גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע של ספרדית

האקדמיה ביטלה אותיות ופסיקים, ועוררה ויכוח רב-יבשתי: האם צריך להגיד ללשון מה לעשות? התשובה, בקיצור: כן, בהחלט

המתח היה ללא נשוא. 500 מיליון אוהדים עקבו בדריכות אחר החלטות חבר השופטים. זו הייתה התמודדות איתנים. ספק אם נראתה דוגמתה מאז הסתער האביר בן דמות היגון, דון קיחוטה דה-למנשה, על טחנות הרוח של אנדלוסיה.

המוקדמות היו במדריד, ב-5 בנובמבר. ההכרעה נפלה בגוודלחרה, ב-28 בנובמבר. הרשימה הזו נכתבת תחת הרושם המכביד של אי-ידיעה. אבל הקוראת אל נכון כבר יודעת את התוצאות, בייחוד אם היא מעלעלת מדי בוקר בעמודי התרבות של העיתון הקורא לעצמו "הארץ", או בספרדית "אל-פאיס".

זה היה המשל. והנמשל: האקדמיה המלכותית הספרדית, הסמכות העליונה בכל ענייני השפה והספרות, ערכה בנובמבר שתי ישיבות, אחת בעיר הבירה של ספרד, השנייה בעיר הקיט של מקסיקו. בראשונה היא גיבשה המלצות, בשנייה היא אימצה אותן. היא החליטה לנער את האל"ף-בי"ת הספרדי משיממון בן חצי מילניום, לשמוט שתי אותיות, ולשנות מעיקרם כללי תעתיק של מלים זרות.

תארו לעצמכם, שתי אותיות פחות. אנחנו עדיין מנסים להתאושש מהסכמת האסטרו-פיזיקאים לשלול את התואר "כוכב לכת" מפלוטו. הוא הורד למדרגת "כוכב ננסי". והנה עכשיו מודיעים לנו יורשי סרבנטס עלי אדמות ש-ch ו-ll אינן ראויות עוד למעמד של אותיות. נשיא ונצואלה, הוגו (מבטאים "אוגו") צ'אבס, התבדח בישיבת ממשלתו שמעתה ואילך הוא יהיה הנשיא "אבס".

רוב השינויים נועדו להקל, או כך לפחות מסבירה האקדמיה הספרדית (ההסבר משתרע על פני 800 עמודים). אבל הרעיון ש"קומץ של אנשים בחדר ישיבות רחוק" יכפו כללי כתיב ותעתיק על חצי מיליארד בני-אדם עורר עיתון חשוב במקסיקו להכריז כי "ארץ עצמאית גאה אינה יכולה להסכים לזה" ולשאול, "האם ארצות הברית הייתה מסכימה לתכתיבים מאנגליה על אופן השימוש באנגלית?".

"המהלך הטבעי"

בערך חמישית מדוברי הספרדית עלי אדמות מתגוררים במקסיקו. זו כנראה הסיבה שההחלטה הפורמלית הוכרזה בגוודלחרה. אבל הביקורת אינה רק על הגיאוגרפיה. היא מכוונת בראש וראשונה למעמדה של האקדמיה, "משטרת הלשון", בפי מבקריה.

האם לשון זקוקה ל"משטרה"? מה הטעם להפקיע את התפתחותה הטבעית של הלשון מידי דובריה, מידי כותביה, מידי סופריה ומשורריה, ולמסור אותה לידי "קומץ אנשים בחדר ישיבות מרוחק"? האין זה מובן מאליו שהמהלך הטבעי ירחיק את הלשון אל גבהים לא ידועים, או לפחות ידרדר אותה אל תהומות עמוקות?

בארץ מתפרסמים מפעם לפעם פמפלטים ספרותיים המשמיעים את הטענה הזו במלוא התוקף. ב-1972 הופיע מילון הסלנג המהפכני של דן בן-אמוץ ושל נתיבה בן-יהודה, נעשה רב-מכר ופלש לחדרי מורים ולמערכות עיתונים. הוא היה שנון, חכם, ערוך היטב. הוא היה תשובה מזהירה ואפקטיבית לתרבות המחמירה של "רגע של עברית" (לא ה"רגע" של ימינו, שהוא נעים ומחייך וטוב טעם, אלא רגע קדמון, לפני 30 שנה, שנזף ועיקם חוטם).

ישראלים משכילים, או משכילים יחסית, אהבו את מילון הסלנג לא רק בזכות שנינותו, אלא גם בזכות המסר של בעליו: אין צורך להקפיד, או לדייק, או למלא אחרי כללים; ולא זו בלבד שאפשר לוותר על סטנדרטים, אלא אדרבא, צריך לוותר עליהם.

כמעט 30 שנה אחר-כך קרא פרופסור ישראלי מאוניברסיטת קווינסלנד, אוסטרליה, לוותר על כל העמדת פנים שיש קשר בין העברית המודרנית ובין לשון מקרא ולשון חכמים. הוא חלק שבחים לטבעיותה של הלשון ה"ישראלית", שאין בה מקרא ואין בה חכמים, אלא היא עגת עילגים, בין אם היא מדוברת ובין אם היא נכתבת ובין אם היא נמסרת טוויטית או SMSית.

מיותר להגיד שהספר הזה, כמו כל פמפלט בשבח הבורות לפניו, נעשה רב-מכר ונהנה מתשומת לבם האוהדת של אנשים משכילים. הוא התיישב עם הצורך למצוא הצדקה רעיונית לעצלות ולרשלנות.

חירות וניהיליזם

הנה כי כן, אנשים בני חורין נוטים להתבלבל בין חירות לניהיליזם. בלהיטותם לגונן על החירות - היא בהחלט צריכה הגנה - הם רואים את עצמם נאלצים להגן כמעט על כל חירות. מאחר שהם לוחמים נגד כפייה, הם נוטים לייחס תכונות של כפייה כמעט לכל מה שריח של אחידות נודף ממנו. כביכול, אי-אפשר להיות נון-קונפורמיסט בלי להתנגד לכל צורה של קונפורמיות. אי-אפשר להטיף לחופש מחשבה ומצפון בלי לכפור בכל עיקר.

ברוב המקרים, אבוי, הנון-קונפורמיות מתפתחת לקונפורמיות; המרדנות לובשת ממדים של דוקטרינה; הזכות להתנגד לכפייה הופכת בעצמה לכפייה.*הרעיון שהלשון, כל לשון, אינה זקוקה לסטנדרטים מופרך מעיקרו, אינו עומד בשום מבחן רציני של היסטוריה ושל תרבות.

סטנדרטיזציה של לשונות הייתה מאז ומעולם מנוע של ציביליזציה. בהעדר סטנדרטים לא הייתה השכלה. האחדת כתיב לא הייתה צורך קפריזי של יושבי מגדל שן, אלא תנאי בל יעבור לתקשורת בין בני-אדם. האחדת כתיב חייבה כללים של דקדוק ושל הבעה. אין זאת אומרת שכללים עומדים בתוקפם לנצח. לשון אמנם מתפתחת, ולא פעם אקדמיות של לשון אינן מסתגלות במהירות הראויה ונדחקות אל השוליים. אבל הן ראויות להבנה, מפני שמוטלת עליהן משימה הירואית: למצוא איזון בין ספונטניות רצויה ובין שמירת הקשר של הלשון עם מקורותיה.

העברית המדוברת והנכתבת מתפתחת לה לאטה למעמד של עגת מטבח, קריאולית, פידג'ין-היברו. היא פורקת עול לא מפני שהיא נועזת ושוחרת הרפתקאות, אלא מפני שהיא נכנעה לחלוטין לאנגלית של האינטרנט ושל התרבות העממית.

ינשופים וצפרדעים

צריך להודות: כמעט כל הלשונות נכנעו לאנגלית. פלישתה התובענית אל חייהן היא תוצאה טבעית של הגלובליזציה. אבל אין זאת אומרת שכל תוצאה טבעית היא גם רצויה. משבר הלשונות הוא קודם כל משבר של אסתטיקה. נסיגתן היא ביטוי של כיעור-חוצות; היא פגע סביבתי. אם אפשר ללחום לטובת שיורם של ינשופים מוכתמים או של צפרדעים, מותר גם ללחום לטובת שיורן של לשונות.

המהומה שפרצה בעולם הדובר ספרדית גבלה לפעמים בגיחוך, אבל גם עוררה קנאה. עיתונים חשובים כתבו על פסיקים ועל סימני קריאה בעמודיהם הראשונים, והקדישו להם מאמרי מערכת. סיקור חדשות הלשון בעמוד הראשון הוא רעיון לא רע. השאלה מי יערוך את לשון הסיקור של הלשון. אולי אפשר להתחיל בשלוש גרסאות. אחת תימסר כלשון כתיבתה, השנייה תימסר לעריכה רגילה, השלישית תימסר לעריכת המזכירות המדעית של האקדמיה ללשון העברית.

ואז יתחיל הוויכוח. אולי אפילו אפשר להסכים מראש שלא יורשו להיכנס בו סימני קריאה.

רשימות קודמות של יואב קרני אפשר לקרוא ב-yoavkarny.com

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי