גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"למכור בניין באירוע של 3 שעות זה תיווך, לא קבלנות"

יוסי פרשקובסקי, מנכ"ל חברת הבנייה המשפחתית: "לא צריך זיקוקים וקרנבלים כדי למכור. השם שלי עבר מפרויקט לפרויקט ואין אצלי מבצעים, הנחות לחבר ושדרוגים, אלא מחירים ריאליים ומכירות בקצב סביר" ■ על קבוצות הרכישה: "לא מאיימות עלי. הם מתעסקים במחיר"

יוסי פרשקובסקי רוצה גם. נמאס לו לעמוד בצד ולראות איך כל בלונדינית שמארגנת קבוצות רכישה מקבלת כתבות מרכזיות בערוץ 2, לחזות בגינדים מפטפטים את הפרויקטים הגרנדיוזיים שלהם לדעת ולשפשף את העיניים כשקבלנים דרג ב' הופכים לדוקטורים לנדל"ן. בחברת הבנייה המשפחתית, עם השם שובר השיניים, העדיפו במשך שנים לבנות בניינים ולשמור על שקט, למעט ציטוטים מדודים בענייני היום.

פרשקובסקי הצעיר, 47, המנכ"ל המשותף ובן הדור הרביעי לעסק, מבין שצניעות ושמרנות טובות אולי למלכה אליזבת כשהנכדים לא עושים לה בושות, אבל מי שרוצה למכור דירות צריך למכור גם את עצמו. הרוכשים הפוטנציאליים של שלהי 2010 כבר לא מסתפקים בחברה עם שם טוב. הם רוצים סטארים שטורפים תקשורת, חבר'ה צעירים, לבושים טיפ-טופ וחלקלקים במידה.

עם כול המאמץ, לפרשקובסקי אין את הגלאם של הגינדים, הזוהר של ענבל אור, הממזריות של בסר והדרת הכבוד של אקירוב. הוא יותר "היפה והחנון" מאשר "רוקדים עם כוכבים". פרובינציאלי, צנוע, מופנם - תכונות שלא עוברות מי יודע מה ביום שישי בטלוויזיה. מצד שני, יש בגישה שלו משהו אותנטי, מרגיע, מין תחושת ביטחון של לקנות אוטו משומש מרופא.

"כבר לפני כמה שנים התחלנו עם הפרסום בשלטי חוצות", הוא מסביר בראיון ל-G את ההחלטה להיכנס למשחק של השואו-אוף כמו רוב הקולגות בענף. "זה קרה בד בבד עם ההתפתחות שלנו, אחרי שנכנסנו לשוהם, למודיעין, להרצליה. זאת החלטה אסטרטגית, אנחנו רוצים להעמיק ולהגדיל את התחום הגיאוגרפי, להגיע לפריסה ארצית, אבל עדיין לכוון למעמד הביניים פלוס, כמו קודם. אנחנו לא בנויים לאירועים גדולים, משום שכלכלית זה לא נראה לנו נכון. אנחנו קבלנים. לא מתווכים".

גם גינדי קבלנים.

"למכור בניין באירוע של שלוש שעות זה תיווך, לא קבלנות. נדל"ן זה לא זבנג וגמרנו. זה לא מבצע בשוק, וזה גם בא לידי ביטוי במחיר. אני לא יודע מה קורה שם אחרי שהדירה נמסרת, אבל אנחנו מכירים כל רוכש בשם, ואנחנו גם היזמים וגם הקבלנים בפועל, בניגוד להרבה חברות אחרות. אני יוזם, אני בונה, ואני יודע בדיוק מה הרוכש מקבל, כי אני עשיתי הכול בעצמי".

מעסיקים קבלני ביצוע כי זה פחות כאב ראש.

"אבל זה לא ממצה את הפוטנציאל של החברה. אם יש לה מוניטין והיא יכולה לבנות איכותי ולקבל מחיר טוב, למה למכור אותה ביריד ושלום על ישראל? זה לא מדבר אלי, אבל כל אחד שיעשה מה שהוא מבין".

אירועים כאלה הופכים את התחום לזול.

"אני לא רציתי להגיד את זה. את אמרת. זאת לא הדרך להתייחס למוצר שלנו".

לא צל"ש ולא טר"ש

את הכניסה למגורים עשתה חברת פרשקובסקי ב-1996, באזורי ויצמן שברחובות, לא רחוק ממכון ויצמן. עד 2002 הם כבר השתלטו על בניית ראשון לציון מערב, עיר חדשה של בנייני מגורים, קוטג'ים ודירות לסטודנטים, כאשר יוסי היה אחראי על איתור נכסים ורכישתם, תחום האשראי, מכירת דירות, פרסום ושיווק. שרון, האח הצעיר, הנדסאי בניין בהכשרתו, היה אחראי על הביצוע, והאב ארנון, המנכ"ל, היה אמון על קשרי החוץ.

"היו הרבה קרקעות שעברו שינוי ייעוד, ותפקידו היה לטפל בהן ובקרקעות שלנו, להיפגש עם אדריכלים, עם העירייה, עורכי-דין, בכול השקה הוא היה הנואם המרכזי", מספר יוסי. "לאט-לאט יצאנו מראשון ועברנו לבנות גם בפתח תקווה, וגם שם נצמדנו לליין שמלווה אותנו לאורך כל הדרך: לפנות לחתך הסוציו-אקונומי הבינוני פלוס, כי זה השוק הכי רחב. חוץ מהפרויקט שאנחנו בונים מול המרכז הבינתחומי בהרצליה, אף פעם לא בנינו על תושבי חוץ".

תסביר.

"בתקופה של מיתון או של מתיחות ביטחונית, זה השוק הראשון שנפגע. חרתנו על הדגל שלנו שמרנות וסולידיות, במובן שלא ללכת לפרויקטים של צל"ש או טר"ש. לא להסתכן. גם היום, ללכת לשוק היוקרתי זה או לנסוק או לצנוח. השוק הזה פגיע לשינויים בכלכלה העולמית".

השמרנות הזאת, שהגנה על הפרשקובסקים תקופה ארוכה, הפכה עם השנים לגורם מעכב, אפילו מפריע. גם השם האיכותי לא עזר לה לפרוץ למעגל הראשון של חברות הבנייה, אלא להשתרך הרחק מאחור, במחזורים הכספיים ובהיקפי הפרויקטים, ובעיקר במיקומם. "כשאתה מתמקד באזורים ספציפיים", הוא מתגונן, "ובונה פרויקט אחרי פרויקט באותו אזור, אם אתה טוב, אתה בונה מוניטין. ומה שחשוב זה השם. אני לא צריך להגיע לאזור סו קולד יוקרתי. לא חייבים להיות ברחוב הירקון, אפשר גם בגדרה-חדרה. אני בונה עכשיו כ-700 יחידות דיור בשלבי התקדמות שונים, מיסודות ועד גמר. מכרתי כבר 570 יחידות. אז מה אתם רוצים?".

יוסי פרשקובסקי / צלם: אדוארד קפרוב

מה אתה רוצה?

"אני רוצה להגיד שלא צריך זיקוקים וקרנבלים כדי למכור. השם שלי עבר מפרויקט לפרויקט ואין אצלי מבצעים, הנחות לחבר ושדרוגים, אלא מחירים ריאליים ומכירות בקצב סביר".

הנוק-אאוט של דוד אריה

ב-2006 התקבלה בחברה החלטה מהפכנית בקנה מידה משפחתי, לצאת להנפקה בבורסה מתוך רצון להגדיל את הפעילות העסקית והשיווקית. "יש סינרגיה בין הנדל"ן לשוק ההון. מי שקונה את המניה מכיר את השם, וזה פועל לטובתנו. ההנפקה עברה מצוין, אבל השוק חטף סטירה נוראית ב-2007'".

עוד אחד שחטף נוק-אאוט באותה שנה היה הדוד אריה, שקנה שלד בורסאי בשם דירקט קפיטל והלביש עליו את חברת הנדל"ן המצליחה שלו. החברה הנפיקה סדרות אג"ח ללא ביטחונות בתקופת הבועה, לא הצליחה לעמוד בתשלומים ונכנסה לחוב עצום של למעלה מ-700 מיליון שקלים לבעלי האג"ח ולבנקים. תושבי הפרויקט בשוהם, שבנתה חברת פרשקובסקי באותה עת, נכנסו ללחץ ופנו בבהלה לחברה כדי לקבל ביטחונות. "אנשים קישרו את החוב של אריה אלינו וגם בשוק ההון היו בפאניקה", אומר יוסי. "השקענו מאמץ בהסברים שהוא פעיל בחו"ל ואנחנו בארץ, וחוץ משם המשפחה המשותף אין לחברות שום קשר".

בשוהם לא עשו לכם חיים קלים. היו תושבים שניהלו נגדכם קמפיין בטענה שקיבלתם יחס מועדף במועצה.

"היה ערר על הקלות בנייה, לכאורה, שקיבלנו. הערר נדחה, קיבלנו את כל ההקלות שביקשנו ובנינו שכונה מדהימה. 90% מהדירות כבר נמסרו. להיות יזם וקבלן זה עסק מאוד מורכב. צריך לדעת למכור את הסחורה כמו שצריך, לתכנן טוב, לקבל רישוי לפרויקטים ולבנות מהר, כי זמן זה כסף, ובאיכות כדי שלא תחטוף תביעות על ליקויי בנייה. בנינו עד היום כ-2,000 יחידות דיור ולא קיבלנו אפילו תביעה אחת, ואנחנו מוסרים דירות לפני הזמן, שזה לא עניין שכיח".

בעיקר בקבוצות רכישה. הן מפריעות לך?

"לא. כמו שהקרנבלים לא מאיימים עלי. זה מוצר שונה. אני מוכר איכות, שם ושינה טובה בלילה, והם מתעסקים במחיר. יש אנשים שמוכנים לשלם יותר כדי לחיות בשקט ויש שלא. יש אנשים שנוהגים ביונדאי ויש כאלה במרצדס. יונדאי מפחדים ממרצדס או להפך? אין לנו שום דבר נגדם וגם לא נגד יונדאי ספציפית. אין לי מושג למה הקבלנים נלחמים בקבוצות הרכישה. זה עוד מוצר על המדף. אני בונה בפתח תקווה ליד כמה קבוצות כאלה, והן לא מפריעות לי במכירות".

גם העלייה במחיר הקרקע באשמת קבוצות הרכישה לא עושה לך כלום?

"קבוצות הרכישה לא אשמות. העלייה במחירי הדיור הביאה לעלייה במחירי הקרקע".

הנגיד יכול לעצור אותה?

"הוא יכול להאט אותה. הבעיה היא מחסור אמיתי של סחורה בשוק. הדרך היחידה היא להגדיל את מלאי הקרקעות המתוכננות במרכז הארץ, ולצערי זה לא יקרה, אלא אם כן יעשו מהלכים לא דמוקרטיים. גם ההגבלות על מימון המשכנתאות לא ישנו כלום. רוב הרוכשים אצלי לא מגיעים ליותר מ-70% במשכנתא. בשוק שלי לאנשים יש חסכונות".

מה לגבי התוכניות שהציגו לאחרונה ראש הממשלה ושר האוצר, לתמרץ קבלנים לבנות מהר?

"זה יכול לעזור ולזרז בנייה, בתנאי שכל שאר הפונקציות שהקבלן תלוי בהן גם הן יהיו מהירות, כמו שחרור קרקעות על ידי המינהל והליך מתן היתרים. באופן כללי אפשר לומר שהפתרונות של נתניהו טובים, אבל הם ישפיעו על שוק הנדל"ן ומחירי הדירות אולי בעוד כשנתיים. רק אז יבוא לידי ביטוי שיווק בפועל של אותן הדירות שיבנו בקרקעות פרטיות, יושפעו מההליך ויהפכו להיות זמינות".

מה דעתך על הטרנד החדש של בניית מגדלים?

"יש לנו מגדל באם המושבות בפתח תקווה, אבל אני לא בטוח שיש בזה כדאיות כלכלית, למרות שנכון, באופן כללי השוק הולך לשם, אבל אנשים עדיין אוהבים בנייה נמוכה".

אם הייתם זוכים במכרז על הולילנד, הייתם יכולים לצבור ניסיון בבניית מגדלים.

"למזלנו הפסדנו את המכרז לרמי לוי. ניגשנו אליו לפני שהתחיל כל הבלגן. בואי נגיד שהמזל הלך עם הטובים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים