גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כישלון מודו לא מרתיע: קוואלקום בוחנת השקעות בישראל

נגראג' קשיאפ, מנהל קרן ההשקעות התאגידית של קוואלקום, בראיון בלעדי ל"גלובס": "נכנסנו לפעילות בישראל לפני שנתיים, נקבל אומדן הצלחה אחרי עוד כמה השקעות"

האתר TheFunded אינו המקום שבו קהילת ההון סיכון מחפשת מחמאות. משקיעים רבים, חלקם מצליחים למדי במונחי השורה התחתונה, מוצמדים שם אל הצלב על-ידי יזמים, מנהלים או סתם טוקבקיסטים אנונימיים שנתקלו בהם בסיטואציה מקצועית כלשהי.

חלק גדול מהתלונות כנגד הקרנות המושמעות באתר, המגדיר את עצמו "בית ליזמים", נוגע לזמן הארוך שלוקח לקרנות לקבל החלטת השקעה. חצי שנה, למשל, היא זמן סביר עבורן בעוד שהחברות רוצות את הכסף מהר יותר.

כך שלנגראג' קשיאפ, סגן נשיא בקוואלקום ומנהל קרן ההון סיכון התאגידית של החברה בשלוש השנים האחרונות, אין במה להתבייש. המחמאות הגלויות שהוא נהנה מהן באתר, מציבות את הקרן שבראשותו כאחת מהמובילות במערכות יחסים עם יזמים - דבר הקשה להשגה גם לקרנות מצליחות למדי. "בין הפגישה ועד לקבלת הסכם ההשקעה על-ידי קרן ההון סיכון של קוואלקום, לקח לנו חודש וחצי", מעיד יזם באתר.

"אנחנו פועלים כקבוצה קטנה וממוקדת ולכן מתוכננים לפעול מהר מאוד", מגיב קשיאפ לדברים בראיון בלעדי ל"גלובס". "אנחנו גם פועלים בעיקר בשלבי ההשקעות המוקדמות, ושם אפשר לזוז יותר מהר". הקרן סוגרת השנה עשור לקיומה, ובפורטפוליו שלה יש 40 חברות קיימות שמתמקדות בתחום התקשורת הסלולרית.

ייתכן, שהמהירות והמיקוד היו גם לרועץ בהשקעה שלפחות כרגע נראית פחות מוצלחת. ההשקעה הראשונה של הקרן בישראל נראית במבט ראשון כמובנת מאליה - חברת מודו של דב מורן, שמפתחת טלפון זעיר ומודולרי. הטלפון אמור לעבוד עם תקן הרשת הסלולרית CDMA, שהיא טכנולוגיה של קוואלקום, שנהנית מתגמולים על כל רכיב תקשורת שנמכר. מודו גם פנתה באופן נרחב לשווקים מתפתחים, כגון דרום אמריקה, שבהם קוואלקום פחות חזקה.

בשבוע שעבר התברר שמודו כנראה לא תענה על כל הציפיות. החברה נכשלה לגייס סכום נוסף בבורסה בת"א, והיא נערכת לפטר 100 מתוך 130 עובדיה תוך שהיא ממשיכה לפעול במתוכנת מצומצמת. קוואלקום, לרוע מזלה, השקיעה בחברה 7.5 מיליון דולר בתחילת 2009. סך גיוסיה של מודו היה 124 מיליון דולר.

ההשקעה במודו והתוצאה שלה אינן מרתיעות את קשיאפ. "עדיין מוקדם לשפוט את הפעילות שלנו בישראל", הוא אומר, "באזורים גיאוגרפיים אחרים אנחנו פועלים כבר כמה שנים ויש לנו מהלכים אסטרטגיים ואקזיטים. אנחנו נמצאים בישראל רק שנתיים, ומשום כך נוכל לקבל אומדן לגבי ההצלחה שלנו רק בעוד כמה שנים, אחרי שנבצע עוד כמה השקעות".

לדברי קשיאפ, השקעות כאלה אף עומדות על הפרק בקרוב. מלבד הכסף שהועבר למודו, ביצעה קוואלקום השקעה גם בחברת פנורמיק פאואר, שזכתה בשנה שעברה בתחרות הפרסים של החברה לחברות בשלב העוברי (seed) - ה-QPrize (ראו מסגרת).

הפעילות בישראל מתבצעת על-ידי מנהל ההשקעות בארץ, אביב אסולין. "הפעילות שלנו ב-2011 תגבר", מצהיר קשיאפ, "יש לנו פורטפוליו שמתאים למה שאנחנו מחפשים, ואנחנו עובדים על השקעות אחרות שעדיין לא ניתן לפרט לגביהן".

השקעה בתחום רחב

קוואלקום היא אחת מחברות השבבים הגדולות בעולם. החברה, שיצאה לדרך באמצע שנות ה-80, התמקדה בשוק הסלולר והפכה לחברת ה-Fabless - חברה שמתכננת שבבים אך מייצרת אותם באמצעות צד שלישי - הגדולה בעולם. היום היא נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 76 מיליארד דולר וסיימה את הרבעון השלישי עם הכנסות של 3 מיליארד דולר.

תפקיד הקרן התאגידית הוא לחשוף את החברה להזדמנויות צמיחה חדשות. בתחילת העשור הייתה לה הקצאה של כחצי מיליארד דולר, אך לדברי קשיאפ אין לה כרגע הקצאה מסוימת, והיא פועלת "בהתאם להזדמנויות שאנחנו מוצאים".

"2010 היא השנה הפעילה ביותר מבחינת השקעות שהייתה לקרן, ונסיים אותה עם תוספת של 13 או 14 השקעות חדשות בעולם", הוא מעריך.

מיקוד הקרן אינו ספציפי, אלא מיועד לתרום אסטרטגית לחברה למצוא שווקים חדשים שרלבנטיים לשוק הסלולר והתקשורת האלחוטית, ללא התמקדות בתחום מסוים כגון שבבי תקשורת - ליבת העסקים של החברה.

"אנחנו מרוכזים בהשקעה בחברות שהן בתחום העסקים הרחב של קוואלקום, במערכת האקולוגית של כל עולם התקשורת הניידת".

ההגדרה הזו כוללת שבבים, חומרה ומוצרי אלקטרוניקה (כדוגמת מודו) אבל גם תוכנה, תשתיות ואפליקציות. הפורטפוליו של הקרן מכיל גיוון נדיר יחסית לקרנות תאגידיות של חברות שבבים. בין השאר אפשר למצוא בו את חברת PayPal שנרכשה על-ידי eBay תמורת 1.5 מיליארד דולר ב-2002, או את חברת Handspring שנרכשה ב-2003 על-ידי המתחרה Palm.

הדגש, אומר קשיאפ, הוא על השלבים המוקדמים. "הנקודה הכי מוצלחת שלנו היא בסבב הגיוס השני", הוא טוען, "אנחנו יכולים לספק יותר ערך בשלבים מוקדמים, ולכן מעדיפים שלא להיכנס לשלבים מאוחרים שבהם צריך השקעות עתירות הון".

מחפשים את הסטארט-אפ הטוב ביותר

בשנים האחרונות, אומר קשיאפ, עברה הקרן של קוואלקום להתמקד בשלבים מוקדמים, כלומר סבב גיוס ראשון ושלב עוברי. על כן השיקה החברה בשנה שעברה את תחרות ה-QPrize, שמטרתה למצוא את הסטארט-אפ המוצלח ביותר במערכת האקולוגית של המרחב האלחוטי. החברות המשתתפות מפתחות טכנולוגיות די מגוונות, החל בשבבים לתחומי התקשורת וכלה בפלטפורמות משחקים. הפרס יגיע ל-750 אלף דולר שיוענק לחברות המנצחות כהשקעה של קוואלקום. לדברי קשיאפ, "התחרות אינה משהו חד-פעמי. אנח מתייחסים אליה כדבר משמעותי לחברות ולקוואלקום".

התחרות הבסיסית נערכת בשישה אזורים: ארה"ב, אירופה, סין, קוריאה הדרומית, הודו וישראל. כל מנצחת בתחרות האזורית תקבל 100 אלף דולר, ותעלה לתחרות על הפרס הגדול - 150 אלף דולר נוספים - שתיערך בכנס ה-DEMO באביב 2011 בסן פרנסיסקו.

"רצינו שהתחרות תהיה בינלאומית בגלל שהרעיונות הטובים ביותר באזור גיאוגרפי אחד שונים מאוד מאלה שבאזור אחר", אומר קשיאפ, "תחום הגיימינג והאפליקציות לרשתות חברתיות חמים בשוק הנייד בארה"ב, אך בעולם אפשר למצוא יותר גיוון של פעילויות בתחומי האפליקציות, טלפונים חכמים, תשתיות, וממשקי משתמש".

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות