גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי מממן לתושבי שכונה בראשל"צ מאבק בהקמת מפעל בטון?

תושבי נווה חוף נאבקים נגד הקמת המפעל ליד ביתם. לגיטימי ■ אלא שלטענת קבוצת שפיר, שבונה את המפעל, מי שעומדת מאחורי התושבים היא לא אחרת מהמתחרה המרה שלה רדימיקס

בוקר אחד התעוררו תושבי שכונת נווה חוף בראשון-לציון למציאות חדשה. לא רחוק מבתיהם, עשרות מטרים בלבד משלוות הפרברים, תכננה קבוצת שפיר להקים מפעל חדש לייצור בטון. על דבר כזה, אתם בוודאי חושבים, קשה לעבור בשתיקה. גם תושבי נווה חוף חשבו כך. עד שהבינו את מה שיודע כל אזרח מן השורה שיוצא למאבק ציבורי מול כוחות כלכליים גדולים: זה לא פשוט, וזה בוודאי לא זול.

עלות ניהול מאבק משפטי נגד חברה גדולה כמו שפיר, שלשירותה עומדת סוללה של פרקליטי יוקרה מהשורה הראשונה, עלולה להגיע למאות אלפי שקלים ואף למיליונים - וזאת כשאין כל ערובה להצלחה. אזרחים פשוטים, בעלי משפחות ועבודה, עשויים לשקול מחדש את כאב הראש הזה, אבל כאן קרה סוג של נס: משרד עורכי הדין בלושטיין, בר-קהן, ציגנלאוב ושות' הסכים לייצגם במשך 3 שנות המאבק ללא תשלום. איך אומר שמואל וייס, ממובילי המאבק? "בוא רק נאמר שנכון לעכשיו אנחנו לא משלמים לעורכי הדין". אפילו כשנדרשו להפקיד בקופת בית המשפט ערבות של 180 אלף שקל, עורכי הדין עשו זאת עבור התושבים, ובלי לדרוש תמורה. כאמור, נס.

מפעל בטון נווה חוף / צלם: איל יצהר

כיצד התרחש הפלא? האם מדובר בתיק פרו-בונו יוצא דופן בהיקפו? תביעה שהגישה דווקא קבוצת שפיר בשבוע שעבר מציעה תשובה מעניינת. שפיר טוענת בתביעתה כי חברת רדימיקס, יצרנית הבטון הגדולה בישראל, השולטת בשליש מהשוק, היא שעומדת מאחורי מאבק התושבים בשכונת נווה חוף, וכי וייס וחבריו פועלים "תוך שלאורך כל הדרך הם מסתירים מבית המשפט את העובדה שרדימיקס מממנת את ההליך כולו".

לכתב התביעה צורף תמליל שיחה שקיים חוקר פרטי מטעם שפיר עם אדי דלאל, חבר בוועד הפעולה של התושבים. כשנשאל על מימון הפרקליטים, השיב דלאל: "זה סוגיה מאוד מורכבת שאני... לא בקיא בה, אבל יכול להיות שקשורים בזה גם מתחרים... כי לנו אין כסף לממן. אף אחד לא יוציא כסף מכיסו".

האינטרס של רדימיקס מובהק: שפיר היא מתחרה משמעותית שלה. פתיחת מפעל בטון נוסף שלה באזור המרכז תגביר את התחרות בענף ועלולה להחליש את שליטתה בו. כל יום של עיכוב בפתיחת המפעל הוא יום של רווח מבחינת רדימיקס. בחברה לא מכחישים את הטענות למימון נסתר, ומוסרים רק כי "כתב התביעה התקבל" וכי "פרקליטי החברה לומדים אותו ויגיבו בהתאם בבית המשפט". גם עו"ד עידו פרישתא, המייצג את התושבים, אומר: "אני לא מכחיש ולא מאשר. אני לא מתכוון להתייחס לדבר הזה".

התושבים, כאמור, מאשרים שלא הוציאו אגורה מכיסם. אז מי כן? "אני לא יודע", טוען וייס, "זה לא מעניין אותי ולא עניין אותי מעולם".

גם משה שיינפלד, חבר ועד הפעולה ולשעבר חבר מועצת העירייה, מתעקש ש"אנחנו לא יודעים מי מממן את עורך הדין שלנו".

זה קצת מוזר, לא?

"אני לא מחפש בציציות. מצדי, שזה יהיה השטן בכבודו ובעצמו. כשאנחנו בסך הכול מנסים להילחם על הבית שלנו, אז - אני אגיד לך את האמת - אני לא בדיוק מחפש מי, כמה ולמה. אני מנסה פה להילחם מול טייקון, ובמאבק כזה אני אתחבר גם לשטן".

עמותה ציבורית כמגן אנושי

בשנים האחרונות נחשפו קשרים כלכליים שנויים במחלוקת בין חברות עסקיות ובין גופים שונים, שלימדו כי להון רומן בעייתי לא רק עם השלטון: חברות תרופות מממנות ארגוני חולים שמארגנים הפגנות סוערות למען הכנסת מוצריהן לסל; ענקית הטבק מרלבורו מממנת עמותה שלוחמת בהשלכת בדלי סיגריות לארץ (אך לא בעישון שמסתיים במאפרה); מפעלים מזהמים תורמים לארגונים ירוקים, ועוד כהנה וכהנה. המשותף לכל אלה הוא החשש כי התרומה אינה באמת תרומה, אלא כסף שבא לקנות השפעה על הגורם שמקבלו. כשעסק מעלה טענות מסוימות, הוא חשוד מיד בשל היותו אינטרסנט. כשעמותה ציבורית מעלה אותן טענות - זה כבר הרבה יותר משכנע.

המקרה של מפעל הבטון בראשון-לציון, במקרה שטענתה הלא-מוכחשת של שפיר תוכח בבית המשפט, מסמן תופעה חדשה (או לפחות כזו שהצליחה עד היום להיוותר במחשכים): חברה עסקית המממנת בסתר מאבק משפטי נגד חברה מתחרה, כשבחזית ניצבים אזרחים תמימים שמאבקי הכוח העסקיים מהם והלאה.

בעולם פורסמו בעבר מקרים דומים: ביולי האחרון, למשל, נחשף ב"וול-סטריט ג'ורנל" כי מתחרים עסקיים של וול-מארט מימנו בחשאי שרשרת תביעות שהגישו אזרחים נגד ענקית הקמעונות האמריקאי.

בארץ עלו לאחרונה סימני שאלה בנוגע לזהות הגורמים שמימנו קמפיין מודעות יקר של תא הסטודנטים הפורום למען ארץ ישראל נגד ועדת ששינסקי. יצחק תשובה ושותפיו הכחישו כל קשר, אולם כשיו"ר הפורום נשאלו בעניין, תגובתו הייתה אניגמטית משהו: "לא קיבלנו מהם תרומות באופן ישיר, ולא ידוע לי על תרומות כאלה באופן עקיף".

במקרה של המפעל בראשון-לציון, טוענת שפיר בתביעתה, החליטה רדימיקס לממן את מאבק התושבים כדי "לפגוע במתחריה ולהנציח את מעמדה הדומיננטי בענף הבטון". רדימיקס, נטען בתביעה, הטעתה את בית המשפט "לסבור כאילו מדובר בהליכים 'נקיים', נטולי אינטרסים פסולים", וכי המימון הנסתר הופך את עתירת התושבים ל"טבולה בניגוד עניינים ובמניעים זרים".

הטענה הזו, אגב, מתעלמת מהעובדה שלתושבים יש אינטרסים אותנטיים לחלוטין למנוע את הקמת המפעל, כמי שמתגוררים סמוך לו וחוששים לבריאותם ולערך בתיהם. "אני לא מכיר את המתחרה של שפיר ומעולם לא נפגשתי עם נציג של אף חברה", אומר וייס, "אנחנו מנהלים מלחמה ביושר, להגנה על בתינו ועל בריאות ילדינו".

עם זאת, קשה להתעלם מהמצג הבעייתי שהציבו התושבים בפני בית המשפט. והנה תקציר האירועים: באוקטובר 2008 נעתר בית המשפט לבקשת התושבים והוציא צו ביניים להקפאת עבודות ההקמה של המפעל, עד להכרעה בעתירתם העקרונית נגדו. כתנאי נקבע כי התושבים יידרשו לחתום על התחייבות לפצות את שפיר על נזקיה, במקרה שעתירתם תידחה, "ללא הגבלה בסכום". התושבים פנו לבית המשפט וביקשו להמיר את ההתחייבות בערבות בנקאית של 100 אלף שקלים, "או כל סכום אחר הקרוב לכך", בנימוק שליותר מכך הם אינם מסוגלים כלכלית. מדובר, הדגישו עורכי דינם, ב"אנשים מן היישוב". הם גם ביקשו להכיר בהם כ"עותרים ציבוריים" - מונח שהוטבע בבית המשפט העליון לתיאור עותרים שמטרתם "להגן על שלטון החוק, ולא כדי להגן על אינטרס פרטי" - ושאותם נוטים לחייב בערבות נמוכה, אם בכלל.

בית המשפט, על סמך המצג הזה, קבע לבסוף כי התושבים יידרשו להפקיד ערבות בסך 180 אלף שקלים. עו"ד גדיאל בלושטיין הפקיד את הכסף, ובקבלה מבית המשפט מצוין התושב שמואל וייס כ"גורם חייב". אלא שווייס, כאמור, מודה שהתושבים לא שילמו לעורך הדין. "יש אינטרסים כלכליים, מישהו שם את הכסף", אמר חבר ועד הפעולה דלאל לחוקר פרטי מטעם שפיר.

לטענת שפיר, אותו מישהו ששם את הכסף היה לא אחר ממשרד יחסי הציבור בלזר תקשורת של אבירם בלזר, שרדימיקס נמנית עם לקוחותיו. בלזר הוא יחצן ותיק הבולט בעיקר בתחום הנדל"ן, שימש בשנות התשעים ראש צוות התקשורת של אהוד ברק ומתהדר ב"מערכת קשרים ענפה במערכות השלטון". החברה של בלזר, נטען, "פעלה במחשכים בשליחותה של רדימיקס להעברת המימון הסמוי לפרקליט התושבים" ותפקדה כ"גוף קש": מימנה את הערבויות ושילמה את שכרם של הפרקליטים, ופוצתה בהתאם על-ידי רדימיקס.

גם בלזר סירב להכחיש טענות ספציפיות, והסתפק בתגובה כללית: "החברה פועלת אך ורק על-פי דין ומעולם לא הוגשה נגדנו תביעה. התביעה מופרכת מיסודה, וכל מטרתה להלך עלינו אימים ולגרום למשרד להפסיק ליתן שירותים לאחד מלקוחותינו הטובים והנאמנים".

איך זה ייגמר? בית המשפט יכריע. בינתיים אומרים לנו התושבים בתגובה לטענות כי "מטרת התביעה של שפיר הינה להלך עלינו אימים, בניסיון נואל לגרום לנו להסיר התנגדותנו להקמת המפעל". שפיר, הם אומרים, "מנצלת את עוצמתה הכלכלית ומשאביה הכספיים העצומים כדי לנגח תושבים שרק רוצים להגן על איכות חייהם ובריאותם".

כששאלנו את וייס אם בלזר סייע לתושבים תקשורתית, הוא השיב: "אין לי מושג, אני לא יודע מי זה בכלל". על רקע הדברים אלה, מפתיע היה לקבל דווקא ממשרד בלזר הודעת טקסט: "ועד הדיירים שלח לך תגובה למייל".

11

itay@globes.co.il

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?