גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד דוני טולדנו: "אין אפשרות שעסקת פסגות תיפתח מחדש"

טולדנו, ממובילי עסקת פסגות-אייפקס: "עסקת פסגות היתה מרתקת; בבוקר הקלוזינג, כשהכסף עבר, הרגשתי הקלה עצומה - קרן זרה השקיעה סכום ענק במשק"

"לפני שהתחלתי ללמוד באוניברסיטה התלבטתי בין משפטים לפסיכולוגיה. ולא הייתי שלם עם הבחירה במשפטים. הרגשתי שאני רוצה לעשות דברים יותר יצירתיים והיו לי גם סטריאוטיפים די שליליים על עורכי דין: חלקלקים, משהו לא הגון, לא ישר. בסוף שנה א' עזבתי את הלימודים והתחלתי ללמוד קורסים בהיסטוריה, מדעי הרוח ופילוסופיה. מוטה קרמניצר, שהיה מורה שלי בפקולטה, מאד הופתע. היו לי ציונים גבוהים, לא עזבתי במצב של חולשה. בסופו של דבר חזרתי".

כך מספר בראיון ל"גלובס" עו"ד דוני טולדנו, שותף וראש מחלקת רגולציה והגבלים עסקיים במשרד עורכי הדין צלרמאיר-פילוסוף-רוזובסקי-צפריר-טולדנו, ממובילי עסקת אייפקס-פסגות (מצד אייפקס).

"התמזל מזלי לעבוד עם שמגר"

"לא הייתי תלמיד למופת", מספר טולדנו, "אבל לקראת הסוף שיפרתי ציונים והתקבלתי להתמחות אצל מאיר שמגר, נשיא בית המשפט העליון. המתמחה השני היה זוהר גושן.

"שמגר גם עשה את פסקי הדין, גם ישב על בקשות, גם טיפל בעניינים האישיים של 300 שופטים, גם בנה את בית המשפט החדש וגם היה מעורב בחקיקה. הוא היה מגיע ב-6 בבוקר ועוזב באמצע הלילה. היתה לו יכולת עבודה לא רגילה. התמזל מזלי לעבוד איתו, עם מישאל חשין (כמתמחה ועורך דין במשרד שלו) ועם חיים צדוק.

"את העבודה שלנו אפשר לעשות על רגל אחת. אם אתה נכנס לעומק, צריך לקרוא המון ולהיות מעודכן בהרבה מאוד תחומי משפט. בכל תיק יש משהו שאתה חייב לחפש. לא סתם לעשות את החוזה, העסקה, הליטיגציה; לחפש דברים שאחרים לא היו עולים עליהם. זה מבדיל בין עורכי דין טובים יותר לפחות, ואצל שלושתם זה היה חזק. אפילו ברמה שלא יהיו טעויות הגהה. למסור להם מסמך עם טעות הגהה זה היה התאבדות.

"בתקופה שעבדתי אצל חשין החלטתי לנסוע לארה"ב. בדיוק התחתנתי ורציתי לבדוק אפשרות לעשות מסלול אקדמי. אשתי שרה במקור קנדית עם הורים אמריקאים, אז זה לא היה זר לה. אז נרשמתי וקיבלתי מלגה למישיגן".

מארה"ב לישראל

"סיימתי את התואר במישיגן והתחלתי דוקטורט, ואז הציעו לי עבודה במשרד גדול: בשלב ראשון בדטרויט ואחר-כך בניו-יורק", מספר טולדנו. "כשהבן שלנו נולד, נטשתי את הדוקטורט, שזה דבר שאני קצת מצטער עליו, כי היה קל להשלים אותו.

"לעבוד במשרד אמריקני גדול זו פסגה שבארץ קשה לשחזר. כבר כטירון הייתי מעורב בדברים ענקיים, אבל נורא התגעגעתי לישראל, והבן שלי, בן 3.5, לא דיבר עברית. היה צריך להחליט. היינו שם 4.5 שנים. אם היינו נשארים עוד שנתיים, לא היינו חוזרים לעולם.

"כשחזרתי, הייתי סגור על אזרחי-מסחרי, אז הצטרפתי למשרד צדוק. אייל רוזובסקי היה שם, והכרתי שותפים אחרים מהעבודה במשרד של חשין. נהייתי שותף, ונשארתי שם למעלה מ-10 שנים".

מותק, המשרד מתפרק

"אייל ואני בתחומים שונים, לא דורכים אחד לשני על האצבעות", אומר טולדנו. "יש לנו קשר טוב. ב-2006 עזבנו את צדוק, כי הרגשתי שהיכולות המסחריות שלי לא באות לידי ביטוי. כשהצטרפתי, היה משרד עם עוצמה מסחרית די טובה, וכשעזבתי, התמקד בליטיגציה ובפירוקים.

"המשרד לא הצליח - ואולי גם לא ניסה - למשוך עורכי דין עם ניסיון מסחרי, והלקוחות והתיקים המסחריים היו פחות גדולים משרציתי. עזבנו כמעט 15 עורכי דין, 4 שותפים ו-11 שכירים. הקשר בינינו כשותפים לא היה מספיק עמוק, לכל אחד היו הלקוחות והעובדים שלו, וזו הסיבה שהגירושים עלו מאוד יפה - לא היה על מה לריב.

"הצטרפנו למשרד צלרמאיר-פילוסוף, היום גם רוזובסקי, צפיר, טולדנו ושות'. פגשנו את מיקי צלרמאיר ואבי פילוסוף בבית של אבי, והרגשתי שאני מתאים להם כמו כפפה ליד. לשניהם יש רקע אמריקני.

"מיקי היה מתמחה של חשין 12 שנה לפניי. יש לו יכולת לחבר אנשים וליצור עסקאות ייחודית בארץ. הוא בכלל ייחודי. כל פעם שהוא שומע על אירוע במשק, הוא ישר סורק את כל האנשים הפוטנציאליים שיכולים להיות קונים ו/או מוכרים לפי העניין, ויוצאות מזה עסקאות.

"אבי הוא בן אדם שההיכרות שלו עם אנשים ותהליכים במשק אינטימית, נמשכת שנים ובאה מבפנים. זה מאפשר לו לראות מראש התפתחויות שאתה לא יכול לזהות.

"אנחנו רואים את עצמנו כמו סיירת. יש לנו 40 עורכי דין, לא מספר גדול, אבל משחקים תמיד במגרש של הגדולים, בעסקאות הכי גדולות - בזק, תנובה, פסגות".

"עסקת פסגות כבר יצאה לפועל"

"עסקת פסגות היתה בשבילי מרתקת במיוחד", אומר טולדנו, שהוביל כאמור את עסקת אייפקס-פסגות מצד אייפקס."עסקתי בצד הרגיש והפחות מתוקשר - המימון. בדרך-כלל העבודה מול הבנקים דוגמטית ומתבססת על שטאנצים של הסכמים קודמים. כאן היינו צריכים להתמודד עם מימון במציאות שמשתנה מדי יום, שינויים בעסקה עצמה ובנסיבות, ומגוון קשיים רגולטוריים שמתעוררים בעסקה כזו והתגברו במקרה שלנו.

"גם מאיתנו וגם מהבנקים זה דרש נכונות למצוא פתרונות. זו אחריות אדירה לעסוק בעסקה לרכישת בית השקעות בסדר גודל כזה, שכמעט כל אדם בארץ קשור בו, בהשקעה בחיסכון הפנסיוני או בקרנות. בבוקר הקלוזינג, כשהכסף עבר, הרגשתי הקלה עצומה - העסקה הסתיימה, וקרן זרה השקיעה סכום ענק במשק. היינו שותפים למהלך משמעותי מאוד".

- האם לאור העתירה לבג"ץ של רועי ורמוס העסקה של פסגות עם אייפקס עלולה שלא לצאת לפועל?

"אני לא רואה אפשרות שעסקת פסגות תיפתח מחדש. למעשה העסקה כבר יצאה אל הפועל - אייפקס היא בעלת השליטה, ומחיר הרכישה הועבר לקרן יורק".

"בעיית הריכוזיות לא חריפה"

"יש במשק בעיה של ריכוזיות", טוען טולדנו. "האם היא חריגה? התשובה לא ברורה. יש מחקרים שמראים כי במדדים העיקריים שבוחנים ריכוזיות, כמו שיעור האחזקה של הקבוצות הגדולות במשק - בכמה מהחברות הציבוריות יש בעל שליטה ובכמה מהן השליטה מבוזרת - אנחנו דומים לאירופה המערבית, לצרפת, לשווייץ.

"החריג הוא ארה"ב ואנגליה, שם הריכוזיות הרבה יותר נמוכה, בין השאר בגלל סדרי הגודל של הכלכלות. מצד שני, אני מסכים שיש מדדים שלפיהם אנחנו במצב קצת פחות טוב, אבל אני לא חושב שהבעיה חריפה.

"כשהטייקונים מרוויחים, בדרך-כלל גם המשק מרוויח. המשק חי עליהם. צריך להסתכל על זה פחות מההיבט של מה נכנס לטייקון לכיס ויותר מה ההשפעה על המשק. אני לא חושב שהבעיה חמורה כמו שמציגים אותה. ובינתיים, לא שמעתי אף הצעה שתפתור את הבעיה ושלא תגרום נזק במקום אחר".

"יש פה מערך כוחות מאוד עדין", אומר טולדנו, "ואין לי ספק שנזיק למשק אם ניכנס לטייקונים יותר מדי לכיס, בלי הצדקה. כשהטייקונים מרוויחים, בדרך-כלל גם המשק מרוויח. המשק חי עליהם. הם תורמים למשק, יוצרים מקומות עבודה, ומאות אלפי אנשים תלויים בהם. להם יש אלטרנטיבות. טייקון כזה יכול לעשות את הכסף שלו במקום אחר.

"אתה מסתכל על שאול אלוביץ' ואילן בן-דב - מי היה מאמין לפני כמה שנים שהם יהיו הטייקונים של היום. יש תזוזה, אנשים יוצאים ונכנסים, זה לא קלאב סגור".

הראיון המלא עם עו"ד דוני טולדנו - במהדורה המודפסת של "גלובס הערב".

עוד כתבות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה-AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק