתקשה למצוא את ההבדלים בין השניים.

עוד כתבות

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים