גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד האוצר הודה בטעות

הרפורמה בדמי הניהול היא הודאה בכישלון ועדת בכר. עכשיו הכדור אצלכם, הצרכנים

צריך לומר את זה בקול רם, ביושר ובהגינות: משרד האוצר הלך השבוע כברת דרך וגיבש רפורמה מקיפה, אמיצה וראויה לטיפול בדמי הניהול.

צריך לומר את זה, לא רק כי המשרד וראשיו, השר שטייניץ והממונה על שוק ההון, פרופ' עודד שריג, ספגו מקלחות של צוננים ב"גלובס" בשנה האחרונה על חוסר האונים או על הרצון כביכול לטפל בבעיית עושק דמי הניהול.

צריך לומר את זה לא רק כי האוצר קיבל את המלצות "גלובס", רובן ככולן, לאופן הטיפול בבעיה. צריך לומר שהאוצר פעל באומץ רב והלך כברת דרך כי, בפועל, הוא יצא בצורה הכי ברורה נגד ההשלכות המעוותות של ועדת בכר וגם נגד העקרונות הדתיים והמסורתיים של האוצר, המעדיפים את "כוחות השוק" המיתולוגיים על פני כל התערבות רגולטורית בשוק החיסכון הפנסיוני.

הרפורמה האחרונה אינה מקצה שיפורים, תיקונים או קוסמטיקה לוועדת בכר, כפי שהתומכים המעטים שנותרו לוועדת בכר מנסים לצייר זאת. הרפורמה הנוכחית היא הודאה בכישלונה של הוועדה לייצר מגרש משחקים תחרותי מספיק כדי לשרת את הצרכן; כדי להעמיד את הצרכן במרכז, כפי שהוועדה הבטיחה, לאחר שהדביקה לעצמה את הכותרת היומרנית "המהפכה הצרכנית של בכר".

זו אכן הייתה מהפכה, מהפכה שהפכה למסחטת כספים משומנת ויעילה, שנותבה מכספי החוסכים היישר לכיסם של הגופים המנהלים את כספינו. מסחטה שעלתה לצרכנים כמיליארד שקל בשנה.

הוועדה לא שירתה את האינטרסים של החוסכים, היא שירתה את האינטרסים של קומץ רגולטורים ועיתונאים שרכבו על גל השנאה לבנקים ועל גל של סיסמאות פופוליסטיות שנשמעות ומצלצלות נהדר אך בשעת מבחן מתבררות כריקות מתוכן (כמו "האינטרס הציבורי", "הגנה על צרכנים" ו"אחריות לכספי הציבור").

חודק לא ידע על הבונוסים

הרפורמה הנוכחית היא גם מהפכה תפיסתית שיוצאת נגד כל הקולות (ביניהם גם קולו של שריג בתחילת כהונתו) שאמרו כי אין צורך להתערב בשוק וצריך לתת לתחרות לעשות את שלה. יש כאלו שאף הרחיקו לכת (כמו עו"ד דוד חודק) והמליצו לבטל כלל את תקרת דמי הניהול או להעלותה (!) כי המרווחים של הגופים המוסדיים הולכים ומצטמצמים.

חודק כנראה מעולם לא הציץ בדו"חות הכספיים של בתי ההשקעות או לא היה ער לבונוסים הנדיבים של המנהלים בגופי הגמל והפנסיה, אחרת לא היה מצייר אותם כמסכנים שנלחמים מדי יום על מרווחים של גרושים.

הרפורמה הנוכחית נסוגה מהתפיסה שאין צורך בתקרות ויש צורך לקדש את התחרות החופשית בכל מחיר. וטוב שהאוצר נסוג מהתפיסות הקיצוניות. הרפורמה הורידה את תקרת דמי הניהול מ-2% ל-1.5% ומאוחר יותר היא תרד אף ל-1.2%; היא הגדילה את השקיפות ואת הגילוי הנאות בזמן העלאת דמי הניהול והגבילה את ההטבות המפנקות לסוכני הביטוח.

לכאורה, יאמרו המקטרגים, אין בהורדת התקרה שום בשורה משום שדמי הניהול הממוצעים בלאו הכי נעים סביב 1.1% או קצת יותר. אלא שנתונים ממוצעים מטעים ולא מציירים את התמונה האמיתית של עושק דמי הניהול.

את המחיר הקשה של ועדת בכר וההזנחה הרגולטורית שילם החוסך הקטן, זה שמחזיק בקופת הגמל עד 30 אלף שקל. ארגוני עובדים, מפעלים, סקטורים ותאגידים דואגים שחבריהם המאוגדים ישלמו פחות מאחוז, לפעמים אף פחות מחצי אחוז. הלקוח הפרטי היה זה ששילם את המחיר בדמי ניהול שנגעו בתקרה - 2% - ואכלו לו חלק ניכר מחסכונותיו.

גם הגבלת המבצעים לסוכנים היא צעד נכון וראוי: היום החוק אוסר להעניק ללקוח מתנות מעל סכום קטן יחסית כדי לפתות אותו לרכוש מוצר פנסיוני. החברות עקפו את ההנחיה באופן חוקי ושילמו לסוכנים עשרות אלפי שקלים כדי לפתות את הלקוחות, ובסופו של דבר החוסך הוא זה ששילם את המחיר. הגבלת המתנות לסוכנים תפסיק את החגיגה על חשבונו.

התוצאה המלאה של הרפורמה היא שלאורך חיי החיסכון יירדו דמי הניהול במידה ניכרת, גם אם בשנים הראשונות הם יעלו לעומת המצב הקיים. ייתכן שזה הדבר היחיד שעוד דורש תיקון ברפורמה: משום מה, דבק האוצר בפטנט של גביית דמי הניהול גם מההפקדות השוטפות ולא רק מהצבירה. ייתכן שזה בא לפצות את הגופים המנהלים על הצבירה הנמוכה בשנים הראשונות לחיי החיסכון, אבל אנחנו חושבים שדי בתקרה המוצעת מהצבירה כדי לאזן בין האינטרסים של הצרכנים לאינטרסים של הגופים המנהלים והגיעה העת לחסל את הפטנט של גביית דמי הניהול הכפולה.

המסר לצרכנים מההתנהלות הרגולטורית מאז ועדת בכר ועד רפורמת שריג הוא שהכדור נמצא בידיים שלהם, עכשיו יותר מתמיד. רגולציה קובעת מסגרות, קובעת חוקים, קובעת תקרות, אבל מתקשה למנוע עוולות.

דווקא עכשיו, עם העלאת רמת המודעות למורכבות ולחשיבות של החיסכון הפנסיוני ושל כל שבריר אחוז של דמי ניהול, עם העלאת רמת הגילוי הנאות לחוסכים - הם אלו שצריכים להתייחס קצת יותר בכבוד לדו"חות שנשלחים להם מדי רבעון ומדי שנה על מצב החיסכון הפנסיוני שלהם. לבדוק, להתייעץ, להתמקח ולא לדחוף את הדו"חות למקום שבו יצברו אבק. הרפורמה של שריג באה לעזרתם, אבל הם צריכים להיות השגרירים שלה.

המסר השני שעולה מכישלונה של ועדת בכר הוא שאסור להתפתות למסרים ולרעיונות של האוליגרכיה התקשורתית-כלכלית בישראל, סוג של חונטה שמינתה את אנשיה לשוטרי הצדק של הכלכלה הישראלית תחת הסיסמה "האינטרס הציבורי". הסיסמה הזו באה לשרת הרבה יותר את משתמשיה העוטפים את עצמם בכללי התנהגות של קדושים, והרבה פחות את הצרכנים, שעומדים כביכול מאחורי צמד המילים הקליט הזה, "האינטרס הציבורי".

אנחנו ב"גלובס" מעדיפים שלא לשרת את עבודת האלילים הזו סביב "האינטרס הציבורי" או סביב מסעי טיהור צדקניים עם סיסמאות מטופשות שיש להן קשר קלוש בלבד לצרכנים. אנחנו מעדיפים לשרת את הצרכנים, כמה פשוט, בכל תחום, מדמי הניהול ועד חשבון הסלולר, בלי כל הבלה-בלה הקלישאי מסביב.

מעושק לעושק

ומעושק דמי הניהול לעושק ביטוחי הבריאות. השבוע פרסם משרד הבריאות שהביטוח המשלים של קופ"ח כללית משרת הרבה יותר את הקופה והרבה פחות את המבוטחים. זה לא מפתיע, משום שביטוחי בריאות הפכו למסחטת כספים שמנצלת את חוסר הידע של המבוטחים ואת התחושה הפסיכולוגית של הצרכנים שהביטוחים הללו מעניקים להם סוג של ביטחון.

הצרכנים, ובייחוד בעלי הפוליסות (הכוונה היא לזה שמנהל בשם הקבוצה את המו"מ עם חברות הביטוח - בדרך כלל מדובר במעביד), חייבים לשנן את התקנות החדשות של ביטוחי בריאות קבוצתיים שנכנסו לתוקף ביולי השנה.

התקנות קובעות במפורש: "לא יתקשר אדם בחוזה לביטוח בריאות קבוצתי, אלא אם כן הוא פועל, לעניין היותו בעל פוליסה, באמונה ובשקידה לטובת המבוטחים בלבד, אין לו כל טובות הנאה מהיותו בעל הפוליסה..."

אנחנו מדגישים את המשפט "באמונה ובשקידה לטובת המבוטחים בלבד", משום שהפרת החובה הזו, שעלולה לגרום נזק למבוטחים, היא הפרה של חובה חקוקה ומכוחה אפשר לתבוע אזרחית הן את בעל הפוליסה והן את חברת הביטוח.

המסר הוא שמעסיקים וחברות ביטוח אינם יכולים לעשות יד אחת (בדומה במקצת למקרה בכללית) שמשרתת הרבה יותר את חברות הביטוח ואת המעסיקים והרבה פחות את הצרכנים.

ובמילים יותר פשוטות: לא ניתן לתמחר בצורה מנופחת תוכניות ביטוח שאין בהן מספיק כיסויים רלוונטיים ללקוחות, מה שמאפשר לחברות הביטוח לזרוק את המבוטחים מכל המדרגות כמעט בכל תביעה. כמו בדמי הניהול, גם בביטוחי בריאות קבוצתיים, הרגולטור קבע מסגרת ראויה - הצרכנים רק צריכים להיות מודעים לה ולנפנף בה בשעת הצורך.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה