גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כדי להיות מובן ברחבי העולם אתה חייב לשדר באנגלית"

ערוץ פראנס 24 משדר באנגלית ובערבית במטרה לשפר את תדמית צרפת בעולם ■ פרנק מלול, מנהל בכיר בערוץ, יוצא כנגד עיתונות לא מאוזנת ודוחק בישראל להקים ערוץ דומה

ביוני השנה ירה לראשונה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לחלל האוויר את חזונו באשר לרשות השידור - "פראנס 24". נתניהו שיבח את הערוץ הצרפתי הבינלאומי דובר האנגלית, שעלה לשידור בשנת 2006.

ראש הממשלה דיבר אז, בדיון בנושא עתידה של רשות השידור בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת, על התועלת שמביא ערוץ כזה לצרפת, וסיפר כי הוא נוהג לצפות בו.

מאז החלה ברשות השידור היערכות לקראת "ערוץ בינלאומי" חדש, ובאחרונה פורסם ב"גלובס" על תחילתה של עבודה בראשותו של היו"ר, אמיר גילת, לקראת הקמת חטיבה בינלאומית ברשות השידור.

פרנק מלול, מי שנשא בשורה של תפקידים בערוץ וכיום משמש כמנהל האסטרטגיה, הפיתוח ויחסי הציבור של Audiovisuel Exterieur de la France - הגוף הציבורי הצרפתי האמון על השידור הצרפתי הבינלאומי, שהגיע השבוע לארץ, מפציר בישראל שלא להסס ולהעלות ערוץ דומה. לדבריו, דיון כמו זה שמתנהל בישראל בימים אלה סביב האופן בו היא נתפסת בתקשורת הבינלאומית, דומה לזה שהוביל בצרפת לעליית הערוץ.

סוף למונופול האנגלוסכסי

"אנשים בצרפת חשו שלא מבינים אותם, שלא תופסים אותם נכון או לפחות שלא שומעים אותם די בזירה הבינלאומית, במיוחד כשהחלה המלחמה השנייה בעיראק", הוא מספר ל"גלובס". "זו אחת הסיבות בגינן צרפת הקימה רשת תקשורת בינלאומית כמו פראנס 24 - במטרה להשפיע יותר בכל יום על הזירה הבינלאומית ולתת לעולם מבט צרפתי על החדשות הבינלאומיות".

- כיצד נולד הרעיון לערוץ?

"במשך עשורים עולם החדשות הבינלאומיות נשלט על-ידי ערוצי טלוויזיה אנגלוסכסיים, כמו ה-CNN וה-BBC. המדיה הזו עיצבה את דעותיהם של מיליוני צופים ואינספור מנהיגים, שטיילו ברחבי העולם וצפו בחדשות. לכן נולד הרעיון שמקורו בנשיא צרפת לשעבר, ז'אק שיראק, להציע חדשות בינלאומיות מנקודת מבט צרפתית, הנושאת תוכן וטון חדשים, כמו גם ערכים אחרים".

- נושא הדימוי של צרפת בעיני העולם היה אחת הסיבות לערוץ?

"בעולם אשר נשלט יותר ויותר על-ידי מסרים ותמונות, היה חשוב לצרפת להיות נוכחת בתוך המדיה הבינלאומית החזקה. תפקידה העיקרי של פראנס 24 הוא להעביר חדשות מהימנות 24/7, ב-3 שפות. כל עוד העיתונאים שלנו ימשיכו לעשות את עבודתם ברצינות, תוך כבוד למגוון הדעות ובעידוד דיונים ציבוריים, אני חושב שהדימוי של המדינה שלנו רק יכול להרוויח מכך".

פראנס 24 מעסיקה 550 אנשי מערכת, מעבר ל-280 עיתונאים בני 35 לאומים. המערכת מתחזקת למעלה מ-1,000 כתבי פרילנס סביב העולם. כל העובדים הקבועים יושבים בפריז, בחדר חדשות מודרני ורחב ידיים שגודלו 1,000 מטר מרובע. הערוץ משדר ל-180 מדינות ומגיע למאות מיליוני בני אדם שמבינים אנגלית, צרפתית או ערבית.

הערוץ הוא ערוץ ציבורי לכל דבר. הוא בבעלות מלאה ומסובסדת של חברת האחזקות הציבורית Audiovisuel Exterieur de la France, האמונה על פיתוח מדיה צרפתית המשודרת לעולם. לפי מלול, תקציב הערוץ בשנת 2010 עמד על 102 מיליון אירו. החלק הארי של התקציב מקורו בעיקר מכספי ציבור ומיעוטו מפרסום.

- המסך שלכם מאופיין בקווים נקיים ובהירים. מה הפילוסופיה העומדת מאחורי זה?

"ה-'Look and Feel' של הערוץ חייב להבחין את עצמו באופן ברור מערוצים אחרים על-ידי תחושת שקיפות ופתיחות, על מנת להשאיר כל חלל נחוץ לטובת החדשות. האולפנים שלנו למבזקי חדשות ממוקמים בדיוק בתוך האופן ספייס של חדר החדשות, במקום להיות מופרדים על-ידי חדרים או אפילו בניינים במקרים מסוימים. הרעיון היה להציב את המידע במרכזו של הארגון בסביבה נקייה ומפוכחת".

"היצע הטלוויזיה בישראל מגוון"

- מה דעתך על עיתונות עם אג'נדה? האם לפראנס 24 יש אג'נדה כלשהי כערוץ בינלאומי?

"רק עצמאות יכולה להפוך עיתונאי או גוף תקשורת לבעל ערך או מהימנות בעיני קהלם, כך שלמעשה עיתונות עם אג'נדה אינה עיתונות. הערכים הבסיסיים של פראנס 24 הם שימת דגש על הגיוון בעולם, עידוד דיון בריא ותקשור ערכים צרפתיים".

- עד כמה גדול המקום שישראל תופסת בסיקור העיתונאי של הערוץ?

"מקום די חשוב, הייתי אומר, למרות שאנחנו משתדלים לתת תשומת-לב לכל מדינה או יבשת באזור. אבל זה ברור שישראל תופסת מקום חשוב בערוצינו, ואגדיל ואומר כי הנושאים הבינלאומיים, הגאופוליטיים והאסטרטגיים שקשורים בה הם קריטיים בחשיבותם, ולכן יש לנו דסק קבוע בירושלים".

- האם אתה מכיר את שידור החדשות הישראלי, ומה דעתך עליו?

"מכיר בהחלט. אנחנו דנים לעיתים קרובות עם חברות חדשות ישראליות, ויותר בהרחבה עם התקשורת הישראלית, ואנחנו מזמינים לעיתים תכופות כתבים אלינו לכאן, לפריז, על מנת לדון איתם בחדשות. אבל אני חושב שהיצע הטלוויזיה בישראל הוא אקלקטי, מגוון, ואני חייב לציין שככל הנראה עשיר יותר, עם שחקנים בינלאומיים כמו פראנס 24. על כן אנחנו מנסים לפתח שותפויות בין גופי התקשורת שלנו".

מלול אינו מכחיש כי במדינה כמו צרפת, שכה קנאית לתרבותה ושפתה, קשה היה לקבל את העובדה שיצא מתוכה לעולם שידור שאינו בשפה המקומית, בה דוברים היום על-פי ההערכות קרוב ל-80 מיליון בני אדם סביב העולם.

סרקוזי נגד פראנס 24

ב-2008 יצא גם נשיא צרפת הנוכחי, ניקולא סרקוזי, נגד ערוץ פראנס 24 וביקש לצמצם את שידוריו לצרפתית בלבד. "לא אממן מכספי מסים ערוץ שלא דובר צרפתית בלבד", אמר אז.

עם זאת, גם היום עדיין מרבית צופיו של ערוץ פראנס 24 נחשפים אליו באנגלית ואף בערבית. "אנשים רבים רצו שפראנס 24 ישדר רק בצרפתית", הוא אומר, "אבל למרות התנגדותם הנחרצת של אבירי השפה, זה היה ברור במהרה לכולם: כדי להיות מובן ברחבי העולם היום, אתה חייב לדבר ולשדר באנגלית".

הצרפתים אינם לבדם בזירה. קדמו להם כמובן גירסאות בינלאומיות ל-CNN ול-BBC וגם ל-GN הגרמנית. אולם מאז עלה פראנס 24, צצו גם NHK WORLD היפני ו-RT הרוסי, שמשדר ב-4 שפות - אנגלית, ערבית, ספרדית ורוסית. גם הסינים השיקו גירסה באנגלית ל-CCTV, ועל הצלחתה של אל-ג'זירה הקטרית בגזרת הערוצים הבינלאומיים אין צורך להרחיב.

למרות התחרות הערה על גירסת החדשות שהציבור יקבל, לדברי מלול לישראל בהחלט יש מקום על הסקאלה. "לדעתי, ערוץ ישראלי אשר ישדר באנגלית ואפילו בערבית, ימצא את מקומו הראוי על מפת התקשורת הבינלאומית", הוא מסכם.

פראנס 24 ישראלי? רשות השידור נערכת

לאור העובדה שהרפורמה ברשות השידור טרם יצאה לדרך, מוקדם עדיין לדבר על הקמת ערוץ בינלאומי ישראלי, במיוחד לאור העובדה שתחילה יש לבצע את המשימה של ייצוב הערוצים הקיימים של השידור הציבורי.

ועם זאת, יו"ר רשות השידור, אמיר גילת, הורה באחרונה על הקמת "חטיבה בינלאומית" חדשה, שלא בהכרח תהיה תלויה בערוץ ליניארי מסוים.

בין היתר החטיבה החדשה אמורה להיות אמונה על הפצה של תכני רשות השידור. בין אם מדובר במהדורות חדשות בשפות שונות ובין אם מדובר בתוכניות מקור של הרשות, אמור הגוף החדש להכינם להפצה בחו"ל ולמצוא את הערוצים והגופים הנכונים שירכשו אותם. כמו כן, לא מן הנמנע כי הגוף החדש יפיק תכנים עצמאיים ובלעדיים לטובת שידור מחוץ לישראל.

במשך השנים נתפס ערוץ 33 כפלטפורמת ההפצה של תכנים ישראלים לחו"ל. בעיקר ביקשו לעשות בו שימוש מנכ"לים קודמים, ובעיקר יוסף בראל תחת השר הממונה רענן כהן, כערוץ מזרח תיכון, שישדר בערבית תכנים ישראלים מגויסים למרחב בו אנו חיים ומעבר לו.

במהלך השנים כשלה היוזמה, ובכנסת הקודמת שבו ועלו הקולות, בהובלת ועדת המשנה לוועדת החוץ והביטחון לנושאי הסברה בראשותה של ח"כ לשעבר תא"ל (במיל.) עמירה דותן, שקראה להקים מחדש את הערוץ הבינלאומי-ערבי לצרכי הסברה.

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון