גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירלנד ושברה

הכול דיברו בשבח 'המודל האירי'. מה היו אומרים עליו נתניהו ופרץ, עיני וברוש השבוע?

מתישהו בסוף 2005, לקראת הבחירות שבהן הוביל ח"כ עמיר פרץ את מפלגת העבודה, הפך צמד המילים "המודל האירי" לנישא בפי כול. פרץ אימץ אותו שנה קודם לכן ודיבר בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" על הצורך לאמץ את המודל ביחסי העבודה בישראל.

באופן מפתיע, גם שר האוצר דאז, בנימין נתניהו, הביע נכונות כזו. עם הזמן הובילו את הקמפיין הזה הזוג המוזר שרגא ברוש ועופר עיני, הראשון יו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, והשני יו"ר ההסתדרות. לימים, ראש הממשלה נתניהו איפשר לצמד עיני-ברוש להוביל מהלך מסורס של "שולחן עגול", שמתבסס על הרעיון האירי, תוך הסתייגות נחרצת של שר האוצר שלו, יובל שטייניץ.

נראה, שאיש ממהללי המודל האירי לא היה חוזר היום על הדברים, בשבוע שבו אירלנד נאלצה לבקש סיוע מקרן המטבע הבינלאומית ומהאיחוד האירופי בסכום של כ-85 מיליארד אירו. אם המודל היה כה מוצלח, איך זה שהאירים הפכו לסוג של יוון ולנתמכים מבחוץ?

המודל המדובר, ששמו "השותפות החברתית", אומץ על-ידי הממשלה, המעסיקים וארגוני העובדים באירלנד ב-1987. מדובר במנגנון של תיאום בין כל הצדדים במשק באמצעות המועצה הלאומית לחברה ולכלכלה, שהיא חלק ממשרד ראש הממשלה האירי.

המטרה: סביבה עסקית יציבה, קיצוץ בהוצאות הממשלה ואינפלציה יציבה. למהלך נוספו גם סוכריות למשקיעים: הפחתת מס חברות ל-12.5%, מערכת תמריצים למשקיעים והכשרת כוח-אדם ייעודי. הממשלה התחייבה על שמירה נוקשה של מסגרת תקציבית, בין היתר באמצעות הקפאת שכר, ובתמורה כוננה מדיניות מוניטרית מקילה ומדיניות פיסקלית מקילה מאוד, שמשכה לאירלנד חברות רב-לאומיות רבות.

אירלנד עוני קבצנים הומלס דאבלין / צלם: רויטרס

הרעיון נשמע פשוט, והתוצאה המרשימה וזיכתה את המדינה בתואר "הנמר הקלטי". בזכות המודל נרשם שיפור עצום בביצועי הכלכלה האירית: גידול בתעסוקה וצניחה באבטלה מ-17.5% ל-4%, צמיחה ממוצעת של 6% לשנה, ירידה דרמטית באינפלציה ועלייה מסחררת ברמת החיים.

נתניהו מצא באירלנד את הפחתת המסים שהוא כל-כך מחבב, תוך ניסיון למשוך לארץ משקיעים זרים. עיני מצא כאן הזדמנות להחזיר את ההסתדרות למוקד ההשפעה, וברוש ראה באפשרות להשיג "הידברות" פתרון קסם שיעלים את אופציית השביתה מסדר היום הציבורי.

מניעים ציניים

מה שקרה עם הזמן הוא, שמשקיעים זרים אכן נהרו לאירלנד בזכות ההקלות במיסוי, ויצרו סחרור של ביקושים לנדל"ן, מה שניפח בועה וגרם לבנקים האיריים להיסחף למימון של השקעות כאלה, בדומה לסאב-פריים בארה"ב.

החברות הרב-לאומיות אכן באו, אבל המניעים שלהן היו ציניים. השכר באירלנד היה נמוך והמודל הבטיח להם הגנה משינויים בנושא הזה לטובת העובדים. ה"תיאום" בין המעסיקים לעובדים שחק באופן טבעי את יכולת העמידה של האיגודים המקצועיים.

האיגודים באירלנד הבינו את הטעות שלהם ב-2005, כשהתברר ש-140 אלף עובדים ממזרח אירופה מאיישים מקומות עבודה בשכר שלפעמים ירד לחצי משכר המינימום החוקי. ציניות כבר אמרנו?

גישת הגלובליזציה שהביאה את ההשקעות לאירלנד הייתה גם זו שאפשרה למשבר הכלכלי העולמי להכות בחוזקה באירים: ההשקעות פחתו ב-15% בשנת 2008, וב-30% ב-2009. רמת החיים צנחה לאחר שהשכר קוצץ ב-20%, והקצבאות ספגו קיצוץ של 10%. התמ"ג האירי איבד 3% ב-2008, וירד אשתקד ב-11%.

במילים אחרות, המודל "החברתי" הביא לצמיחה ולשגשוג שבהמשך הדרך היכו בעובדים, אחר-כך פגעו בבנקים, ובסוף חיסלו את העצמאות הכלכלית של המדינה. אצלנו בישראל התחילו באימוץ המודל עם כינון "השולחן העגול" והניסיון לעבור למשטר קבוע של תקציב דו-שנתי.

לא במקרה ההבטחה הגלומה במודל האירי יצרה קואליציות מוזרות. באפריל 2005, אמר שר האוצר דאז, נתניהו, כי "דווקא מדינות קטנות מאיתנו, זינקו ורצו במדרון, טיפסו כמו נמרים והגיעו לפסגה. אחת מהן היא אירלנד - המדינה השלישית העשירה ביותר בעולם בהכנסה לנפש".

אירלנד / צלם רויטרס

קואליציות מוזרות

בדצמבר באותה השנה, חודש לפני הבחירות, אמר יו"ר מפלגת העבודה ויריב אידיאולוגי מר של נתניהו, ח"כ עמיר פרץ: "אני מתכוון לממש את המודל האירי של שותפות בקבלת ההחלטות. נקים מועצה לאומית לחברה ולכלכלה, שיהיו בה ארבעה גורמים: ממשלה, ארגוני עובדים, מעסיקים, וארגונים חברתיים. המועצה תציע תקציב תלת-שנתי ותציב יעדים לממשלה. אחת לחצי שנה יוגש דו"ח שינתח את מצב המשק ואת העמידה ביעדים שייקבעו".

בהזדמנות אחרת אמר אז פרץ, כי הוא "רואה באנשי שוק ההון, הפנסיה והפיננסיים שותפים מלאים לתהליך. אני מאמין שנצליח להקים מודל משופר דומה למודל האירי עם שיפורים ישראליים". פרץ הסביר אז, כי צריך להוסיף למשוואה גם את הארגונים החברתיים ולא רק את ארגוני העובדים.

יורשו של פרץ בהסתדרות, עופר עיני, ושותפו בקרב התעשיינים, שרגא ברוש, המשיכו להוביל את הרעיון. השניים אף נסעו לאירלנד כדי ללמוד את המודל לעומק. בהודעה משותפת שלהם לקראת הביקור, שנערך בשלהי 2007, אמרו עיני וברוש, כי "התאמת המודל האירי לישראל עשויה להביא לקצב צמיחה שנתי של כ-6%, לצמצם את שיעור האבטלה במשק ולשפר את תנאי עבודתם של העובדים, ואף להביא למפנה במשק ובחברה הישראלית".

אפילו השופט סטיב אדלר, עד לאחרונה נשיא בית-הדין לעבודה, סיפר בעבר שהוא המליץ על המודל. ביולי 2004 אמר אדלר כי בתקופת השביתה הגדולה במשק, הוא הציע ליו"ר ההסתדרות, פרץ, ולשר האוצר, נתניהו, לאמץ את המודל. "הסכמה כזו חילצה את המשק האירי ממשבר שבו היה נתון עד 1986, והעלתה אותו על פסי צמיחה מהירה", אמר אדלר, והוסיף, כי נתניהו מרבה להשתמש במודל האירי כדוגמה ראויה לחיקוי בישראל.

מי שהתנגד לרעיון, לא עשה זאת בהכרח מנימוקים ענייניים מההיבט הכלכלי, אלא בגלל מאבק על יוקרה והשפעה. שר האוצר לשעבר, רוני בר-און, התנגד נחרצות ואמר שמדובר ב"ניסיון לייצר חיץ בין רצון הבוחר לממשלה" וש"לא מדובר פה בהצעה למהפכה, אלא בהצעה להפיכה".

על הדברים האלה הגיב ברוש: "כנראה, שר האוצר לא יודע מה ההבדל בין שתי המילים. טוב היה אם הוא היה בוחן את ההצעה שהעברנו לממשלה השנה אחרי ביקור באירלנד. מדובר בשיתוף-פעולה ובשותפות, שיוצרים פלטפורמה לדיונים. אני חושב שבר-און לא יודע. הוא אומר שהמודל טוב כשאין בעיות, ושכשיש בעיות אז תוכנית אירלנד לא טובה".

ברוש טען עוד, שעדיף ליישם את ההצעה שלו במקום "לשבת במקלט ולחטוף על הראש". אלא שחייבים להודות שלפחות בעניין ההתמודדות של המודל עם "בעיות", היה משהו בדברי בר-און. ברגע שהכלכלה האירית חשפה את עצמה מאוד לכלכלה העולמית, הצמיחה הייתה ההתחלה, אבל צמיחה ושגשוג מתאפיינים במחזוריות. אין כלכלה שצומחת בלי הפסקה, כמו שאין הידברות שתמיד תיגמר בהסכמות או בהחלטות קונצנזוס.

אירלנד משלמת עכשיו, וביוקר רב, על עשור וחצי של צמיחה מואצת. האם המחיר היה שווה? האם מישהו יכול עוד לטעון שמדובר במודל ראוי לחיקוי?

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון