גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד דוני טולדנו: "אין אפשרות שעסקת פסגות תיפתח מחדש"

טולדנו, ממובילי עסקת פסגות-אייפקס: "עסקת פסגות היתה מרתקת; בבוקר הקלוזינג, כשהכסף עבר, הרגשתי הקלה עצומה - קרן זרה השקיעה סכום ענק במשק"

"לפני שהתחלתי ללמוד באוניברסיטה התלבטתי בין משפטים לפסיכולוגיה. ולא הייתי שלם עם הבחירה במשפטים. הרגשתי שאני רוצה לעשות דברים יותר יצירתיים והיו לי גם סטריאוטיפים די שליליים על עורכי דין: חלקלקים, משהו לא הגון, לא ישר. בסוף שנה א' עזבתי את הלימודים והתחלתי ללמוד קורסים בהיסטוריה, מדעי הרוח ופילוסופיה. מוטה קרמניצר, שהיה מורה שלי בפקולטה, מאד הופתע. היו לי ציונים גבוהים, לא עזבתי במצב של חולשה. בסופו של דבר חזרתי".

כך מספר בראיון ל"גלובס" עו"ד דוני טולדנו, שותף וראש מחלקת רגולציה והגבלים עסקיים במשרד עורכי הדין צלרמאיר-פילוסוף-רוזובסקי-צפריר-טולדנו, ממובילי עסקת אייפקס-פסגות (מצד אייפקס).

"התמזל מזלי לעבוד עם שמגר"

"לא הייתי תלמיד למופת", מספר טולדנו, "אבל לקראת הסוף שיפרתי ציונים והתקבלתי להתמחות אצל מאיר שמגר, נשיא בית המשפט העליון. המתמחה השני היה זוהר גושן.

"שמגר גם עשה את פסקי הדין, גם ישב על בקשות, גם טיפל בעניינים האישיים של 300 שופטים, גם בנה את בית המשפט החדש וגם היה מעורב בחקיקה. הוא היה מגיע ב-6 בבוקר ועוזב באמצע הלילה. היתה לו יכולת עבודה לא רגילה. התמזל מזלי לעבוד איתו, עם מישאל חשין (כמתמחה ועורך דין במשרד שלו) ועם חיים צדוק.

"את העבודה שלנו אפשר לעשות על רגל אחת. אם אתה נכנס לעומק, צריך לקרוא המון ולהיות מעודכן בהרבה מאוד תחומי משפט. בכל תיק יש משהו שאתה חייב לחפש. לא סתם לעשות את החוזה, העסקה, הליטיגציה; לחפש דברים שאחרים לא היו עולים עליהם. זה מבדיל בין עורכי דין טובים יותר לפחות, ואצל שלושתם זה היה חזק. אפילו ברמה שלא יהיו טעויות הגהה. למסור להם מסמך עם טעות הגהה זה היה התאבדות.

"בתקופה שעבדתי אצל חשין החלטתי לנסוע לארה"ב. בדיוק התחתנתי ורציתי לבדוק אפשרות לעשות מסלול אקדמי. אשתי שרה במקור קנדית עם הורים אמריקאים, אז זה לא היה זר לה. אז נרשמתי וקיבלתי מלגה למישיגן".

מארה"ב לישראל

"סיימתי את התואר במישיגן והתחלתי דוקטורט, ואז הציעו לי עבודה במשרד גדול: בשלב ראשון בדטרויט ואחר-כך בניו-יורק", מספר טולדנו. "כשהבן שלנו נולד, נטשתי את הדוקטורט, שזה דבר שאני קצת מצטער עליו, כי היה קל להשלים אותו.

"לעבוד במשרד אמריקני גדול זו פסגה שבארץ קשה לשחזר. כבר כטירון הייתי מעורב בדברים ענקיים, אבל נורא התגעגעתי לישראל, והבן שלי, בן 3.5, לא דיבר עברית. היה צריך להחליט. היינו שם 4.5 שנים. אם היינו נשארים עוד שנתיים, לא היינו חוזרים לעולם.

"כשחזרתי, הייתי סגור על אזרחי-מסחרי, אז הצטרפתי למשרד צדוק. אייל רוזובסקי היה שם, והכרתי שותפים אחרים מהעבודה במשרד של חשין. נהייתי שותף, ונשארתי שם למעלה מ-10 שנים".

מותק, המשרד מתפרק

"אייל ואני בתחומים שונים, לא דורכים אחד לשני על האצבעות", אומר טולדנו. "יש לנו קשר טוב. ב-2006 עזבנו את צדוק, כי הרגשתי שהיכולות המסחריות שלי לא באות לידי ביטוי. כשהצטרפתי, היה משרד עם עוצמה מסחרית די טובה, וכשעזבתי, התמקד בליטיגציה ובפירוקים.

"המשרד לא הצליח - ואולי גם לא ניסה - למשוך עורכי דין עם ניסיון מסחרי, והלקוחות והתיקים המסחריים היו פחות גדולים משרציתי. עזבנו כמעט 15 עורכי דין, 4 שותפים ו-11 שכירים. הקשר בינינו כשותפים לא היה מספיק עמוק, לכל אחד היו הלקוחות והעובדים שלו, וזו הסיבה שהגירושים עלו מאוד יפה - לא היה על מה לריב.

"הצטרפנו למשרד צלרמאיר-פילוסוף, היום גם רוזובסקי, צפיר, טולדנו ושות'. פגשנו את מיקי צלרמאיר ואבי פילוסוף בבית של אבי, והרגשתי שאני מתאים להם כמו כפפה ליד. לשניהם יש רקע אמריקני.

"מיקי היה מתמחה של חשין 12 שנה לפניי. יש לו יכולת לחבר אנשים וליצור עסקאות ייחודית בארץ. הוא בכלל ייחודי. כל פעם שהוא שומע על אירוע במשק, הוא ישר סורק את כל האנשים הפוטנציאליים שיכולים להיות קונים ו/או מוכרים לפי העניין, ויוצאות מזה עסקאות.

"אבי הוא בן אדם שההיכרות שלו עם אנשים ותהליכים במשק אינטימית, נמשכת שנים ובאה מבפנים. זה מאפשר לו לראות מראש התפתחויות שאתה לא יכול לזהות.

"אנחנו רואים את עצמנו כמו סיירת. יש לנו 40 עורכי דין, לא מספר גדול, אבל משחקים תמיד במגרש של הגדולים, בעסקאות הכי גדולות - בזק, תנובה, פסגות".

"עסקת פסגות כבר יצאה לפועל"

"עסקת פסגות היתה בשבילי מרתקת במיוחד", אומר טולדנו, שהוביל כאמור את עסקת אייפקס-פסגות מצד אייפקס."עסקתי בצד הרגיש והפחות מתוקשר - המימון. בדרך-כלל העבודה מול הבנקים דוגמטית ומתבססת על שטאנצים של הסכמים קודמים. כאן היינו צריכים להתמודד עם מימון במציאות שמשתנה מדי יום, שינויים בעסקה עצמה ובנסיבות, ומגוון קשיים רגולטוריים שמתעוררים בעסקה כזו והתגברו במקרה שלנו.

"גם מאיתנו וגם מהבנקים זה דרש נכונות למצוא פתרונות. זו אחריות אדירה לעסוק בעסקה לרכישת בית השקעות בסדר גודל כזה, שכמעט כל אדם בארץ קשור בו, בהשקעה בחיסכון הפנסיוני או בקרנות. בבוקר הקלוזינג, כשהכסף עבר, הרגשתי הקלה עצומה - העסקה הסתיימה, וקרן זרה השקיעה סכום ענק במשק. היינו שותפים למהלך משמעותי מאוד".

- האם לאור העתירה לבג"ץ של רועי ורמוס העסקה של פסגות עם אייפקס עלולה שלא לצאת לפועל?

"אני לא רואה אפשרות שעסקת פסגות תיפתח מחדש. למעשה העסקה כבר יצאה אל הפועל - אייפקס היא בעלת השליטה, ומחיר הרכישה הועבר לקרן יורק".

"בעיית הריכוזיות לא חריפה"

"יש במשק בעיה של ריכוזיות", טוען טולדנו. "האם היא חריגה? התשובה לא ברורה. יש מחקרים שמראים כי במדדים העיקריים שבוחנים ריכוזיות, כמו שיעור האחזקה של הקבוצות הגדולות במשק - בכמה מהחברות הציבוריות יש בעל שליטה ובכמה מהן השליטה מבוזרת - אנחנו דומים לאירופה המערבית, לצרפת, לשווייץ.

"החריג הוא ארה"ב ואנגליה, שם הריכוזיות הרבה יותר נמוכה, בין השאר בגלל סדרי הגודל של הכלכלות. מצד שני, אני מסכים שיש מדדים שלפיהם אנחנו במצב קצת פחות טוב, אבל אני לא חושב שהבעיה חריפה.

"כשהטייקונים מרוויחים, בדרך-כלל גם המשק מרוויח. המשק חי עליהם. צריך להסתכל על זה פחות מההיבט של מה נכנס לטייקון לכיס ויותר מה ההשפעה על המשק. אני לא חושב שהבעיה חמורה כמו שמציגים אותה. ובינתיים, לא שמעתי אף הצעה שתפתור את הבעיה ושלא תגרום נזק במקום אחר".

"יש פה מערך כוחות מאוד עדין", אומר טולדנו, "ואין לי ספק שנזיק למשק אם ניכנס לטייקונים יותר מדי לכיס, בלי הצדקה. כשהטייקונים מרוויחים, בדרך-כלל גם המשק מרוויח. המשק חי עליהם. הם תורמים למשק, יוצרים מקומות עבודה, ומאות אלפי אנשים תלויים בהם. להם יש אלטרנטיבות. טייקון כזה יכול לעשות את הכסף שלו במקום אחר.

"אתה מסתכל על שאול אלוביץ' ואילן בן-דב - מי היה מאמין לפני כמה שנים שהם יהיו הטייקונים של היום. יש תזוזה, אנשים יוצאים ונכנסים, זה לא קלאב סגור".

הראיון המלא עם עו"ד דוני טולדנו - במהדורה המודפסת של "גלובס הערב".

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?