גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

פסק דין חדש של העליון מרחיב את אחריות הרופאים וקופות-החולים

נקבע כי רופא שאינו מבצע מיד בדיקת א.ק.ג באדם המתלונן על כאבים בחזה - מתרשל ונושא באחריות לאירוע לבבי שמתרחש זמן קצר לאחר מכן

רבים מאתנו אינם חובבים רופאים ובדיקות רפואיות. אחרים פשוט אינם סומכים על הרופאים. "אתה לא שומר על עצמך". "לך לרופא, ואל תחכה עד שיהיה מאוחר מדי". "הקשב לגוף שלך. הוא קורא לעזרה" - אלה הם מקצת מן המשפטים השגורים בפיהם של אנשים הדואגים לשלומם של יקיריהם. אלה אינם דואגים לבריאותם כראוי, כך הם סבורים, והם עלולים למצוא עצמם בסופו של דבר וידיהם על ראשם.

"אני מכיר את הגוף שלי יותר טוב מכל הרופאים", מנגד, הוא משפט, שמושמע רבות על-ידי הנרתעים, מסיבה כזו או אחרת, מן הרופאים ומן הפרוצדורה הרפואית.

אליהו א. נמנה, ככל הנראה, עם אלה שאינם מתרגשים מאיתותי האזהרה של הגוף שלהם. מזה מספר שנים הוא שרוי בתרדמת מוחלטת - COMA. אירוע קרדיאלי חריף, שהתרחש בגופו באפריל 2001, גרם לו לנזק נוירולוגי בלתי הפיך בגזע המוח.

על מפתנו של בית המשפט העליון הונחה השאלה מי הוא האחראי לכך: האם הרופאה, אותה ביקר אליהו זמן קצר לפני התרחש האירוע, ושלא ביצעה בו מיד בדיקת א.ק.ג.? שמא עליו, שלא היה ערני מספיק לאותות המצוקה ששיגר גופו, ושלא פעל בדיוק לפי הוראות הרופאים?

שני שופטים (מרים נאור ודוד חשין) קבעו כי האחריות המלאה מוטלת על כתפי הרופאה. שופטת אחת (אילה פרוקצ'יה) העדיפה להעביר ולו מקצת מן האחריות אל כתפיו של אליהו עצמו.

ד"ר לודמילה גאנדין, אשר במועדים הרלבנטיים לתביעה עבדה בקופת-חולים כללית, הכירה לראשונה את עניינו של אליהו רק כחודש וחצי לפני האירוע הלבבי. אשתו הגיעה אליה בשמו וביקשה עבורו מכתב הפניה לבדיקות שונות, ובהן בדיקת א.ק.ג.

יומיים לפני האירוע הגיע אליהו עצמו אל ד"ר גאנדין, כשהוא מלווה בידי אשתו. זו הפעם הוא התלונן בפניה על כאבים בחזה ובכתף, על הזעה ועל שיעול יבש. בבדיקה כללית שערכה לו ד"ר גאנדין לא נמצאו ממצאים מדאיגים. חום גופו ולחץ הדם שלו היו תקינים, קולות הלב היו סדירים, ריאותיו נקיות, ומצבו הכללי טוב.

בסעיף האבחנות שבמסמך סיכום הבדיקה כתבה ד"ר גאנדין: "CHEST PAIN". היא רשמה לו תרופות לשיכוך כאבים, הפנתה אותו לבדיקות שונות, וביקשה ממנו לשוב אליה עם התוצאות.

ביומיים שלאחר מכן הלך אליהו לעבודה כרגיל, עד שבערבו של היום השני שלאחר הביקור הוא איבד את הכרתו. צוות נט"ן העניק לו טיפול, שכלל מכות חשמל ועיסוי לב, ופינה אותו לבית-החולים כשהוא מחוסר הכרה ומונשם. אליהו נותר נכה בתרדמת.

הרופאה "הרדימה" את החולה

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, יוסף שפירא, קיבל את תביעת הרשלנות הרפואית שהוגשה על-ידי עוה"ד נתן רון ודוד וינטר בשמם של אליהו ורעייתו. הוא קבע כי הרופאה התרשלה במלאכתה בכך שלא ביצעה לאליהו בדיקת א.ק.ג. מיידית כבר בעת ביקורו אצלה, יומיים לפני האירוע, למרות שהתקיימו בו גורמי הסיכון ולמרות הסימפטומים עליהם התלונן.

שפירא קבע כי על אליהו מוטל אשם תורם לתוצאה המצערת של הדברים, וזאת בשיעור 50%, לאור זאת שהוא לא נהג כפי שניתן היה לצפות ממנו שינהג במצבו, ובמיוחד לא נענה להפצרות אשתו לשוב לרופאה או לפנות לחדר מיון עם התגברות כאביו. לדברי אשתו, הוא "לא אהב" לפנות לרופאים.

משנקבע כי הנזק שנגרם לאליהו עמד על מעט למעלה ממיליון שקל, חויבו הרופאה וקופת-החולים לשלם לו מחצית מכך. פסק דינו של שפירא הוא שעמד במבחן הערעור בבית המשפט העליון.

"אני סבורה כי הערכאה הראשונה צדקה בקביעתה כי הרופאה התרשלה כלפי המערער", פתחה השופטת מרים נאור, והוסיפה: "לא אוכל עם זאת לתמוך בקביעה כי היה בנסיבות העניין אשם תורם של המערער".

תחילה, היא ראתה לקבוע כי טענתה של ד"ר גאנדין, שלפיה בביקורו של אליהו אצלה יומיים לפני האירוע היא הפנתה אותו לבדיקת א.ק.ג., "נשענת על בלימה". היא הוסיפה וקבעה כי גם לו הטענה היתה מתקבלת, לא היה בכך כדי לסייע לרופאה.

"השאלה החשובה איננה אם היתה הפנייה לבדיקת א.ק.ג., אלא אם היתה הפנייה לבדיקת א.ק.ג. דחופה", מיהרה להעמיד דברים על דיוקם. "הא.ק.ג. היא בדיקה פשוטה שניתן לבצעה, כפי עדות הרופאה, באמצעות האחות בחדר הסמוך. מדוע לא לנקוט בדרך פשוטה וזולה זו? אין צורך בלבטים רבים, גם אם בעיה קרדיאלית היא רק אחת הסיבות האפשריות לכאב בחזה", גילתה נאור חוסר שביעות-רצון רבתי מהתנהלותה של הרופאה.

בטענותיה של ד"ר גאנדין ראתה נאור הכרה בכך שבמבט לאחור היא מכה על חטא: "מדברי הרופאה על מה שהיא טוענת שעשתה... ניתן ללמוד על מה שהיא סבורה, למצער היום, כי צריכה היתה לעשות", קבעה. "נוכח האבחנה - CHEST PAIN - היה צריך להידלק אצל הרופאה אור אדום שחייב, למצער, ביצוע בדיקה במקום", חרצה.

נאור הוסיפה וקבעה כי גם לו היה נקבע כי לא היתה התרשלות באי-ביצועה של בדיקה מיידית, הרי בוודאי יש לקבוע כי היה על הרופאה להעמיד את אליהו על הצורך לפנות באופן מיידי למיון או לקופת-החולים במקרה של החמרה.

"מוכנה אני לקבל כי ייתכנו הסברים נוספים לכאב שאינם קשורים בבעיה קרדיאלית. באבחנה, שבדיעבד ברור כי היא היתה מוטעית, 'הרדימה' הרופאה את אחריותו של המערער כלפי עצמו", רמזה לעבר הסרת האשם התורם מעל כתפיו של אליהו.

על-פי נאור, המינימום שהרופאה היתה צריכה לעשות נוכח תלונותיו של אליהו על כאבים בחזה היה להזהירו מפני סימנים של תעוקה לבבית, ולהורות לו לשוב אליה או לפנות לחדר המיון בבית-החולים אם יתגברו הסימנים לכך. "מכל כיוון שנסתכל על הדברים, בית המשפט המחוזי צדק בקביעתו כי הרופאה התרשלה", סיכמה נאור סוגיה זו.

עוד היא קבעה כי קיים קשר סיבתי בין ההתרשלות לבין האירוע שהביא לכניסתו של אליהו לתרדמת. לדידה, לו ד"ר גאנדין היתה עורכת מיד את הבדיקה הדרושה, ניתן היה לגלות אם הוא כבר סבל מאירוע לבבי, אם לאו.

הנחיה לכלל הרופאים

נאור חלקה, כאמור, על השופט שפירא בשאלת האשם התורם. "בהיעדר אזהרה כלשהי מצד הרופאה יכול חולה לומר לעצמו - הייתי אצל הרופאה והיא קבעה שזו בעיה מקומית (או שפעת, לפי גירסת המערערת, לאבחנה החלופית אין חשיבות). מדוע שאלך לבית-החולים או אשוב אל הרופאה?", קבעה נאור והוסיפה: "גם בהנחה כי החולה אכן נשלח על-ידי הרופאה לבדיקת א.ק.ג., הרי אי-אמירה ברורה כי מדובר בבדיקה דחופה, וכי יש לחזור בו ביום עם התשובה - היה בה כדי 'להרדים' את ערנותו של החולה".

בקשר לכך שיגרה נאור הנחיה לכלל רופאי ישראל: "כאשר רופא מסביר לחולה לחזור ולפנות במקרה של החמרה או במקרה שיהיו סימפטומים מסוימים - עליו לרשום זאת בגיליון הרפואי. הוא הדין כשהוא מנחה אותו לבצע בדיקה - ולחזור באופן מיידי (או תוך פרק זמן מסוים)".

השופט דוד חשין הסכים עם פסק דינה של נאור. השופטת אילה פרוקצ'יה, לעומת זאת, חלקה עליה (בדעת מיעוט מעניינת - ראו בהמשך) בשאלת הסרתה של אחריות כלשהי מעל גבו של אליהו.

כך, אליהו ואשתו יזכו למלוא סכום הפיצויים - ולא רק למחציתו. קשה להאמין שיהיה בכך כדי לשמח אותם יתר על המידה. (ע"א 2886/05).

דעת המיעוט: אחריות החולה כלפי גופו

שופטת המיעוט, אילה פרוקצ'יה, התקשתה לקבל את העמדה, אשר לפיה לא חל על אליהו כל אשם תורם בגין מחדלו לבצע את הבדיקות שנשלח לבצען ולפנות לחדר מיון או לרופאה המטפלת, שעה שהכאבים בחזהו לא נחלשו. בפסק דינה ניתן למצוא קביעות ערכיות בנוגע לאחריותו של אדם על גופו.

"גם בלא הדגשה של הרופא המטפל על דבר הדחיפות שבביצוע בדיקת פעולת הלב, והצורך החיוני במעקב רפואי בעקבותיה - העשויים להוות רשלנות רפואית... עדיין חלה על החולה מידה של אחריות סבירה לגורלו, שאיננה בהכרח 'מורדמת' לחלוטין, גם בהינתן מחדל רשלני של הרופא", קבעה פרוקצ'יה.

"אכן, חולה בוגר אמור להישמע לקולו של הרופא. אך בה בעת, אין הוא יכול להישאר אטום לקולות גופו, ועליו להגיב לאיתותים ולקולות אזהרה שהגוף משמיע, במיוחד כאשר על פני הדברים מדובר בסימנים מדאיגים, אשר גם להבנת אדם מן היישוב עלולים לטמון בחובם סכנה בריאותית ממשית", הוסיפה.

לדידה, כאבים מתמשכים באזור הלב נמנים עם סוג הסימנים הללו, גם כאשר הרופא המטפל אינו מצביע על קיום סכנה ועל דחיפות במעקב אחריה.

"מקום שסימני המצוקה נמשכים גם לאחר הביקור אצל הרופא - על אדם סביר האחראי לגורלו לנקוט פעולה מיידית כדי להבטיח מעקב רפואי, כדי לבדוק את טיבם ולקבל את הטיפול הנדרש", כך פרוקצ'יה.

על-פי פרוקצ'יה, התייחסותו של אליהו לאותות האזהרה של גופו התאפיינה באדישות ובמחדל ולא שיקפה התנהגות סבירה של אדם סביר. די בכך, בעיניה, כדי להטיל עליו חלק מהאחריות למצבו הנוכחי.

בנוגע למידת התרומה שראוי לייחס לאליהו, ראתה פרוקצ'יה לשוב ולהדגיש כי "הסתמכות סבירה של חולה על דברי רופאו איננה הסתמכות טוטלית ואוטומטית; החולה אמור להמשיך ולהישמע כל העת לאיתותים ולקולות האזהרה שגופו משמיע, ולהיות אחראי לגורלו הבריאותי גם כאשר רופאו מתרשל בעריכת הבדיקות או במתן הטיפול המתאים".

כך, גם כאשר למרות דברי הרגעה של הרופא ממשיך הגוף לתת סימנים מעוררי דאגה, ונדלקות נורות אדומות המאותתות על מצב חירום - על החולה לפנות ביוזמתו לבית-החולים.

"רשלנות הרופא אינה מטשטשת את אחריותו העצמאית של החולה כלפי גופו", סיכמה פרוקצ'יה - והטילה על אליהו אשם תורם בשיעור 25%.

עוד כתבות

לוחמי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הממשלה לא מחכה: תקציב המדינה ייפרץ כבר בימים הקרובים לרכישת חימושים

לגלובס נודע כי בממשלה נערכים להביא החלטה כבר בשבוע הבא להקצות עוד עשרות מיליארדי שקלים לרכישת חימושים ● לפי חלק מההערכות, פריצת התקציב לא תשפיע על הגירעון ● כשהבחירות ברקע, לא מן הנמנע שהממשלה הבאה תידרש לקיצוצים והטלת מסים

הנפקת נובולוג / צילום: גיא אסיאג

עודד פוזיס משלים את המהפיכה בנובולוג: גם המנכ"ל וסמנכ"ל הכספים הולכים הביתה

מנכ"ל נובולוג אביעד בוסי וסמנכ"ל הכספים יניב וידבסקי יסיימו את תפקידם בעוד ארבעה חודשים ● העזיבה מגיעה לאחר שמשפחת פוזיס ביססה שליטה של 44% בנובולוג והחליפה את דירקטוריון החברה ● נובולוג מתמודדת עם קשיים עסקיים בשנים האחרונות, וכעת עודד פוזיס צפוי להוביל תוכנית אסטרטגית חדשה

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דוחות עזריאלי: הפדיונות בקניונים קפצו, ומה שחק את הרווח הנקי?

קבוצת עזריאלי מסכמת את הרבעון השני של 2026 עם עלייה קלה בדמי השכירות נטו שהסתכמו בכ-651 מיליון שקל, לעומת כ-648 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד ● עם זאת, בכל הנוגע לתחום ה-Data Centers נרשמה ירידה ב-NOI ל-103 מיליון שקל, לעומת 115 מיליון שקל ברבעון המקביל

פרויקט התחדשות עירונית / צילום: תמר מצפי

בגלל חלון אחד: הלכה חדשה קובעת שפגיעה קניינית אינה עוד "כרטיס יציאה" אוטומטי בפינוי־בינוי

ועדת הערר דחתה בקשה להיתר בנייה, בשל התנגדות של דיירים שנאלצו לוותר על חלון אחד בדירתם בגלל פרויקט ההתחדשות העירונית ● השופט החזיר את התיק לוועדה המקומית וקבע שעליה לבחון אופציות נוספות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים גררו מטה את ת"א 35

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● טאואר ונובה צנחו בכ-7% על רקע הירידות בסקטור השבבים בוול סטריט ● מנועי בית שמש, קבוצת דלק וכלל קפצו בעקבות דוחות חיוביים ● מניות השבבים הדואליות מעיבות על הבורסה ● בנק אוף אמריקה מזהיר את המשקיעים: "הכול חוץ מאג"ח" ● טריליון דולר בחלל: גולדמן זאקס מסמן את יעד ההשקעות הבא

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

העובדים בהלם: השינוי הראשון של מנכ"ל צים הנכנס

בזמן שגורל מכירת צים עדיין לא הוכרע, מביא המנכ"ל החדש גישה שונה למשרדי חברת התובלה הימית מזו של קודמו, אלי גליקמן ● "חן טיפוס שונה, הוא יותר 'סחבק', ואלי יותר איש צבא", מספר אחד העובדים ● דוחות משופרים לצים ברבעון השני — עם חזרה לרווח

דולרים / צילום: Shutterstock

הנתון שהופיע בארה"ב לראשונה זה שני עשורים ומרמז על סערה בשווקים

תשואות האג"ח בארה"ב ל־30 שנה טיפסו לשיא של שני עשורים ומציעות לכאורה אלטרנטיבה בטוחה למניות ● בעבר, מצב כזה הבריח משקיעים מוול סטריט אל איגרות החוב ● המומחים מסבירים למה הפעם זה יכול להיות אחרת, ומה הקשר לנוטלי המשכנתאות בישראל

וורן באפט / צילום: ap

ההשקעה שמלמדת: האם וורן באפט עדיין מושך בחוטים?

לפני כשנה חשף באפט פוזיציה ראשונה במניית אלפבית שמאז צמחה להימור של מיליארדים ● מדובר בהשקעה לא שגרתית לענק ההשקעות שפרש לאחרונה מתפקיד המנכ״ל. האם הוא עדיין מושך בחוטים?

מסיבת העיתונאים בצרפת. דוד עמיאל (באמצע), השר האחראי על רשות המסים, התנצל בפני הציבור / צילום: Reuters, Telmo Pinto

האקרים פרצו לרשות המסים הצרפתית ומכרו מידע על מאות אלפי אזרחים

מאגר רשות המסים הצרפתית נפרץ, והמידע על כ־678 אלף אזרחים מוצע כעת בדארקנט ● בנוסף לפגיעה במשלמי המסים, מדובר בתקרית מביכה למדינה שהבטיחה הובלה טכנולוגית

דגם של טיל בליסטי איראני בהפגה נגד בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: איראן "שוקלת" תקיפת מטרות אירופיות אם הלחימה תתחדש

טהרן בוחנת תקיפות נגד יעדים באירופה, בהם בסיסים בבולגריה ובקפריסין, לצד אפשרות לשיבוש כבלי תקשורת במצר הורמוז במקרה של הסלמה מול ארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

מתקפת ענק על האקדמיה והממשל: נחשפה רשת הסייבר של משמרות המהפכה

כותרות העיתונים בעולם: ארה"ב מאשימה 17 האקרים במבצע סייבר ענק, למה ממשל טראמפ שומר על איפוק מול התקיפות האיראניות, והניסיונות הדיפלומטיים להסדרת המצב בעזה נתקלים בפערים בשטח ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

רגע לפני שנכנסו לתוקף: טראמפ מקפיא את המכסים על קנדה

נשיא ארה"ב השהה אמש את הטלת המכסים בגובה 50% על שורת מוצרים המיובאים מקנדה, זמן קצר לפני שהמכסים היו אמורים להיכנס לתוקף בחצות ● בציוץ שפרסם כתב טראמפ כי ההחלטה התקבלה "בהתבסס על העובדה שלקנדה ולארה"ב, בכפוף להשלמת המסמכים, יש עסקה"

עידן וולס / צילום: יונתן בלום

קבוצת דלק מציגה: הכנסות של מיליארד שקל וזינוק של כ־80% ברווח

החברה מסכמת רבעון חיובי עם צמיחה דו־ספרתית בהכנסות וברווח הנקי, כאשר התוצאות נתמכו בעיקר ע"י גידול בהכנסות נטו ממכירת גז טבעי וקונדנסט ● המנכ"ל עידן וולס: "ממשיכים לפעול לחיזוק ולהשבחת נכסי הליבה של הקבוצה"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת יום המסחר

המסחר בת"א ייפתח ברקע עליות באסיה ורוח גבית מוול סטריט; הדואליות ישפיעו קלות ● מהלך האוצר האמריקאי הרגיע את האג"ח, אך ב-UBS ממליצים להיצמד לחלק הקצר ● השסע בפד עמוק, ובנק אוף אמריקה מעריך: עוד 3 העלאות ריבית השנה ● עונת הדוחות בת"א מעלה הילוך: אלטשולר שחם, דמרי ושיכון ובינוי על המוקד ● וגם: הזינוק של טארגט והמבחן של וולמארט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

איציק וייץ, קרסו מוטורס וגיל אגמון, דלק רכב / צילום: אלעד גוטמן, אוהד רומנו

כמה מרוויחות היבואניות על כל רכב והמותג שעשה את ההבדל

ההתנפלות של הישראלים על מכוניות סיניות מגיעה לדוחות היבואניות ● קרסו, בעזרת המותג צ'רי, הגדילה את נתח השוק שלה לשיא של כ־15% ● דלק רכב לעומת זאת, יבואנית מאזדה ששלטה בעבר בכבישים, עם נתון שפל של 3% ● וכמה הרוויחו היבואנים על כל רכב שנמכר

ד''ר שמואל חרל''פ ז''ל / צילום: כפיר זיו

פרידה משמואל חרל"פ: יזם, מנהל ופילנתרופ

חרל"פ בעל השליטה ביבואנית הרכב כלמוביל, הפך אותה לשחקנית דומיננטית בשוק המקומי, עם מותגי מיצובישי ויונדאי וכן צ'רי ואומודה ● הוא היה בין המשקיעים המוקדמים במובילאיי ועשה אקזיט עם מכירתה ● במקביל, הוא עסק בפעילות פילנתרופית רחבה

כביש 5 / צילום: ויקיפדיה

רווח צפוי של כ-3.9 מיליארד שקל: פרויקט הענק של אלקטרה

חברת אלקטרה זכתה במכרז להקמת הנתיבים המהירים בכביש 5, הכולל נתיב דו-כיווני באורך מצטבר של 25 ק"מ וחניון עם כ-3,200 מקומות ● ההשקעה בפרויקט מוערכת בכ-2 מיליארד שקל, ובחברה צופים הכנסות של כ-3.9 מיליארד שקל לאורך תקופת הזיכיון ● ההפעלה צפויה להתחיל ב-2031

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות וקטעה את רצף הירידות; משרד האוצר הוריד את תשואות האג"ח

הגדלת הרכישות החוזרות של אג"ח ארוך-טווח הובילה לירידה החדה ביותר בתשואת ה-30 שנה מאז אוקטובר 2025 והעניקה רוח גבית למניות • מודרנה זינקה בעקבות תוצאות בניסוי לחיסון לסרטן, ענקיות הטכנולוגיה התאוששו • פרוטוקול הפד חשף: חברי הוועדה שוקלים העלאת ריבית נוספת אם האינפלציה תישאר דביקה ● מחירי הזהב והנפט רושמים עליות חדות ● שורט מסיבי הזניק את הביטקוין אל מעבר ל-68 אלף דולר

ד''ר שמואל חרל''פ ז''ל / צילום: כפיר זיו

הלך לעולמו שמואל חרל"פ, מבכירי אנשי העסקים והפילנתרופיה בישראל

ד"ר שמואל חרל"פ, שנפטר הבוקר בגיל 82, עמד במשך עשרות שנים בראש כלמוביל, קבוצת הרכב הגדולה בישראל ● לצד פעילותו העסקית, ניהל יחד עם אשתו ענת פעילות פילנתרופיה ענפה שכללה תרומות במאות מיליוני שקלים

מנכ''לית קבוצת עזריאלי דנה עזריאלי ויו''ר מליסרון ליאורה עופר / צילומים: ורדי כהנא,זיו קורן

ענקיות המסחר והמשרדים התרחבו לענף המגורים. האם זה השתלם להן?

בחיפוש אחר מנועי צמיחה חדשים, עזריאלי ומליסרון הופכות ליזמיות מגורים דומיננטיות ● המכירות והצבר צומחים, אך בענף מזהירים שמוקדם לקבוע אם המהלך יניב את התשואה המבוקשת